Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 januari 2022

Het karakter van een Labrador Retriever

Labrador Retrievers zijn een van de meest populaire hondenrassen ter wereld en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Het vriendelijke karakter,  hun will to please en de scherpe intelligentie zorgen ervoor dat Labradors de  ideale gezinshond zijn.

De Labrador is de meest populaire hond in Nederland, met hevige concurrentie van de Golden retriever. In de afgelopen tien jaar hebben Labradors elk jaar in de top vijf gerangschikt in termen van populariteit.

Het karakter van een Labrador kan omschreven worden als energiek, leergierig, speels, intelligent en loyaal. De Labrador is een echte mensenliefhebber en kan goed getraind worden.

Hoewel we misschien dol zijn op Labradors vanwege hun schattige uiterlijk en lieve persoonlijkheid, is de populariteit van dit ras meer dan knuffels en speeltijd.


TOP TIP

Komt er binnenkort een Labrador pup bij je wonen? Ondanks het feit dat Labradors intelligente en gehoorzame honden zijn, is er wel wat training nodig om een hond te krijgen die zich goed gedraagt. Het boek Easy Peasy Puppy Opvoeding van Steve Mann is een van de beste om je daarbij te helpen.


Geschiedenis en karakter

Labradors zijn afkomstig uit Newfoundland, Canada. Ze waren populair bij vissers om te helpen vissen binnen te halen en zware visuitrusting zoals netten uit het water te halen. De dikke dubbele vacht van de Labrador hielp hen te isoleren van de koude Atlantische wateren.

Het ras stond in die tijd bekend als de St. Johnshond, naar de hoofdstad van Newfoundland. In de 19e eeuw merkten reizende Engelsen het charmante karakter en de werklust van de Labrador op. Ze reisden terug naar Engeland met Labrador-pups en ontwikkelden de Labrador die we vandaag kennen door zorgvuldig te fokken.

Labradors werden verder gefokt om als jachthond dienst te doen, en watervogels en konijnen op te halen tijdens de jacht. Tegenwoordig is de Labrador een geliefd familiehuisdier, maar ook van vitaal belang voor noodhulp naast de politie, het leger, de brandweer en liefdadigheidsinstellingen voor gehandicapten.

Hun scherpe reukvermogen en het plezier dat ze beleven aan het werk, maakt Labradors tot ideale werkhonden. Ze worden regelmatig opgeleid als geurhonden, speur- en reddingshonden, blindengeleidehonden en therapiebegeleiders. Hun gretigheid om te behagen en hun zachtaardige karakter zijn slechts een klein deel van wat hen zulke geweldige dienstdieren maakt.

Als je de geschiedenis van de Labrador weet, begrijp je beter welk karakter een Labrador heeft en wat je kunt verwachten. Labradors zijn door hun geschiedenis gehoorzame, loyale en stevige honden die zwemmen heerlijk vinden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Alles over de Mini Labrador Retriever

Kan een Labrador retriever buiten slapen?


Zacht en loyaal

Labradors staan ​​bekend om hun zachte houding, vooral rond baby’s en kinderen. Ze lijken een natuurlijk instinct te hebben ten opzichte van kinderen ​​en zullen hen beschermend en verzorgend behandelen. Elke hond heeft natuurlijk opvoeding nodig om goed met kinderen om te gaan, dus verwacht niet dat het allemaal vanzelf gaat.

Hoewel Labradors energieke honden zijn,lijken ze een zesde zintuig te hebben om te begrijpen wanneer ze rustig en voorzichtig moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat ze over het algemeen zo goed samen gaan met kinderen of bijvoorbeeld gehandicapten.

Labradors zijn loyale metgezellen en pikken snel stemmingsveranderingen van hun baasje op. Een Labrador zal proberen zijn baasje te troosten als hij merkt dat hij van streek is en zal blij worden als hij zijn baasje hoort lachen. Dit draagt ​​alleen maar bij aan hun charmante karakter en gemakkelijke persoonlijkheid.

Speels en vriendelijk

Een van de grootste redenen waarom Labradors zo populair zijn, is hun lieve en speelse karakter. Ze kunnen goed overweg met andere honden en zijn ook vriendelijk tegen mensen. Ze lijken een natuurlijk instinct te hebben rond kinderen, waardoor ze het perfecte gezinshuisdier zijn.

Omdat ze mensgericht, gehoorzaam en leergierig zijn, zijn Labradors ideaal voor bijna elk huishouden. Labradors zijn ook goed met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd en de eerste paar weken onder toezicht staan. Vooral katten lijken Labradors snel te accepteren en dit komt misschien doordat de Labrador zo dol is op knuffelen en aandacht.

Hoewel Labradors gemakkelijk te trainen zijn en goedaardige honden zijn, hebben ze op jonge leeftijd voldoende training nodig zodat correct gedrag aangeleerd wordt. Labradors kunnen er niet goed tegen om voor lange tijd binnenshuis opgesloten te zitten.

Ook kunnen Labradors erg sterk zijn aan de lijn als ze niet geleerd wordt netjes mee te lopen zonder te trekken.

Naar andere honden kunnen Labradors wat lomp en drammerig zijn. Je willen zo graag spelen dat ze soms de communicatie van andere honden negeren. Dit kan uiteindelijk leiden tot agressief gedrag van andere honden, maar ook van een Labrador. Leer ze al vroeg om rustig om te gaan met andere honden.

