Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Om je labrador pup goed te kunnen trainen is het het beste om rekening te houden met de verschillende ontwikkelingsfasen van een pup. Zo is er bijvoorbeeld een leeftijd waarop ze wat angstiger reageren en een leeftijd waarop de pup wat brutaler en zelfstandiger wordt. Als je de training van je labrador puppy hierop aanpast kan je veel problemen en frustraties vermijden.


Complete Puppygids – E-book aanbieding

Zit jij met je handen in het haar en wil jij nú alles weten over jouw Labrador Puppy? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar het opvoeden, trainen en hebben van een Labrador Pup?

Download dan nu onze complete Puppygids. Je hebt dan alle informatie in één super handig e-book bij elkaar. In 30 pagina’s kom jij achter de meest essentiële informatie die bij het hebben van een Labrador komt kijken.

Koop nu voor slechts €4,99!

Speciaal voor elk nieuw Labrador baasje
of gewoon als je alles
over een Labrador pup wilt weten.

Nu tijdelijk afgeprijsd van
€17,99 voor slechts €4,99!


De 4 hoofd ontwikkelingsfasen van je pup

Neonatale fase – Geboorte tot 14 dagen

In deze fase is de pup nog hulpeloos en zeer afhankelijk van de moeder. De oren en ogen zijn namelijk nog gesloten. De pup besteedt zijn tijd met slapen en drinken bij de moeder.

Voor de toekomstige eigenaar valt er in deze fase natuurlijk weinig te trainen. De fokker kan echter de ontwikkeling van de pups stimuleren door ze dagelijks eventjes op te pakken.

Transitie fase – 15 tot 21 dagen

Langzaam beginnen de ogen en oren van de pup te functioneren. Ze beginnen tanden te krijgen en kunnen hun ontlasting kwijt zonder de hulp van de moeder.

De pup loopt nog niet vlekkeloos rond maar begint zeker een stuk mobieler te worden. Ook in deze periode hoeft de fokker nog niet veel te trainen. Regelmatig contact met de fokker is genoeg.

Socialisatie fase – 22 tot 84 dagen

In het begin van de socialisatieperiode, van ongeveer 3 tot 6 weken, leert de puppy vooral hoe hij om moet gaan met soortgenoten. Dit deel van de socialisatie periode wordt ook wel primaire socialisatieperiode genoemd.

In deze fase is het belangrijk dat de pup veel contact heeft met de moeder en de andere pups, zodat hij alle hondenmanieren leert. De fokker hoeft in deze periode nog niks te trainen maar regelmatig contact met mensen is ook in deze fase belangrijk.

Als de labrador pups 4 weken oud zijn beginnen ze steeds meer te spelen, rennen en stoeien. In deze tijd kunnen ze kennis leren maken met nieuwe uitdagingen.

Zo kan de fokker speelgoed, obstakels en andere leuke dingen toevoegen aan de omgeving zodat de pups sterker, dapperder en leniger worden. Als het mooi weer is kunnen ze ook af en toe mee naar buiten.

Wanneer de pup ongeveer 6 of 7 weken oud is begint een hele belangrijke periode voor de socialisatie met mensen. Zolang de labrador pup nog in het nest is kan de fokker voor goede socialisatie zorgen.


ontwikkeling van een labrador pup
Ontwikkeling van een labrador pup

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Deze secundaire socialisatie periode houdt aan tot de pup 12 weken is. Vanaf ongeveer 8-9 weken zal de puppy het nest kunnen verlaten.

Dan is het dus aan de nieuwe eigenaar om gebruik te maken van de rest van de socialisatie periode. Dit is de beste tijd om je labrador puppy kennis te laten maken met nieuwe mensen en situaties.

De angstfase – week 8 tot 10

Tijdens deze belangrijke socialisatie periode zijn er subfases waar je labrador pup doorheen gaat. Van week 8 tot 10 gaat je puppy bijvoorbeeld door een zogenaamde ‘angst imprint fase’. Tijdens deze ontwikkelingsfase is je pup erg gevoelig voor de effecten van situaties die hem bang maken.

Wanneer je labrador puppy precies door deze fase heen gaat verschilt per ras en zelfs per pup. Labrador pups zijn hier later mee dan felle rassen zoals Duitse Herders. Bij sommige labrador pups begint het zelfs pas na 10 weken!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Labrador fokkers in Nederland


Hoe moet je je labrador pup trainen tijdens de angstfase?

Als je pup tijdens deze tijd een slechte ervaring heeft met een voorwerp, situatie of persoon, kan hij daar lange tijd bang voor blijven.

