Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 11 januari 2020

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt

Labrador puppy’s zijn schattig en speels – dat valt niet te ontkennen. Met hun energie en vrolijke karakter maken ze iedereen blij en winden ze iedereen om hun ‘pootje’.

Zoals we allemaal weten, heeft elke medaille echter een keerzijde. Groeiende Labradors, hoe schattig ook, kunnen verschillende uitdagingen en problemen opleveren.

Bijten en happen in handen of voeten behoort tot de meest voorkomende problemen die worden gemeld door de eigenaars van Labrador-puppy’s.

Het enige dat nodig is, is een snelle scan van online communities gewijd aan Labradors om te ontdekken dat veel Lab-eigenaren worstelen met het bijtgedrag van hun puppy.

Bijten is veelvoorkomend gedrag in de vroege stadia van de ontwikkeling in het leven van elke hond.

Voor veel onervaren Labrador-eigenaren lijkt het echter ongewenst gedrag en ze vinden het lastig om de vlijmscherpe tandjes van hun puppy’s uit hun handen, voeten of kledingstukken te houden.

In dit artikel zullen we proberen wat licht op dit gedrag te werpen en de redenen achter de behoefte van de bijtbehoefte van puppy’s bespreken.

We zullen je ook enkele tips geven over hoe je dit gedrag kunt beperken en veilig de bijtfase van je Labrador kunt overleven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Waarom happen en bijten labrador puppy’s?

Puppy’s van alle rassen gebruiken bijten als een manier om de omgeving en de dichtstbijzijnde omgeving te testen. Het is een natuurlijk instinct voor hen en het dient als een belangrijk hulpmiddel om te leren wat wel en niet kan.

Voor jonge Labradors is bijten en happen een onderdeel van een spel dat ze meestal met hun nestgenoten spelen. Het is een natuurlijk instinct dat oncontroleerbaar tevoorschijn komt en je hand of voeten verandert in een leuke speelkameraad voor je puppy, als er geen nestgenoten aanwezig zijn.

Daarbij vinden jonge honden het fijn om hun tanden in van alles en nogwat te zetten wanneer ze hun tanden wisselen. Het helpt bij de pijn en kalmeert het tandvlees.

Kauwen vermindert ook stress en biedt een hond een activiteit die hem fysiek en mentaal kan stimuleren.

In dit artikel lees je meer over de verschillende ontwikkelingsfasen van Labrador

In principe hoef je je over een bijtende Labrador puppy niet al te veel zorgen te maken. Het is tenslotte natuurlijk gedrag dat uiteindelijk zal verdwijnen en stabiliseren (met tijd en een beetje training). Uiteindelijk zal ook jouw Labrador een zachte en vriendelijke hond worden.

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die je beter niet kan doen, waardoor het bijtgedrag van je puppy ook een probleem blijft als hij volwassen is. Daar gaan we het echter later over hebben.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Door te bijten leert je pup zich aan te passen

Sommige Lab-eigenaren houden er niet van dat hun puppy’s ze bijten tijdens het spelen of aan hun handen of kleding trekken.

Ze denken dat er iets mis is met hun puppy en straffen de hond meteen.

Dit zou niet het geval moeten zijn.

Ruw spel (samen met af en toe bijten en happen) is een andere natuurlijke manier voor jonge Labradors om de grenzen van sociale interacties te leren, zowel met mensen als met andere honden.

Er is enige gelijkenis tussen mensen en honden in deze kwestie.

Net als onze kinderen moeten Labrador-puppy’s de grenzen leren van wat acceptabel is en wat niet acceptabel is in sociale relaties met anderen.

In hun natuurlijke omgeving kunnen honden goed gedrag leren door ruw te spelen met hun broers en zussen of moeder.

Dit geldt ook in het geval van menselijke nakomelingen.

Als je ooit kinderen hebt gehad (of lang genoeg in de buurt bent geweest), weet je dat ze je grenzen elke dag zullen testen om te zien hoe ver ze de sociale interactie kunnen verplaatsen en waar het spel stopt en problemen beginnen.

Kinderen zullen bijvoorbeeld aan je handen trekken en draaien totdat ze worden berispt omdat ze het te hard hebben gedaan.

Labrador-puppy’s zullen je daarentegen op dezelfde manier teste en om exact dezelfde reden bijten.

Het is aan jou om te laten zien waar de grenzen van het bijten liggen en wanneer het tijd is om te stoppen.

Puppy’s moeten leren zachtjes te spelen en niet hard te bijten. In een natuurlijke omgeving met zijn moeder en broers en zussen leren ze dat door ruw spel.

Op zichzelf bijten is geen slechte zaak, alle honden doen het en om een ​​goede reden. Het is echter belangrijk om je Lab vanaf jonge leeftijd te leren zacht te bijten en zacht te zijn tijdens het spelen.

Door een goed opgevoede hond te creëren  die zachtjes zal spelen en geen kwaad tijdens interacties met anderen, kan je uiteindelijk veel problemen voorkomen.