Intelligent

Labradors zijn een van de meest intelligente hondenrassen en ze leren opmerkelijk snel. Koppel dit aan hun mensgerichtheid en ´will to please´ en je hebt het perfecte recept voor een succesvolle hondentraining.

Honden leren door associatie en elk ras heeft wisselende mate van succes als het gaat om het aanleren van nieuw gedrag. Labradors zijn een van de scherpste rassen en kunnen in slechts één dag nieuw gedrag aanleren.

slimme labrador

De meeste Labradors zijn gemotiveerd door voedsel, dus trainen met lekkernijen is de beste manier om te gaan, maar als je Labrador graag speelt, is het misschien beter om zijn favoriete speeltje of tennisbal als beloning te gebruiken in plaats van voedsel.

Labradors gedijen goed in sociale omgevingen, dus puppylessen zijn zeer nuttig. Als je je hond op oudere leeftijd krijgt, probeer je dan in te schrijven voor een aantal socialisatielessen. Gehoorzaamheidslessen zijn ook een geweldige manier om honden kennis te laten maken met training, terwijl ze ook leren om afleiding te negeren.

Energiek

Als het op beweging aankomt, zijn Labradors behoorlijk behoeftig. Het is een energierijk ras en ze kunnen uren spelen als je dat toelaat. Ze houden van water, rennen en spelen met andere honden. Ze hebben geen hoge prooi- of achtervolgingsdrift, maar ze zijn competitief, dus een spelletje apporteren met andere honden is perfect voor Labradors.

Wandelen en boswandelingen worden ook gewaardeerd door Labradors, want het zijn nieuwsgierige dieren en ze zullen genieten van de gelegenheid om nieuwe plaatsen en geuren te ontdekken.

Groepsactiviteiten zoals behendigheidslessen zijn een andere geweldige manier om je Labrador van lichaamsbeweging te voorzien en tegelijkertijd de band tussen jou en je hond versterken.

De mogelijkheden voor lichaamsbeweging moeten geleidelijk worden vergroot naarmate puppy’s ouder worden. Vanaf 4 maanden zou een Labrador-puppy wandelingen van 15 tot 20 minuten aan moeten kunnen. Voeg dan 5 minuten toe voor elke maand totdat ze 12 maanden oud zijn.

Honden die dagelijks niet genoeg beweging krijgen, zullen snel gefrustreerd raken en ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals blaffen, kauwen, krabben, happen en opspringen. Als je je hond dagelijks meeneemt en ze dit gedrag nog steeds vertonen, probeer dan een lange wandeling op te splitsen in twee kortere wandelingen om de dagelijkse routine te doorbreken.

Je kunt ook thuis spelen, zoals halen in de tuin of verstoppertje spelen met hun favoriete speeltje. Hersenwerk spelletjes zijn ook een geweldige manier om uw hond actief en gestimuleerd te houden. Je kunt dit soort spellen kopen bij elke dierenwinkel of je kunt thuis een doe-het-zelfversie maken. Een goed voorbeeld is de snuffelmat.

Liefhebber van eten

Labradors zijn geweldige huisdieren, maar als er nadelen zijn aan het bezitten van een Labrador, is het hun liefde voor eten. Elke Labrador-bezitter zal bevestigen dat deze honden als magneten worden aangetrokken door voedsel.

Onderzoek suggereert dat veel Labradors een genetische mutatie hebben waardoor het lichaam niet in staat is om 2 belangrijke stoffen te produceren die de ‘hongerschakelaar’ regelen.

Wanneer honden eten, worden er signalen verzonden tussen de maag en de hersenen om de hond te vertellen dat hij vol is. Bij Labradors komt een genetische mutatie die de communicatie onderbreekt vaker voor dan bij andere honden. Hierdoor hebben ze ofwel geen vol gevoel na het eten of het gevoel van volheid wordt vertraagd.

Omdat Labradors vatbaar zijn voor obesitas, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun voedsel zorgvuldig wordt beheerd. Ze gaan door bakken en vuilniszakken als ze de kans krijgen dus een bak met een stevige deksel is zeker een aanrader!

Dat gezegd hebbende, het plezier en de opwinding die ze van eten krijgen, maakt hun training alleen maar veel gemakkelijker.

Blaffen

Ondanks al hun charmante karaktereigenschappen hebben Labradors één onaangename gewoonte; blaffen. Hoewel het waar is dat niet alle Labradors blaffen, doen veel van hen dat wel en het is een gedrag dat behoorlijk irritant kan worden.

Gelukkig betekent hun scherpe intellect en gretigheid om hun baasjes te plezieren, dat ze gemakkelijk kunnen worden getraind om niet te blaffen. Een hond van elke leeftijd kan leren, maar hoe jonger je begint, hoe gemakkelijker het zal zijn.

Triggers voor het blaffen van Labradors lijken opwinding te zijn, zoals het zien van een andere honden, een bezoeker of gewoon iemand langs het huis zien lopen. Omdat Labradors zulke snelle leerlingen zijn, kunnen ze een betere – en stillere – reactie op deze triggers leren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoeveel slapen Labradors?

Anatomie van een Labrador Retriever