Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 25 april 2020

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

beste hondenmand voor labrador

Een hond slaapt tussen de 10 en 16 uur per dag, afhankelijk van het hondenras en zijn leeftijd. Vergeleken met mensen is dit behoorlijk veel, wij hebben gemiddeld slechts 7 tot 8 uur slaap nodig om gezond en fit te blijven.

Toch wordt er door de meeste hondeneigenaren zelden echt nagedacht over de slaapplaats van hun hond. Meestal moet het er vooral leuk uit zien, en goed bij het interieur passen. Een goede, comfortabele slaapplaats die het hondenlichaam goed ondersteunt is echter heel belangrijk voor je hond.

 In dit artikel zullen we alles uitzoeken wat je moet weten over hondenbedden, zodat je de informatie tot je beschikking hebt om een ​​weloverwogen beslissing te nemen over welk hondenbed het beste bij je Labrador past.

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Onze KeuzeTypePrijs
MedidogHondenkussen€ 195 – € 275
Sun GardenHondenmanden/kussen€ 65 – € 125
BIA Ortho BedHondenmand/matras€ 170 – € 330
51 Degrees NorthHondenkussen€ 60 – € 100
Jack & VanillaHondenmand/matras€ 100 – € 120

Aan het einde zullen we onze beste keuzes voor hondenmanden, kussens en matrassen met je delen. Als je dit gedeelte direcht wil lezen, klik dan hier.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Welk voer is het beste voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Bekijk aanbod hondenmanden


Wat kan er gebeuren als je Labrador niet genoeg slaap krijgt?

Voordat we het over de hondenbedden hebben, bekijken we eerst de mogelijke gevolgen van een gebrek aan goede slaap bij honden. Als je Labrador niet genoeg slaapt, kan hij uiteindelijk last krijgen van verschillende ziekten en aandoeningen.

Een langdurig slaapgebrek kan leiden tot slaapstoornissen of een verstoring van de slaapcyclus. Een onderbroken slaap en een gebrek aan een goed slaappatroon kunnen ernstige aandoeningen bevorderen aandoeningen zoals Narcolepsie, Slaapapneu of Slapeloosheid.

Maar slaapstoornissen zijn niet de enige problemen waarmee je Labrador te maken kan krijgen.

Slapen op een te hard of juist te zacht oppervlak kan een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van je Labrador. Het kan leiden tot bot- en gewrichtsproblemen die je hond hevige pijn en ongemak bezorgen.

Pijnlijke gewrichten en spieren zijn nog maar het begin van het probleem. Een mand of kussen van slechte kwaliteit zorgt voor meer stress op de heupen, ellebogen en ruggengraat van je hond. Na verloop van tijd zullen de gewrichten verslechteren, wat leidt tot een medische aandoening die beter bekend staat als artritis.

Artritis treft vooral grote en middelgrote rassen, waaronder Labrador Retrievers. Het is pijnlijk en het is niet mogelijk om de aandoening te genezen. Het kan een aanzienlijke impact hebben op het leven van je hond, omdat het pijn en ontstekingen in de heupen en de ruggengraat veroorzaakt.

Labradors lopen vanwege hun genetische aanleg voor gewrichtsaandoeningen een hoger risico op het ontwikkelen van artritis. Het is daarom geen slecht idee om te inversteren in een goed hondenmatras dat de gewrichten ondersteunt.

Waar moet je rekening mee houden voordat je een kussen of mand voor een Labrador koopt?

Het eerste onderdeel van het kopen van een goed hondenbed is begrijpen waarom een mand of matras van goede kwaliteit belangrijk is. Het tweede deel is echter iets minder eenvoudig, namelijk het vinden van zo’n mand of matras van goede kwaliteit.

Zo zijn er veel hondenbedden te koop waarbij beweerd wordt dat deze een orthopedisch ligoppervlak hebben, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Vaak wordt in plaats van traagschuim bijvoorbeeld een ondergeschikt materiaal zoals schuimrubber gebruikt.

