Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 04 november 2019

Zijn Labradors hypoallergene honden?

Labradors hypoallergene honden

Het is de nachtmerrie van elke hondenliefhebber: een allergie hebben voor je favoriete huisdier. Gelukkig zijn er honden waar je minder last van hebt, maar hoort de Labrador er ook bij?

De vraag of Labradors hypoallergeen zijn is helaas minder makkelijk te beantwoorden dan je zou denken, eigenlijk is geen enkele hond hypoallergeen namelijk. Er zijn echter wel individuele honden die minder allergenen verspreiden, maar daar zullen we het later over hebben.

Labradors zijn geen hypoallergene honden, en de meeste zijn dan ook niet geschikt voor mensen met een allergie. De favoriete bezigheid van Labradors, zwemmen, kan er wel voor zorgen dat ze minder allergenen verspreiden.

Er zijn bepaalde eigenschappen bij honden die ervoor kunnen zorgen dat je minder last hebt van je allergie. Daarnaast kun je allergenen in je huis verminderen door de hond en je huis goed schoon te houden.

Verspreidt een Labrador minder allergenen dan andere honden?

Veel mensen gaan ervan uit dat alleen rassen die niet verharen geschikt kunnen zijn voor mensen met een allergie. Dit zou in theorie waar kunnen zijn, omdat ze minder haren en vuil verspreiden dan honden met een normale vacht.

Een allergie wordt echter vooral veroorzaakt door bepaalde eiwitten in de huid en in het speeksel van de hond. Deze eiwitten zijn eigenlijk bij elke hond aanwezig, waardoor geen enkele hond in principe geschikt zou zijn voor mensen met een allergie voor honden.

Wetenschappers vonden bijvoorbeeld geen verschil in de aanwezigheid van deze allergenen bij honden van verschillende rassen. Ook zogenaamde hypoallergene rassen bleken de allergenen gewoon bij zich te dragen en net zoveel te verspreiden als andere rassen.

Een vreemde trend die je misschien niet verwacht, is dat sommige Labradors uit het onderzoek veel minder allergenen leken te verspreiden dan andere honden. Hoeveel last je hebt van je allergie heeft dus weinig te maken met het ras of de vachtsoort, maar meer met de individuele hond.

De wetenschappers konden niet verklaren waarom sommige honden zoveel minder allergenen verspreiden. Ze denken echter dat veel zwemmen de hoeveelheid allergenen op de hond vermindert. En zwemmen is natuurlijk iets waar Labradors dol op zijn.

Het kan natuurlijk ook iets te maken hebben met specifieke genen van de hond. Wellicht komen wetenschappers er ooit achter of er genen zijn die ervoor zorgen dat de hond minder allergenen bij zich draagt.

Tot dan is het beter om te kijken hoe je reageert op een specifieke hond. Wat dat betreft kan een Labrador dus net zo goed bij je passen als een Labradoodle.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Hoe verminder je allergenen op de hond en in de omgeving?

Heb je een Labrador of wil je er heel graag een en heb je zelf of heeft iemand in je omgeving een allergie? Het laatst dat je wil is natuurlijk dat je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter.

In sommige gevallen zal dit voor degene met een allergie de beste oplossing zijn om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Er zijn echter manieren om de hoeveelheid allergenen in je huis te verminderen. Tot nu toe konden we niks vinden dat de allergenen helemaal uit je huis elimineert, maar de volgende maatregelen zijn zeker de moeite waard om te proberen voordat je een nieuw huis zoekt voor je maatje.

1. Een van deze manieren is het regelmatig wassen van de hond. En met regelmatig bedoelen we dan ook echt regelmatig. Volgens een wetenschappelijk onderzoek kun je de hoeveelheid allergenen van de hond verlagen door hem 2 keer per week te wassen. Gebruik echter een zachte shampoo wanneer je de hond zo vaak wast, zodat je zijn huid niet beschadigt. Gebruik bijvoorbeeld de anti-roos shampoo van Greenfields.

2. Laat de hond niet in je slaapkamer slapen. Als je een groot huis hebt is het zelfs beter om de hond uit de woonkamer te houden, maar niet iedereen heeft natuurlijk de luxe om dit te doen. Je hond moet uiteraard wel genoeg bewegingsruimte hebben en genoeg contact met andere mensen.

3. Houd je huis goed schoon, met stofzuiger die een goed filter heeft. Dit zorgt ervoor dat er geen stof, haren en huidschilfers in je huis liggen die op kunnen waaien. Zo kun je een groot deel van de klachten verminderen. Deze stofzuiger van Polti bijvoorbeeld, zuigt feilloos alle haren en stof op uit je huis. Tegelijkertijd zorgen sterke filters in de stofzuiger ervoor dat het stof in de stofzuiger blijft, en niet in je huis rond dwarrelt.

4. Installeer een HEPA luchtfilter in je huis. Een high efficiency particulate air filter luchtreiniger kan een groot deel van de allergenen in je huis uit de lucht filteren. Ook andere allergenen waar je last van kan hebben wanneer je gevoelige luchtwegen hebt worden door dit filter uit de lucht gehaald. Zo’n filter is dus sowieso een goede aanschaf wanneer je bijvoorbeeld last hebt van astma. Een goed geprijsde luchtfilter die je gewoon in je huis kan zetten zonder ingewikkelde installatie, is die van Ecolamp.

5. Tapijten en banken van zachte stof staan natuurlijk heel mooi in huis, maar ze zijn niet de meest handige keuzes voor mensen met een allergie. Een (nep)leren bank is veel makkelijker schoon te maken, en tapijten zijn echte stofvangers die je eigenlijk ook wil vermijden.

Is een puppy of een volwassen Labrador beter als je allergisch bent?

Veel mensen willen liever een Labrador puppy, omdat het leuk is om deze periode mee te maken en je de hond nog helemaal naar je eigen hand kunt zetten.

Zoals we eerder uitgelegd hebben, is elke hond echter anders als het aankomt op het verspreiden van allergenen. Daarom is het voor iemand met een allergie vaak beter om een volwassen hond aan te schaffen.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk een herplaatser of asielhond in huis nemen om te kijken of deze hond bij je past. Overleg dit uiteraard met de instantie of persoon die de hond herplaatst. Je moet de hond immers terug kunnen geven als het toch niet goed blijkt te gaan.

Een puppy kun je vaak niet zomaar teruggeven en het is erg sneu als je de uiteindelijk toch weer een nieuwe eigenaar moet zoeken voor de puppy.

Als je de kans op succes het grootst wil maken is het misschien een idee om je raskeuze opnieuw te overwegen. Kleine hondjes die niet verharen zijn bijvoorbeeld makkelijker te wassen, en ze laten minder vuil achter.

Wat je ook doet, denk altijd goed na over je keuze en neem nooit zomaar een hond in huis. Zelfs niet als deze geadverteerd wordt als ‘hypoallergeen’. De kans is groot dat je toch een allergische reactie krijgt, waarna je mogelijk een nieuw baasje voor de hond moet zoeken.

Neem altijd rustig de tijd om een hond te zoeken die bij je past.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Labrador Retriever?

Hoe oud wordt een Labrador?