Welk voer je het beste aan je Labrador puppy kan geven, is onderwerp van discussie en het voeren van een puppy is niet zo simpel als het lijkt.
Puppy’s hebben een andere hoeveelheid vitaminen en mineralen nodig dan volwassen honden, en als je voer voor volwassen honden geeft, kan dit allerlei problemen opleveren.
Zeker voor de beginnende hondeneigenaar is het misschien een verrassing dat puppy’s ander voer nodig hebben, en dat het voor grote rassen zoals de Labrador heel belangrijk is dat ze de juiste hoeveelheden van elke voedingsstof binnenkrijgen.
Labradors en andere grote rassen zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en artrose, en een goede start kan veel betekenen voor de gezondheid van je Labrador puppy.
In dit artikel leggen we uit wat een Labrador puppy nodig heeft, waarom het belangrijk is om de juiste voeding voor je puppy te kiezen en wat je kan doen om je puppy de best mogelijke start te geven zodat je problemen op latere leeftijd kan voorkomen.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?
5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt
Waarom heeft een Labrador puppy ander voer nodig?
Puppy’s hebben een andere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, omdat hun lichaam zich nog volop aan het ontwikkelen is. Er gebeurt vanalles in een puppylijfje, waar een volwassen hond niet meer mee te maken heeft.
Een ongebalanceerd dieet, met bijvoorbeeld teveel, te weinig of een verkeerde verhouding van vitaminen en mineralen, kan allerlei ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij pups.
Pups van grotere rassen, zoals Labradors, zijn gevoeliger voor een ongebalanceerd dieet dan pups van kleine rassen, en ze hebben een andere voedingsbehoefte dan pups van kleine rassen.
Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is om puppy voeding dat specifiek aangepast is voor grote rassen te voeren.
De belangrijkste problemen die kunnen ontstaan door het voeren van een verkeerd dieet, zijn orthopedische ontwikkelings ziekten zoals osteochondritis en osteochondrose, heup- en elleboogdysplasie, panosteitis (ook wel groeipijn genoemd) en radius curvus, een conditie waarbij de voorpoten van de hond in een boog beginnen te groeien.
Dit zijn niet de enige gezondheidsproblemen, er kan vanalles fout gaan als een groeiende puppy niet de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft, of er juist teveel van krijgt.
Ook te snel groeien kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen, waardoor het afgeraden wordt om pups van grote rassen, zoals Labradors, te voeren met energierijk, vet voer.
Hieronder zullen we een aantal voedingsbehoeftes van pups doornemen, zodat je een beter idee kan krijgen van de verschillen tussen puppyvoer en voer voor volwassen hond.
Mineralen voor Labrador pups
Een van de belangrijkste voedingsstoffen die vaak in verkeerde verhoudingen aanwezig zijn in voer voor puppy’s, zijn mineralen.
Puppy’s hebben bijvoorbeeld een andere hoeveelheid Calcium en Fosfor nodig om de groei van hun lichaam en botten goed te kunnen ondersteunen.
Veel beginnende hondeneigenaren denken dat het toevoegen van mineralen die de botgroei ondersteunen, zoals calcium, een goed idee is en dat pups hier veel van binnen mogen krijgen.
De waarheid is echter dat de hoeveelheid Calcium in het voer niet te hoog mag zijn. Labrador pups nemen tot 70% van het calcium dat ze via het voer krijgen op, en dit is meer dan bij volwassen honden. Daarom raden dierenartsen aan om de pup, naast hun normale voer, weinig of geen extra calcium in de vorm van bijvoorbeeld botten, zuivelproducten of supplementen bij te voeren.
Een overdosis calcium kan onder andere osteochondritis, wobbler syndroom en radius curvus syndroom veroorzaken. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op de botgroei en skeletformatie.
Te weinig calcium kan echter ook voor allerlei problemen zorgen, zoals hyperparathyreoïdie en een verlaagde mineraal dichtheid in de botten. Dit zorgt er weer voor dat de botten een stuk minder stevig zijn, en zomaar kunnen breken.
