Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 12 juli 2022

Met je hond op vakantie, wat neem je mee?

Het is vakantietijd! Natuurlijk wil jij er lekker ontspannen tussenuit, maar ook jouw trouwe viervoeter gaat mee. Wat moet je allemaal meenemen op vakantie voor jouw hond? In dit artikel hebben we een lijst met handige spullen voor een vakantie met jouw Labrador opgesteld. Zo weet je zeker dat je alles bij je hebt en begin je zonder zorgen aan die verdiende vakantie!

Op de inpaklijst voor je Labrador Retriever die meegaat op vakantie staan alle belangrijke zaken die onmisbaar of verplicht zijn. Natuurlijk zorg je ervoor dat je genoeg voer en drinken meeneemt voor onderweg. Maar wat heb je nodig voor een veilige reis in de auto? En heb je ook gedacht aan medicatie?

Voordat je op vakantie gaat met je hond

Kijk ruim voordat je vertrekt naar de regels in jouw vakantieland om te zien welke inentingen of andere behandelingen je hond nodig heeft om mee te mogen naar het buitenland. Houd ook rekening met de landen waar je eventueel doorheen reist. Per land kunnen er namelijk ook verschillende regels zijn voor het vervoeren van je Labrador.

Wat heb je nodig om je hond te vervoeren in de auto?

Of het verplicht is of niet, het is aan te raden om jouw Labrador vast te zetten in de auto. Zo voorkom je dat jouw hond los in de auto zit en jou kan storen tijdens het rijden. Ook is het voor je Labrador veiliger om met de gordel vast te zitten.

Speciale autogordel

Het vastzetten kan met een speciale autogordel. Wil je voorkomen dat jouw hond los in de auto is en niet in de gordels hoeft? Denk dan eens aan een hondenbench voor in de auto. Zo kan je hond veilig meereizen in de auto.

Autorek

In sommige landen is het verplicht om een speciaal hondenrek achterin de auto te plaatsen. Door een universeel autorek aan te schaffen, kun je deze altijd blijven gebruiken. Ook wanneer je van auto wisselt.

Zonwering

Omdat het soms flink zonnig kan zijn tijdens de vakantiedagen is het zeker aan te raden om een goede zonwering te gebruiken. Gebruik extra donkere zonwering om het in de auto lekker koel en comfortabel voor je hond te maken.

Koelmat

Wanneer het echt heel erg warm is tijdens je autorit naar jouw vakantiebestemming, dan kun je een koelmat meenemen. Hierop kan jouw Labrador heerlijk koel liggen. En het voordeel: op je vakantie adres kun je de koelmat ook de hele vakantie door gebruiken!

Hondenspeelgoed

Om jouw hond tijdens de autorit te vermaken is een speeltje natuurlijk onmisbaar. Neem het favoriete speeltje van je Labrador Retriever mee maar koop ook een leuk nieuw speeltje, zodat het verrassend voor jouw hond blijft. Vooral de speeltjes van Kong zijn erg in trek bij Labradors.

Wat neem je allemaal mee voor op vakantie?

Nu je weet hoe je jouw hond veilig kunt meenemen in de auto, kijken we naar wat je allemaal mee moet voor op je vakantie. Een handige checklist vind je hieronder.

 • EU Dierenpaspoort (samen met het chipnummer en de bewijzen van alle inentingen)
 • Eventueel een Rabiësverklaring (afhankelijk van je vakantieland)
 • Eventueel een muilkorf (afhankelijk van je vakantieland)
 • Zijn halsband en tuigje
 • De riem (en eentje voor reserve)
 • Een grondpen en lange lijn
 • Voer, beloningssnoepjes, snacks en kauwbotten
 • De mand of zijn favoriete kleedje
 • Eventuele medicijnen
 • Speelgoed
 • Etensbak en drinkbak
 • Hondenpoepzakjes
 • Borstel en shampoo
 • Tekentang

Omdat enkele zaken niet zo vanzelfsprekend zijn, lichten we die nog even toe.

Rabiësverklaring en muilkorf

Wanneer je binnen de EU reist met je Labrador dan is een Rabiësenting verplicht. In Nederland wordt niet standaard tegen rabiës gevaccineerd. De rabiës vaccinatie wordt pas gegeven wanneer je met jouw hond naar het buitenland wilt. Er zijn verschillende soorten vaccinaties met een verschillende geldigheidsduur. Vraag dit na bij je dierenarts. Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. De rabiës vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. In combinatie met deze 21 dagen regel, mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Hou hier goed rekening mee!

Een muilkorf is in sommige landen verplicht. Vaak geldt de regel voor het dragen van een muilkorf in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld in Frankrijk. Maar in Italië moet je hond in alle openbare gelegenheden een muilkorf dragen. Zoek dit goed uit, voordat je met je hond op vakantie gaat. Muilkorven vindt je in allerlei soorten en maten, zorg dat je een goede muilkorf koopt die goed om de snuit van je Labrador past.

Grondpen met lange lijn

Veel mensen nemen hun hond mee naar de camping. Uiteraard is jouw Labrador Retriever goed opgevoed en luistert hij prima. Maar om te voorkomen dat je achter je vriend aan moet, omdat de voetbal van de buurkinderen toch iets te leuk is, is het aan te raden om een grondpen met lange lijn mee te nemen. Zo hoef je niet de hele tijd op hem te letten maar geef je jouw hond wel genoeg bewegingsruimte. Bijvoorbeeld om een plekje in de schaduw op te zoeken. Je kunt kant-en-klare sets kopen voor een zacht prijsje. Zo ben je in één keer klaar.

Tekentang

Alhoewel we in Nederland ook teken kennen, komen ze in andere landen soms meer voor. Niet elke tekenbeet is even schadelijk, maar je Labrador kan er flink ziek van worden. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen in dit geval. Zorg daarom dat je een goede tekentang meeneemt op vakantie. Je hebt handige sets, zodat je elke teek kunt verwijderen. Om te voorkomen dat je hond gebeten wordt door een teek, kun je ook overwegen om een tekenband aan te schaffen. Kies het liefste voor een natuurlijke versie, zonder pesticiden.

Conclusie

Zoals zo vaak geldt ook in dit geval weer: gebruik je boerenverstand. Jij kent jouw hond het beste. Jij weet precies wat hij nodig heeft. Maar bedenk goed dat je op vakantie niet altijd alles net zo gemakkelijk in de winkel kunt vinden als in Nederland. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt.

Zo zorg je ervoor dat jij en dus ook jouw trouwe viervoeter ontspannen op vakantie gaat. En dan is het alleen nog maar genieten geblazen. Fijne vakantie!