Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Wat te doen wanneer je labrador verlatingsangst heeft

Wat te doen wanneer je labrador verlatingsangst heeft

Kan een labrador verlatingsangst krijgen?

Een Labrador is een blije, vriendelijke en vrolijke toevoeging aan elk gezin. Zijn grote liefde voor mensen is een van de Labradors grootste troeven. Het is de reden waarom ze de populairste honden ter wereld zijn.

Aan deze  grote liefde voor mensen zitten echter wel nadelen verbonden. Labradors zijn heel graag actief betrokken bij het gezinsleven. Ze zijn dol op aandacht. Maar als de eigenaar het grootste deel van de dag niet aanwezig is, kan dat erg stressvol voor ze zijn, en kan de Labrador verlatingsangst ontwikkelen.

De stress die ze ervaren vanwege het gemis van hun roedel kan zich op verschillende manieren uiten en wordt ook wel verlatingsangst genoemd.

Het is dus zeker mogelijk dat een Labrador verlatingsangst ontwikkelt. Het komt regelmatig voor maar het is ook mogelijk om je Lab zo te trainen dat hij er minder last van heeft. Het verminderen van verlatingsangst vergt nogal wat tijd en training en je zal er dus wel wat tijd in moeten steken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


In sommige extreme gevallen kan de helpende hand van een professionele hondentrainer nodig zijn.

Wat is verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst is onrustig gedrag dat je hond vertoont wanneer hij alleen moet zijn, en honden hebben er geen controle over. Het is niets anders dan een overweldigende angst om niet bij jou, de eigenaar in de buurt te zijn.

Op het moment dat je weg gaat, is het enige dat je hond wil zich herenigen met jou. Omdat verlatingsangst wordt veroorzaakt door je afwezigheid, zal je hond proberen alles te doen om je te vinden en koste wat kost bij je te blijven.

Ook kan de stress van het alleen zijn ervoor zorgen dat de hond manieren gaat vinden om deze stress te verminderen. De hond zal bijvoorbeeld meubels of andere spullen in huis gaan slopen.

De meeste pups hebben sowieso wat verlatingsangst wanneer ze net gescheiden zijn van hun moeder en broers en zussen.

De puppy brengt zijn tijd in het begin natuurlijk door met zijn moeder en broers en zussen. Wanneer je een puppy in huis haalt is hij ineens alleen. Het is logisch dat een pup zich dan angstig en verlaten voelt.

Puppy’s laten je vaak weten dat ze zich onzeker voelen door te huilen of te janken als ze alleen achterblijven in hun nieuwe huis. Uiteindelijk zullen ze de situatie beter leren kennen en begrijpen dat je niet voor altijd weg bent, maar gewoon naar de keuken bent gegaan om een ​​kopje thee te pakken.

Van tijd tot tijd zal dit gedrag niet vervagen en zal het zich verder ontwikkelen tot verlatingsangst bij een volwassen hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Kan je een Labrador nemen wanneer je fulltime werkt?


Helaas is de oorsprong van dit gedrag niet volledig bekend. Sommige situaties lijken verlatingsangst echter te stimuleren en de kans dat het zich voordoet te verhogen (verhuizen naar een ander huis, verandering van omgeving, ingrijpende veranderingen in de dagelijkse routine enz.).

Hebben Labrador Retrievers meer kans om verlatingsangst te krijgen dan andere hondenrassen?

Labradors ontwikkelen over het algemeen niet veel sneller verlatingsangst dan andere honden. Ze zijn echter ook niet de meest makkelijke honden als het op alleen thuisblijven aankomt.

Sommige Labradors vinden het prima om uren alleen door te brengen, anderen misschien niet. Het hangt allemaal af van de manier waarop de hond is opgevoed, getraind en verzorgd door de fokker, vorige eigenaar of jezelf. Het hangt ook af van de levensstijl en algehele gezondheid van de Labrador.

Desondanks kan de aanhankelijke, zachte en sociale houding van Labradors ervoor zorgen dat ze meer symptomen van ongemak vertonen (vanwege een gebrek aan menselijke interactie met de eigenaar) dan sommige andere rassen. Als hier geen rekening mee wordt gehouden, kan dit leiden tot de ontwikkeling van een ernstige vorm van verlatingsangst.

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst bij een Labrador?

