Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 25 juni 2020

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

labrador puppy potty training

Je hebt een schattige Labrador-puppy geadopteerd, maar nu denkt hij dat jouw mooie tapijt zijn persoonlijke wc is. Maak je geen zorgen; er zijn tal van technieken om je Labrador-puppy zindelijk te maken die je zullen helpen deze moeilijke periode van je puppy te doorstaan. Omdat elke hond anders is, kun je de methode kiezen die het beste bij je eigen puppy past.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je je puppy nooit verbaal of fysiek moet straffen om kleine ongelukjes in huis. Een jonge pup weet nog niet waar hij zijn behoefte moet doen, en heeft nog maar een kleine blaas. De pup begrijpt niet dat je wilt dat hij zijn behoefte buiten doet. Straffen kan je puppy bang maken om zichzelf te ontlasten, waardoor de pup vertrouwen in zijn baasje verliest.

Ruim ongelukjes gelijk op en geef verder geen extra aandacht aan de pup. Neem de puppy mee naar buiten en kijk of hij of zij daar nog een keer wil plassen.

Het is aan jou de taak om duidelijk te maken aan je puppy waar en wanneer je wil dat hij zijn behoefte doet. Door dit op een positieve manier aan te leren, zal je puppy heel snel leren wat de bedoeling is.

Methode 1: Puppy Pads

Het gebruik van puppypads is een stapsgewijs proces. Om te beginnen heb je puppy-pads, traktaties of het favoriete speelgoed van je puppy nodig. Door de leefruimte van je pup tot één kamer te beperken in plaats van het hele huis, wordt dit proces een stuk eenvoudiger.

De locatie die je kiest voor de puppypads is belangrijk. Als je er een in het midden van de kamer plaatst, wordt je puppy niet aangemoedigd om het te gebruiken. Honden houden van privacy; ze houden meer van hoekje in de kamer of delen van de kamer die minder vaak worden gebruikt.

Wanneer je voor het eerst begint met zindelijkheidstraining, zul je waarschijnlijk plasplekken of andere ongelukjes achter meubels of onder tafels vinden. Deze gebieden zijn kleine schuilplaatsen en zorgen ervoor dat je Labrador pup zich veilig voelt.

Merk je dat je puppy altijd op dezelfde plek in huis plast? Leg daar dan een pad neer, zodat je pup begrijpt dat hij op de pad mag plassen of poepen. Als je pup dit eenmaal doorheeft, kan je de pad verplaatsen.

Puppy’s moeten altijd gelijk uitgelaten worden ​​als ze ’s ochtends opstaan ​​en het is het beste dit ook te doen na dutjes of spelsessies. Dit zijn de momenten waarop je je puppy hoogstwaarschijnlijk zult betrappen op zoek naar een plek om te plassen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Het eerste teken om naar te zoeken is cirkelen en snuffelen. Honden kunnen kieskeurig zijn en gaan meestal zitten op een plek die goed ruikt. Maak je klaar als je je puppy dit ziet doen! Zodra hij begint te hurken, geef dan een stevig ‘nee’ of ‘ah-ah’ en breng hem voorzichtig naar zijn puppy-pad.

De eerste paar keer dat je dit doet, loopt je pup waarschijnlijk gewoon weg. Ga ermee door. Hij zal snel beseffen dat hij naar de pad wordt gebracht in deze situatie. Als je ziet dat de pup naar de pad loopt en daar zijn behoefte doet, geef dan je favoriete cue-woord zoals ‘potje’ of ‘toilet’. Beloon je puppy goed als hij klaar is.

Sommige puppy’s snappen het meteen, terwijl het bij anderen wat langer kan duren. Zodra je pup door heeft wat de bedoeling is, kan je verder gaan met het zindelijkheidstrainingproces, maar deze keer is de tuin of de berm je puppy-pad.

Breng de puppy ‘s ochtends meteen naar de tuin en geef je commando voor het ontlasten. Aangezien je puppy het elke keer hoorde wanneer hij de puppypad gebruikte, zal hij dat woord nu associëren met naar het toilet gaan.

Als je pup het gelijk begrijpt, is dat fantastisch, je hebt een slimme puppy! Bij de meeste pups moet je wat vaker oefenen, maar blijf geduldig en blijf oefenen.

Blijf je commando niet herhalen als je pup niet meteen gaat, anders raakt hij in de war. Kijk gewoon naar de pup totdat hij hurkt en geef je commando, precies zoals je deed toen je voor het eerst met de pads begon.

