Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 25 oktober 2019

Wat mag een Labrador niet eten?

Labrador die doughnut probeert te eten

Je kent het wel; je hond probeert je er met veel moeite van te overtuigen dat je wat van je eten met hem moet delen. Zijn hoofd ligt op je schoot, met grote schattige ogen die je hart doen smelten, hopend op een klein beetje van jouw overheerlijke sandwich.

Het overkomt mij elk ontbijt, lunch en diner. Note: we hadden waarschijnlijk iets meer aan de opvoeding moeten doen.

Van tijd tot tijd verlies je het interne gevecht met jezelf (die zegt: doe het niet, wees sterk, het is het beste voor de hond enz.), en deel je een beetje van je voedsel met je hond.

Maar wat als je je Labrador iets geeft dat zijn maag zal irriteren of spijsverteringsproblemen veroorzaakt? Hoe weet je dat het voedsel dat je deelt met je hond geen kwaad kan?

Hier kan je lezen waar je op moet letten wanneer je overweegt om je eten met je hond te delen, en welk voedsel je nooit aan je Labrador moet geven.

Het dieet van Labrador mag niet voor meer dan 10% uit voedsel bestemd voor mensen bestaan. Het is in je eigen belang (en dat van je hond) om vast te houden aan het hondenvoer dat je voor je hond hebt gekozen. Meng het niet te veel met ander voedsel. Vermijd te zoute of zoete producten. Voer je Lab geen gekookte botten. Sommige groenten en fruit zoals knoflook, ui, druiven of rozijnen en avocado’s mogen aan geen enkele hond worden gevoerd. 

Zorg voor een goede hygiëneroutine als je ervoor kiest om je hond te voeden met rauw vlees. Het is ook vanzelfsprekend dat menselijke dranken inclusief alcohol niet voor consumptie door honden zijn en aan geen enkele hond moeten worden gegeven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Labrador fokkers in Nederland

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt


Laten we elk van deze producten eens wat beter bekijken.

Zuivelproducten

Waarom geen zuivelproducten? Zuivelproducten bestaan ​​uit lactose. De meeste honden kunnen niet zo goed tegen lactose, omdat ze geen lactase aanmaken en het dus niet kunnen verteren. Lactose is een natuurlijke suiker die in veel voedingsmiddelen voorkomt, zoals kazen, yoghurt, melk, enz.

In het slechtste geval kan een teveel aan zuivelproducten leiden tot maagklachten, diarree of braken. In extreme gevallen kan een bezoek aan een dierenkliniek nodig zijn.

Gekookte botten

Waarom geen gekookte botten? Sommige botten (bijvoorbeeld kip of varkensvlees) zijn niet geschikt voor honden en breken in kleine harde stukjes die veel gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. Gekookte botten zijn door het kookproces zwakker dan ongekookte botten, waardoor ze gemakkelijker  breken en splinteren tijdens het kauwen.

In het slechtste geval: splinters kunnen schade veroorzaken aan het spijsverteringssysteem van de hond of perforatie van het darmkanaal. Het kan de maag beschadigen en ernstige pijn bij de hond veroorzaken. In sommige gevallen kan een medische ingreep nodig zijn om de ingeslikte botten te verwijderen. Botten kunnen ook gebroken tanden of mond- en tandvleesletsels veroorzaken wanneer de hond erop kauwt.

Zout

Waarom niet? Net als suikers, zal een kleine hoeveelheid zout je hond waarschijnlijk niet ziek maken. Grotere hoeveelheden kunnen echter leiden tot uitdroging en ernstige gezondheidsproblemen die mogelijk een bezoek aan een dierenkliniek vereisen.

In het slechtste geval: in sommige gevallen leidt een grote hoeveelheid zout tot een geirriteerd maag-darmkanaal en daarnaast natuurlijk uitdroging. Als je hond te veel zout heeft gegeten moet je er dus voor zorgen dat hij een waterbak vol met water heeft. In zo’n geval is het zelfs beter om de hond mee te nemen naar de dierenarts zodat deze een infuus aan kan brengen om het vochtgehalte in de weefsels te herstellen. In meer extreme situaties kan een grote hoeveelheid zout epileptische aanvallen en schade aan verschillende organen veroorzaken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?


Rauw vlees (een discussiepunt)

Waarom niet? Rauw vlees kan niet alleen onveilig voor je hond zijn, maar ook voor jou. Het kan een aantal schadelijke bacteriën bevatten, waaronder (maar niet beperkt tot) E. coli en Salmonella. Deze bacteriën kunnen schade aanrichten als ze in jouw lichaam of die van je hond komen.

In het slechtste geval: het innemen van rauw vlees kan allerlei ziekten en bacteriële infecties veroorzaken. Deze kunnen gemakkelijk aan jezelf of een van je familieleden worden overgedragen door speeksel van je hond of uitwerpselen. Bacteriële infecties kunnen zeer ernstig zijn en leiden tot een bezoek bij de dierenarts (of huisarts).

Veel mensen voeren de hond echter vers vlees zonder problemen. Als je dit ook wil doen kan dit uiteraard, maar ga altijd zeer hygiënisch om met het rauwe vlees. Wees extra voorzichtig als er een familielid is die een verminderde weerstand heeft.

Snoepjes en chocolade

Waarom niet? Een overvloed aan suiker is slecht voor je hond. Dit is natuurlijk een regel die van toepassing is op mensen en dieren. We zijn gewend geraakt aan een grotere hoeveelheid suiker in ons dieet waardoor het minder invloed invloed op ons heeft, maar honden zijn dit niet gewend.