Wanneer begint het bijtgedrag van een Labrador puppy?

In de meeste gevallen begint het bijten wanneer je puppy ongeveer 3 tot 6 weken oud is. Hij zit dan in een zogenaamde primaire socialisatieperiode.

Tijdens deze periode zullen puppy’s vrijer rondrennen en spelen met hun nestgenoten en hun moeder.

Het is een belangrijke fase in de vroege ontwikkeling van elke hond. Het wordt geadviseerd om een puppy in dat vroege stadium nooit bij zijn broers en zussen weg te halen, omdat het een cruciaal onderdeel in zijn ontwikkeling zal missen en in de toekomst problemen kan veroorzaken.

In de tweede socialisatieperiode beginnen puppy’s te communiceren met hun eigenaars en andere mensen om hen heen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren tussen de 6e en 8e week van hun leven.

Het is vermeldenswaardig dat elke periode in lengte en duur kan variëren op basis van de individuele aard van elke Labrador. Sommige puppy’s zijn meer avontuurlijk en kunnen de wereld eerder gaan ontdekken, terwijl andere puppies misschien wat meer verlegen zijn en het rustig aan doen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Hoe lang blijft een puppy bijten?

Beide socialisatieperioden duren ongeveer 3 tot 4 weken.

Het einde van een socialisatieperiode betekent echter niet dat het bijten meteen stopt.

Puppy’s blijven af en toe een hap uit spullen nemen en hun scherpe tanden in allerlei voorwerpen zinken zoals voorheen.

Hopelijk kun je tegen die tijd echter de schade verminderen en je Labrador leren zijn bek voorzichtig te gebruiken en met jou en anderen op een zachtere manier spelen.

Onthoud dat het belangrijk is om de pup op jonge leeftijd gewenst gedrag te leren en ongewenst gedrag af te leren. Het is veel moeilijker om fout gedrag later in zijn leven te corrigeren dan om vanaf het begin goed gedrag aan te leren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze periode erg belangrijk is voor je hond. Daarom moet je in deze cruciale tijd zoveel mogelijk moeite doen om je puppy het juiste gedrag te leren.

Hoe controleer je bijtgedrag bij puppy´s?

We zijn het er allemaal over eens dat een bijtende pup niet handig is, maar hoe controleer je het constante happen en bijten van je puppy? Er zijn een aantal manieren waarop je het kunt aanpakken die je hopelijk een voorsprong op je puppy geven.

Een goede instelling is belangrijk

Laten we beginnen met de basis.

Het hebben van een puppy en de eerste problemen die je tegen gaat komen, vergen veel van je geduld en doorzettingsvermogen.

Raak niet ontmoedigd. Als je de eerste paar maanden kunt doorstaan ​​en volhardend bent in je aanpak, zul je uiteindelijk een geweldige hond voor het leven krijgen!

Het spreekt voor zich dat je veel geduld moet hebben en je puppy met toewijding en begrip moet trainen voor de beste resultaten.

Je puppy begrijpt niet dat jij een mens bent en niet graag gebeten of gekrabt wordt, en zal je behandelen als een speelkameraadje.

Om het gewenste gedrag aan te leren, moet je kalm en consequent blijven, anders neemt je hond je niet serieus en verloopt de voortgang veel langzamer.

Wees geduldig en vooral consistent om de beste resultaten te bereiken.

Leid je bijtende pup af met speelgoed

Kauwspeelgoed is waarschijnlijk de beste manier om de aandacht van je pup van je handen en kleding af te leiden en op iets te richten dat veilig en onschadelijk is om op te kauwen.

Er zijn veel geweldige speeltjes waaruit je kunt kiezen die zijn ontworpen om puppy’s tijdens deze ontwikkelingsperiode te helpen.

Rubberen ballen zoals een Kong, speelgoed van stevig touw of ander stevig speelgoed waar niks vanaf kan breken zijn geweldige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je puppy zachtjes te leren kauwen.

Verschillende speeltjes hebben verschillende structuren en voelen anders aan, waardoor het interessant is voor puppy’s om mee te spelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Wissel van spel als je puppy je bijt

Puppy’s kunnen erg enthousast worden als je met ze speelt, en ze moeten leren waar de grenzen liggen. Als je je puppy vroeg leert waar hij in mag bijten en wanneer het spel weer stopt, scheelt je dat veel gedoe wanneer hij groter is.

Het uitgangspunt van deze techniek is om je hond te leren stoppen en opnieuw te spelen op commando om hem te kalmeren als hij te enthousiast wordt.

Als je op enig moment ziet dat je puppy overdreven opgewonden raakt, stop dan het spel. Doe hetzelfde wanneer je je hond te ruw of agressief met het speelgoed ziet spelen. Gebruik tegelijkertijd opmerkingen zoals “stop”, “loslaten” of “laten vallen” om je actie te versterken.

Houd er rekening mee dat je je puppy niet wel leren helemaal niet meer te kauwen, maar dat je hem wil leren dat zachtjes te doen en op de voorwerpen die daarvoor bestemd zijn.