Om het verhaal wat ingewikkelder te maken, is het belangrijk om te weten dat het mineraal fosfor een belangrijke rol speelt bij de opname van calcium, en een teveel of tekort aan fosfor kan dan ook leiden tot een zelfde soort problemen.
Een hoog fosforgehalte zorgt er bijvoorbeeld voor dat calcium minder makkelijk opgenomen kan worden. Het is daarom heel belangrijk dat niet alleen de hoeveelheden calcium en fosfor in het voer correct zijn, maar ook de verhoudingen moeten kloppen.
Andere mineralen heeft je pup natuurlijk ook in de juiste hoeveelheden nodig, maar de belangrijkste verschillen zitten in de calcium en fosfor gehaltes en verhoudingen.
Vitamines voor Labrador pups
Vitamines zijn heel belangrijk voor groeiende Labrador pups. Het spreekt voor zich dat je pup genoeg van alle benodigde vitaminen binnen moet krijgen om goed te kunnen groeien. Een gebrek op vroege leeftijd, kan voor levenslange problemen zorgen.
Belangrijke vitamines voor Labrador pups zijn onder andere vitamine D en Vitamine A. Vitamine D is heel belangrijk, omdat het een belangrijke rol speelt bij de opname van fosfor en calcium. Door een gebrek, maar ook een teveel aan vitamine D kan je pup dus ook ernstige bot- en gewrichtsproblemen ontwikkelen, zoals radius curvus.
Vitamine A is een belangrijke vitamine voor pups, omdat het een belangrijke rol speelt bij de groei en ontwikkeling, de celfunctie. Daarnaast helpt het het immuunsysteem van je pup. Pups hebben sneller een gebrek aan vitamine A dan oudere honden, omdat de vitamine opgeslagen wordt in de lever en pups dus nog geen reserve hebben.
Vitamine E is de derde belangrijke vitamine voor pups. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem, die bij je puppy nog volop in ontwikkeling is. Een gebrek aan vitamine E kan er dan ook voor zorgen dat je puppy vatbaarder is voor infecties.
Vergeet niet dat ook alle andere vitamines belangrijk zijn, en dat een tekort of teveel aan deze vitamines ook voor problemen kunnen zorgen bij je Labrador pup. Dit is een van de redenen waarom het, zeker bij pups, het handigst is om een compleet dieet te voeren, dat is samengesteld door ervaren hondenvoerfabrikanten.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?
Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt
Hoeveel calorieen en vetten moet puppyvoer voor Labradors bevatten?
Labradors worden snel dik, maar ze moeten ook goed kunnen groeien en genoeg kunnen eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Het is heel belangrijk dat de Labrador pup op jonge leeftijd een gezond gewicht heeft, omdat overgewicht in deze fase nog schadelijker is dan overgewicht op volwassen leeftijd.
Dit is de reden dat dierenartsen aanraden om voer dat een hoog energie en vetgehalte heeft te vermijden bij pups van grote rassen, zoals Labradors.
Het voer moet echter ook weer niet te weinig calorieen bevatten, want dan moet je je pup er veel te veel van voeren om ervoor te zorgen dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het resultaat is dan een pup die veel meer poept dan noodzakelijk.
Naast calorieen, moet het voer niet teveel vet bevatten. Dit alles om ervoor te zorgen dat je Labrador pup geen obesitas ontwikkelt. Eigenlijk komt het erop neer dat het voer precies genoeg energie en vetten moet bevatten om je pup op een gezond gewicht te houden terwijl hij groeit.
Dit is waarom het eigenlijk altijd een goed idee is om puppyvoer voor grote rassen te kiezen. Het gemiddelde puppyvoer bevat misschien teveel calorieen. Pups van kleine rassen hebben bijvoorbeeld een veel hogere energiebehoefte, waardoor je er zeker van kan zijn dat je Labrador pup teveel calorieen binnenkrijgt als voer voor kleine rassen geeft.