Daarom is het belangrijk om over voldoende kennis te beschikken, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen over een bed dat je Labrador de komende jaren zal dienen,voordat je je zuurverdiende geld gaat uitgeven.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een mand, kussen of matras voor je Labrador zoekt. De grootte en vorm, evenals de vulling van het bed moeten allemaal vóór de aankoop worden onderzocht.

De binnenmaterialen en de buitenhoes zijn ook belangrijk en moeten zorgvuldig worden geselecteerd om je hond de best mogelijke rustervaring te bieden en niet te vergeten om jezelf werk te besparen als het bed schoongemaakt moet worden.

Hieronder kan je belangrijke punten vinden om op te letten wanneer je een hondenbed koopt.

Laten we beginnen met de bedgrootte.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Welke maat mand, kussen of matras heb je nodig voor een Labrador?

Aangezien Labradors behoorlijk groot kunnen worden, hebben ze over het algemeen een grotere maat mand nodig. Hoe groot deze precies moet zijn, hangt af van de favoriete slaappositie van je hond en het type mand.

Een gemiddelde Labrador zal ongeveer 55 tot 62 cm hoog worden, om lekker languit te kunnen liggen zal je Labrador dus in ieder geval een kussen of matras met een breedte van ongeveer 65 cm nodig hebben.

Je Labrador moet natuurlijk ook lekker in de lengte kunnen liggen, en zijn hoofd en achterkant moet dan nog op het kussen passen. Meestal lukt dit met een lengte van 90 tot 100 cm.

Voor de meeste Labradors zal een kussen met een minimale breedte van ongeveer 65 tot 70 cm en een minimale lengte van ongeveer 90 tot 100 cm prima voldoen, al is dit niet heel erg ruim.

Wanneer je een mand met opstaande randen koopt, moet je er rekening mee houden dat deze randen een groot deel van het ligoppervlak innemen. Meet dus ook altijd even het daadwerkelijke ligoppervlak. Deze kan bij zo´n mand iets kleiner zijn omdat de hond de kop op de rand kan leggen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


Hoe u uw hond kunt meten zodat deze bij een hondenmand past

Niet elke hond is hetzelfde, zo kan je wel uit gaan van een gemiddelde maat, maar als je Labrador groter of kleiner dan gemiddeld is, kom je misschien in de problemen.

Daarom is het een goed idee om je hond op te meten voordat je een mand aanschaft. Er zijn richtlijnen die je voor de minimale maat van een matras of kussen aan kunt houden.

Voor de minimale breedte, kan je de schofthoogte van je hond opmeten. Als deze bijvoorbeeld 60 cm is, heb je een hondenkussen nodig met een breedte van minimaal 60 cm. Om je hond wat meer ruimte te geven, is het het beste om er 5 tot 10 cm bij te tellen.

De minimale lengte van een matras voor je Labrador kan je opmeten door je hond op te meten van de neus tot het begin van de staart. Ook hier kan je er weer 5 tot 10 cm bijop doen voor wat extra ruimte.

Welke bedvorm is het beste voor je Labrador?

Je wil natuurlijk niet alleen een mooie hondenmand, of een leuk kussen/matras. De slaapplek van je Labrador moet ook goed bij hem passen.

De manier waarop je hond slaapt is belangrijk wanneer je een matras of hondenmand kiest. Sommige honden slapen bijvoorbeeld met hun poten en lichaam lang uitgestrekt. Andere honden liggen liever helemaal opgekruld in hun mand.

Er zijn veel posities waar honden graag in slapen, dus als je weet wat de favoriete positie van je Labrador is, kan het je helpen bij het kiezen van de beste maat voor uw hond. Hieronder kan je lezen wat de beste manden zijn voor de twee meest voorkomende slaaphoudingen.

De languit ligger

Sommige Labradors vinden het fijn om lekker languit te liggen met hun lichaam en hun poten. Ook honden die normaal opgekruld liggen doen dit overigens vaak als ze het bijvoorbeeld warm hebben.

Dit is ook de meest voorkomende slaaphouding van Labradors, dus als je je pup nog niet in huis hebt gehaald moet je er rekening mee houden dat hij lekker languit moet kunnen liggen.

