Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 01 maart 2020

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Soms krijgen we de vraag wat je nu eigenlijk allemaal moet hebben wanneer je je eerste Labrador puppy in huis neemt. Het is allemaal best spannend, en wat als je iets belangrijkst mist?

Je kan natuurlijk de minimale benodigdheden halen, zoals een bandje, lijn, voer en een mand. Daarmee kom je ook een heel eind, maar er zijn een aantal dingen die het leven als puppy eigenaar een stuk makkelijker kunnen maken.

Om je te helpen de chaos te verminderen die een Labrador puppy in je huishouden met zich meebrengt, hebben we besloten om een ​​korte lijst van benodigdheden samen te stellen voor iedereen die voor de eerste keer een puppy adopteert.

1. Dagschema voor je pup

Laten we beginnen met de basis: honden zijn dol op routines en Labradors zijn daar geen uitzondering op.

Als een hond uit zijn routine wordt gehaald, kan hij daar zenuwachtig en vervelend van worden. Dit is de reden waarom je je Labrador-puppy al op vroege leeftijd aan een dagelijkse routine moet laten wennen.

Om een goede dagroutine te maken en aan te houden, komt een dagschema zeer goed van pas.

Een dagschema voor puppy’s is een geweldige manier om je puppy kennis te laten maken met slaaptijd, voedertijd, speeltijd en de tijd voor toiletpauzes.

Het trainen van je Labrador puppy met behulp van een dagschema zal je in de toekomst veel voordelen brengen.

Ten eerste zal je hond kunnen wennen aan een voorspelbare dagelijkse routine. Ten tweede zal de hond zich aanpassen aan dit schema, dit brengt je hond rust. Je pup zal minder snel onrustig worden als je iets doet in huis, aangezien hij weet wanneer het tijd is voor eten of een wandeling.

Een dagelijks schema is niet alleen handig voor je pup, het is ook handig voor jezelf. Het helpt je om je tijd effectiever in te plannen en te beheren en onvoorspelbaarheid en chaos te voorkomen.

Puppies zijn tijdrovend en vereisen dagelijks veel aandacht. Het kan maanden duren voordat een hond volwassen genoeg is om langere tijd alleen thuis te blijven.

Er zijn veel goed ontworpen en printbare dagschema’s voor puppy’s te vinden op internet. Ze zijn gratis en kunnen gewoon worden afgedrukt.

Als je wilt, kun je er zelf een maken, maar we raden je aan om een kijkje te nemen op Puppygroep.nl voor een dagschema dat je kan downloaden.

Gelukkig hebben we tegenwoordog ook een overvloed aan apps die je kunnen helpen bij het trainen van je puppy.

Met de Dogo app bijvoorbeeld, kan je je puppy oneindig veel trucjes aanleren. En de Puppy Potty Log app helpt je een zindelijkheidsschema te maken voor je puppy, gebaseerd op de behoeften van jouw pup.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


2. Een puppyren voor in huis

Als je voor de eerste keer een puppy in huis neemt, zal het je waarschijnlijk verbazen hoeveel energie en kracht jonge honden hebben.

Puppy’s zitten, net als kinderen, vol met energie en ze zijn elke dag op zoek naar avonturen. Zeker voor beginnende puppy eigenaren, kan de energie en ondeugendheid van een puppy overweldigend zijn.

Tijdens het eerste levensjaar van je puppy zal een indoor puppy ren daarom je beste vriend worden. Een puppypen kan je een veel situaties helpen.

Ten eerste zal het dienen als een geweldige plek om je hond ´s nachts te laten slapen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over zijn veiligheid.

Ook overdag zal een puppyren echter van pas komen. Zo kan je rustig even eten maken in de keuken zonder dat je je puppy overal vandaan moet vissen. Daarnaast kan je zelf ook even bijkomen van de drukke puppytijd door je pup even in de ren te laten.

 Een hondenren is ook geweldig wanneer je bezoekers hebt en je je hond of bezoekers wilt beschermen. Als laatste is het natuurlijk een ideale locatie voor je puppy als je even snel boodschappen wil doen.

Het kan je verlichting geven van de constante behoefte om toezicht te houden op je puppy en je wat meer vrijheid geven wanneer je het nodig hebt.

Een puppyren is waarschijnlijk een van de handigste items die je kunt kopen als je een puppy hebt, daarom staat het hoog op onze lijst met items die je moet hebben als je een puppy in huis haalt.

Uit de beschikbare indoor puppy-pennen zouden we deze ren van Topmast aanraden.

