Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 14 december 2019

Veel voorkomende problemen waar de meeste Labrador-eigenaren mee worstelen

Labrador veroorzaakt problemen

Het hebben van een hond brengt altijd veel verantwoordelijkheid met zich mee. Bij steeds meer mensen maakt de hond echt deel uit van het gezin, en wordt de hond dus ook als gezinslid behandeld.

Labradors kunnen bijna elk huishouden veel plezier bezorgen. Hun positieve houding en happy go lucky-benadering van het leven kan zelfs de meest chagrijnige mens opvrolijken.

Een Labrador zal dan ook snel de weg naar je hart vinden en je beste vriend voor het leven worden.

Zoals met alles zijn er ook minder perfecte momenten die je meemaakt met je Labrador. Ook Labradors zijn namelijk niet immuun voor gezondheidsproblemen of gedragsproblemen.

Laten we de meest voorkomende zorgen over Labradors van Lab-eigenaren eens nader bekijken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Zwaarlijvigheid bij Labradors

Dit zal voor de meeste Labrador eigenaren geen verrassing zijn, want de meeste Labradors houden van eten. Als ze konden, zouden ze de hele dag eten, elke dag. Daarom is het niet ongewoon dat Labs vaak te zwaar worden en in sommige gevallen zelfs zwaarlijvig.

De legendarische eetlust van Labradors maakt het voor hun eigenaren moeilijk om hun gewicht onder controle te houden. Het kan gemakkelijk uit de hand lopen als er geen goed doordacht voedingsschema is gecombineerd met veel lichaamsbeweging.

Obesitas is een groot probleem bij honden zoals Labradors, omdat het een negatieve invloed heeft op andere delen van hun lichaam die kunnen lijden als gevolg van de extra kilo’s.

Botten, gewrichten en organen kunnen falen als gevolg van overgewicht en een ongezonde levensstijl. Een gebrek aan lichaamsbeweging en lichamelijke activiteit kunnen een snelle gewichtstoename als resultaat hebben, waardoor een ernstig probleem ontstaat.

Daarom is het belangrijk om de hond de juiste voeding te geven en deze in geen geval te veel te voeren.

Lees hier hoeveel je Labrador mag wegen, om te bepalen of je Labrador te zwaar is of juist te mager.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat mag een Labrador niet eten?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Gewrichtsproblemen bij Labradors

Een te hoog lichaamsgewicht kan leiden tot een andere gezondheidsprobleem waar veel Labrador-bezitters mee te maken kunnen krijgen – gewrichtsproblemen.

Labradors hebben een grotere kans om gewrichtsproblemen te ontwikkelen en behoren tot een van de rassen die volgens veel veterinaire studies het meest aan deze ziekte lijden.

Ook heupdysplasie of artritis zijn veel voorkomende aandoeningen bij oudere Labradors, maar deze aandoeningen kunnen ook jonge honden treffen.

Heupdysplasie is vaak al aanwezig wanneer een hond jong is, maar de aandoening verergert meestal langzaam gedurende jaren. Wanneer de eigenaar de hond niet laat behandelen of de conditie te laat opmerkt, kan de aandoening zo pijnlijk worden dat de hond nauwelijks kan lopen.

De degeneratie van gewrichten is een pijnlijke aandoening die kan leiden tot een afname van de activiteit van elke hond, ongeacht de grootte of conditie van je hond.

Het ongemak dat een gewrichtsaandoening met zich meebrengt, is vaak te veel om te verdragen voor Labradors, dus medische interventie kan nodig zijn om de pijn van de hond te verlichten.

Ondanks het feit dat heupdysplasie en artritis niet fataal zijn voor honden, is het belangrijk om hun leefomgeving aan te passen aan hun behoeften.

Labs met degeneratieve gewrichtsproblemen kunnen nog steeds een lang en gelukkig leven leiden, maar de eigenaar zal extra veel moeite moeten doen om te zorgen dat aan alle extra behoeften van de hond wordt voldaan.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Tips voor het aanpassen van je huis als je hond last heeft van gewrichtsproblemen

Heupdysplasie bij honden


Verharen

Labradors zijn mooie, grote honden met een dubbele vacht die hen lekker warm houdt. Behalve voordelen, heeft deze glanzende, dikke vacht met zijn donzige onderlaag ook nadelen.