Voor honden met deze slaaphouding is een hondenmatras of kussen de beste optie. Ook een mand met lage randen is mogelijk, maar als je dit wil kan je het beste een maatje groter aanschaffen zodat de hond genoeg ruimte heeft.

De oproller

Dan zijn er de honden die het liefst lekker opgekruld liggen te slapen. Bij Labradors is dit vaak een minder favoriete houding omdat ze het snel warm hebben.

Als dit de favoriete slaaphouding van je hond is, of als je hond een koukleum is, kan je voor een mand met wat hogere randen gaan.  Deze randen zorgen voor een fijne, warme en gezellige slaapplek.

Honden die graag opgekruld liggen, hebben wat minder ruimte nodig dan de languit slapers. Desondanks is het een goed idee om ze ruimte te bieden om toch lekker languit te liggen als ze dat willen. Neem daarom liever een maatje groter dan een mand waar je Labrador net in past.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador fokkers in Nederland

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?


Welk type bed heeft je Labrador nodig?

Op het gebied van hondenmanden, kussens en matrassen is er ongelovelijk veel keuze. Het is dan ook niet gek dat je als verse hondeneigenaar de bomen niet meer door het bos ziet.

Hondenmand

Hondenmanden bestaan in allerlei vormen en maten. Een van de meest bekende en misschien ouderwetse varianten, is een plastic mand waar je een kussen in kan leggen. Misschien ken je ook wel de rieten variant.

Deze manden zijn makkelijk schoon te maken, en zorgen tegelijkertijd voor een comfortabele, veilige plek om te slapen. Zeker de plastic manden zien er echter niet zo mooi uit.

De moderne variant van een hondenmand, is een mand met opstaande randen die compleet van stof gemaakt is. Deze zien er vaak erg mooi uit, en zijn zeer comfortabel voor de hond.

Hondenmat of hondenmatras

Een mat of matras is perfect voor honden die graag lekker languit liggen wanneer ze slapen. Het geeft je hond veel ruimte en comfort. Een matras is meestal steviger dan een kussen, en geeft vaak een wat stabieler ligoppervlak.

Dit maakt een mat of matras een perfecte slaapplek voor honden die veel ruimte nodig hebben, maar tegelijkertijd de instabiliteit van een kussen niet zo fijn vinden. Ook voor honden met gewrichtsproblemen, is een matras de beste optie.

Een hondenmat of dun matras kan ook heel goed gebruikt worden als reisbed. Vaak zijn ze makkelijk mee te nemen, en passen ze goed in een kofferbak.

beste hondenmand voor labrador

Hondenkussen

Een hondenkussen is, net zoals een matras, geschikt voor honden die ook graag lekker languit liggen. Eigenlijk is het geschikt voor elke slaaphouding. Het enige verschil is dat het ligoppervlak vaak wat dikker, zachter en minder stabiel is.

Voor grote honden is een matras vanwege de betere gewichtsverdeling dus vaak beter. Dit hangt echter volledig van het kussen en de materialen die als vulling gebruikt worden af.

Een hondenkussen is makkelijk mee te nemen op reis, al neemt het vaak iets meer ruimte in beslag dan een wat dunner matras.

Cozy Cave

Sommige honden vinden het heerlijk om onder dekens te liggen en zich diep in een holletje te nestelen. Voor deze honden is er de redelijk recente uitvinding, genaamd Cozy Cave. Deze worden verkocht onder vele namen, ze worden bijvoorbeeld ook wel Snuggle Cave, Cuddly Cave of in het Nederlands knuffelgrot genoemd.

De term Cozy Cave werd overigens bedacht door de originele fabrikant Snoozer. Deze hondenmandenmaker was een van de eersten die een hondenbed met dit ontwerp maakte, en noemde ze dus Cozy Caves.

Deze kussens, met een holletje waar je hond heerlijk in kan liggen, zijn nog steeds in vele kleuren verkrijgbaar bij Snoozer, maar ze zijn ook steeds meer verkrijgbaar bij andere fabrikanten van hondenmanden.

Omdat je hond lekker onder het boogje weg moet kunnen kruipen, moet een snuggle cave altijd groter zijn dan de hondenkussens die je normaal koopt voor je hond.

