Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Labrador retrievers zijn prachtige honden die een stevige glanzende vacht horen te hebben. De vachtverzorging van een Labrador lijkt een makkelijk klusje, maar door de ondervacht kan je er soms toch wat meer werk aan hebben.

Om je te helpen kan je hier lezen wat een labrador vacht zo speciaal maakt. En daarbij natuurlijk hoe je de vacht zo mooi, glanzend en gezond mogelijk houdt. Alles over de vachtverzorging van een labrador lees je hier!


TOP TIP

Moet je je Labrador regelmatig wassen en wil je dat graag doen met een kalmerende, zachte shampoo? Overweeg dan Green Fields shampoo of een Shampoo voor gevoelige huid. Deze bevatten natuurlijke ingrediënten die ook nog eens heel nuttig zijn. Ze kalmeren de huid en gaan ontstekingen en ongedierte zoals vlooien en teken tegen.


Wat voor vacht heeft een labrador?

Als je zelf een labrador hebt zal je vast al gemerkt hebben dat de labrador een korte, maar toch dikke en volle vacht heeft. Deze vacht is heel anders dan die van een whippet, dalmatier of andere hond met een gladde kortharige vacht.

Labradors zijn jarenlang geselecteerd op eigenschappen die ze perfect maken voor de jacht in moerassige gebieden. Wat een labrador daarvoor nodig heeft? Een stevige vacht met een dubbele laag die goed isoleert en beschermt natuurlijk!

Wat is een dubbele vacht?

Om deze reden hebben labrador retrievers een dubbele vacht. Dit betekent dat de vacht bestaat uit een toplaag van iets langere, stugge haren.

Hieronder vind je een zachtere, dichte, waterafstotende laag haren. Dit heet een ondervacht. De ondervacht heeft verschillende voordelen voor een labrador.

Hij beschermt tegen UV stralen, scherpe objecten in de omgeving en is een fantastische isolator. Hierdoor krijgt je labrador het niet snel koud en zal hij lange tijd in het water door kunnen brengen.

Ook in de zomer houdt het luchtlaagje in de ondervacht de labrador lekker koel.

Is de vachtverzorging van een Labrador veel werk?

De vachtverzorging van een labrador is gelukkig vrij eenvoudig. Een dubbele vacht levert iets meer werk op dan een simpele gladde vacht maar neemt toch weinig tijd in beslag.

Een simpele borstelbeurt met een zachte borstel eens per week zal meestal genoeg zijn. Er zijn tijden dat de vachtverzorging van je labrador wat meer aandacht vereist, zoals tijdens de rui.

Voor de borstelbeurt kan je bijvoorbeeld deze borstelhandschoen van Pets Collection gebruiken. Met zo´n handschoen kan je je Labrador masseren en borstelen tegelijk, en dit levert vaak veel minder weerstand op tijdens de borstelbeurt dan borstelen met een gewone kam of borstel.

Vachtverzorging van een Labrador tijdens het verharen

Je verwacht het misschien niet van de kortere vacht van een labrador, maar hij kan flink verharen! Natuurlijk is er veel verschil tussen labradors, maar de meesten zullen vooral tijdens de herfst en de lente een heleboel haren loslaten.

Dit is volledig normaal, het is een natuurlijk proces waarbij de hond zijn oude en beschadigde haren verliest.

Hoeveel een labrador zal verharen verschilt dus enorm per hond, bij de ene hond is valt het reuze mee, terwijl je bij de andere hond begraven wordt onder de haren.

Er zijn gelukkig een paar dingen die je kan doen om het verharen in goede banen de leiden en het huis netjes te houden.

 • Borstel de hond regelmatig, liefst een keer per week om alle losse haren te verwijderen. Tijdens de rui kan vaker kammen en borstelen nodig zijn.

  Een furminator kam kan dan heel handig zijn, dit is een van de beste kammen om in korte tijd een gigantische hoeveelheid haar te verwijderen!
 • Zorg voor een goed dieet. Een slechte kwaliteit voer kan ervoor zorgen dat de vacht dof en lelijk wordt, en voor meer losse haren zorgen.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, angstige of nerveuze honden laten veel meer haren los dan relaxte honden!
 • Kijk ook goed naar de huid van je labrador. Wanneer hij jeuk, huidschilfers of rode plekken heeft kan het zijn dat je hond last heeft van mijten, vlooien of een allergie. Een dierenarts kan voor je vaststellen wat het probleem precies is.
 • Om makkelijk haren te verwijderen kan deze rubberen handschoen heel handig zijn. Spray wat water op het oppervlak voordat je er met de handschoen overheen gaat, en de haren komen zo van je bank!