Er zijn enkele tekenen die je waarschuwen voor de mogelijkheid dat je hond lijdt door je afwezigheid. Deze lijken in eerste instantie normaal en veel hondeneigenaren zullen ze verkeerd begrijpen en hopen dat ze vanzelf weggaan. Dit is een grote fout.

Als je de symptomen en de oorsprong van de angst bij de hond niet aanpakt, zal het gedrag van je Labrador achteruitgaan en tot langdurige problemen leiden.

Meest voorkomende symptomen van verlatingsangst

Enkele veel voorkomende en gemakkelijk waarneembare symptomen van verlatingsangst kunnen zijn:

  • overmatig blaffen
  • huilen of janken wanneer je de kamer verlaat
  • krabben aan deuren en ramen als je er niet bent
  • op zoek zijn naar een uitweg
  • bijten en krabbelen op de deuren

Blaffen of huilen is vrij normaal gedrag voor honden. Overmatig geblaf of gehuil wanneer je er niet bent, moet echter een punt van zorg zijn.

Het is een goede indicatie dat je hond zich ongemakkelijk voelt wanneer hij alleen huilt en jankt als je er niet bent.

Je kunt dit controleren door je buren te vragen te luisteren naar geluiden van je hond, zoals blaffen of janken wanneer je weg bent. Je kunt ook een vriend vragen om te blijven en te luisteren naar tekenen van ongemak bij je hond.

Tegenwoordig is het gedrag van je hond ook heel makkelijk te monitoren met behulp van een webcam. Deze zijn er zelfs met de mogelijkheid om tegen je hond te praten, zodat hij zich meer op zijn gemak voelt.  

Een goede tip voor een zacht geprijsde security camera om je hond in de gaten te houden: de Cleverdog smart WI-FI.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Tech gadgets om je Labrador in de gaten te houden

Veel voorkomende problemen waar de meeste Labrador-eigenaren mee worstelen


Onthoud dat verlatingsangst een angst is om zonder jou achtergelaten te worden, dus de aanwezigheid van een (onbekende) vriend zal het gedrag van je hond meestal niet veranderen.

Verlatingsangst zorgt voor onrust wanneer je weg bent

Een andere manier om de verlatingsangst van je hond te herkennen, is door op te letten of je hond probeert te ontsnappen als je niet thuis bent. Als je krassen op de deuren of ramen ziet, zou dat een hint kunnen zijn dat er iets mis is en dit moet zo snel mogelijk worden verholpen. In meer ernstige gevallen kan de hond het gedrag zelfs vertonen wanneer je alleen de kamer verlaat.

De hond meer ruimte geven of buiten laten, zal het probleem niet oplossen. Als je je hond buiten in de tuin laat, zal hij misschien proberen te ontsnappen door te graven of over hekken te springen. De hond zal altijd proberen een uitweg te vinden om weer bij je te zijn, zowel binnen als buiten.

Wanneer je eindelijk thuiskomt, (zelfs als je slechts 5 minuten bent vertrokken), zal je hond overweldigende emoties vertonen. Hij zal je begroeten bij de deur (of het hek) en hij zal zoveel mogelijk bij je in de buurt blijven.

Vaak gaat dit gepaard met veel blaffen en janken. De hond kan ook ongecontroleerd trillen en beven. De begroetingen duren langer dan normaal en zijn hysterischer dan bij evenwichtige en ontspannen honden.

Waarom moet je iets doen tegen verlatingsangst?

Verlatingsangst kan, indien onbehandeld, veel problemen veroorzaken, zowel voor jou als voor de hond.

Vroeg of laat raakt je huis beschadigd en de hond gewond. Als je buren hebt zullen ze waarschijnlijk gefrustreerd raken door de blaffende en jankende hond. Deuren en ramen raken bekrast, kussens en dekens worden in stukjes gescheurd en huishoudelijke artikelen worden vernietigd.

Je hond kan zichzelf gemakkelijk verwonden tijdens dit proces door iets in te slikken of zichzelf verwonden tijdens een poging om te ontsnappen. Ook is het voor de hond zelf natuurlijk heel stressvol om steeds zo nerveus te zijn.

Daarom kan je beter niet te lang wachten wanneer je tekenen van verlatingsangst opmerkt. Handel onmiddellijk om het ongewenste gedrag te beperken.