Labs verharen namelijk vaak veel.

Voor sommigen is het misschien geen probleem, de meeste honden doen immers af en toe hun jas uit. Je accepteert het en maakt gewoon je huis wat vaker schoon.


TOP TIP

Was je Labrador regelmatig om losse haren te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vacht schoon en gezond blijft, en er minder haar in je huis terecht komt. Gebruik een natuurlijke shampoo, zoals Greenfields.


De meeste Labrador eigenaren weten echter dat het overtollige haar dat hun Lab achterlaat zich heel snel ophoopt, waardoor het voor hun eigenaren een dagelijkse taak is om hun huis schoon te maken.

Over Labradors wordt ook wel eens de grap gemaakt dat hij twee keer per jaar werpt: zes maanden in het voorjaar en 6 maanden in de herfst. Voor Labrador-eigenaren is dit niets anders dan een rommelige realiteit.

Als je dus geen zin hebt in hondenhaar verspreid over je bank of bed, en je huis liever vlekkeloos schoon zier, is een Labrador misschien niet de juiste match voor jou.

Er zijn echter handige manieren en innoviatieve gadgets die je kunnen helpen bij het probleem dat verharen heet. Als je meer wilt weten, bekijk dan ons artikel over items die je zullen helpen omgaan met de verharing van je Labrador.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?


Overmatig blaffen en sloopgedrag

Labradors zijn jachthonden. Ze werden gefokt om mensen te helpen met verschillende taken tijdens de jacht, waaronder het halen van de prooi of het opjagen van wild voor de jager.

Helaas denken sommige mensen die hun eerste Labrador kopen, dat een Labrador direct een perfecte gezinshond is. Begrijp me niet verkeerd, maar een Labrador is in eerste instantie niet gefokt om er één te zijn.

Diep van binnen heeft een Labrador jachtgenen en die zullen vaak naar boven komen, vooral als je de hond niet goed traint. Desondanks kunnen de eigenschappen die de Labrador een goede jachthond maken, hem ook een uitstekende gezinshond laten worden.

Daar is echter wel wat training voor nodig.

Blaffen is een onderdeel van het gedrag dat jachthonden vertonen. Een jachthond kan blaffend bijvoorbeeld vogels op laten vliegen, waarna hij het geschoten wild terug brengt naar de eigenaar.

Kauwen is een natuurlijke behoefte die de meeste honden hebben. Dit houdt de tanden gezond en werkt ontspannend voor de hond.

Het is dus natuurlijk gedrag voor Labradors om op items te bijten, of te blaffen wanneer ze iets zien bewegen. Dit gedrag kan echter in frequentie toenemen als gevolg van bijvoorbeeld verveling, angst of gebrek aan fysieke activiteiten.

Sommige Labrador eigenaren hebben moeite om voldoende beweging aan hun Lab te geven, vooral als ze fulltime werken of op een plek wonen zonder toegang tot een open ruimte waar de Labrador lekker kan rennen.

In dit artikel kan je onze tips lezen om je te helpen je Lab actief te houden met weinig ruimte of wanneer je tijdelijk minder tijd hebt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Verlatingsangst bij Labradors

Labradors zijn ongelooflijk sociale honden. Ze houden ervan om tijd met hun gezin door te brengen en kunnen vaak niet wachten tot ze na een lange dag op het werk thuiskomen.

Te veel tijd alleen kan echter leiden tot bepaalde gedragsstoornissen en zelfs verlatingsangst.

Het is niet ongewoon dat een hond angst begint te krijgen wanneer hij te lang alleen achterblijft in huis.

Een gebrek aan prikkels voor langere tijd kan leiden tot gedragsveranderingen, waaronder overmatig blaffen, krabben, kauwen of huilen.

Sommige Labs proberen misschien te ontsnappen om hun eigenaar terug te kunnen vinden. Dit kan leiden tot kapotte kozijnen, bekraste deuren of verwoeste vloeren.

