Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 22 november 2019

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Labrador kauwen op bot

Helaas zijn veel hondeneigenaren zich niet bewust van het destructieve kauwen van hun hond, totdat het eerste kussen in rook opgaat. Kauwen is een natuurlijk onderdeel van het leven voor elke hond, en of je het nu leuk vindt of niet, elke hond zal een kauwbehoefte hebben.

Honden, waaronder Labradors, gebruiken kauwen als een middel om de wereld te verkennen. Ze navigeren door de omgeving met de combinatie van reukzin, gehoor en zicht.

Door dingen in hun bek te stoppen, kunnen ze de omgeving nauwkeuriger onderzoeken en zich beter vertrouwd maken met de omgeving waarin ze leven.

Daarnaast is kauwen een natuurlijke manier voor een hond om zijn tanden gezond en schoon te houden. Een puppy die tanden wisselt zal bijvoorbeeld veel meer willen kauwen omdat dit verlichting geeft bij pijnlijke tanden.

Kauwen is niets anders dan natuurlijk hondengedrag dat helaas van tijd tot tijd ongemak voor hun eigenaren wordt.

Er wordt aangenomen dat dwangmatig kauwen bij Labradors een van de meest voorkomende gedragsproblemen is. Hierdoor worstelen veel Lab-eigenaren met het omgaan met de gevolgen van het destructieve gedrag van hun Lab.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat honden niet op je schoenen of tafelpoten kauwen om je te pesten, en vaak niet eens beseffen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

Als je het kauwprobleem van je Lab succesvol wilt aanpakken, moet je de oorzaak ervan begrijpen en het probleem vanuit de juiste hoek benaderen, anders kun je net zo goed gelijk de handdoek in de ring gooien.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Tech gadgets om je Labrador in de gaten te houden


Is kauwen slecht voor een Labrador?

Misschien voel je je beter wanneer je weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Veel Labrador eigenaren hebben moeite om dit gedrag van hun hond onder controle te krijgen.

Labradors behoren tot de rassen die instinctief veel kauwen. Als je grip wil krijgen op het kauwprobleem of sloopgedrag van je Lab, moet je de onderliggende redenen voor dit gedrag begrijpen.

Kauwen is niet perse een slechte gewoonte van je hond. Het heeft veel functies die gunstig zijn voor de hond. Het helpt de tanden van de hond schoon te houden, de kaakspieren te versterken en het tandvlees gezond te houden. Het kan ook angst verlichten, verveling voorkomen en je hond stimuleren om te spelen.

Kauwen bij Labrador-puppy’s

Dit is zelfs nog meer van toepassing als je te maken hebt met puppy’s. Ze willen de wereld verkennen en aarzelen niet om er een beetje van in hun bek te nemen wanneer ze maar kunnen.

Kauwen kan bij puppy’s ook nuttig zijn tijdens het wisselen van de tanden.

Bij een Labrador puppy begint de eerste set tanden te groeien wanneer de pup 3 tot 8 weken oud is. Daarna zullen de eerste tanden vervangen worden door een set permanente tanden op een leeftijd van ongeveer vier tot zes maanden.

Het kost puppy’s tot 6 maanden om hun  eerste tanden te verliezen en kauwen kan dit proces vergemakkelijken, het ongemak verlichten en het pijnlijke tandvlees kalmeren.

Meestal zal overmatig kauwen bij puppy’s afnemen rond de leeftijd van 6 maanden, omdat de behoefte aan kauwen niet meer zo sterk zal zijn als tijdens het wisselen van de tanden. In sommige gevallen kan het echter een probleem worden als het kauwen niet wordt gecorrigeerd.

Dit kan het leiden tot dwangmatig kauwgedrag dat soms moeilijk te corrigeren is.

De beste manier om sloop, kauw en bijtgedrag bij je puppy in goede banen te leiden, is door genoeg speelgoed aan te bieden. Als je puppy weet waar hij op mag kauwen en genoeg speeltjes heeft die daarvoor gebruikt kunnen worden, is de kans kleiner dat je meubels slachtoffer worden van scherpe puppytandjes.

Heb je nog niks in huis? Dan is een puppy speelgoed pakket zoals deze van All 4 Pets Supply een hele handige optie. Voor weinig geld heb je zo gelijk een leuke collectie speelgoed voor je pup.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Overmatig kauwen bij Labradors

Zoals eerder vermeld, is kauwen in Labradors natuurlijk gedrag en op zichzelf geen probleem. Alle Labradors zullen af en toe op dingen kauwen.

Wanneer het kauwen dwangmatig gedrag wordt en de hond op alles in zijn bereik begint te kauwen, wordt het een serieus probleem.

Wanneer dit gebeurt, is het tijd voor de hondeneigenaar om in te grijpen en de hond te leren dat er grenzen zijn die hij niet mag overschrijden.