Let daarom goed op je pup, weeg de pup regelmatig en probeer de lichaamsconditie te beoordelen door goed te voelen. Bij een Labrador pup moet je de ribben goed kunnen voelen, maar deze moeten niet te zichtbaar zijn.

Hoeveel eiwitten mag een Labrador pup krijgen?
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor groeiende puppy´s, en daarom moeten ze er natuurlijk genoeg van binnenkrijgen.
Net als met alle andere voedingsstoffen, moet je puppy niet teveel, maar ook niet te weinig eiwitten eten. Als je Labrador pup te weinig eiwitten krijgt, zal hij niet snel genoeg groeien. Volgens verschillende bronnen kan een teveel aan eiwitten echter zorgen voor botproblemen bij grote honden.
Na jaren onderzoek is deze claim nooit bevestigd door wetenschappers. Bij een percentage van 31% werden bijvoorbeeld geen schadelijke effecten gevonden. Wat er gebeurt als je veel meer eiwitten voert is helaas onduidelijk.
Meestal wordt daarom aanbevolen 25% tot 30% van de benodigde calorieen in de vorm van eiwitten te voeren bij rassen zoals Labradors.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
De beste manieren om Labrador haren te verwijderen
Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?
Welk type voer is het beste voor een puppy?
Het type voer dat je aan je Labrador pup kan voeren, is eigenlijk vooral een persoonlijke kwestie. Er zijn echter verschillende factoren die ervoor zorgen dat je als beginnende hondeneigenaar waarschijnlijk voor brokken van een goed merk wil gaan.
Om een overzicht te geven, zullen we de meeste soorten voer voor Labrador pups hieronder bespreken.
Blikvoer voor Labrador pups
Blikvoer bestaat, net als veel andere soorten voer, in oneindig veel varianten en de kwaliteit kan enorm verschillen. Het blikvoer dat je standaard in de supermarkt vindt, moet je eigenlijk vermijden. Dit bevat meer vocht dan voedingsstoffen en het heeft geen geschikte samenstelling voor pups.
Een goede kwaliteit voer in blik is meestal ook een stuk duurder dan brokken, omdat je er meer van moet voeren. Daarnaast is het voor puppytandjes beter als ze iets krokants hebben om op te kauwen, blikvoer veroorzaakt sneller tandplak.
Al met al, is blikvoer een betere optie voor honden die slecht eten of niet zo goed meer kunnen kauwen. Jonge Labradors hebben van beide meestal geen last.
Een voorbeeld van blikvoer van hoge kwaliteit is Sam´s Field. Sam´s Field heeft ook blikvoer voor pups, zoals deze met kip en kalf, maar deze zijn niet speciaal aangepast voor pups van grote rassen. Dit blikvoer kan je natuurlijk wel af en toe eens als lekker tussendoortje voeren, maar als standaard voer is het misschien minder handig.
Brokken voor Labrador pups
Puppyvoer in de vorm van brokken, is meestal het meest voordelige en handige voer voor je Labrador pup. Brokken van goede merken bevatten de juiste hoeveelheden vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten.
Meestal worden mineralen en vitaminegehaltes goed gecontroleerd, waardoor je zeker weet dat je Labrador pup alles dat hij nodig heeft ook binnenkrijkt.
Ook bij brokken is er echter een gigantische hoeveelheid merken en soorten om uit te kiezen. Zo kan je kiezen uit krokante brokken, geperste brokken, brokken zonder granen, brokken zonder vlees of met juist meer vlees dan gemiddeld en nog veel meer.
De meeste hondenfokkers raden aan om in ieder geval een jaar lang hetzelfde voer te geven als zij deden. Je bent dit natuurlijk niet verplicht, maar hondenfokkers hebben vaak veel ervaring met verschillende soorten hondenvoer, en kunnen je het beste advies geven hierover.