Labradors hebben aandacht van hun eigenaars nodig om fit en gezond te blijven, dus als je de hond niet een flink deel van je tijd kunt geven, is het misschien tijd om een ander hondenras te overwegen. Beweegt je Labrador genoeg maar is hij toch af en toe ontdeugend als je niet thuis bent?

Lees hier over nuttige gadgets die je helpen contact te houden met je Labrador als je niet thuis bent.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen wanneer je labrador verlatingsangst heeft

Tech gadgets om je Labrador in de gaten te houden

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?


Labradors zijn relatief grote, zware honden

Eigenaar zijn van een Labrador is super leuk wanneer je voor het eerst een puppy krijgt. De puppy is klein, knuffelig en ongelooflijk schattig. Het is schattig wanneer hij aan enthousiast aan de lijn trekt of tegen je opspringt.

Heel lang zal dit soort gedrag echter niet schattig zijn. Labradors groeien snel en bereiken al een flinke grootte en gewicht tussen de 6 tot 12 maanden van hun leven.

En als ik groot zeg, bedoel ik groot en sterk. Labs zijn niet bepaald de elegante wezens die je zou toestaan ​​rond je dure bloemenvaas of breekbare besmettelijke interieur.

En dit is wat veel mensen vergeten te overwegen wanneer ze een beslissing nemen over hun gezinshond.

Als je op zoek bent naar een rustige en voorzichtige hond om je beste vriend te zijn, dan is een Labrador niet altijd de beste keuze.

Als je van plan bent om een ​​Labrador te adopteren, moet je ook van plan zijn je huis in ieder geval tijdelijk opnieuw in te richten zodat de jonge Labrador geen waardevolle spullen kapot kan maken.

Uiteindelijk kan je een Labrador prima leren in zijn enthousiasme ook rekening te houden met voorwerpen in huis en natuurlijk met jezelf. Je moet natuurlijk wel bereid zijn om je Labrador veel te trainen om hem goed gedrag aan te leren.

Ook buiten kan je aan een Labrador je handen vol hebben. Als ze niet getraind zijn om netjes aan de lijn te lopen, kunnen ze hun eigenaren veel problemen bezorgen. Labs zijn sterke honden en ze gebruiken hun kracht graag als je ze niet bijstuurt.

Dit is vooral het geval wanneer ze een andere hond ontmoeten waarmee ze willen spelen. Wanneer een Labrador weet dat hij zijn gewicht en kracht in de strijd kan gooien om zijn zin te krijgen kan dit soms lastig af te leren zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Welk kalmeringsmiddel past het beste bij jouw hond?

Zijn Labradors hypoallergene honden?


Dit leidt ons naar …

Labradors hebben veel energie

Labradors zijn energieke honden. Ze vereisen elke dag een behoorlijke hoeveelheid beweging, zeker wanneer ze nog jong zijn. Het is belangrijk om je Labrador genoeg beweging te geven als je een gezonde Labrador wil die zich goed gedraagt.

Labradors moeten iets doen. Of je nu buiten traint, een apporteerspelletje speelt of binnenshuis met hun favoriete speelgoed speelt, Labs moeten betrokken en actief blijven.

Veel mensen realiseren zich kort na de komst van hun Labrador dat er onvoldoende ruimte is in het gebied waar ze wonen om hun honden voldoende fysieke activiteiten te bieden.

Er zijn veel manieren waarop dit opgelost kan worden. Je kan hier bijvoorbeeld enkele nuttige tips vinden over hoe je je Lab kan trainen wanneer je niet veel ruimte hebt.

Desalniettemin moet fysieke activiteit voor de hond elke dag op een prioriteitenlijst staan ​​voor elke Labrador eigenaar.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Tips over hoe je je Lab kan trainen wanneer je niet veel ruimte hebt

Hoeveel mag mijn Labrador wegen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


Labradors moeten een manier hebben om de energie af te voeren die ze elke dag opbouwen, anders kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen dat gemakkelijk uit de hand loopt.

Overmatig blaffen of kauwen kunnen tekenen zijn van een rusteloze hond die meer fysieke en mentale activiteiten nodig heeft.


Tags: Labrador