Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 10 juni 2020

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Labrador neemt een bad

Oké, laten we eerlijk zijn. Honden worden vies. Ik bedoel echt vies. En het is niet alleen het gewone stof van de straat, vuil van de velden of modder van de grond. We hebben het over Labradors en hun vermogen om op de een of andere manier een plas modder, een dood dier of een hoop mest te vinden en erin te rollen!

Ja, Labradors hebben een talent om vies te worden. Maar hoe vaak moet je je Labrador wassen? Elke keer als hij begint te stinken, toch? Nou eigenlijk niet. Hier gaan we het hebben over waarom veelvuldig baden voor je hond, ondanks de geur, geen goed idee is!


SNELLE TIP

Gebruik een droogshampoo of spray om de vacht van je Labrador snel op te frissen. Als je vaker moet wassen, is een natuurlijke shampoo een uitstekende optie


Hoe vaak kan je een Labrador wassen?

Over het algemeen moet je je Labrador één keer per maand wassen. Dit varieert echter enorm, afhankelijk van het karakter van je hond, het gebied waarin je woont en de hoeveelheid beweging die je Labrador dagelijks krijgt.

Een windhond die een korte vacht heeft en zichzelf schoon houdt, heeft niet zo vaak een bad nodig. Als je een energieke Labrador hebt die een paar uur per dag werkt of speelt, dan is het aan te bevelen de hond elke maand te wassen.

De reden waarom je je hond niet te vaak moet wassen, is omdat de huid van de hond een olie afscheidt die helpt te beschermen tegen de elementen en de vacht de waterdichtheid geeft die het nodig heeft.

Als je deze olie te vaak uit de vacht en de huid wast, betekent dit dat je hond zonder bescherming naar buiten gaat en dat je de nadelige effecten op de huid zult zien doordat deze uitdroogt en schilferig wordt. Het heeft ook een nadelig effect op de vacht, die kan uitvallen.

Als je hond erg vies wordt, of ergens in iets rolt dat erg stinkt, dan zit er meestal niks anders op dan hem even te wassen. Maar probeer als alternatief een mengsel van babyshampoo / hondenshampoo in een spuitfles en een doek te gebruiken om je vieze Labrador schoon te maken. Dit verwijdert de geur en het vuil, maar zal niet zoveel invloed hebben op de vacht van je hond als een grondige wasbeurt.

Door een zachte shampoo met natuurlijke, kalmerende en voedende ingredienten voor de huid te gebruiken, kan je je Labrador ook wat vaker wassen dan normaal. De shampoo bijvoorbeeld, wordt door veel hondeneigenaren met goed resultaat gebruikt. Deze shampoo kan huidirritatie en jeuk zelfs helpen verminderen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Hoe houd je de vacht van je Labrador gezond?

Om de vacht van je hond gezond te houden is meer nodig dan alleen af en toe een wasbeurt. Er zijn andere dingen waar je rekening mee moet houden, zodat de vacht van je Labrador glanzend en gezond blijft.

Vergeet niet dat hoe gezonder een hond is, hoe langer hij zal leven en hoe meer plezier je van hem zult hebben. Laten we daarom eens kijken naar andere manieren waarop je je Labrador kunt helpen om een mooie en sterke vacht te behouden.

Geef je Labrador het juiste voer

Labradors staan erom bekend alles te eten dat je ze voorschotelt, zelfs als het niet eetbaar is! Dit kan echter problemen opleveren, vooral als je Labrador een gevoelige maag heeft. De meeste Labradors eten zonder problemen allerlei voer, maar een klein aantal heeft last van een gevoelige maag en reageert slecht op sommige bewerkte voedingsmiddelen.

Het vinden van het juiste voer voor je hond kan een uitdaging zijn, dus lees je hier goed over in. Gelukkig kun je het artikel “Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?” lezen om alle essentiële informatie te vinden over het beste hondenvoer voor Labradors.

Zorg ervoor dat je voeding uitprobeert die goed uitgebalanceerd is en een goede hoeveelheid eiwitten en koolhydraten bevat. Dit zal helpen het lichaam van je hond van brandstof te voorzien en hem de voeding te geven die hij nodig heeft.

Een ander dieet dat je misschien wil proberen, is het BARF-dieet (rauw voedsel). Door een dieetplan van rauw vlees, een kleine hoeveelheid groenten en wat slachtafval te volgen, komt je hond het dichtst bij het voedsel dat hij mogelijk in het wild zou hebben gegeten. Natuurlijk zijn honden in de loop van eeuwen gedomesticeerd, waardoor ook de voedingsbehoeften zijn veranderd, dus dit dieet werkt mogelijk niet voor alle honden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Houd je Labrador in vorm

Labradors blijven langer gezond als ze goed op gewicht zijn en een actief leven hebben. Als je je Labrador te weinig beweging geeft, vergroot je het risico op overgewicht en dat vergroot weer het risico op gezondheidsproblemen.

