Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 07 juni 2020

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Labrador puppy alleen thuis

Heeft je zojuist een Labrador puppy in je leven verwelkomd? Of misschien heb je je Labrador-puppy nu een paar weken en moet je hem voor een korte periode alleen laten? Veel mensen vragen zich af wanneer ze hun Labrador-puppy alleen thuis kunnen laten, maar helaas is het antwoord niet eenvoudig. Om je hiermee volledig te helpen, gaan we enkele basisprincipes behandelen die je kunnen helpen bepalen of je je puppy alleen kan laten.

Labrador Puppy – de eerste dagen

Of je nu op het punt staat je nieuwe puppy te halen of je hem al bij je thuis hebt verwelkomd, het is belangrijk om te onthouden dat het niet uitmaakt hoeveel onderzoek je vooraf doet of hoeveel je denkt te weten, elke puppy is anders.

Elk ras heeft andere vereisten en elke puppy heeft zijn eigen unieke eigenaardigheden. Met dit in gedachten, kunnen de eerste paar dagen samen met een Labrador-puppy er voor iedereen anders uitzien. Sommige mensen zullen merken dat hun puppy onmiddellijk een band met hen opbouwt en elke seconde bij hen wil zijn. Voor anderen kan het even duren om vertrouwen en begrip op te bouwen bij de puppy.

Het is belangrijk om de puppy de tijd te geven om zich aan te passen en om zijn nieuwe baasjes te leren kennen. De meeste puppy’s kennen hun naam nog niet, dus het is volkomen begrijpelijk dat ze niet komen als je ze roept.

Pups hebben ook wat tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Ze zullen niet alleen een nieuw baasje en een nieuwe omgeving hebben, maar ze moeten ook hun moeder missen, die ze anders begeleidt op spannende momenten. Geef je puppy rustig de tijd om te wennen aan zijn nieuwe leven voordat je besluit nieuwe elementen te gaan introduceren.

Je kan de eerste weken voor je puppy comfortabeler maken door een knuffel met een hartslag in de bench of op de slaapplek te leggen. Jonge pups slapen dicht tegen hun moeder aan en zijn het gewend haar hartslag te horen. Deze knuffel zorgt ervoor dat de nieuwe slaapplek vertrouwd voelt voor je Labrador pup.

Geef je Labrador puppy routine

Dat gezegd hebbende, een routine is geweldig om puppy’s te laten wennen aan de nieuwe situatie. Als je puppy weet wanneer het eten komt, dat bedtijd een rustige tijd is en dat speeltijd leuk is, zal je puppy sneller begrijpen dat zijn nieuwe omgeving geweldig is!

Een routine zal ook helpen om grenzen te stellen waardoor je puppy zich comfortabeler voelt. Eten op een bepaalde plaats, slapen in een specifiek gebied en spelen met zijn eigen speelgoed zal je pup leren begrijpen wat wel mag en wat niet.

Deze vertrouwdheid, gecombineerd met consistentie helpt om overweldiging en misverstanden te verminderen.

Probeer waar mogelijk je routine op te schrijven en zorg ervoor dat de rest van het gezin zich eraan houdt. Als je iets moet doen dat de routine verstoort, probeer dan zo snel mogelijk weer op de oude routine terug te komen. Onthoud dat je puppy zich niet druk maakt om de weekenden, of om regen of je werk. De routine moet hoe dan ook hetzelfde blijven, zodat ze zich veilig kunnen voelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Je Labrador puppy voor het eerst alleen thuis laten

Het is erg belangrijk om een sterke band te hebben hebben met je puppy. Hierdoor vertrouwt de pup je volledig en is hij makkelijker te trainen. Een te sterke band kan er echter voor zorgen dat je pup angstig wordt en niet goed functioneert als je niet in de buurt bent.

Verder moet je ervoor zorgen dat je pup niks stuk kan maken als je hem even alleen laat. Dit is niet alleen zonde van je spullen, het kan ook gevaarlijk zijn voor de pup. Koop daarom bijvoorbeeld een bench van goede kwaliteit als je geen veilige en comfortabele plek in huis hebt waar je de pup alleen kan laten. Deze Ninja Edition bench is een goede en betaalbare optie.

Als je Labrador puppy er niet langzaam aan went dat je soms weg bent, kan dit veel problemen opleveren. Hieronder lees je hoe u je je Labrador pup zo min mogelijk stress geeft als je hem alleen laat.

Labrador puppy leeftijdAanbevolen tijd alleenMaximale tijd alleen
8-10 weken oud1 uurtot 1.5 uur
10-12 weken oud1.5-2 uurtot 2 uur
3 maanden oudtot 3 uurtot 4 uur
4 maanden oudtot 4 uurtot 5 uur
5 maanden oudtot 5 uurtot 6 uur
6+ maanden oudtot 6 uurtot 7 uur

8-10 weken oude Labrador puppy alleen laten – stap een

Probeer op de juiste manier te beginnen door vanaf dag één af en toe wat afstand te zoeken van je puppy. Dit is om verschillende redenen een goed idee. De eerste is dat je puppy de kans krijgt om te kalmeren en zich aan te passen terwijl hij tijd alleen doorbrengt in zijn rustige omgeving.