Hondenbanken

Er bestaat geen Labradoreigenaar die nooit een gevecht heeft gehad om een plekje op de bank met zijn hond. Labradors zijn gek op je bank, maar je wil hem misschien niet altijd delen met je geliefde viervoeter.

Gelukkig is hier een oplossing voor, er bestaan namelijk echte hondenbanken! Deze zijn natuurlijk een stuk kleiner dan je eigen bank, en vaak wat prijzig, maar je Labrador zal je eeuwig dankbaar zijn voor zijn eigen bank.

Afgezien van de vaak hoge prijs, is er overigens een ander nadeel van een hondenbank. Labradors zijn wat gevoelig voor gewrichtsproblemen, en een bank zorgt ervoor dat je hond zijn gewrichten meer belast omdat hij er steeds op en af moet springen.

Voor een jongere, gezonde hond is dit misschien geen probleem, maar bij oude honden is dit wel iets waar je rekening mee moet houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Zijn Labradors hypoallergene honden?


Orthopedisch hondenbed

Als laatste bestaan er orthopedische hondenbedden. Een orthopedisch hondenbed heeft een vulling van visco-elastisch schuim, ook wel traagschuim of memoryfoam genoemd.

Dit materiaal staat bekend als een van de beste materialen als het gaat om gewichtsverdeling over een oppervlak. Dit verlaagt de druk op de gewrichten van je viervoeter en zorgt voor een gezonde slaaphouding.

Orthopedische hondenbedden zijn vaak wat duurder, omdat het materiaal zelf behoorlijk prijzig is. Maar zeker voor Labradors is een mand of matras met traagschuim een hele goede optie.

Labradors zijn grote, zware honden en een goede gewichtsverdeling is dan ook heel belangrijk om de gewrichten gezond te houden.

Als je een goed orthopedisch matras zoekt, is een matras van Medidog een uitstekende optie. Dit is een van de beste matrassen die je voor je hond kan kopen. Daarnaast zien ze er heel stijlvol uit, wat natuurlijk altijd een pluspunt is.

Lees hier meer over de voordelen van een orthopedisch hondenbed.

Waar moet je op letten?

Als je een mand, kussen of matras voor je Labrador gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Natuurlijk kan je ervoor kiezen elke paar maanden een nieuwe mand te kopen van mindere kwaliteit, maar uiteindelijk is dat vaak niet de beste keuze.

Als je iets meer wil besteden aan een hondenbed dat lange tijd mee gaat, wil je natuurlijk niet dat je er per ongeluk een kiest die eigenlijk niet zo goed bij je hond en je interieur past. Dat zou zonde zijn van je zuurverdiende geld.

Daarom kan je hieronder een aantal punten vinden waar je op moet letten als je een bed voor je Labrador koopt.

Type bed

Denk ten eerste goed na over het type bed dat je voor je Labrador wil kopen. Slaapt je Labrador liever opgekruld of lekker languit? Als je hond het fijn vindt om zijn hoofd ergens op te leggen, is een mand met wat hogere randen bijvoorbeeld een geode optie.

Honden met gewrichtsproblemen kunnen veel baat hebben bij een mand met een traagschuim vulling. Vaak is een matras voor deze honden de beste optie, omdat ze niet over randen heen hoeven te stappen en omdat een matras het meest stabiele oppervlak geeft.

Vulling

De vulling van het hondenbed is erg belangrijk. Veel hondenmanden worden gemaakt met een dun laagje goedkoop schuim. Dit hoeft in principe geen groot probleem te zijn, maar het geeft je hond een stuk minder ondersteuning, zeker als het niet dik genoeg is.

In hondenkussens worden soms een soort parelvulling gebruikt, je vindt deze bijvoorbeeld ook in zitzakken. Dit geeft een fijne ondersteuning, maar er moet wel genoeg van in het kussen zitten. Daarnaast moet je het kussen vaak even opnieuw uitschudden zodat de parels weer goed verdeeld zijn, ze hebben anders de neiging zich naar de zijkanten op te hopen.

