Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 08 juni 2022

Het wordt zomer: 5 verkoelende tips voor jouw Labrador Retriever

De kalender wijst inmiddels al weer juni aan. De kans op mooi, zomers en dus warm weer wordt steeds groter. In de ochtend heb je de zon vaak al in je woning, waardoor het al vroeg opwarmt. Voor wij mensen is dat niet heel erg maar honden kunnen niet zo goed tegen die warmte. Tegen het einde van de dag zul je jouw trouwe viervoeter dus niet zo snel meer actief door het huis of de tuin zien rennen. Maar met wat hulp van jou als baasje kun je jouw Labrador helpen de hete dagen goed door te komen. Lees snel verder om er achter te komen wat je kunt doen om voor jouw hond voor verkoeling te zorgen.

Honden kunnen alleen zweten door hun voetzolen. In tegenstelling tot wat je zelf ook wel zult merken, wij mensen zweten uit allerlei plekken. Omdat een hond dus alleen via de voetzolen overtollige warmte kwijt kan, is het voor hen lastig om hun temperatuur te reguleren. Je zult jouw Labrador Retriever daarom flink zien hijgen tijdens lange warme dagen. Maar als het echt heet is, helpt zelfs het hijgen niet meer. Dan komt jouw beurt en zul je jouw hond een handje moeten gaan helpen!

Maak een lekker ijsje voor jouw Labrador

Ja het klinkt misschien vreemd, maar net als mensen vinden honden het heerlijk om een lekkere verkoeling te krijgen. Naast dat het verkoelend werkt is het vaak ook nog eens lekker voor ze. Je kunt hondenijs heel simpel zelf maken. Gebruik van die plastic ijslollie houders of gewoon ijsblokbakjes. Wil je het jouw Labrador iets lastiger maken? Vul dan de Kong met wat lekkers en leg deze een paar uur in de vriezer. Zo heeft jouw hond en wat lekkers, hou je hem bezig met een hersenspelletje en zorg je direct voor verkoeling! Als vulling kun je kiezen voor yoghurt of kwart. Je kunt ook stukjes banaan erdoor doen. Ook kleine hondensnoepjes kun je erin verstoppen. Is het echt heel erg warm en wil je jouw Labrador snel verkoelen? Geef hem dan gewoon een ijsblokje van normaal water.

Zorg voor een koele plek

Is het erg warm in huis? Overweeg dan om een ventilator aan te schaffen en deze in huis aan te zetten. Zorg voor een veilige plek waar jouw Labrador er niet bij kan en ook van een goede afstand voor kan liggen, zodat hij er niet te koud van wordt. In de tuin kun je werken met parasols, schaduwdoeken of zonneschermen. Een natte handdoek kan ook goed werken. Maar beter is nog om speciaal voor honden gemaakte koelmatten te gebruiken. Deze zijn vaak gevuld met water of speciale gel en kun je in de koelkast of vriezer koel maken.

Geen lange wandelingen maken met jouw Labrador

Misschien spreekt het voor zich, maar we benoemen het hier toch. Je Labrador Retriever uitlaten tijdens hete dagen kan wel. Maar kies een goed tijdstip (bijvoorbeeld ’s ochtends of in de avond) wanneer het minder warm is. Pas ook zeker de afstand aan en kies voor een schaduwrijke omgeving. Loop in ieder geval niet op heet asfalt! Je hond kan hier lelijke verwondingen van krijgen. Ook de brandende zon op de vacht is zeker geen aanrader. Allemaal zaken om rekening mee te houden dus.

Waterpret! Zorg voor een zwembad of sproeier

Dit is natuurlijk een hele simpele maar misschien ook wel de leukste methode voor zowel jouw Labrador als baasje. Een zwembad kan als iets simpels als een plastic bak zijn waar jouw trouwe viervoeter heerlijk in kan ravotten. Uiteraard kun je ook een heus hondenzwembad aanschaffen om het feest compleet te maken. Is jouw hond nog niet een echte waterrat? Zorg dan voor leuk speelgoed wat in het water kan worden gebruikt. Wedden dat jouw Labrador de verleiding voor een frisse duik niet kan weerstaan? Heb je geen bad, dan kun je ook met de tuinsproeier spelen. Veel honden vinden dit ook heel erg leuk en het zorgt direct voor verkoeling. Wees wel alert op watervergiftiging. Doordat honden geneigd zijn het water op te drinken en in te slikken, kunnen zen snel te veel water binnenkrijgen. Je kunt dit meestal herkennen aan onrustig gedrag en braken. Neem bij de deze verschijnselen onmiddellijk contact op met je dierenarts en vertel erbij dat je hond waarschijnlijk te veel water binnenkreeg.

Geef voer met veel hoge vochtigheid

Een hond heeft per dag behoefte aan water. De ene Labrador zal meer water drinken dan de andere. Maar elke hond heeft tijdens de warme dagen dorst! Zorg dus voor ruime beschikbaarheid aan water voor jouw hond.

Krijgt jouw Labrador normaal gesproken droogvoer? Dan zal hij deze warme dagen waarschijnlijk wat meer dorst hebben dan normaal. Om het vochtgehalte op peil te houden zou je ook kunnen overwegen om tijdelijk bij te voeren met natvoer. Sommige hondenbaasjes stappen in de zomer zelfs helemaal over maar dat is afhankelijk van hoe jouw hond op de wisseling reageert.

Geniet met elkaar van het mooie weer!

Met deze tips kunnen jullie lekker samen genieten van het mooie weer. Zoals met alles geldt eigenlijk hier ook weer: gebruik gezond verstand. En let goed op jouw Labrador, jij kent hem het allerbeste.

Let op de parasieten!

De zomermaanden zijn ideale maanden voor de parasieten in de natuur. De bloemen, planten en bosjes staan in volle bloei, het gras is lekker groen en de temperatuur is hoog. De perfecte omstandigheden voor bijvoorbeeld teken en mijten. Tel daarbij op dat jouw hond waarschijnlijk vaker dan normaal buiten is en het is oppassen geblazen. Je kunt je hond echter goed beschermen tegen teken en mijten. Denk eens aan een speciale halsband, vloeibare spot-on druppels of kauwtabletten.