Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 april 2021

Wanneer wordt een Labrador rustiger?

wanneer wordt een Labrador retriever rustiger

Labrador Retrievers staan ​​bekend als een energieke honden, en het is algemeen bekend dat Labrador pups veel energie hebben vergeleken met pups van andere rassen.

Zo´n energieke pup is leuk in het begin, maar na een tijdje begint het misschien wat vermoeiend te worden. Het vergt natuurlijk veel energie als je Labrador pup tegen iedereen opspringt, constant wil spelen, overal op kauwt en nooit stil wil zitten.

In dit artikel lees je wat wanneer de meeste Labrador pups wat rustiger worden, en hoe je om kunt gaan met een drukke Labrador pup.

Wil je meer weten over hyperactieve Labrador pups? Lees dan ook dit artikel: ‘Hoe ga je om met hyperactieve, drukke Labrador pups? Tips en Tricks.

Op welke leeftijd worden Labradors minder druk?

De meeste Labradors worden wat rustiger op het moment dat een tijdje volledig volwassen zijn. Meestal is dit op een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Ook daarna kan je Labrador nog druk zijn, maar meestal begint de hond rond deze leeftijd wat kalmer te worden.

Je hebt misschien wel eens gehoord dat een hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren. Dit is een veel gebruikte manier om te berekenen hoe oud een hond in mensenjaren zou zijn, maar de wetenschap ondersteunt deze methode niet.

In plaats daarvan is de gemiddelde 1-jarige Labrador gelijk aan een 15-jarig mens. De gemiddelde 2-jarige Labrador komt overeen met een 24-jarig mens. Daarna begint de veroudering te vertragen, aangezien de gemiddelde 3-jarige Labrador gelijk is aan een 28-jarig mens.

Als je naar deze cijfers kijkt, kun je zien waarom er vaak wordt beweerd dat Labradors op de leeftijd van 3 jaar beginnen te kalmeren. Vóór de leeftijd van 2 jaar zijn Labradors nog jonge pubers, en een stuk actiever en prikkelbaarder.

Ook een 3-jarige Labrador is nog steeds een jonge hond, die veel energie zal hebben. Je Labrador zal op 3 jarige leeftijd helemaal volwassen zijn en de lastigste ontwikkelingsfasen achter de rug hebben, maar het blijft belangrijk om je hond voldoende mentale en lichamelijke stimulatie te geven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Kalmeren Labradors na een castratie?

Over het algemeen helpt het castreren of steriliseren van een Labrador Retriever niet om ze te kalmeren. Bepaald gedrag kan veranderen, maar het is niet precies bekend hoe het gedrag van een Labrador Retriever precies kan veranderen nadat hij is gecastreerd.

Sommige eigenaren melden dat hun hond rustiger is, terwijl anderen geen verandering merken. De resultaten van studies naar het gedrag van honden en de effecten van castratie op het gedrag variëren, van helemaal geen veranderingen tot positieve voordelen, tot zelfs een toename van angst bij gecastreerde honden.

Een castratie bij reuen kan er wel voor zorgen dat de reu minder markeert, en dit kan voornamelijk handig zijn als de hond dit veel in huis doet. Als je Labrador al veel in huis markeerde voor de castratie, dan kan het echter ook zo zijn dat hij dit gedrag blijft vertonen omdat het een gewoonte is geworden.

Bij reuen kan een castratie ook voorkomen dat de reu achter teven aangaat, en dat de hond beter luistert naar de eigenaar als er loopse teven in de buurt zijn.

De beslissing om je hond te castreren, moeten worden genomen met het oog op zijn gezondheid, niet om gedragsproblemen op te lossen. De meeste gedragsproblemen zijn op te lossen met goede training. Je kunt het beste een hondenschool of een hondentrainer raadplegen als je Labrador gedragsproblemen heeft.

Een goede training en de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging, zullen je Labrador Retriever beter helpen om rustiger te worden dan een castratie of sterilisatie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Voordelen, nadelen en prijs van Castratie Labrador Reu

Voordelen, nadelen en prijs sterilisatie Labrador teef


Is het normaal dat een Labrador puppy hyperactief is?