Dat klinkt natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe stop of beheers je de verlatingsangst van je Labrador?

Hoe stop of verminder je verlatingsangst bij Labradors?

Je hond trainen om zijn angst te beheersen zal niet gemakkelijk zijn en er is geen snelle oplossing. Het zal echter de moeite waard zijn het probleem aan te pakken, omdat het je hond veel minder gestrest en uiteindelijk gezonder en gelukkiger zal maken.

Hoe eerder je de tekenen van verlatingsangst opmerkt, hoe beter. Het is gemakkelijker om je Labrador te trainen als hij nog een puppy is. Het trainen van een volwassen hond met verlatingsangst kan een grotere uitdaging zijn en kan professionele hulp vereisen.

Heb je een puppy en wil je het gelijk goed doen? Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek van Robin Kleinpenning is een uitstekend naslagwerk om te gebruiken tijdens je training.

labrador puppy verlatingsangst

Je kan de training starten met wat simpele sta en zit oefeningen. Doe net alsof je op het punt staat de kamer te verlaten en ga dan zitten om je hond te kalmeren. Als de hond eenmaal gewend is aan deze routine en geen tekenen van stress meer vertoont wanneer je opstaat, probeer dan een paar stappen verder te gaan.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?

Hoe socialiseer je een Labrador met mensen en andere dieren?


Herhaal dit proces geleidelijk en voeg nog enkele stappen toe. Houd de hond goed in de gaten en verleng de afstand alleen als deze kalm en rustig is terwijl je weg bent.

Wanneer je hond zich ongemakkelijk begint te voelen met de situatie, vertraag je het proces en kalmeer je de hond. Doe alles stap voor stap en blijf elke stap oefenen tot het 100% goed gaat. Bereid je erop voor dat dit veel tijd in beslag kan nemen!

Als je erin slaagt om bij de deuren te komen en je Labrador kalm is, probeer dan de kamer een paar seconden te verlaten. Herhaal dit proces een tijdje. De hond zal na een tijdje begrijpen dat je slechts een korte tijd vertrekt.

Als de hond kalm blijft, kan je de tijd verlengen met nog een paar seconden. Herhaal deze oefening zolang het nodig is om het punt te bereiken waarop de hond geen tekenen van angst meer vertoont en zich rustig gedraagt wanneer je weg bent.

Blijf je hond trainen totdat je ongeveer 25-30 minuten weg kunt blijven. Zodra je die drempel hebt bereikt, moet je je hond voor langere tijd alleen kunnen laten.

Om de training makkelijker te maken, en te voorkomen dat je Labrador spullen sloopt als je weg bent, kan je een goede, stevige hondenbench gebruiken.

Kalmerende middelen voor je Labrador

Het is een goed idee om een ​​soort afleiding toe te voegen zodat de hond minder let op je afwezigheid. Een kong of een favoriet speeltje bijvoorbeeld zal perfect werken. Laat je hond nooit alleen met onveilig speelgoed of kauwsnacks die kunnen versplinteren.

Je kunt ook een oud stuk kleding bij je Labrador achterlaten om je geur achter te laten als je er niet bent. Verder zijn er verschillende natuurlijke middeltjes verkrijgbaar waarmee je je hond kan helpen kalmeren. Zeker in het begin van de training kan dit veel helpen.

Deze knuffel met een hartslag bijvoorbeeld, kan je puppy helpen kalmeren. Daarnaast kan je een natuurlijk kalmerend feromoon gebruiken met behulp van een Adaptil verdamper.

Praat met je hond. Geef je hond bijvoorbeeld een verbaal commando dat je weggaat en kom weer terug. Opmerkingen als “Wachten” of “Ik kom terug” zouden het in dit opzicht goed moeten doen.

Vermijd overmatige begroetingen nadat je terug bent in de kamer. Houd het tot het minimum, of wacht een paar minuten totdat je hond kalmeert en beloon je hond vervolgens kort. Weggaan en terugkomen moet iets normaals worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Wanneer er geen vooruitgang geboekt wordt kan het zijn dat je te weinig tijd uittrekt voor elke stap. Weet je het echt niet meer? Neem dan contact op met een goede hondentrainer zodat deze je verder kan helpen bij het trainen van je Labrador.