Probeer tijdens het wandelen met je hond de routes die je neemt te veranderen en deze van tijd tot tijd te variëren. Je hond zal zich gaan vervelen als je elke keer hetzelfde rondje loopt, dus probeer verder te gaan of wandel eens ergens anders. Dit zal niet alleen de wandelingen aangenamer maken, maar zal ook helpen om je hond betrokken te houden en hem mentaal actief houden.

Daarnaast zijn Labradors uitstekend geschikt voor allerlei hondensporten, en houden ze ervan om nieuwe dingen te leren. Gebruik dit in je voordeel en verzin bijvoorbeeld wat nieuwe spelletjes of oefeningen. Dit is niet alleen goed voor de conditie van je Labrador, alles wat je hem leert kan later ook goed van pas komen.

Een perfect boek om je hierbij te helpen, is ´100 oefeningen om de perfecte hond te trainen´. Met dit boek kan je elke keer weer aan iets anders werken met je hond. Labradors zijn intelligente honden die graag met je samenwerken, en dit boek helpt je je training naar een nieuw niveau te verhogen.

Lichaamsbeweging helpt ook gezondheidsproblemen die de kwaliteit van de vacht kunnen beïnvloeden voorkomen. Labradors kunnen bijvoorbeeld last hebben van schildklierproblemen, en dit kan een grote impact hebben op de vacht zelf. Door je hond in goede conditie houden, zal niet alleen de vacht mooier worden, maar het zal ook de levensverwachting van je hond verhogen.

Zorg dat je Labrador genoeg rust

Na een volledige dag spelen heeft je Labrador wat tijd nodig om uit te rusten. Honden hebben 12-14 uur slaap per dag nodig om te herstellen en weer volledig op te laten. Een gebrek aan slaap of een verstoorde slaapcyclus kan een zeer negatieve invloed hebben op je Labrador. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen en een algehele achteruitgang van de gezondheid.

Slapen is een belangrijk onderdeel van het leven van elke hond.Daarom is het belangrijk om een rustige, comfortabele plek beschikbaar te stellen aan de hond. Als je wil weten wat het beste kussen, matras of mand is voor je Labrador Retriever, kun je hier verder lezen.

Mentale Stimulatie

Hondenbezitters vergeten vaak dat hun hond mentale stimulatie nodig heeft en vragen zich dan af waarom hun hond zich slecht gedraagt. Naast dagelijkse lange wandelingen, heeft je Labrador mentale stimulatie nodig.

Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals het bedenken van nieuwe spelletjes, het geven van activiteitsspeelgoed om mee te spelen of door de training van je hond naar een hoger niveau te tillen.

De geest van je hond actief houden is een geweldige manier om hem gezond te houden. Dit heeft ook effect op het uiterlijk van je hond. Honden die overdag ontspannen en actief zijn, hebben een veel betere vachtkwaliteit en gedragen zich veel beter dan honden die zich vervelen of angstig zijn.

Stress heeft namelijk een negatieve invloed de gezondheid van je hond, en door voor mentale activiteiten te zorgen, kan je de hoeveelheid stress die de hond ervaart verminderen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador fokkers in Nederland

Waarom worden Labradors sneller dik?


Goede hygiene

Terwijl we terugkomen op onze eerste vraag; ‘Hoe vaak moet ik mijn Labrador wassen’, moeten we ook praten over mondhygiëne. Zoals we al zeiden, zal je Lab waarschijnlijk alles opeten dat hij tegenkomt, of het nu voedsel is of niet.

Veel Labradors eten niet alleen alles dat ze kunnen vinden, maar gebruiken ook hun bek ook voor allerlei andere dingen, dus het is belangrijk dat deze zo schoon en gezond mogelijk blijft. Regelmatig tandenpoetsen helpt het tandvlees vrij te houden van bacteriën en goede kauwsnacks zullen helpen om hun tanden te versterken en de spieren in de bek actief te houden.

Het is begrijpelijk dat niemand met een stinkende hond wil leven. Onthoud echter wel dat honden een natuurlijke geur afscheiden die we moeten accepteren, het hoort er allemaal bij. Probeer je hond niet te vaak te wassen en gebruik indien nodig een spray of droogshampoo, zodat je de geur van de hond kunt verminderen zonder de huid te veel uit te drogen.