Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 november 2019

Aanpassingen in huis voor Labradors met gewrichtsproblemen

zieke labrador in een huis

Het hebben van een oude Labrador of een Labrador met gewrichtsproblemen is niet eenvoudig. Het vereist enkele aanpassingen aan je dagelijkse leven, routine en de omgeving om je hond comfortabel en pijnvrij te houden.

In dit artikel zal ik kijken naar de mogelijke manieren waarop je je huis kunt transformeren om tegemoet te komen aan je Labradors gewrichtsaandoeningen.

Kies een goed hondenbed voor honden met pijnlijke gewrichten

Laten we beginnen met de plek waar je Labrador veel tijd doorbrengt. Een mand of kussen is een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor je Labrador, omdat honden minimaal 12 uur slaap per dag nodig hebben.

Een goed bed kan de gezondheid van je Labrador enorm verbeteren. Alle hondenbezitters met oudere honden, of honden met gewrichtsproblemen, doen er daarom goed aan om te investeren in een orthopedisch bed van goede kwaliteit voor hun honden.

Een orthopedische hondenmand biedt veel gezondheidsvoordelen aan je Labrador. Lees bijvoorbeeld het artikel ´Wat is orthopedisch hondenbed´ om meer te weten te komen over orthopedische hondenbedden en hoe je hond er baat bij kan hebben.

Plaats de hondenmand bovendien op een warme en rustige plek in je huis. Als je Labrador een probleem heeft met gewrichten, is het geen goed idee om hem elke keer de trap op of af te dwingen als hij wil slapen. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om het hondenbed op de begane grond op een gemakkelijk bereikbare plek in huis neer te leggen.

Probeer een plaats te vinden die in de schaduw ligt en uit de buurt van tocht of kou. Een koude temperatuur kan een negatieve invloed hebben op verzwakte gewrichten en de bloedcirculatie naar het gewricht verminderen, wat artritische pijn veroorzaakt.

Honden slapen graag op verhoogde warme plekken. Je zou zo’n omgeving kunnen simuleren door wat houten planken onder het bed van je Lab te plaatsen en het met een deken te bedekken.

Je kunt ook voor een bank die ontworpen is voor honden kiezen. Dit is een goede oplossing als je liever hebt dat je hond niet op je eigen bank slaapt, ze zijn echter meestal vrij duur.


Trappen en Labradors met gewrichtsproblemen

In sommige gevallen is het niet mogelijk om trappen te vermijden en moet je Labrador elke dag de trap op en af ​​lopen.

Trappen zijn een probleem voor oude honden of honden met gewrichtsaandoeningen omdat ze ervoor zorgen dat de gewrichten extra belast worden en de hond zich erop kan bezeren.

Voor sommige honden is het ook een pijnlijke ervaring om de trap op of af te lopen, net zoals wanneer ze op het bed springen of in en uit een auto stappen.

Als het onvermijdelijk is dat je Labrador de trap gebruikt, kun je hem helpen door de trap zo stroef mogelijk te maken. Hiermee voorkom je uitglijden. Om dat te doen, moet je de treden afdekken met antislipmatten.

Die matten zijn eenvoudig te installeren en geven je Labrador veel meer grip bij het op en af ​​lopen van de trap.

Als je de voorkeur geeft aan een doe-het-zelfproject, kun je een restant tapijt gebruiken om de treden zelf af te dekken. Je moet echter niet vergeten het materiaal dat je gebruikt veilig aan de trap te bevestigen om de beste resultaten te garanderen.

Je kunt op YouTube veel video’s vinden die je stap voor stap laten zien hoe je je trap met weinig moeite kunt bedekken met antislipmateriaal.

Babyhekje om traplopen te voorkomen

Een babyhekje, zoals deze van Hauck,is een alternatief hulpmiddel dat je kan helpen voorkomen dat je Labrador de trap op en af ​​gaat.

Babyhekken zijn zeer nuttige hulpmiddelen die door velen worden gebruikt om de ruimte te beperken waarbinnen de hond zich kan bewegen. Sommigen gebruiken het om te voorkomen dat hun honden naar de keuken gaan, anderen om ze op de begane grond van hun appartementen te houden.

Hoe je het ook gebruikt, het werkt prima om te voorkomen dat je hond buiten de geselecteerde grenzen stapt en toch heel eigenwijs steeds de trap op en af stuitert.

Je kunt babypoort of huisdierhekje gemakkelijk installeren in elk deurkozijn of trap. Het is gemakkelijk te gebruiken en kan je veel moeite besparen om je Labrador veilig te houden, vooral als je niet thuis bent.

Houten vloeren of tegels

Een ander potentieel gevaar voor uitglijden met blessures als gevolg, zijn houten vloeren of tegels. Het is verstandig om ze te bedekken met tapijten of op zijn minst vloerbedekking om te voorkomen dat je hond over het gladde oppervlak uitglijdt.

Honden lopen minder comfortabel door het huis als hun poten weinig grip hebben. Het compenseren hiervoor kan een extra belasting voor de gewrichten zijn.