Na een paar dagen begint je pup het te begrijpen. Nu kan je de pad uit huis verwijderen. Vergeet niet dat puppy’s moeten plassen bij het ontwaken en dat je ze meestal om de 2-3 uur uit moet laten gedurende de eerste paar maanden, omdat ze een kleine blaas hebben. Plan regelmatig uitstapjes naar de tuin of het park om je puppy de kans te geven zichzelf te ontlasten.

De voor en nadelen van puppypads

Puppypads hebben voordelen en nadelen. Je kan je Labrador met behulp van een pad al gelijk leren dat hij op een bepaalde locatie moet poepen of plassen. Zeker voor jonge pups is dit handig, er zullen namelijk, zelfs als je goed oplet, altijd ongelukjes gebeuren in het begin. Het is natuurlijk beter als deze op een puppypad gebeuren, dan op je tapijt.

Ook in de nacht is een pad handig, je kan deze in een grote bench plaatsen, of in de puppyren. De nacht is een lange tijd om te overbruggen voor je pup, en zelfs als je er ’s nachts een keer met hem uitgaat, kan dat niet genoeg zijn.

Helaas kleven er ook nadelen aan puppypads. Door een locatie in huis aan te wijzen waar je pup zich mag ontlasten, leer je hem namelijk dat de ontlasting ook in huis gedaan mag worden.

Gebruik ze daarom niet te lang, en probeer je pup zo snel mogelijk te leren dat hij zich buiten met ontlasten. We adviseren zelf om de puppy pads alleen als ondersteuning te gebruiken, en de pup als hij onrustig wordt altijd even mee naar buiten te nemen.

Als je in een appartement woont waar je de pup niet snel even naar buiten kan zetten, is het een goed idee om de pad op bijvoorbeeld het balkon of naast de deur te plaatsen. Zo weet je later ook dat het tijd is om de hond uit te laten als hij op het balkon wil of bij de deur staat.

Labradors zijn over het algemeen vrij makkelijk zindelijk te maken, en omdat het een groot ras is, hebben de pups minder moeite hun ontlasting even op te houden dan pups van kleine rassen.

Wat zijn goede Puppy Training Pads?

Een goede puppy training pad is groot genoeg voor een Labrador pup, heeft een hoog absorbtie vermogen en glijdt niet. Sommige pads hebben een lekker geurtje waardoor het een grotere aantrekkingskracht heeft op je pup.

De Pads van Easypets voldoen aan deze eisen. Ze zijn stevig, lekken niet door en ze zijn groot genoeg voor een Labrador pup. Daarnaast hebben de pads een betaalbare prijs, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is.

Als extra bescherming voor de vloer, en om glijden te voorkomen, kan je ook een puppypad houder gebruiken, zoals deze van Adori. Hierin passen de meeste trainingsmatten van 60 x 60 cm.

Methode 2: Gelijk naar buiten

Dit is eigenlijk hetzelfde als de eerste methode, zonder het hele puppy-padgedeelte. Zorg ervoor dat je de puppy op een veilige locatie uit kan laten. Totdat puppy’s hun laatste vaccinaties krijgen, lopen ze het risico vervelende ziekten op te lopen, waaronder:

Je puppy kan deze ziekten krijgen door in contact te komen met lichaamsvloeistoffen van andere honden, zoals speeksel of urine, uitwerpselen van vossen of vervuild water. In Nederland zijn de meeste honden goed ingeent waardoor het risico op deze ziekten niet heel groot is voor je pup. Het is echter wel iets om rekening mee te houden, zeker als je de pup veel met andere honden laat spelen.

Deze methode kan een wat frustrerender zijn omdat je niet de veiligheid van puppy-pads hebt, dus wees voorbereid op een paar ongelukjes binnenshuis. Zoals we eerder opmerkten, kun je puppypads ook gewoon voor de zekerheid op een plek in huis neerleggen waar de ongelukjes vaak gebeuren, of ’s nachts bij de slaapplek of in de bench.

Zodra je met je puppy thuiskomt, breng je hem direct naar buiten en laat je hem de tuin een beetje verkennen. Het duurt waarschijnlijk niet lang voordat hij stopt om zichzelf te ontlasten. Wanneer de pup in positie komt, geef je je commando en je beloont de pup wanneer hij klaar is.