Deze puppyren is groot en stevig genoeg voor een Labrador puppy, en geeft tegelijkertijd genoeg ruimte aan je puppy om zich te bewegen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt


3. Een bench voor Labrador pups

Een bench is een ander item dat je in een vroeg stadium van de puppyontwikkeling kan helpen, maar ook daarna. Een hondenbench is, net als een puppyren, ontworpen om je pup in een kleine ruimte ´op te sluiten´.

Een bench kan echter in verschillende situaties waarbij een hondenren geen praktisch nut heeft worden gebruikt.

Ten eerste kan je een bench gebruiken als een veilige en gezellige plek voor je puppy om in te slapen. Opgesloten in een bench zal de puppy veilig zijn en zich veilig voelen. Het beperkt schade aan je huis als je even weg moet.

Een bench is echter ook een geweldige manier om je Labrador puppy te vervoeren. Of je nu je puppy naar een dierenarts moet brengen voor een controle, of van plan bent om met je hond op reis te gaan, een bench zal een veilig en handig vervoersmiddel zijn voor je pup.

Maar dat is niet alles. Een bench kan ook worden gebruikt als hulpmiddel tijdens trainingssessies. Het kan worden gebruikt in de socialisatieperiode van je puppy, bijvoorbeeld tijdens de introductie van andere dieren in huis aan je pup.

beste bench voor labrador

Een bench is een multifunctioneel item dat je thuis zou moeten hebben, omdat het je kan helpen je puppy veilig te houden in veel onvoorziene situaties.

Wanneer je een bench aanschaft, is het van belang om er een aan te schaffen die groot genoeg zal zijn voor je groeiende pup. Veel mensen kopen een kleinere bench, omdat ze hem niet meer willen gebruiken wanneer de hond volwassen is.

Een kleinere bench heeft voordelen, want je kan hem makkelijker vervoeren en hij neemt minder plek in beslag in huis. Het nadeel is echter dat je puppy al snel te weinig ruimte heeft om te bewegen.

Als je dus niet teveel geld uit wil geven omdat je steeds een nieuwe bench moet kopen, zal je er een op de groei moeten kopen.

Een bench met een lengte van 110 cm zal voor de meeste volwassen Labradors groot genoeg zijn. Deze Ninja editie hondenbench van Duvo is een goed voorbeeld van een hondenbench die jou en je hond een lange tijd veel plezier kan geven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?


4. Speelgoed en spelen

Iedereen houdt van spelen met puppy’s. Niet veel mensen weten echter dat spelen niet alleen een prettige activiteit voor puppy’s is, maar ook een noodzakelijk onderdeel van hun leven. Als je in de toekomst een gezonde en goed opgevoede hond wilt hebben, zal je veel met hem moeten spelen.

Eind jaren 90 voerde Jaak Panksepp, een hersenwetenschapper uit Estland, een reeks onderzoeken uit die leidden tot de ontdekking van wat een speelcircuit bij zoogdieren wordt genoemd.

Hoewel Pankseep op ratten experimenteerde, wordt algemeen aangenomen dat de door hem geleverde resultaten ook voor andere zoogdieren van toepassing zijn.

Zijn onderzoek toont aan dat als je de rat voorziet van alle benodigdheden zoals een warm hok, voedsel en water, maar geen fysiek spel, de rat niet zal overleven. De rat overleeft echter wel als je wat met hem speelt.

Nu zijn honden geen ratten, maar een gebrek aan fysiek spel bij puppy’s kan ernstige gevolgen hebben. Je puppy kan bijvoorbeeld door een gebrek aan socialisatie problemen zoals angst, gedragsproblemen en uiteindelijk lichamelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Dit is de reden waarom het heel belangrijk is om een puppy niet van zijn moeder en broers en zussen weg te nemen gedurende ten minste de eerste 8 weken van hun leven.

Als je eenmaal een Labrador puppy mee naar huis hebt genomen, is spelen een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van de puppy. Het dient als een hulpmiddel om de puppy te leren hoe zich te gedragen met andere honden en mensen, wat te doen en wat niet te doen, en hoe ze leven in de nieuwe omgeving moeten benaderen.

Speelgoed is een geweldige manier om een ​​puppy van entertainment te voorzien, en de fysieke en mentale stimulatie te geven die hij vroeg in zijn leven nodig heeft.

Er is veel speelgoed om uit te kiezen en het hangt allemaal af van je voorkeur. We raden echter ten zeerste twee soorten speelgoed aan voor de puppy eigenaren.