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Kan ik mijn labrador scheren?

Als het heel erg warm is buiten, kan het een aantrekkelijk idee lijken om je labrador van zijn dikke vacht te verlossen door hem te scheren. Het klinkt heel logisch, maar is een heel slecht idee!

De dubbele vacht van een labrador heeft een functie, hij houdt de hond warm als het koud is en andersom. Je kan dus beter de vacht zijn werk laten doen en hem intact houden.

Door hem te scheren haal je de bescherming van de hond weg, hij kan er zelfs heel veel jeuk van krijgen. Doordat de vacht er niet meer is om de labardor te beschermen tegen nagels kan het krabben van de hond de huid beschadigen.

Dit zorgt dan weer voor meer jeuk en zo krijgt hij steeds meer last van zijn korte vacht.

Daarnaast kan schadelijke UV straling van de zon ineens de huid bereiken waardoor vooral lichtgekleurde labradors kunnen verbranden in de zon.

Als laatste zorgt het scheren van een dubbele vacht ervoor dat de vacht voor lange tijd, soms zelfs voor altijd beschadigd raakt. De vacht groeit niet terug zoals je verwacht.

Hij komt minder vol terug, met stugge doffe haren. Vaak ontbreekt de ondervacht zelfs! Het kan heel lang duren voordat de vacht weer hersteld is.

Scheer de vacht van een labrador dus nooit, tenzij het echt niet anders kan. Soms moeten delen van de vacht bijvoorbeeld geschoren worden voor een operatie of een huidconditie.

Zijn labradors hypoallergeen?

De vacht van een labrador is helaas niet hypoallergeen en kan dus voor allergische reacties bij mensen zorgen. Van sommige hondenrassen zoals poedels, wordt aangenomen dat ze hypoallergeen zijn, maar dit bestaat eigenlijk niet.

Er zijn wel honden die heel weinig allergenen afgeven, maar dit lijkt zelfs binnen de rassen enorm te verschillen.

Zo zijn er poedels die een heftige allergische reactie kunnen veroorzaken, maar ook labradors waar iemand met een allergie rustig naast kan zitten.

In het bovenstaande onderzoek toonden wetenschappers zelfs aan dat veel honden die uitzonderlijk weinig allergenen verspreiden tot de labradors behoren!

Ze denken zelf dat dit komt doordat labradors echte waterratten zijn. Het vele zwemmen zou ervoor zorgen dat de hond minder allergenen verspreidt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Kan ik mijn labrador wassen en hoe vaak?

Als er een hond is die weet hoe je een echte hond moet zijn dan is het een labrador! Ze zijn gek op water, sloten en modder. De keren dat je met een vieze labrador thuiskomt na een wandeling zullen niet op een hand te tellen zijn.

Gelukkig heeft de labrador een zelf reinigende vacht, als je het vuil op laat drogen valt het er vanzelf vanaf! Helaas is niet al het vuil even makkelijk te verwijderen en vooral geurtjes blijven nog wel eens hangen.

Een schoonmaakbeurt in bad of onder de douche hoort ook bij de vachtverzorging van een Labrador. Ze kunnen net als andere honden gewoon gewassen worden, maar probeer dit zo weinig mogelijk te doen.

Bij elke wasbeurt beschadig je de natuurlijke vetlaag, de natuurlijke bacterien en de PH van de huid een beetje. Als je te vaak wast kan je de huid dus beschadigen.

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het het beste om een zachte hondenshampoo te gebruiken. Shampoo’s zonder chemische toevoegingen zoals parabenen en kunstmatige geur en kleurstoffen zijn gelukkig steeds populairder.

Hierdoor is de keuze tegenwoordig reuze en is er altijd een shampoo te vinden die bij je labrador past!

Green Fields Shampoo

Een uitstekende shampoo voor Labradors is bijvoorbeeld deze Green Fields shampoo. Deze shampoo is PH neutraal en vrij van parabenen.

De variant voor zwarte Labradors maakt je Labrador weer prachtig zwart en schoon op een zachte manier.