Volgens sommige bronnen is het beter om enge situaties te vermijden tijdens deze fase. Volgens andere is het echter goed om de pup juist in deze fase veel bloot te stellen aan verschillende dingen.

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Laat de pup dus rustig kennis maken met simpele nieuwe dingen. Gebruik bijvoorbeeld eens een andere voerbak van een vreemd materiaal of laat hem spelenderwijs eens over verschillende oppervlakken lopen.

Of koop een gek speeltje en zet de TV eens aan met gekke geluiden (onweer, lawaai, gekletter, etc). Wees creatief en maak er samen met je pup een leuk spelletje van, dan is de kans op succes het grootst!

Wees tijdens deze periode wel iets voorzichtiger met nieuwe situaties die een angstreactie kunnen geven of echt traumatisch kunnen zijn. Vermijd bijvoorbeeld nog even hele drukke situaties zoals een markt of een feest.

Wat te doen bij situaties die je niet in de hand hebt?

Wanneer het echt onmogelijk is om een extreme situatie te vermijden (onweer of vuurwerk bijvoorbeeld), houd er dan rekening mee dat je pup misschien in de angstfase zit. Hij heeft dan wat extra steun nodig.

Houd dus altijd lekkers of leuk speelgoed bij de hand om de situatie een positieve draai te geven! Als je labrador op dit moment per ongeluk leert dat bijvoorbeeld vuurwerk of onweer eng is, dan kan het heel moeilijk zijn om deze angst weer te verminderen!

Of je pup veel ‘last’ zal hebben van deze periode is echt afhankelijk van de pup zelf en zijn karakter. Bij de ene pup zal je er bijna niks van merken terwijl je bij de andere heel veel steun zal moeten geven.

Labrador pups zijn over het algemeen erg open en dapper, waardoor je waarschijnlijk weinig problemen zal ervaren tijdens deze fase.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Jeugdfase/jeugdperiode – 12 weken tot 6 maanden

Je puppy begint volwassen te worden, de snelle groeifase is voorbij en hij is al op tweederde van zijn uiteindelijke grootte. Vanaf 12 weken wordt het langzaam steeds moeilijker om je labrador puppy te socialiseren.

De puppy zal dus steeds moeilijker wennen aan nieuwe situaties die hij nog niet kent als je de pup nog niet geleerd hebt hoe hij ermee om moet gaan. Daarom is de socialisatie periode in de vorige fase zo belangrijk!

De Vluchtinstinct periode – 4 tot 8 maanden

De vluchtinstinct periode vindt plaats als je labrador pup tussen de 4 en 8 maanden oud is. Bij kleine hondjes iets eerder, en bij grotere honden zoals labradors vaak wat later.

Wat het betekent? De puberende pup begint zijn vleugels uit te slaan om te testen hoever hij kan gaan.

Vaak zal je dit merken doordat alle commando’s die je er met veel moeite ingetraind hebt ineens verdwenen lijken!

Je labrador pup luistert niet en gaat gewoon met bananen in zijn oren verder met waar hij mee bezig was. Ook lijkt hij steeds verder van je weg te lopen terwijl je puberende pup dat eerst niet deed.

Het klinkt heel vervelend, en jonge labradors kunnen tijdens deze periode heel eigenwijs zijn! Maar gelukkig gaat de periode ook vanzelf weer over.

Maar wat kan je nu precies doen om heelhuids en zonder teveel frustraties door deze periode heen te komen?

labrador retriever 4 tot 8 maanden

Hoe moet je je labrador trainen tijdens de vluchtinstinct periode?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel, dat is namelijk: houd het simpel! Ga geen grote uitdagingen aan in deze periode en houd je jonge labrador gewoon aangelijnd als er teveel  afleiding is buiten.

Blijf het loslopen wel oefenen maar zorg ervoor dat je het doet in situaties waar de kans op succes lekker groot is. Roep de labrador bijvoorbeeld niet als je zeker weet dat hij toch niet gaat luisteren. Je leert hem dan eigenlijk dat dat gedrag ok is.

Neem een leuk speeltje of wat lekkers mee waarmee je het commando voor terugkomen weer kan bevestigen. Maak er gewoon een leuk spelletje van.

Als je dit blijft doen merk je vanzelf wanneer je labrador weer wat beter te vertrouwen is en kan je langzaam de teugels weer wat laten vieren.

Straf je jonge labrador nooit als hij niet of te laat terugkomt! Probeer deze situatie gewoon zoveel mogelijk te vermijden.

