Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 december 2021

Alles over de Mini Labrador Retriever

mini Labrador retriever

Labrador retrievers zijn een van de meest populaire rassen ter wereld, maar sommige hondenbezitters kunnen of willen gewoon geen grote hond in huis. Een mini Labrador retriever lijkt dus een fantastische oplossing.

Alle karaktereigenschappen van een standaard Labrador Retriever, maar dan in een kleiner formaat. Deze honden behouden die eigenzinnige charme, maar zijn beter geschikt om in kleinere huizen of appartementen te wonen en ze zijn net zo goed met kinderen als de echte Labrador Retrievers.

De vraag is natuurlijk of zo’n Mini Labrador überhaupt bestaat en waar je zo’n puppy kunt kopen.

Lees dit belangrijke artikel eerst als je opzoek gaat naar een leuke kruising via Marktplaats of Social Media: Een puppy kopen via Marktplaats – lees dit eerst! – Hondenblog

Wat is een mini Labrador Retriever?

Mini Labrador, Petite Retriever en Compact Retriever zijn allemaal namen voor de Mini Labrador Retriever. Mini Labradors zijn meestal kruisingen van Labradors met een kleiner ander ras.

Echte Mini Labradors bestaan dus helaas niet, in ieder geval niet in Nederland. Er zijn alleen kleine Labrador kruisingen die veel op Labradors lijken. Voor het gemak noemen we ze in dit artikel wel Mini Labradors.

Labradors met dwerggroei komen ook voor, maar omdat de genen voor dwerggroei voor veel gezondheidsproblemen kunnen zorgen zou een goede fokker hier nooit mee door willen en kunnen fokken.

De laatste jaren is de vraag naar zogenaamde ‘designerrassen’ enorm toegenomen. Dit zijn geen erkende rassen, maar kruisingen van twee of meer stamboomrassen.

 In dit geval is een Mini Labrador retriever vaak een kruising tussen een standaard Labrador retriever en een miniatuurpoedel. Kruisingen met Cocker Spaniels of Beagles komen ook voor.

Het doel van het fokken van deze honden is om zoveel mogelijk van de genetische matching voor een Labrador te behouden. Idealiter zullen puppy’s een genetische match van 50-75% zijn met een stamboom Labrador Retriever.

Zoals bij elke kruising, is de kans groot dat de puppy’s meer genetisch materiaal van hun Poedel- of Spanielouder behouden, maar dit is niet per se een slechte zaak.

mini Labrador retriever

Kruisingen zijn geen officieel erkende rassen, dus het is van vitaal belang dat toekomstige eigenaren hun onderzoek doen naar Mini Labrador Retriever-fokkers voordat ze een beslissing maken.

Goede fokkers controleren de gezondheid van alle honden waar ze mee fokken en testen de honden op genetische aandoeningen om er zeker van te zijn dat er een minimaal risico is dat de puppy’s medische aandoeningen of ongewenste temperamentkenmerken erven.

Grootte van een Mini Labrador

Het meest voor de hand liggende verschil tussen een gewone Labrador en een Mini Labrador is de grootte. Labradors hebben een schouderhoogte van 51 tot 61 cm, waarbij reuen vaak iets groter zijn dan teefjes. Het gewichtsbereik voor standaard Labrador Retrievers ligt tussen 25 en 34 kg.

Mini Labrador Retrievers zijn korter en lichter. Een volwassen mini Labrador wordt vaak 35 tot 45 cm hoog, en weegt meestal niet meer dan 20 kg.

De kenmerken van een Mini Labrador hangen af van het genetische materiaal dat ze van hun ouders meekrijgen. Een puppy die meer van zijn Labrador Retriever-ouder krijgt, zal groter en zwaarder zijn, terwijl een puppy die meer van zijn kleinere ouder krijgt, korter en lichter zal zijn.

Levensduur mini Labrador Retriever

Deze bijzondere kruising heeft meestal een goede levensduur. Mini Labrador Retrievers zullen naar verwachting tussen de 10 en 15 jaar oud worden. De grotere standaard Labrador Retriever heeft een kortere levensverwachting van maximaal 12 jaar.

Grotere rassen hebben over het algemeen een kortere levensduur, omdat uit onderzoek blijkt dat ze sneller verouderen dan kleinere rassen. Aangezien Mini Labrador Retrievers één ouder van een klein ras hebben, kan hun levensduur langer zijn dan 12 jaar.

Er is altijd het risico op erfelijke ziekten en gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij Labrador Retrievers. Denk hierbij aan gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie, spijsverteringsklachten en zichtproblemen.

De rassen waar de Labradors mee gekruist worden kunnen ook hun eigen gezondheidsproblemen hebben, dus het is belangrijk dat beide ouders goed gecontroleerd en getest worden.

Mini Labrador en verharen

Hoeveel een Mini Labrador verhaart hang volledig af van zijn ouders. Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat een Mini Labrador net zoveel verhaart als een normale Labrador.

De hond kan ook de vachtstructuur van een Poedel erven, en dan zal hij een stuk minder verharen. Meestal wordt zo’n hond echter een kleine Labradoodle genoemd.

In de meeste gevallen zullen gekruiste puppy’s een zekere mate van vachttype hebben van beide ouders. Een nest kan individuen bevatten met elk een andere vachtkleur, type en verharingssnelheid.

Temperament van een Mini Labrador

Van een Mini Labrador Retriever kun je verwachten dat hij vergelijkbare kenmerken heeft als zijn retriever-ouder. Het zijn doorgaans zachtaardige, speelse en loyale honden met een hoge bewegingsbehoefte en een vriendelijke houding.