Een zeer actieve Labrador Retriever-puppy is normaal. Er zijn echter veel redenen waarom je Labrador Retriever-puppy hyperactief kan lijken, in plaats van gewoon een actieve puppy.

Soms treedt hyperactiviteit bij puppy’s op als ze oververmoeid zijn. In plaats van te rusten, blijft de puppy rondrennen en spelen. Net als een peuter, ´vergeet´ een pup soms om te slapen, zeker als er teveel drukte om hem heen is.

Als je puppy bijt en in het algemeen chaos veroorzaakt, is het vaak het beste om hem naar een rustige plek te brengen voor een ​​dutje, in plaats van hem te straffen voor zijn hyperactieve gedrag.

Daarom is het handig om een puppyren of een bench te hebben voor je pup. Je kunt zo een prikkelarme omgeving creeëren, waardoor je pup makkelijker tot rust kan komen.

In veel gevallen, zal een opgewonden maar oververmoeide Labrador Retriever-puppy tot rust komen, en gaan slapen als je hem in zijn bench of in een puppyren zet.

Andere keren zal je merken dat je Labrador Retriever puppy hyperactief is omdat hij niet genoeg beweging of mentale stimulatie heeft gehad.

Puppy’s van energieke, intelligente rassen, zoals Labrador Retrievers, hebben meer beweging, training en denkspelletjes nodig dan andere rassen. Als je de pup niet genoeg fysieke of mentale training geeft, kan hij hyperactief gedrag gaan vertonen.

Ten slotte kan je Labrador Retriever hyperactief zijn als reactie op angstgevoelens. Elke hond reageert anders op stress. Zo kan de ene hond zich terugtrekken en weigeren zich te bewegen, terwijl andere honden hyperactief worden van de stress die ze ervaren.

Deze angst en stress kunnen optreden in een specifieke situatie, of het kan een gegeneraliseerde angst zijn die vaker voorkomt.

Welke kleur Labrador wordt als de rustigste beschouwd?

Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor een verschil in persoonlijkheid tussen de verschillende kleuren. Er zijn een aantal onderzoeken waarbij gekeken is naar deze verschillen, maar de resultaten spreken elkaar soms tegen. Daarbij moet je er rekening mee houden, dat de Labrador populatie in bijvoorbeeld Amerika, lastig te vergelijken kan zijn met die in Nederland.

Wil je hier meer over weten? Lees dan meer in het artikel ‘Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?’.

Labrador Retrievers zijn er in drie kleuren: geel, zwart en chocolade. De chocolade kleur is een tijd zeer populair geweest onder hondeneigenaren, waardoor uit een kleine populatie honden veel pups zijn gefokt. Dit zou een negatief effect gehad kunnen hebben op het karakter.

Alle kleuren Labradors zijn echter vertegenwoordigd bij werkende Labrador honden. Bij werklijnen, lijken de meest voorkomende kleuren zwart en vossenrood te zijn. Bij hulphonden, zie je vaak vooral gele Labradors.

Labradors uit werklijnen hebben vaak wat meer beweging en mentale stimulatie nodig, maar als ze dit krijgen zijn deze honden in huis ook heel kalm.

Het is beter om naar het individuele temperament van de ouders van je pup te kijken dan naar zijn kleur om te bepalen of hij een kalm of juist energiek karakter zal hebben.

Zwarte en gele labs kunnen extreem veel energie hebben en behoorlijk chaotisch zijn, terwijl chocoladekleurige Labradors ook kalm en braaf kunnen zijn. Dit wordt echt voornamelijk bepaald door de keuze van de fokker. Een fokker die let op het temperament van de hond, kan brave Labradors fokken in elke kleur.

Tips voor het omgaan met een drukke Labrador

Als je Labrador druk is en vervelend gedrag vertoont, waarbij hij bijvoorbeeld constant om je aandacht vraagt, is het belangrijk om eerst de oorzaak van dit gedrag te vinden.

De Labrador kan angstig zijn, veel stress ervaren, pijn hebben of zich vervelen. Om erachter te komen wat er aan de hand is, moet je opletten wanneer en hoe vaak het hyperactieve gedrag zich voordoet.

Hyperactief door Stress en angst

Angst en stress kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Vaak vertoont de Labrador druk gedrag door een bepaalde ‘trigger’ zoals bijvoorbeeld rennende kinderen in huis of andere honden in het park.