Als je om de een of andere reden niet de hele vloer met tapijt wil of kan bedekken, probeer dan strategisch te zijn en de belangrijkste plaatsen te bedekken die je hond gebruikt.

Leg een klein vloerkleed voor de bank waar je hond op kan springen wanneer hij van de bank afspringt of erop. Vergeet niet om het tapijt aan de vloer te bevestigen zodat het niet wegglijdt wanneer de hond erop springt.

Hetzelfde geldt voor je bed als je je hond erop laat rusten. Een klein tapijt dat netjes aan de vloer wordt bevestigd, helpt je ​​hond comfortabeler en met minder pijn op en van het bed te springen.

Je kunt antislipmatten gebruiken om het tapijt op de vloer te bevestigen. Die matten zijn gemakkelijk te gebruiken en voorkomen dat het tapijt wegglijdt wanneer er op wordt gestapt. Het is een gemakkelijke en budgetvriendelijke manier om je tapijt goed te beveiligen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is de beste hondenverzekering voor Labradors?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt


Loopplanken om te voorkomen dat je hond moet springen

Als je hond echter een ernstig gewrichtsprobleem heeft, kan je je wenden tot een andere eenvoudige maar toch briljante uitvinding – de loopplank.

Loopplanken zijn erg handig als je een Labrador hebt die problemen heeft met zijn gewrichten, omdat ze hierdoor op de bank of in de auto kunnen stappen zonder te springen.

Hellingen zijn ook erg goed om je hond in de auto te krijgen. Er zijn veel loopplanken om uit te kiezen. Het kan een verstandige zet zijn om er een voor in huis of voor de auto te kopen voor het geval je hond vaak mee moet in de auto of een dierenarts moet bezoeken.

Een goede tip is deze loopplank van Trixie. Dit is een goed geprijsde, stevige loopplank die ervoor zorgt dat je hond zonder problemen zelfstandig de kofferbak in kan lopen.

Warmte is fijn voor honden met artrose

Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar een warme deken op de bank of in de mand kan je ouder wordende Labrador veel comfort geven.

Voor Labradors met gewrichtspijn kunnen warme kussens en dekens zeer nuttig zijn bij pijnverlichting, omdat ze de bloedvaten openen en de bloedcirculatie naar de zere gewrichten verbeteren.

Verwarmende dekens en kussens zijn echter niet de enige dingen die nuttig kunnen zijn als je Labrador ouder wordt en last heeft van zijn gewrichten. Dekens van elk type zijn erg handig om je bed of bank te bedekken. Oudere honden kunnen namelijk ook problemen krijgen met de urinewegen of speekselklieren; kwijlen of ongelukjes met urine-incontinentie komen vaker voor bij oudere honden.

Dekens helpen je meubels te beschermen en geven je hond tegelijkertijd een zachte en gezellige plek om te rusten. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en kunnen in veel andere situaties worden gebruikt, zoals op je autostoelen als je je Labrador naar de dierenarts wilt brengen.

Honden met artrose of andere gewrichtsproblemen kunnen ook baat hebben bij een warmtelamp. Infrarood warmtelampen geven een fijne warmte af die van bovenaf komt. Dit werkt vaak beter bij honden met gewrichtspijn dan een warmtemat, omdat het hele lichaam zo verwarmd wordt.

Deze infrarood lamp van Medisana bijvoorbeeld, is een hele betaalbare en handige lamp. Hij is geschikt voor honden, maar je kan hem natuurlijk ook voor jezelf gebruiken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang leeft een Labrador?

Welk voer is het beste voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Honden webcam

Het laatste stuk apparatuur dat een goede toevoeging aan je huis zou kunnen zijn, is een huisdierencamera. Het helpt je Lab misschien niet direct met gewrichtsproblemen, maar het geeft je de mogelijkheid om je hond in de gaten te houden wanneer je weg bent.

Camera’s voor huisdieren worden steeds populairder en zijn wereldwijd beschikbaar. Ze geven je de mogelijkheid om je hond te bekijken, te voeren of zelfs met je hond te praten zonder er altijd bij te zijn.

Het is een geweldige manier om je hond te troosten wanneer je niet thuis bent, en om te controleren of het goed gaat met je hond. Zeker bij oudere honden kan dit nuttig zijn.

In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe start-ups opgestaan ​​die hun huisdiercamera’s aanbieden. We raden een van de beste camera’s op de markt aan – PetCube.

De PetCube is strak, modern en heeft veel functies die essentieel zijn in dit soort apparaten. Het wordt bestuurd via een app op uw mobiele apparaat, zodat je er overal toegang toe hebt. Het is gemakkelijk te gebruiken en zeer nuttig als je wil weten wat je Lab doet als je er even niet bent.

Als de PetCube je wat teveel en te duur is, dan is de huisdiercamera van Detepo een goed alternatief. Deze camera is bestuurbaar, volgt de bewegingen van je hond en hij is makkelijk te bedienen.