Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 06 december 2019

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Labrador Retrievers zijn honden die veel beweging en training nodig hebben om fit en gezond te blijven. Dit is niet altijd gemakkelijk, vooral als je in een klein appartement woont, of op een plaats met beperkte ruimte om je Labrador beweging te geven.

Meer en meer mensen trekken naar steden om te profiteren van de voordelen die stedelijke gebieden bieden. Dit is echter niet altijd positief voor honden die als gevolg van de beperkte ruimte niet de beweging en mentale stimulatie krijgen die ze nodig hebben.

Als je een grote tuin hebt, kan je Labrador zich daar tenminste nog uitleven. Met een losloopgebied op de hoek lukt het met wat minder tijd misschien ook nog wel.

Maar wat als je in de stad woont en het soms echt even niet lukt om je Labrador mee te nemen voor een lange wandeling in het bos?

In dit artikel geef ik je nieuwe ideeen om je Labrador beweging te geven als je tijdelijk geen tijd hebt om een lange wandeling te maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


Hoeveel beweging hebben Labradors nodig?

Laten we beginnen met hoeveel beweging een Labrador nodig heeft en waarom.

De hoeveelheid beweging die je Labrador nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd van de hond en zijn algehele gezondheid.

Jongere Labradors of puppy’s hebben minder beweging nodig dan volwassen honden. Hetzelfde kan gezegd worden over oude Labradors of honden met gezondheidsproblemen.

Over het algemeen hebben gezonde volwassen Labradors gemiddeld 1 tot 1,5 uur actieve training per dag nodig om fit te blijven. Dit is een vuistregel en kan verschillen op basis van de eerder genoemde factoren of individuele eigenschappen van elke hond.

Labradors hebben, net als andere honden, zowel fysieke als mentale stimulatie nodig. Als een Labrador onvoldoende training krijgt, kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals slopen, blaffen of krabben aan deuren. Een gebrek aan stimulatie kan ook de gezondheid van de hond beïnvloeden, met gewichtsproblemen of spierverslechtering en algehele zwakte als gevolg.

Wat kan je doen om je Labrador te voorzien van alle nodige beweging wanneer je een beperkte ruimte hebt of een dag te weinig tijd? Hieronder kan je lezen hoe je je Labrador elke dag kan vermaken.

 Als je in een appartement woont en weinig gelegenheden hebt om met je Labrador te wandelen, zal je hond onvermijdelijk de meeste tijd in je flat doorbrengen. Dit betekent dat je een vorm van activiteit moet bedenken die je Labs lichaam en geest minstens anderhalf uur bezighoudt.

Voedselpuzzels of speelgoed

Voedselpuzzels en speelgoed voor honden zijn overal verkrijgbaar en kunnen je veel tijd en zorgen besparen als je weet hoe je ze effectief kunt gebruiken.

Ze kunnen je hond gedurende lange periodes bezighouden en hem zowel fysieke als mentale stimulatie geven.

Er zijn veel verschillende soorten voedselpuzzels, waaronder speelgoed zoals de Kong, een populair hondenspeeltje onder hondeneigenaren. Een Kong is ook het favoriete speelgoed van veel honden vanwege zijn extreme duurzaamheid en unieke vorm. Kongs zijn gemaakt van rubber en meestal zit er een gat in waar je voer in kan verstoppen.

Voedselpuzzels voor honden zijn geweldig, niet alleen voor je Labrador, maar ook voor jou. Ze geven je hond en jezelf iets leuks om te doen. Samen hersenwerkspelletjes zoals voerpuzzels oplossen, is een fantastische manier om een druilerige herfstdag door te komen met je Labrador.

Het grote voordeel van een voerpuzzel is de beloning die je hond ontvangt tijdens het spelen. Labradors zijn zeer voedselgemotiveerd en houden ervan om spelletjes te spelen waarbij ze beloond worden met een traktatie.

Een leuk voorbeeld is de Trixie Memory Trainer. Je hond moet op de knop drukken om wat lekkers te krijgen, en je kan het spel moeilijker maken door de knop steeds verder weg te leggen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Leer je hond speuren

Speuren is een geweldige manier om je Labrador bezig te houden met activiteiten waarvoor een vorm van lichamelijke en geestelijke oefening nodig is. Labradors zijn gek op dit soort spelletjes en je zal merken dat je hond hier snel goed in is.

Een voorbeeld van speuren is een verstopspelletje. Verstop bijvoorbeeld een snack of een favoriet speeltje van je Labrador en laat de hond ernaar zoeken. Begin met een simpele verstopplek zodat je Labrador begrijpt wat je van hem wil.

In een ander spel kun je plastic bekers gebruiken om een ​​traktatie te verbergen en je hond te vragen de beker met de traktatie eronder te selecteren uit de bekers die in de kamer zijn geplaatst.

Dit soort mindgames zijn een vorm van training met lage intensiteit die erg handig kunnen zijn als je je Lab eenvoudige commando´s wilt leren, zoals “blijf”, “wacht” of “zoek”.

Het mooie van de zoek-spellen is dat je elke game elke dag kunt aanpassen en steeds moeilijker kan maken, waardoor het nieuw en spannend blijft voor je hond.

Zelfs als je beperkte ruimte hebt, zijn zoekspelletjes een geweldige manier om je Lab scherp en alert te houden, en je hond zal met veel enthousiasme en plezier meedoen.