Een grote hoeveelheid suiker kan leiden tot ernstige maagproblemen bij honden. Chocolade bestaat niet alleen uit suiker, maar ook uit Theobromine, een toxine die dodelijk is voor honden.

In het ergste geval: in geval van chocolade kan zelfs een kleine hoeveelheid donkere chocolade gevaarlijk zijn. Over het algemeen hangt de giftigheid van enkele factoren af.

Het gewicht van de hond bijvoorbeeld en de hoeveelheid en het type chocolade dat de hond heeft gegeten. Kleinere honden hebben niet veel nodig om ziek te worden, terwijl grotere honden vanwege hun grootte beter tegen chocolade kunnen en minder last hebben van de effecten van Theobromine.

Symptomen van een kleine inname van chocolade zijn bijvoorbeeld braken en diarree. Grotere doses kunnen ernstige problemen aan het hart en de spieren veroorzaken die kunnen leiden tot epileptische aanvallen, hartaanvallen en uiteindelijk de dood.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen


Knoflook en ui

Waarom niet? Knoflook en uien maken deel uit van de zogenaamde Allium-plantenfamilie. Een te grote hoeveelheid, zeker wanneer rauw gegeten, kan rode bloedcellen bij honden en andere huisdieren beschadigen.

In het ergste geval: als je hond grote hoeveelheden knoflook of ui heeft gegeten, kan dit leiden tot bloedarmoede. Dit is een ernstige aandoening waarbij er onvoldoende rode bloedcellen in het lichaam van de hond aanwezig zijn om zuurstof rond te dragen.

Boedarmoede kan vermoeidheid en zwakte veroorzaken en kan een langdurige aanhoudende aandoening zijn die niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren en te genezen is.

Druiven en rozijnen

Waarom niet? Door de eeuwen heen heeft de mensheid veel grote dingen weten te bereiken. De mens bereikte de maan, we formuleerden de relativiteitstheorie en kwantummechanica, maar we moeten nog ontdekken waarom druiven en rozijnen slecht zijn voor honden. Alles dat we weten is dat ze giftig zijn en in grote hoeveelheden kunnen leiden tot nierfalen.

In het slechtste geval: er is niet veel voor nodig om je hond ziek te maken. Een paar rozijnen kunnen nierproblemen veroorzaken die snel kunnen verergeren naar nierfalen. Bagatelliseer de situatie niet. Nierfalen is een ernstig probleem dat fataal kan zijn voor je hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Labrador wegen

>Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

>Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Fruit met grote zaden

Waarom niet? Fruit met pitten heeft … nouja, pitten. Pitten kunnen verschillende afmetingen en vormen hebben, en sommigen kunnen heel gemakkelijk door honden worden ingeslikt. Soms zwellen ze op wanneer de hond ze inslikt en daardoor kunnen ze vast komen te zitten in de keel van de hond of in de maag. Hierdoor is er een risico op verstikking of maagproblemen.

In het slechtste geval: het is gemakkelijk voor een hond om een ​​pit in te slikken, en als hij groot genoeg is, kan de pit ernstig trauma veroorzaken. In extreme gevallen kunnen honden een operatie nodig hebben om vastzittende pitten te verwijderen. Als het niet lukt, kan het de dood van de hond betekenen.

Bij sommige fruitsoorten met grote pitten is de pit niet de enige reden om het voeren ervan te vermijden. Avocado´s bevatten bijvoorbeeld de stof Persin, welke kan leiden tot diarree, braken en hartproblemen.

Appelzaden

Het is geen goed idee om je hond een hele appel inclusief zaden te geven. Het omhulsel van appelzaden bevat namelijk de chemische stof Amygdlin, wat cyanide afgeeft wanneer het wordt verteerd. Hierdoor kan het giftig zijn voor je hond wanneer er een grote hoeveelheid van wordt opgegeten. Verwijder dus goed de pitten wanneer je je hond een stukje appel wil geven.

Alcohol

Waarom niet? Vermijd het geven van menselijke dranken aan de hond. Teveel alcohol kan gevaarlijk zijn voor honden, net als koffie, thee en andere soortgelijke dranken. Honden hebben er niet veel van nodig om bedwelmd te raken en alcohol is sneller schadelijk voor honden dan voor mensen.

In het slechtste geval: honden kunnen last hebben van alcoholvergiftiging, evenals mensen. Alcohol kan ook enkele spijsverteringsproblemen veroorzaken die kunnen leiden tot braken en diarree. Als je echt de goede momenten met je hond wilt delen met een drankje, dan zijn er speciale drankjes op de markt voor honden die je je hond met een gerust hart kan geven.

Snoep, Kauwgom, Tandpasta & Mondwater

Snoep bevat veel suiker, waardoor het voor honden zeker niet geschikt is. Daarnaast kan snoep, kauwgom, tandpasta, mondwater en soms zelfs ontbijtkoek xylitol bevatten. De inname van xylitol kan leiden tot braken, coördinatieverlies, epileptische aanvallen en leverfalen.

EHBO voor honden

Wil je altijd in staat kunnen zijn om eerste hulp aan je hond te verlenen? Het boek Dokter Woef kan goed van pas komen als je hond een ongeluk krijgt of ziek wordt. Dit is een EHBO-gids voor honden die je in veel situaties kan gebruiken!