Trekspeelgoed

Trekspeelgoed is ons favoriete speelgoed. Ze betrekken niet alleen de puppy in het spel, maar ook de puppy-eigenaar. Dit is vooral belangrijk als je maar één puppy hebt die zijn broers en zussen mist om mee te spelen.

Een gebrek aan speelkameraadjes zal er onvermijdelijk toe leiden dat je puppy probeert te spelen met degene die zich in de dichtstbijzijnde omgeving bevindt.

Trekspeelgoed zoals een touw kan je puppy leren wat de grenzen zijn van het juiste gedrag. Het zal ook dienen als een geweldige manier om de band tussen jou en je nieuwe hond op te bouwen.

Het geeft je puppy voldoende fysieke stimulatie met heel weinig inspanning van jouw kant.

Bij elk speelgoed moet je natuurlijk wel je gezonde verstand gebruiken. Wees voorzichtig wanneer de hond begint met wisselen, speel niet te lang en speel niet met je hond op gladde vloeren. Laat je puppy niet alleen met speelgoed dat kapot kan.

Er is veel goed speelgoed te vinden voor pups, bijvoorbeeld deze becoball met touw, of dit trekspeelgoed van kong dat bestaat uit een touw met een bal. Laat je puppy nooit stukken van flostouwen opeten, dit materiaal kan in de maag en darmen van je pup vast blijven zitten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?


Kauwspeelgoed

De tweede categorie speelgoed die we ten zeerste aanbevelen, is kauwspeelgoed.

Kauwspeelgoed is vooral handig tijdens het wisselen, wanneer puppy’s hun tweede gebit krijgen. Tijdens deze periode zijn ze geneigd te zoeken naar alles waar ze op kunnen kauwen om de pijn aan hun tandvlees te verlichten.

Maar puppy’s kauwen ook voor en na het wisselen van de tanden.

Als je zuinig bent op je waardevolle spullen en tegelijkertijd je puppy wilt beschermen tegen ongelukken, is het verstandig om hem te voorzien van verschillende kauwspeeltjes waarmee hij veilig kan spelen.

Kauwen of bijten is een van de meest voorkomende problemen waar puppy eigenaren mee worstelen. Het is natuurlijk gedrag dat je in goede banen moet leiden om te voorkomen dat je puppy slechte gewoontes aanleert.

Het hebben van duurzaam speelgoed kan je puppy afleiden van andere items waarop hij niet mag kauwen en hem indien nodig langdurig plezier bezorgen.

Uit het beschikbare kauwspeelgoed dat online of in dierenwinkels aangeboden worden, zouden we speelgoed van Kong aanraden. Dit is stevig speelgoed waar je vaak stukjes voer in kan stoppen om je pup te stimuleren met het speelgoed te spelen.

Honden, en zeker pups, knagen ook graag op botten. Geef je puppy altijd alleen veilig kauwmateriaal, en niks dat kan splinteren of  in kleine stukjes kan breken. Gekookte botten moet je daarom vermijden.

Kauwstaafjes van rawhide en gedroogde koeien of varkensoren of kippenpoten bijvoorbeeld zijn in principe geschikt. Houd je puppy wel in de gaten wanneer hij erop kauwt en gooi kleine stukjes weg. Gulzige labrador puppies kunnen erin stikken.

5. Boeken over Labradors en hondentraining

Als laatste zouden we elke Labrador puppy-eigenaar aanraden om een goed boek over Labrador Retrievers en hondentraining te kopen.

Je gebruikt het misschien niet vaak, maar als je een aantal handige boeken thuis hebt, heb je altijd een naslagwerk bij de hand met waardevolle informatie.

 Boeken vertellen je niet alleen alle basisinformatie over het ras van je hond, maar geven je ook een waardevol inzicht in de geschiedenis, het gedrag en de gezondheidsproblemen van de hond.

Ze geven je veel nuttige tips over belangrijke aspecten van het leven van je hond, zoals voeding, training of wandelen. Veel hoog aangeschreven hondenexperts besloten jarenlange ervaring te vertalen naar gemakkelijk te verteren boeken die je altijd van dienst zullen zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador fokkers in Nederland

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen


Er zijn veel goede boeken over Labradors, maar we raden de Labrador Retriever van Cindy Schwering aan. De boekenserie van Puppygroep is ook zeer nuttig als naslagwerk tijdens het opvoeden van je nieuwe puppy. Lees ze alvast even door voordat je pup thuis komt, en je bent helemaal voorbereid op de nieuwe druktemaker!