Een leuke en effectieve manier om je hond te leren zoeken naar koekjes, is door een snuffelmat, zoals deze grote mat van Snuffies te gebruiken. Dit is een mat van stof met allerlei vakjes en stroken stof waar je koekjes in kan verstoppen.

Touwtrekken

Een ander spel dat je met je Labrador kunt spelen en waar hij zeker moe van zal worden, wordt touwtrekken genoemd. Het uitgangspunt van dit spel is om met je hond te worstelen met behulp van een touw of ander duurzaam en stevig speelgoed.

Dit spel is erg handig, omdat het je hond niet alleen vermaakt, maar het ook traint om zich correct te gedragen en de grenzen van acceptabel gedrag te leren.

Een ander voordeel van trekspellen is dat het goedkoop is en overal waar je wilt gespeeld kan worden, binnen of buiten je appartement.

Speel uiteraard altijd met beleid, zorg voor een goede ondergrond waar je hond niet op kan glijden en voorkom dat je hond zijn tanden beschadigd door niet te wild en te lang te spelen.

Als je iets grappigs wil om te gebruiken voor dit soort spelletjes, bekijk dan eens dit touw met worstjes.

Leer je hond leuke trucjes aan

Een andere handige activiteit die geschikt is om je hond bezig te houden, is je hond leren bepaalde taken in je huis uit te voeren. Dingen zoals het halen van een krant of een deken of kussen, het sluiten van de deuren of het licht aan of uit doen zijn goede voorbeelden van trucjes die je je Labrador aan kan leren.

Dit zijn de vaardigheden die professionele hulphonden zo aantrekkelijk maken voor mensen met een handicap. Of je nu gezond bent of een handicap hebt, een hond die je in het hele huis kan helpen, is een enorm voordeel en het geeft jou en je hond veel plezier.

Met een aantal korte trainingssessies per dag kan je je hond omvormen tot een handige hobby-hulphond. Tegelijkertijd kan je hem met deze oefeningen voorzien van voldoende beweging en mentale stimulatie.

Als je wilt, kun je je Labrador daarnaast een aantal basistrucs leren. Leer je hond bijvoorbeeld een high five te geven of dood te liggen. Deze trucjes zijn misschien niet zo nuttig als andere taken, maar ze zullen je hond zeker een tijdje bezig houden.

Heb je zelf geen inspiratie (meer)? Bestel dan het boek ‘50 Hondentrucjes‘ voor nieuwe ideeën. Met dit boek kan je er weer een tijdje tegenaan!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen


Gadgets om je hond bezig te houden

We hebben het voorrecht om te leven in een tijdperk waarin de technologie snel vooruit gaat.

Meer en meer technologiebedrijven brengen speelgoed uit dat is ontworpen om honden gelukkig en fit te houden.

De wicked bone of wicked ball zijn slechts enkele voorbeelden van elektronische speeltjes die zijn ontworpen om je hond langdurig bezig te houden.

Sommige speeltjes kunnen worden bediend via de app die je op je telefoon installeert, terwijl andere speeltjes volledig zelfstandig hun werk doen.

Als je op zoek bent naar iets dat je Labrador genoeg te doen kan geven als je niet thuis bent, is Varram de leukste gadget die je hiervoor aan kan schaffen. Varram – ook wel fitness-robot voor huisdieren genoemd kan je Labrador veel plezier geven.

Het is ontworpen om met je hond een jachtspel te spelen waarbij het je Labrador zal aanmoedigen om het te volgen door snacks vrij te geven. Je kunt het speelgoed programmeren om in verschillende patronen te bewegen en het is geavanceerd genoeg om obstakels onderweg te vermijden.

Varram is een van de beste speelgoed gadgets voor honden en kan een geweldige toevoeging zijn aan je Labradors speelgoedcollectie. Bekijk ook de beste tech gadgets om je Labrador in de gaten te houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Zijn Labradors hypoallergene honden?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Hondenloopband

Hondenloopbanden zijn een andere optie die je misschien wilt toevoegen aan de lijst met mogelijke manieren om je Labrador binnenshuis van lichamelijke oefening te voorzien.

Deze optie is niet gebruikelijk en de meeste mensen hoeven geen loopband voor hun hond te gebruiken, omdat ze buiten voldoende ruimte hebben om hun hond uit te laten.

In sommige gevallen kunnen loopbanden voor honden echter een geweldige aanvulling zijn op de dagelijkse routine van de hond. Een loopband kan je hond voldoende beweging geven en houdt je hond fit terwijl je in je appartement bent.

De prijs is echter een keerzijde, omdat je gemiddeld ongeveer 1.000 euro moet uitgeven voor een loopband van goede kwaliteit die geschikt is voor een groot ras zoals de Labrador.

Uiteindelijk kan een loopband je echter ook helpen geld te besparen. Labradors staan ​​bekend om gezondheidsproblemen die verband houden met gewrichten en lichaamsgewicht.

Ook is het een heel geschikte manier om je hond weer op conditie te krijgen tijdens de revalidatie na een operatie bijvoorbeeld. Op een loopband kan je je hond op een gecontroleerde intensiteit laten bewegen.

Een loopband voor honden kan het risico op overgewicht of obesitas verminderen, waardoor gewrichtsproblemen minder snel optreden. Dit bespaart je op zijn beurt veterinaire rekeningen of medicatiekosten.

Er zijn speciale loopbanden voor honden verkrijgbaar, zoals deze van Topmast. Je kan natuurlijk ook gewoon een loopband voor mensen kopen, dan heb je er zelf ook nog wat aan!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Labrador Retriever?

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?Tags: Labrador