Zo kan je je Labrador vaker wassen zonder dat hij een droge huid krijgt. Omdat de huid van Labradors vaak wat gevoelig is, is het belangrijk dat de shampoo zacht is voor de huid.

Green Fields Shampoo

Mijn labrador heeft huidproblemen en jeuk, wat kan het zijn?

De meeste labradors hebben weinig vacht en huidproblemen. Er zijn echter een paar condities die bij labradors vaker voorkomen dan bij de meeste andere rassen.

Symptomen die je soms ziet zijn:

 • Droge huid met veel huidschilfers
 • Rode plekken en veel jeuk
 • Kale plekken

Problemen die bij labradors wat vaker voorkomen:

Hypothyreoïdie

In de keel van de hond zit de schildklier. Deze produceert allerlei hormonen die je hond nodig heeft om gezond te blijven. Soms maakt de schildklier te weinig hormonen aan waardoor er bij de labrador allerlei problemen ontstaan.

De huid kan ontstoken raken met donkere vlekken. Andere symptomen zijn gewichtstoename of verlies en sloomheid. Vaak ziet de hond er over het algemeen slecht uit.

 • Atopische dermatitis

Dit is een ingewikkelde naam voor huidproblemen veroorzaakt door allergische reacties. Vaak kan het gaan om pollen of mijten. Ook een voedselallergie kan er erg op lijken waardoor het altijd goed is om uit te zoeken wat de boosdoener is.

hond met eczeem, voedselallergie, atopische dermatitis
Een hond met typische symptomen van een allergie

Het veroorzaakt jeuk en rode, kale plekken. Labradors hebben wat vaker last van dit soort huidproblemen dan de meeste andere rassen

Wat te doen bij jeuk en huidproblemen?

Wanneer je labrador last heeft van jeuk kan dat heel vervelend zijn voor de hond en voor jezelf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de jeuk van de hond zo snel mogelijk verminderd wordt. Hoe meer de hond krabt, hoe meer jeuk dat weer op zal leveren.

De jeuk en huidproblemen kunnen het beste bij de oorzaak aangepakt worden. Vaak is het fijn om tijdelijk jeukstillende middelen te gebruiken zodat de labrador zijn huid niet meer beschadigd. Maar zonder de oorzaak te weten komt de jeuk natuurlijk gewoon weer terug.

Een dierenarts kan met verschillende tests kijken of het gaat om een allergische reactie, een bacteriele infectie of misschien mijten of vlooien. De behandeling hangt vervolgens natuurlijk af van de oorzaak.

Bij een allergie kan het soms even uitvogelen zijn wat precies de veroorzaker is. En mijten en pollen zijn natuurlijk niet helemaal te vermijden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Dan kan het een goed idee zijn om vooral de omgeving schoon te houden voor de labrador. Ook kan je natuurlijke middeltjes gebruiken om de jeuk te verminderen.

Tips voor de vachtverzorging van je Labrador

 • Om een gezonde glanzende vacht te krijgen heeft je Labrador goed voedsel nodig. Voeg bijvoorbeeld Omega verzuren toe aan het dieet voor een mooie glanzende vacht. Visolie is een goede optie.
 • Tijdens de verharing kan een speciale borstel heel handig zijn. Furminators bijvoorbeeld halen veel losse haren weg.
 • Gebruik shampoo’s zonder chemicaliën en met etherische oliën om de huid van de hond gezond te houden.
 • Een trimmer kan met een waterblazer veel overtollig haar verwijderen. Zo’n apparaat kan je ook zelf aanschaffen.
 • Controleer de vacht regelmatig op parasieten. Vlooien en teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

Veelgestelde vragen

Mijn hond krabt veel, hoe los ik dit op?

Verander het dieet of de voeding. Gebruik anti-jeuk middelen. En ga bij aanhoudende klachten echt naar de dierenarts.

Wat is een dubbele vacht bij honden?

Een dubbele vacht betekent dat de vacht bestaat uit een toplaag van iets langere, stugge haren. Hieronder vind je een zachtere, dichte, waterafstotende laag haren. Dit heet een ondervacht. De ondervacht beschermt en isoleert.

Kan ik mijn Labrador scheren?

Nee. De dubbele vacht van een labrador heeft een functie, hij houdt de hond warm als het koud is en andersom. Je kan dus beter de vacht zijn werk laten doen en hem intact houden.
Door hem te scheren haal je de bescherming van de hond weg, hij kan er zelfs heel veel jeuk van krijgen.