Sommige bekende merken hebben jarenlange ervaring met het samenstellen van hondenbrokken, en gebruiken wetenschappelijk onderzoek voor de beste samenstelling. Bij recentere merken die recente trends, zoals graanvrij voer aanspreken, is dit niet altijd het geval, al hoeft het niet perse te betekenen dat dit voer niet geschikt is.
Er zijn twee merken die door Labrador fokkers vaak aanbevolen worden, we zullen ze hieronder bespreken.
Royal Canin Labrador Retriever puppy
Het is geen verrassing dat dit voer populair is onder Labrador fokkers en Labrador eigenaren. Royal Canin heeft zijn eigen onderzoekscentrum, en hun altijd groeiende wetenschappelijke inzicht in hondenvoer zorgt ervoor dat de formulering goed afgestemd is op verschillende hondenrassen en leeftijden.
De samenstelling is perfect voor Labrador pups. Het zorgt ervoor dat je puppy niet te snel groeit, de juiste hoeveelheden van alle mineralen en vitaminen binnenkrijgt, en Uitstekend voer om je Labrador pup mee op te laten groeien dus!
Ook Pro Plan van Purina is samengesteld met behulp van uitvoering onderzoek door wetenschappers. Dit voer zorgt ervoor dat pups van grote rassen zoals Labradors op een gezonde manier groot worden.
Het bevat voedingsstoffen die de gewrichten van je Labrador pup helpen ondersteunen, zodat de kans dat je puppy gewrichtsproblemen ontwikkelt kleiner wordt.
Bovendien bevat het speciale ingredienten die de afweer van je pup sterker kunnen maken, zoals Colostrum. Dit krijgt je puppy ook binnen via de eerste moedermelk.
Vers vlees (KVV) voor Labrador pups
Een andere optie, is om je puppy vers vlees te voeren. De meningen zijn hier nogal over verdeeld, en er zijn verschillende redenen waarom dit voor pups misschien niet het handigst is. Er zijn echter ook genoeg fokkers en ervaren Labrador eigenaren die met succes een dieet met vers vlees voeren aan hun honden.
Eerst is het belangrijk om te weten dat alleen vlees niet genoeg is, je kan je Labrador pup dus niet simpelweg elke dag een biefstukje voorschotelen. Zoals je hierboven kon lezen, heeft een puppy allerlei vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen nodig die niet voldoende aanwezig zijn in alleen vlees.
Daarom bestaat er KVV, ook wel kant en klaar vers vlees. Er zijn veel hondenvoer fabrikanten die ingesprongen zijn op de vraag naar een ´natuurlijker´ dieet voor honden, en dus is ook hier veel keuze.
Voordat je zo´n dieet gaat voeren aan je pup, moet je je goed inlezen, sommige fokkers kunnen je ook goed van advies voorzien. Het is echter niet de makkelijkste manier om je pup te voeren, en brengt ook wat risico´s met zich mee. Daarnaast is er eigenlijk geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze manier van voeren beter is voor de gezondheid van je hond.
Onder andere bacterien vormen een risico voor jezelf en je pup, die zijn immuunsysteem natuurlijk nog volop aan het ontwikkelen is. Je moet dus altijd zeer hygienisch omgaan met het voer, en het is buiten de vriezer niet lang houdbaar.
Daarnaast zijn de hoeveelheden en verhoudingen van de voedingsstoffen minder goed te reguleren en controleren in KVV.
Welke KVV je het beste kan voeren, kan je het beste overleggen met de fokker als deze ook KVV voert. Als dat niet zo is, moet je er rekening mee houden dat je voer koopt dat is afgestemd op pups van een groot ras.
Hoe vaak moet je een Labrador puppy voeren?
Een puppy heeft nog maar een kleine maag, waardoor het het beste is om hem kleine beetjes verspreid over de dag te voeren. Begin in ieder geval met minstens 4 porties per dag.
Geef Labrador pups nooit een onbeperkte hoeveelheid voer. Het is veel beter om de hoeveelheid voer die je pup binnenkrijgt goed te reguleren zodat hij niet te dik wordt.
