Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 april 2021

Hoe snel kan een Labrador Retriever rennen?

hoe snel kan Labrador rennen

De snelheid van een Labrador Retriever is afhankelijk van de bouw van de Labrador en zijn gezondheid, conditie en training.

Er zijn echter algemene conclusies die we kunnen trekken over hoe snel de gemiddelde Labrador Retriever kan rennen en hoe je je Labrador Retriever kunt helpen om sneller te rennen.

Zijn Labrador Retrievers snel?

Omdat het een middelgroot tot groot ras is, gefokt om te werken, kunnen Labrador Retrievers goede hardlopers zijn. Niet alle honden hebben een goede lichaamsbouw om snel te rennen, maar Labrador Retrievers zijn redelijk snel als ze in goede conditie zijn.

Dit geldt vooral in vergelijking met rassen zoals de Franse Bulldog of de Mopshond, die niet gebouwd zijn om hard te rennen. Soms is het voor deze rassen zelfs fysiek onmogelijk om te rennen.

Er zijn echter ook rassen die zijn gefokt zijn op hun snelheid, zoals de Greyhound en andere windhondenrassen. Deze honden verslaan de Labrador Retriever gemakkelijk als het op snelheid aankomt.

De originele taakbeschrijving van de Labrador Retriever, is het ophalen van geschoten wild, zoals vogels, voor de jager. De hond moet daarvoor vooral sterk en robuust zijn, zodat hij kan werken in ruig terrein en het niet koud krijgt in het water.

Snelheid is belangrijk, maar niet zo belangrijk als voor honden die levend wild moeten vangen. De Labrador Retriever is daardoor een ras dat niet bij de meest snelle hondenrassen hoort, maar ook zeker niet bij de langzaamste.

Hoe snel een individuele Labrador is, hangt natuurlijk af van zijn lichamelijke conditie. Een zwaar gebouwde Labrador met overgewicht, zal bijvoorbeeld minder snel rennen dan een getrainde, slanke jachthond uit werklijnen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De 5 beste hondenharnassen of tuigen voor Labrador Retrievers in 2021

De 3 beste benches voor Labrador Retrievers in 2021


Wat is de topsnelheid van een Labrador Retriever?

Van Labradors wordt aangenomen dat ze in een sprint een topsnelheid van 50 tot 55 km per uur aan kunnen tikken. Ze kunnen zelfs goed getrainde hardlopers makkelijk verslaan.

Ze kunnen deze snelheid niet lang volhouden, maar zijn vaak wel in staat om een korte sprint met deze snelheid te nemen. De gemiddelde snelheid van een Labrador retriever zou ongeveer 25 km per uur tot 29 km per uur zijn.

De snelst bekende honden, Greyhounds, kunnen sprinten met een snelheid van 64 km per uur. Dit betekent dat een Labrador Retriever niet bij de snelste rassen hoort, maar ook zeker geen slecht figuur slaat als het op sprinten aankomt.

Op welke leeftijd bereiken Labradors hun topsnelheid?

Labrador Retrievers zullen groeien tot ze 12-18 maanden oud zijn. Er is geen specifiek onderzoek dat de exacte leeftijd laat zien waarop een Labrador Retriever zijn topsnelheid zal bereiken, maar het is logisch dat een Labrador pas zijn topsnelheid behaalt als hij volwassen is en een conditie opgebouwd heeft.

Daarom wordt verwacht dat Labrador Retrievers hun topsnelheid zullen bereiken rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar, omdat ze fysiek volwassen zullen zijn en de tijd hebben gehad om een goede conditie te ontwikkelen, zodat ze zo snel mogelijk kunnen rennen.

Zijn Labradors korte- of langeafstandslopers?

De meeste honden zijn beter in het lopen van lange afstanden dan in sprinten, en dit is niet anders voor Labrador Retrievers. Dit geldt vooral als ze worden gevraagd om met hoge snelheden te rennen.

Hoewel Labrador Retrievers tot 55 km per uur kunnen rennen, kunnen ze deze snelheid niet over lange afstanden volhouden.

In tegenstelling tot sommige andere rassen zoals windhonden, zijn Labrador Retrievers niet gefokt om te sprinten. Lang rennen met een langzame snelheid, heeft de voorkeur van de meeste Labrador Retrievers.

Elke hond moet echter uithoudingsvermogen en spierkracht opbouwen om zo lang te kunnen rennen. Het is daarom geen goed plan om een ongetrainde Labrador een grote afstand te laten rennen.

Labrador lopen en rennen

Als je bijvoorbeeld samen wil hardlopen met je Labrador, moet je er rekening mee houden dat de hond ook conditie op moet bouwen, zeker als je verder wil dan 5 km.

Hoe kun je de topsnelheid van een Labrador verbeteren?

Als je ervoor wil zorgen dat je Labrador Retriever sneller kan rennen, is de eerste stap het verbeteren van de conditie van je Labrador.

Labradors zijn een ras dat bekend staat om hun liefde voor eten, en ze kunnen gemakkelijk te zwaar worden. Daarnaast zijn Labradors gevoelig voor gewrichtsproblemen, en als dit het geval is, moet je je Labrador niet forceren sneller te lopen.

Als je Labrador te zwaar is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond op een verantwoordelijke manier gewicht verliest. Ga bijvoorbeeld over op light voer of voer langzaam wat minder, en geef je Labrador elke dag wat meer lichaamsbeweging.

Door je Labrador te snel te trainen, kun je de spieren, pezen en gewrichten van je Labrador beschadigen. Een blessure kan niet alleen pijn veroorzaken, het zorgt er ook nog eens voor dat je Labrador voor lange tijd minder ver en snel kan lopen.

Een leuke sport die je met je Labrador kunt doen, is canicross. Dit is een sport waarbij je samen met je hond hardloopt. De hond is bevestigd aan een lijn om je middel, en mag aan deze lijn trekken. Labradors zijn vaak gek op deze sport, en als je hardlopen zelf ook leuk vindt is het dus zeker een aanrader!

Ondanks het feit dat Labradors niet perse gefokt zijn om op zicht te jagen, vinden ze dit vaak wel leuk. Je wil natuurlijk niet dat je Labrador jaagt in een natuurgebied, maar je kunt hem wel meenemen naar zogenaamde ´coursing´ dagen.

De hond volgt dan een ´prooi´, meestal een nephaas, die over een baan voortgetrokken wordt. Coursing wordt normaal alleen gedaan met windhonden, maar er zijn speciale dagen waarbij je er met elke hond terecht kunt. Het is een leuke manier om uit te vinden hoe hard je Labrador kan rennen!

Als uw Labrador Retriever eenmaal in vorm is, kunt u zijn snelheid tegen anderen testen door deel te nemen aan FAST CAT-wedstrijden!

In deze sport jagen honden een aas op een sprint van 100 meter en strijden ze om de snelste te zijn. De topsnelheden van de 20 snelste Labrador Retrievers die in 2020 meedoen aan FAST CAT variëren van 27,5-30,35 mijl per uur!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?