De tweede is dat ze snel zullen beseffen dat alleen zijn, al is het maar voor 20 minuten, een volkomen normaal onderdeel van hun dagelijks leven is. Ten derde is het veel gemakkelijker om de tijd die ze alleen doorbrengen te verlengen als dat al in hun routine is vastgelegd.

Als je wacht tot ze wat ouder zijn, zullen pups het alleen zijn minder makkelijk accepteren, aangezien het buiten hun routine valt. Ze hebben dan nooit geleerd hoe ze ermee moeten omgaan.

Op deze leeftijd kan je Labrador-puppy niet te lang alleen blijven. Voor sommige puppy-eigenaren zal dit een uitdagende tijd zijn. Net als bij kleine baby’s moeten ze het grootste deel van de dag toezicht houden op hun puppy en ervoor zorgen dat ze veilig en gezond zijn.

Gelukkig groeien honden veel sneller dan kinderen, dus deze fase duurt maar een paar weken. Op dit moment kan je Labrador-puppy het niet te lang volhouden zonder zijn baasje. Je kan een Labrador pup van 8 tot 10 weken oud maximaal een uur alleen laten.

Als je in al vroeg tijd investeert om je pup te leren alleen te zijn, kan dit in de toekomst veel voordelen opleveren. Het helpt je ongewenst gedrag op de juiste manier te elimineren en potentiële problemen in de toekomst te voorkomen.

10-12 weken oude Labrador puppy alleen thuis laten – stap twee

Het alleen laten van je puppy moet langzaam en geleidelijk gebeuren gedurende een paar weken, maar let goed op wanneer je het doet. Als je ervoor kiest om de tijd dat je pup alleen is te verlengen tijdens het avondeten of tijdens speel of wandeltijd, zal je pup dat waarschijnlijk merken en nerveus worden.

Probeer de tijd alleen te verlengen wanneer je pup een volle maag heeft en moe is. Op die manier merken ze niet eens dat je weg bent! Als je pup zich zenuwachtig of angtstig gedraagt, kan je hem wat afleiding geven, zoals speelgoed of iets om op te kauwen.

Labrador puppy’s van 10 tot 12 weken oud kunnen twee keer zo lang alleen thuis blijven dan jongere pups. Op dit punt kun je de pup 1 tot 1,5 uur alleen laten, zolang je ze een veilige plek kunt bieden om te verblijven en wat afleiding geeft om voor vermaak te zorgen.

Zorg ervoor dat je de puppy in dit stadium niet te lang alleen laat, want Labrador-puppy’s van 3 maanden oud kunnen nog steeds niet langer dan twee uur wachten op een toiletpauze.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


3 to 6 maanden oude Labrador Puppy alleen thuis laten – stap 3

Stap drie is waarschijnlijk de belangrijkste en vaak degene die mensen vergeten. Als je pup eenmaal gewend is om langdurig alleen te zijn, laat hem dan op verschillende periodes van de dag met rust.

Nogmaals, overweeg of je pup honger heeft of zich verveelt, maar probeer de pup bijvoorbeeld ´s ochtends iets langer alleen te laten, net na de lunch of probeer de pup een uur voor de gebruikelijke wandeltijd alleen te laten.

Door de tijden te veranderen, helpt het je hond te begrijpen dat alleen zijn normaal is en onverwacht kan gebeuren, zodat de pup kan leren om er flexibel mee om te gaan. Dit laat je op zijn beurt in staat om naar winkels te gaan, boodschappen te doen of even voor een noodgeval weg te gaan zonder je zorgen te hoeven maken over je pup.

In dit stadium kunnen pups hun plas tot 3 uur ophouden. Om te bepalen hoe lang je je Labrador pup van 3 maanden en ouder alleen kan laten, is het een goed idee om vast te houden aan de regel van 1 maand + 1 uur. Dit betekent dat je een puppy van 3 maanden oud 3 uur alleen kan laten, een puppy van 4 maanden 4 uur enzovoort.

Elke pup is anders, pas je dus aan je pup aan en verkort de tijd als het problemen oplevert voor je Labrador pup. Geduld loont, en zal je pup een goede basis en vertrouwen geven voor de toekomst.

6 maanden oude pup alleen thuis laten

Op de leeftijd van 6 maanden moet je Labrador puppy ongeveer 5-6 uur alleen kunnen zijn. Je moet je pup natuurlijk nog steeds voorzien van alle benodigdheden, zoals water en speelgoed om mee te spelen, maar je hoeft de pup niet meer om de twee uur mee uit te nemen voor een toiletpauze.

Als elke vorige fase goed is verlopen, zou je in staat moeten zijn om je Labrador pup zonder problemen even alleen thuis te laten, waardoor het veel gemakkelijker voor je wordt om je dag te plannen en voor de hond om gezonder en gelukkiger te leven.

Hopelijk hebben we je laten zien dat het simpele antwoord op de vraag hoe lang je je Labrador pup alleen kan laten is… zo lang als je nodig hebt, zolang je de basistraining maar op de eerste plaats zet.

Natuurlijk moet worden gezegd dat je je puppy nooit meer dan een uur alleen moet laten als hij klein is, en dat je hem in een veilige omgeving moet achterlaten. Dit is voor hun eigen veiligheid (en voor de veiligheid van je spullen!). Als je puppy op jonge leeftijd eraan went om korte tijd alleen te zijn, zal dit een minder groot probleem zijn als de pup ouder is.