Bij ernstige problemen, kun je het beste met de dierenarts overleggen over de beste manieren om je hond te helpen. Ook een hondentrainer of een hondenschool kan je goed helpen bij hyperactief gedrag door angst of stress.

Stress in huis kan verminderd worden door gebruik te maken van rustgevende feromonen, zoals die van Adaptil of rustgevende kruiden zoals valeriaan. Deze verdamper met valeriaan van Beaphar wordt bijvoorbeeld door veel hondeneigenaren gebruikt.

Lees hier meer over kalmerende middelen: ‘Welk kalmeringsmiddel past het beste bij jouw hond?’. Onthoud dat kalmeringsmiddelen veel effectiever zijn als je ze combineert met training. Een middeltje lost de angst en stress van je hond niet op, een goede training doet dat wel.

Druk gedrag door vermoeidheid

Als je Labrador Retriever rusteloos is omdat hij oververmoeid is, moet je er natuurlijk voor zorgen dat hij gaat slapen. Dit klinkt makkelijker dan het is, want pups zijn heel gemakkelijk afgeleid door van alles en nogwat.

Zorg ervoor dat de slaapplaats van je Labrador in een prikkelarme omgeving staat. Gebruik voor pups bijvoorbeeld een puppyren of bench. Sluit je pup niet op in een bench als je dit nooit getraind hebt!

Haal alle speeltjes uit de omgeving weg, en zorg ervoor dat er geen andere dingen zijn die de aandacht van je Labrador kunnen trekken. Vertel alle leden van het gezin dat ze de hond met rust moeten laten.

Het helpt als je een vast schema aanhoudt. Pups slapen bijvoorbeeld graag na het spelen, na het eten en na een wandeling. Geef je pup bijvoorbeeld wat eten, neem hem daarna mee naar buiten voor een korte wandeling en wat training, en zet hem dan in zijn veilige, rustige ruimte om te slapen.

Als je pup weet wanneer hij uitgelaten worden, wanneer hij eten krijgt en wanneer het tijd is om te slapen, kan dit hem rustiger maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De 5 beste hondenharnassen of tuigen voor Labrador Retrievers in 2021

De 3 beste benches voor Labrador Retrievers in 2021


Druk gedrag door te weinig beweging of mentale stimulatie

Als je Labrador Retriever rusteloos is omdat hij niet genoeg te doen heeft, moet je manieren vinden om hem meer lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven.

Wanneer je veel moet werken, kun je overwegen om een hondenuitlaatservice in te huren. Je kunt natuurlijk ook zelf je hond meenemen op avontuurlijke wandelingen, of investeren in een paar nieuwe voedselpuzzels.

Bekijk hier bijvoorbeeld de beste hersenwerkspellen voor slimme honden.

Veel Labrador Retrievers genieten ook van training voor een specifieke activiteit, zoals speuren of behendigheid. Vooral speuren of jachttraining kan voor een Labrador een ontspannende sport zijn, ook al train je er alleen thuis voor.

Er zijn veel online lessen beschikbaar als speuren nieuw is voor jou en je hond, en de benodigdheden kun je vaak zelf maken of online kopen. Veel materiaal kun je bijvoorbeeld kopen bij de Hondensportshop.

Labradors zijn ontzettend intelligente honden, en een van de manieren om ze bezig te houden is door ze nieuwe dingen te leren. Als je geen inspiratie meer hebt, kun je het boek ’50 Hondentrucjes’ van Sophie Collins lezen voor nieuwe ideeën.

Het voordeel hiervan is ook, dat je nieuwe manieren leert om je Labrador dingen aan of af te leren. Ook je Labrador leert op nieuwe manieren met je samen te werken. Zo kun je alle extra energie van je Labrador in goede banen leiden.

Hoewel het normaal is dat je Labrador veel energie heeft, is druk gedrag en hyperactiviteit bij Labradors vaak een teken dat er iets ontbreekt in hun leven. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de mentale en fysieke gezondheid van je Labrador, zijn omgeving en de hoeveelheid mentale en fysieke stimulatie om de situatie voor de hond te verbeteren.