Om dit te bereiken, moet je je puppy leren hoe ver hij kan gaan met zijn spel. Zodra het die grens is gepasseerd, stop je met spelen.

Is je puppy weer gekalmeerd en gedraagt hij zich zoals je dat wil? Kies een nieuw speeltje uit en begin weer een leuk spelletje met je pup.

Let altijd op wat je puppy met het speelgoed doet en hoe hij ermee speelt. Laat de pup niet onbeheerd achter met speelgoed dat niet is ontworpen om langdurig kauwen te weerstaan. Veel speelgoed kan gemakkelijk kapot gaan en schade toebrengen aan je puppy.

Het is, zeker in het begin, niet eenvouding om je puppy te leren te schakelen van spel naar ontspanning.

Zodra je puppy door heeft wat je van hem verlangt, is het echter een stuk leuker om met hem te spelen. Vanaf nu ben jij degene die het spelen controleert, en niet je puppy.

Nieuwe spelletjes voor je kleine bijter

Van sommige spelletjes wordt je pup misschien iets te enthousiast, en met sommige spelletjes kan je zelfs onbedoeld bijten in handen en voeten aanleren.

Introduceer daarom spelletjes die niks met bijten of happen te maken hebben. Leer je puppy bijvoorbeeld zijn neus te gebruiken met een zoekspelletje.

Of leer je puppy leuke trucjes aan. Houd er rekening mee dat de pup zich niet zo lang kan concentreren en verwacht er niet teveel van. Ook moet je lichamelijk zware oefeningen zoals springen of op twee poten staan bij je Labrador pup vermijden.

Je kan je pup ook leren voorwerpen voor je op te halen, oftewel apporteren. Het is niet zo belangrijk dat het perfect gebeurt, probeer vooral het loslaten te oefenen. Zo begrijpt je puppy wat je bedoelt als je ‘los’ roept wanneer hij zijn scherpe tandjes in je schoenen of handen zet.

Gebruik geluiden om je pup te stoppen

Wanneer een puppy zijn speelmaatje te hard bijt tijdens het spelen, zal de gebeten pup luid janken en even stoppen met spelen.

Dit is een van de manieren waarop honden naar hun speelkameraadjes communiceren dat ze de grenzen hebben overschreden en te ver zijn gegaan met het ruwe spel.

Veel hondentrainers adviseren vergelijkbare technieken als het gaat om de relaties tussen honden en hun eigenaren.

Wanneer je puppy hard in je hand bijt, kan je de pup laten het weten dat het niet acceptabel was door dat kort en luid duidelijk te maken met een ‘nee’of ‘los’ of ‘au’ bijvoorbeeld.

Het maakt niet uit welk woord gebruikt, maar het helpt wel als je dit woord consequent blijft gebruiken. Zo wordt het duidelijker voor je pup welk gedrag niet gewaardeerd wordt.

Ga niet door met spelen als je pup je bijt, maar stop even. Als je pup stopt met bijten kan je weer verder. Wacht tot hij voldoende gekalmeerd is, anders gaat je pup waarschijnlijk weer verder met de aanval op je handen of kleding.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Welk kalmeringsmiddel past het beste bij jouw hond?


Probeer je hond te negeren

Een andere methode die u kan helpen wanneer je puppy zich blijft misdragen, is deze even te negeren.

Draai je rug gewoon weg van je puppy en reageer niet op hem. Als je pup stopt met zijn ruwe spel, kan je hem opnieuw aanhalen.

Het negeren van je puppy klinkt misschien eenvoudig, en voor sommigen is het misschien zelfs moeilijk te geloven dat het zou werken.

In mijn ervaring werkt het echter heel goed. Puppy’s houden van de interactie met hun eigenaar en kiezen er vaak voor om samen te spelen in plaats van alleen te spelen.

Als je plotseling stopt met spelen en je afwendt en doet alsof je wegloopt, zullen ze ook stoppen en wachten tot je weer meedoet.

Deze eenvoudige methode is op elk moment erg handig en gemakkelijk, dus je moet het in je arsenaal bewaren.

Voerbeloning als je pup zich goed gedraagt

Alles dat je je puppy leert kan je met een voerbeloning versterken. Is je Labrador pup rustig en laat hij zonder morren zijn speelgoed los? Geef hem dan een kleine snack.

Let goed op dat je alleen gedrag dat je graag ziet beloont. Zeker voor onervaren hondeneigenaren kan het timen van een beloning nog wel eens lastig zijn. Denk goed na over welk gedrag je nu beloont en of je je pup niet per ongeluk iets aanleert dat je juist niet wil.

Hondentrainers kunnen je hier tijdens een puppy cursus veel over leren. De hulp van een hondentrainer kan sowieso handig zijn wanneer je je eerste Labrador pup op probeert te voeden.

Labradors zijn in hun jonge jaren erg enthousiast en vol energie. Het is absoluut geen schande om de hulp van een hondentrainer te vragen om dit in goede banen te leiden.