Dit moet de eerste paar maanden elke 2-3 uur worden herhaald. Zodra je puppy 4 maanden oud is en groter wordt, kun je beginnen met het langzaam verlengen van de tijd tussen toiletpauzes. Als je puppy moet gaan voordat je hem naar buiten laat, zal hij waarschijnlijk een manier vinden om het je te laten weten door onrustig te worden, te zeuren of te krabben aan de deur.

Beloon je pup hiervoor en negeer het gedrag niet, maar laat de pup gelijk uit. Je pup wil nu graag naar buiten om te poepen of te plassen, en je wil dit gedrag natuurlijk zo houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Methode 3: Benchtraining

Het eerste dat je moet weten over deze methode is dat een bench alleen voor een korte periode mag worden gebruikt als je je puppy niet kunt begeleiden. Als je pup in de juiste maat bench zit, zal hij deze beschouwen als zijn leefruimte en hem daardoor niet willen bevuilen.

Wanneer je je puppy uit de bench laat, moet je hem rechtstreeks naar buiten brengen en hem wat tijd geven om te snuffelen en een plekje te vinden om zich te ontlasten. Net als bij de andere methoden, moet je je commando en beloning klaar hebben. Zodra je pup zichzelf begint te ontlasten, geef je je commando en geef je hem zijn traktatie of speeltje wanneer hij klaar is.

Je moet dit proces elke keer herhalen als je de pup uit de bench laat, zodat hij begint te begrijpen dat de enige plaats waar hij kan plassen buiten is. Laat de pup ook even uit voordat je hem korte tijd alleen laat in de bench.

Een hondenbench met de juiste maat hebben, dit betekent dat hij groot genoeg moet zijn om je puppy te laten staan ​​zonder dat zijn hoofd het dak raakt, lang genoeg zodat hij languit kan liggen en groot genoeg is om te kunnen draaien.

Een te kleine bench is stressvol en ongemakkelijk voor je pup. Een te grote bench zal je pup achter niet ontmoedigen om zijn ontlasting in de bench te doen.

Je kunt een kleine bench kopen en upgraden naar een grotere terwijl je puppy groeit, of je kunt een bench gebruiken die geschikt is voor een volwassen Labrador. Je kunt dan een scheidingswand, bench divider of tussenschot gebruiken om de beschikbare ruimte kleiner te maken voor je puppy.

We raden aan om een bench aan te schaffen die ook groot genoeg is voor een volwassen Labrador. Je hebt dan een bench nodig met een minimale lengte van 90 cm, en een minimale hoogte van 60 cm. Groter is eigenlijk altijd beter.

Een voorbeeld van een goede bench is die van Petstore. Bij deze bench zit ook een uitneembaar tussenschot, waarmee je tijdelijk de ruimte voor je pup wat kleiner kan maken.  Zonder tussenschot is het een bench met een prima maat voor een volwassen Labrador.

Dingen om te onthouden

Net als alle andere dingen die je je pup leert, moet zindelijkheidstraining leuk en stressvrij zijn. Puppyhersenen zijn als een spons. Ze absorberen veel en vormen zeer snel associaties. Als zindelijkheidstraining leuk en gemakkelijk is, zal je pup veel sneller leren.

Je kan een paar ongelukjes verwachten! Geen enkele puppy is perfect en we leven in een drukke wereld. Er zullen momenten zijn dat je hem niet snel genoeg naar buiten kan brengen, maar dat is oké. Negeer gewoon de ongelukjes en ga verder met de training. Je puppy zal het snel vergeten, dus laat het je zelfvertrouwen niet beïnvloeden.

Zelfs als je Labrador-pup in zijn eerste week thuis al zindelijk lijkt te zijn, word dan niet zelfgenoegzaam. De meeste puppy’s worden pas rond de 6 maanden als volledig zindelijk beschouwd.

Vergeet niet om toezicht te houden op je puppy en hem langzaam, kamer voor kamer, toegang tot het huis te geven. Door je pup het hele huis in één keer te geven, zijn er veel plekjes  waar je Labrador pup zich kan ontlasten die je niet gelijk zal vinden.

De eenvoudigste manier om de bewegingruimte van je pup te beperken, is door babyhekjes, deurverdelers of een puppyren te gebruiken. Als je er zeker van bent dat je pup gewend is aan een kamer, kun je hem toegang geven tot de volgende kamer. Laat je puppy nooit zonder toezicht achter. Het duurt maar een seconde om een ongelukje te missen!