Als de pup ongeveer 4 maanden oud is, kan je overgaan op 3 maaltijden per dag. Wanneer de Labrador bijna een jaar is, kan je in principe overgaan op 2 maaltijden per dag, maar meerdere maaltijden zijn eigenlijk altijd beter. Kleine beetjes per keer voeren kan de kans op bijvoorbeeld maagtorsies verkleinen.
Probeer te voorkomen dat je pup te snel eet, door bijvoorbeeld brokjes in een voerbal of een slowfeeder te geven. De anti schrok voerbakken van Eat Slow Live Longer zijn een uitstekende optie.
Wanneer moet je overgaan van puppyvoer op voer voor volwassen honden?
Kleine Labrador pups worden grote Labradors, en dan hebben ze niet meer dezelfde voedingsbehoeften als pups. Meestal bereikt je pup dit moment als hij 11 of 12 maanden oud is.
Je kan dan in principe elke brok kiezen die je wil, maar het is wel slim om voer te kiezen dat is afgestemd op grote rassen. Ook moet je er rekening mee houden dat je Labrador na de sterilisatie of castratie minder voer nodig heeft, ze worden dan sneller dik.
De brokken van Royal Canin Labrador Retriever Adult en Pro Plan Large Robust Adult zijn beide goede opties. Als je voor een wat hoger vleesgehalte en een focus op natuurlijke ingredienten wil gaan, is Yourdog Labrador een goed alternatief.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?
Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?
Mag een puppy op botten kauwen?
In principe mag een puppy op botten kauwen, maar je moet hier wel voorzichtig mee zijn. Daarnaast moet het kauwmateriaal geschikt zijn voor pups.
Veel botten zijn ongeschikt voor volwassen honden en voor pups. Hambotten of vleesbotten bijvoorbeeld, versplinteren als je pup erop kauwt, en de bek van je pup kan vastraken in een mergpijpje. Daarnaast bevatten ze vaak calcium, waardoor er een kans is dat je pup teveel calcium binnenkrijgt.
Denk altijd goed na over mogelijke gevaren als je kauwmateriaal voor je pup koopt, en geef je pup geen dingen die af kunnen breken of versplinteren. Daarnaast moet je altijd bij de pup blijven als je hem kauwspullen geeft. Gooi het laatste stukje weg als deze in een keer ingeslikt kan worden.
Relatief veilig kauwmateriaal voor pups bestaat natuurlijk wel. Zo kan je natuurlijk speeltjes van rubber aanschaffen waar je pup naar hartelust op kan kauwen. Een van de meest populaire is de kong, hier kan je ook lekkers in stoppen zodat je je pup even bezig kan houden.
Daarnaast zijn pups vaak gek op gedroogde producten, zoals deze varkensoren en pensstaafjes van Antos. Dit kauwmateriaal vinden honden vaak erg lekker, en ze kunnen het veilig opeten omdat het niet zo hard is dat het problemen kan veroorzaken in het darmkanaal.
Als je wil dat je pup wat langer van zijn kauwsnack geniet, is deze raw hide stick van farmfood ook een goede optie. Deze zijn wat harder, en het materiaal wordt langzaam zacht als de hond eraan likt en erop kauwt. Ook deze eenvoudige kauwstaven van buffelhuid zijn een prima optie.
Gooi bij dit soort ´botten´ de kleine stukjes die overblijven na lang kauwen weg. Het is moeilijk voor een hond om hier nog stukken vanaf te kauwen, en het gevaar bestaat dat je pup het daarom in één keer doorslikt.
Een wat nieuwere trend, is kauwmateriaal van koffieboom wortels. Op deze wortel van I&I Pet Supplies bijvoorbeeld, kan je pup heel lang kauwen.
We willen de volgende fokkers bedanken voor het delen van hun kennis en ervaring: Labrador Retrievers of Chairwindermere en Dutchlab’s Labradors