De meeste rassen die gebruikt worden voor Mini Labrador kruisingen zijn gehoorzaam en vriendelijk. Je moet er bij een kruising altijd vanuit gaan dat de hond positieve en negatieve eigenschappen van beide rassen kan hebben.

Een kruising met een Beagle zal dan bijvoorbeeld wat eigengereider zijn, en meer gericht op zijn neus en wild, terwijl een kruising met een poedel vaak wat actiever zal zijn. Sommige rassen, zoals de Cocker Spaniël, kunnen de neiging hebben sneller te blaffen, en je kunt dit ook terugzien in de kruising.

Houd er rekening mee dat je kruising misschien geen typisch Labrador gedrag zal vertonen. De meeste kleine rassen die gebruikt worden om een kleine Labrador achtige hond te fokken zijn echter vriendelijk en gehoorzaam.

Training van een Mini Labrador

Als het op training aankomt, zijn miniatuur Labrador Retrievers over het algemeen heel gemakkelijk te trainen. Ze zijn meestal zeer intelligent, en pikken nieuw gedrag snel op.

Zoals te verwachten is met Retriever-mixen, zijn ze meestal zeer gemotiveerd door voedsel, dus trainen met lekkernijen is de meest gebruikelijke methode die wordt gebruikt door eigenaren van Labrador Retriever kruisingen.

Retrievers zijn van nature loyale honden, dus het trainen van een goede herinnering is meestal geen probleem en ze zijn graag buiten.

Mini Labrador Retrievers hebben vaak veel energie en hebben minimaal één uur per dag beweging nodig. Om verveling te voorkomen, kunt u het beste afwisselen tussen een selectie van verschillende spellen, zoals apporteren, verstoppertje, commandotraining en spelen met andere honden.

Hoewel deze honden intelligent zijn en leren en een hoog tempo hebben, kunnen ze gemakkelijk worden afgeleid, dus het is belangrijk om een ​​korte trainingssessie van 5-10 minuten in hun dagelijkse routine op te nemen.

Een Mini Labrador kan gedragskenmerken van zijn kleine rasouder erven. Lees je dus goed in over de raseigenschappen van beide rassen, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten.

Bij een Beagle kruising wil je bijvoorbeeld waarschijnlijk wat meer aandacht besteden aan het loslopen en terugkomen, en bij een Cocker Spaniël kruising is het belangrijk al vroeg het blaffen te leren controleren.

Mini Labrador Retriever en voeding

Labrador Retrievers komen snel aan, en je kruising kan deze eigenschap ook erven.  Het is dus belangrijk dat je je Mini Labrador zo voert dat hij goed op gewicht blijft. Het dragen van extra gewicht kan de gewrichten belasten en aandoeningen zoals artritis en dysplasie veroorzaken.

Het beste hondenvoer voor Miniatuur Labrador Retrievers bevat weinig vet en vezels, maar veel eiwitten. Als puppy’s moeten ze een geschikt puppydieet krijgen dat extra calcium bevat om de botgroei te ondersteunen.

De rassen die veel met Labradors gekruist worden, zoals de Cocker Spaniël en de Beagle, kunnen wat gevoelig zijn voor voedselallergieën en huidaandoeningen. Als je merkt dat je hond een gevoelige maag lijkt te hebben, snel diarree heeft of jeuk lijkt te hebben, kun je het beste de dierenarts vragen om advies over voer.

Vaak helpt het om gluten te vermijden, en voer met een aparte eiwitbron, zoals schaap te kiezen.

Maaltijden moeten minstens twee keer per dag worden gegeven, maar als het past bij de gezinsroutine, zijn 3 maaltijden het beste.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Zijn er nadelen aan Mini Labrador Retriever?

Over het algemeen zal er altijd enige bezorgdheid zijn over kruisingen en of deze een nadelig effect hebben op de stamboomrassen.

Onthoud goed dat een Mini Labrador het resultaat is van een kruising tussen twee honden, en dat de meeste rasenthousiastelingen hier meestal niet zo vrolijk van worden. Labradorliefhebbers houden hun ras natuurlijk het liefst zo zuiver mogelijk, en kruisen hoort daar vanzelfsprekend niet bij.

Het kruisen van twee verschillende rassen kan echter leuke gezinshonden opleveren, zolang beide ouders goed gecontroleerd en getest worden op erfelijke aandoeningen.

Er zijn helaas maar weinig fokkers die serieus bezig zijn met het fokken van kruisingen, waardoor je meestal moet zoeken naar een speld in een hooiberg. Let bij het zoeken van dit soort kruisingen altijd heel goed op dat je geen pup koopt bij een broodfokker.

Broodfokkers zijn gek op populaire kruisingen, en bieden de pups vaak aan tegen aantrekkelijke prijzen. Laat je niet verleiden tot zo’n pup. Je ondersteunt dierenleed door zo’n pup te kopen. Daarnaast hebben deze pups vaak hun inentingen en ontwormingen gemist. Ze staan misschien wel op hun vervalste paspoort, maar ze hebben ze echt niet gehad!

Gezien de omstandigheden waarin ze gefokt zijn, is het risico enorm groot dat deze pups ziek zijn en allerlei parasieten hebben. Dit levert je een enorme dierenartsrekening op, en kan ook voor je eigen gezondheid gevaarlijk zijn!

Wil je wel op zoek naar een leuke pup op Markplaats of op social media kanalen? Lees dit artikel eerst zodat je beter kunt beoordelen of je met een betrouwbare fokker te maken hebt!

Een puppy kopen via Marktplaats – lees dit eerst!