Als je de hond straft voor zoiets zal hij zijn naam of het commando gaan verbinden met iets negatiefs en dat wil je natuurlijk juist niet!

Tweede angstfase – 6 tot 14 maanden

Tijdens deze fase zal je misschien merken dat je jonge labrador ineens angstig lijkt voor personen, voorwerpen of situaties waar hij eerst geen problemen mee had. Geen paniek, de hond gaat gewoon door een tweede angstfase.

Wanneer je jonge labrador goed gesocialiseerd is zal de tweede angstfase meestal weinig problemen geven. Labradors zijn van zichzelf niet zo snel onder de indruk en ze zijn met een spelletje heel goed uit hun angstige gedrag halen.

Als je wel merkt dat je hond hier veel last van heeft, vermijd dan tijdelijk hele indrukwekkende situaties en houd er rekening mee.

Houd bijvoorbeeld altijd iets heel lekkers op zak of neem het favoriete speeltje van je hond mee. Hiermee kan je elke vervelende situatie voor je labrador een positieve draai geven.

Als je merkt dat je labrador wat terughoudend is naar mensen kan het een goed idee zijn om hem juist nu lekker veel kennis te laten maken met vreemde mensen.

Zorg er natuurlijk wel voor dat de mensen zich rustig gedragen en geen dingen doen die de hond vervelend vindt want dat kan de angst juist versterken.

De meeste jonge labradors zijn gek op mensen dus  van deze ontwikkelingsfase van je pup zal je waarschijnlijk nauwelijks iets merken!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Puber periode – 18 tot 24 maanden

Het klinkt misschien raar, maar ook je labrador pup gaat door een soort puberteit. Hij begint groter en sterker te worden en hormonen beginnen natuurlijk ook een rol te spelen.

Jonge labradors zijn meestal lekker ontstuimig en wat lomp waardoor ze in deze periode vaak wat meer sturing nodig hebben. Je zal misschien merken dat de hond je grenzen probeert te testen door dingen te proberen die hij eerst niet deed.

Let vooral bij kinderen in huis goed op dat de labrador geen loopje met ze neemt, en begeleid ze samen goed. Blijf zeker in deze periode super consequent! Het kan wat vermoeiend zijn maar het ontdeugende gedrag gaat vanzelf weer weg.

Het is alleen belangrijk dat je jonge labrador in deze periode geen vervelende dingen aanleert!

Bij jonge labradors kan het kauwen op spullen in deze periode vooral problemen opleveren. Ook kan hij ineens gaan slopen als je even weg bent.

Geef je jonge lab goed en stevig kauwspeelgoed (laat hem er niet mee alleen!) zodat hij zijn kauwbehoefte daarop kwijt kan. In deze stevige bal bijvoorbeeld, kan je koekjes verbergen zodat je pup er even mee bezig kan zijn. Ook kongs zijn fantastisch voor jonge labradors omdat ze stevig zijn en je ze kan vullen met wat lekkers.

Als je jonge labrador tanden wisselt kan je de kong of een ander speeltje ook in de vriezer leggen. De kou geeft wat verlichting bij het wisselen.

Volwassen periode – 1-4 jaar

Deze periode spreekt natuurlijk voor zich. Je labrador puppy is een grote labrador geworden en zoals de meeste labradors nog lekker lang actief, blij en sportief.

Vanwege hun wat ontstuimige karakter is het heel belangrijk dat je je jonge labrador consequent blijft trainen. Het zijn grote sterke honden die wel wat leiding en uitdaging nodig hebben.

Labradors zijn fantastische honden om allerlei sporten mee te beoefenen, en vanaf het eerste jaar kan je daar rustig aan mee beginnen. Vermijd in het begin sporten waarbij je jonge labrador veel moet springen vanwege hun gevoelige heupen en ellebogen.

De meeste labradors houden van zwemmen, en dit is een hele goede manier om ze sterk, gezond en op gewicht te houden. Je maakt ze blij met lekker veel apporteer spelletjes in het water!

Gebruik bijvoorbeeld een drijvende frisbee, of deze super leuke drijvende vuurtoren om je Labrador enthousiast te maken voor een apporteer spelletje bij het water.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Als laatste een tip voor de kersverse puppy-eigenaren: in de boekenserie van Robbin Kleinpenning worden de meest belangrijke trainingen voor pups behandeld, zoals het zindelijk maken, benchtraining en alleen laten van je puppy. Dit zijn uitstekende naslagwerken die je in huis moet hebben voordat je begint met de opvoeding van je pup.