Een andere vulling die je in kussens vaak ziet, zijn polyether vlokken. Deze vlokken kunnen erg in kwaliteit wisselen, waarbij sommige vlokken lang hun veerkrachtigheid en volume behouden, terwijl andere vlokken van mindere kwaliteit na een paar weken al plat zijn.

Het beste materiaal voor een hondenmand of matras is traagschuim. Het matras kan ook een combinatie van bijvoorbeeld polyether schuim met een laagje traagschuim zijn, dit scheelt vaak wat in de prijs.

Hoes van het hondenbed

Een van de belangrijkste punten om op te letten is de kwaliteit van de hoes die om de hondenmand, het hondenmatras of het kussen zit. Een goede hoes beschadigt minder snel, beschermt de vulling en is makkelijk wasbaar.

Aangezien Labradors graag lekker zwemmen en gek zijn op modder, is een hondenmand die goed tegen viezigheid kan een must. Sommige materialen zijn prachtig om te zien, maar niet bepaald makkelijk om schoon te maken.

Voor een Labrador is een stof die waterafstotend is, zoals kunstleer of een all-weather stof het beste. Daarnaast is het belangrijk dat je de hoes makkelijk van de mand af kan halen, zodat je niet het hele kussen in de wasmachine hoeft te stoppen als het vies is.

Een goed hondenbed voor je Labrador is:

Makkelijk schoon te maken

Kies voor een stof die goed schoon te maken is, het is het beste om voor een waterafstotende stof te kiezen. Er zijn veel stoffen die waterafstotend zijn, meestal zijn dit kunststoffen. Fleece, of andere fluffy stoffen zijn een minder goede keuze

Waterdicht

Een waterdichte of waterafstotende stof is niet alleen goed schoon te maken, het beschermt ook de vulling. Als je Labrador zich met een natte vacht op een stof nestelt die goed water opneemt, zal de vulling van je mand ook nat worden. Dit droogt extreem langzaam, en zorgt ervoor dat schimmels zich kunnen ontwikkelen in de vlokken of het schuim.

Makkelijk te wassen

Als je matras, kussen of mand vies is geworden, wil je hem natuurlijk makkelijk kunnen wassen. Een Labrador heeft een grote mand nodig, en die stop je niet zomaar in een normale wasmachine. Daarom is het belangrijk dat je de hoes kan verwijderen en in de wasmachine te wassen is.

Bij veel goedkopere hondenmanden is de hoes dichtgenaaid, waardoor de mand onmogelijk te wassen is. Zoek een mand, kussen of matras met een hoes die te verwijderen is door middel van bijvoorbeeld een rits. Zo gaat het bed van je Labrador een stuk langer mee.

Onze TOP keuzes

MediDog

De matrassen van Medidog zijn van uitstekende kwaliteit. Ze zien er stijlvol uit en zijn tegelijkertijd zeer comfortabel voor de veeleisende hond. Het matras bevat een laag koudschuim en een laag traagschuim.

Sun Garden hondenbedden

Als je niet alleen op zoek bent naar comfort voor je Labrador, maar ook graag wil dat de hondenmand er stijlvol uitziet, dan is een kussen of mand van Sun Garden een uitstekende optie. Deze manden en kussens hebben een prachtig design dat in elk interieur tot zijn recht komt. De hoge kwaliteit van de vulling zorgt ervoor dat het kussen lang zacht blijft.

BIA Ortho Bed

Deze manden worden gemaakt door de Zweedse BIA AB. Ze bestaan uit de beste materialen en worden met de hand voor je gemaakt. De robuuste buitenstof en zachte, comfortabele vulling maken deze hondenmanden uitstekend geschikt voor Labradors.

51 Degrees North

Deze hondenkussens zijn van een Belgisch bedrijf genaamd 51 Degrees North. Deze hippe, trendy kussens staan niet alleen mooi in je huis, ze zijn ook van uitstekende kwaliteit. Het hondenkussen in de link is stijlvol, stevig en goed te wassen.

Jack and Vanilla

Jack and Vanilla is een fabrikant van allerlei mooie assecoires voor honden en katten. Ze maken ook goede hondenmanden, kussens en matrassen. Het matras in de link is gemaakt met een buitenstof van luxe kunstleer, en bevat een comfortabele laag memory foam.