Er kunnen een paar redenen zijn waarom Labradors overal op beginnen te kauwen. Sommigen van hen kunnen redelijk soepel worden behandeld, andere kunnen wat meer tijd kosten om te corrigeren.

Als eerste stap moet je de reden achterhalen waarom de Labrador alles kapot kauwt.

Mogelijke redenen voor dwangmatig kauwen

Er is een lange lijst met mogelijke redenen waarom Labs ongewenst en overmatig kauwgedrag kunnen gaan vertonen. De volgende zijn de meest gerapporteerde, maar zijn misschien niet de enige redenen waarom uw hond op dingen begint te kauwen. Leeftijd, de leefomgeving en het dieet van de hond kunnen hier ook invloed op hebben.

Verveling

Een gebrek aan fysieke activiteiten of mentale stimulatie kan een trigger worden voor een Labrador om op dingen te bijten of kauwen. Het kan voor de hond een manier worden om de tijd te doden. Kauwen wordt niets meer dan een spel, een leuke activiteit die de hond helpt de dag door te komen. Het zal de hond afleiden van het ontbreken van andere activiteiten en een vorm van stimulatie bieden aan honden die niks anders te doen hebben.

Angst of nervositeit

Een andere reden waarom Labradors op voorwerpen beginnen te kauwen, is angst of nervositeit. Angstige Labrador kan op dingen gaan kauwen om van de spanning af te komen die ze in hun lichaam hebben opgeslagen.

Kauwen kan honden ook afleiden van de bron van angst en stress, waardoor ze de gelegenheid krijgen om te ontspannen.

Verlatingsangst

Labradors zijn heel sociale honden. Ze brengen graag tijd door met hun gezin. Wanneer ze te lang gescheiden worden van hun eigenaren, kan dit leiden tot een gedragsstoornis die verlatingsangst wordt genoemd. Verlatingsangst kan ertoe leiden dat een hond op items begint te kauwen als poging om te ontsnappen. Ze kunnen bijvoorbeeld op deuren of kozijnen kauwen om de uitweg te vinden. Het komt echter ook voor dat ze allerlei dingen in huis slopen vanwege stress en angst.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?

Wat te doen wanneer je labrador verlatingsangst heeft

Kan je een Labrador nemen wanneer je fulltime werkt?


Aandacht zoeken

Sommige Labradors beginnen op dingen te kauwen om de aandacht van hun eigenaren te trekken. Dit is vaak het geval omdat we de neiging hebben sneller en krachtiger te reageren wanneer de hond op schoenen kauwt dan wanneer hij op zijn eigen speelgoed kauwt.

Als we dit door de ogen van de hond zouden bekijken, zou het er zo uitzien – als ik op schoenen kauw, komt mijn eigenaar onmiddelijk naar me toe om me aandacht te geven, dus ik zou waarschijnlijk op meer schoenen moeten kauwen als ik de aandacht van mijn eigenaar wil. En dat doen ze ook.

Instinct

Instinct is wat veel Labradors drijft om op bekende en onbekende objecten te kauwen. Labradors zijn gefokt om mensen te helpen bij hun werk, dus het is geen verrassing wanneer ze hun vaardigheden proberen te laten zien door je slippers of een krant te halen. Van tijd tot tijd kan er in het proces een beetje op worden gekauwd, maar je moet het gebaar waarderen, toch?

Medische problemen

In sommige gevallen kan een medische aandoening overmatig kauwen bij honden veroorzaken. Dit kan komen door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, evenals maag- en darmproblemen.

Maagzuurproblemen kunnen sommige honden er ook toe brengen op willekeurige items te kauwen om het ongemak veroorzaakt door het maagzuur te verminderen. Darmparasieten of een slecht dieet kunnen leiden tot wat bekend staat als ‘pica’ – een aandoening waarbij honden de behoefte voelen om overal op te kauwen of objecten te eten die niet bedoeld zijn voor consumptie. Sommige honden met pica kunnen zelfs kleding, stenen, vuil, plastic en andere items eten die een serieuze bedreiging voor hun leven kunnen vormen.

Nadat je de oorzaak van het ongewenste gedrag van je hond hebt geïdentificeerd, kun je doorgaan met de aanpak van het probleem, om hopelijk tot een oplossing te komen.

Hoe zorg je ervoor dat je hond stopt met kauwen op voorwerpen?

Voordat je dieper ingaat op hoe je kunt voorkomen dat je hond op je waardevolle spullen kauwt, moet je beginnen met een verstandige preventieve aanpak.

Het is bijvoorbeeld een goed idee om alle items die waardevol zijn buiten het bereik van je Labrador te plaatsen, zodat de hond er niet bij kan.

Items die mogelijk gevaarlijk zijn voor je hond, moeten worden verwijderd en op een veilige plaats worden bewaard, of worden afgedekt zoals in het geval van kabels of stopcontacten.

Het verbergen van je spullen is echter mogelijk niet voldoende om te voorkomen dat de hond overmatig kauwt.

Het is bijna onmogelijk om alles in je huis te verbergen, dus bescherm alleen kleine, waardevolle en gevaarlijke spullen. Zodra deze items uit de weg zijn, kan je je energie verplaatsen naar andere manieren om het storende gedrag van de hond aan te pakken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud wordt een Labrador?

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Labrador Retriever?


Voldoende beweging kan de kauwbehoefte verminderen

Een andere belangrijke maatregel is bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je hond elke dag voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt.

Dit betekent dat je de Labrador voldoende beweging moet geven, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen, spelen of training. Veel Labradors zijn bijvoorbeeld gek op speuren, dit maakt ze zowel fysiek als mentaal moe.

Probeer altijd zoveel mogelijk tijd met je Labrador buiten door te brengen. Je kunt hier apporteerspeelgoed voor een meer interactief spel. Je Lab zal dol zijn op de interactie met zijn eigenaar en ook genieten van het fysieke deel van het spel.

Door met je hond te spelen, laat je hem niet alleen overtollige energie afvoeren, maar je kan je hond tegelijkertijd goed gedrag aanleren.

Tijdens het ophalen van speelgoed kun je bijvoorbeeld enkele commando’s introduceren of opnieuw bevestigen, zoals “laten” of “los” die erg handig kunnen zijn bij het beheersen van het kauwgedrag van je hond.

Een hond die fysiek of mentaal moe is, heeft veel minder behoefte om op dingen te kauwen in zijn ‘vrije tijd’.

Leer je hond op welke voorwerpen hij wel mag kauwen.

Je moet ook in gedachten houden dat je doel is om je Labrador te leren om op items te kauwen die daarvoor bedoeld zijn en om andere items met rust te laten.

Kauwen is een onderdeel van het leven van honden, dus je kunt er niet helemaal vanaf komen. Wat je moet doen, is voldoen aan de kauwbehoefte van je Labrador door hem te voorzien van items waarop veilig gekauwd kan worden.

Dit kan je bereiken door je lab te voorzien van speelgoed of kauwsnacks. Deze zijn ontworpen om lang mee te gaan en zullen je hond talloze uren kauwplezier bezorgen.

Aanvankelijk moet je tijdens het spelen toezicht houden op je Lab en hem begeleiden wanneer hij op voorwerpen wil kauwen die daar niet voor bedoeld zijn. Als je Labrador daarentegen blijft kauwen op het item dat veilig is om op te kauwen, moet je hem belonen met iets lekkers of aandacht.

Duurzaam speelgoed zoals een Kong of een rubberen bal kan zeer nuttig zijn om je hond een langdurige activiteit te bezorgen. Met name de Kong is een handig hulpmiddel dat je aan uw hond kunt geven als activiteit terwijl je weg bent. Een kong zal je hond geen uren bezig houden, maar het zal je Labrador voor een tijdje afleiden van andere objecten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Kan je de hond straffen wanneer hij op iets verkeerds kauwt?

Vergeet niet om consequent en alert te blijven. Als je ziet dat je Lab op items kauwt die daar niet voor zijn, moet je direct reageren en een alternatief aanbieden. Om ongewenst gedrag te corrigeren, moet je kalm en consequent zijn.

Straf je hond liever niet, maar probeer slim te zijn en hem goede manieren te leren. Veel honden begrijpen een correctie niet, en sommige honden zullen denken dat ze het gedrag alleen mogen vertonen als de eigenaar niet in de buurt is.

Wanneer je wel een correctie wil geven wanneer de hond op bijvoorbeeld op een tafelpoot bijt, doe dit dan met een goede timing. Corrigeer nooit als je de schade bijvoorbeeld pas ontdenkt als de hond alweer iets anders aan het doen is. Daar begrijpt een hond niks van.

Sommige mensen proberen een snuitje of muilkorf te gebruiken om te voorkomen dat hun honden op voorwerpen kauwen. Dit kan op korte termijn helpen, maar op lange termijn voldoet het niet. Je behandelt als het ware de symptomen, maar niet de oorzaak van het gedrag.

In plaats van een muilkorf te gebruiken, moet je je Lab leren wat wel en niet mag. Een snuitje kan hierbij een hulpmiddel zijn; het zou echter nooit de definitieve oplossing moeten zijn.

Onthoud dat kauwen bij puppy’s heel normaal is en dat het jouw taak als hondeneigenaar is om dit in goede banen te leiden. De kauwbehoefte zal vanzelf minder worden, zeker wanneer je de pup genoeg veilig speelgoed geeft om op te kauwen en hem daarin goed begeleidt.

Ondertussen kan je je favoriete meubels minder aantrekkelijk maken door ze te behandelen met een anti-bijt spray, zoals deze bitterspray. Hierdoor zit er een nare smaak aan je meubels, zodat de pup er niet meer aanzit.