Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

beste voer voor Labrador

Voordat we ingaan op het hoofdonderwerp, is het belangrijk om eerst wat basisinformatie te geven over de voedingsbehoeften van je Labrador. Zo kan je beter bepalen welk voer voor jouw Labrador het beste is.

Verschillende hondenrassen vereisen een ander niveau van voedingsinname. Het spreekt voor zich dat kleinere honden zoals de Chihuahua lang niet zoveel nodig hebben als grotere rassen zoals de Engelse Mastiff.

De inhoud van het dieet van de hond hangt ook af van het activiteitsniveau en de levensstijl van de hond.

Sommige werkende honden (zoals husky´s die veel voor de slee lopen) hebben een heel ander dieet nodig om ze actief en sterk te houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Andere honden zijn wat minder actief en hebben daardoor mogelijk niet dezelfde hoeveelheid (of soort) voedsel nodig.

Labradors vallen ergens tussen die twee categorieën in. Ze zijn middelgroot tot groot en we beschouwen ze vaak als huisdieren, niet als actieve werkhonden (wat niet betekent dat ze niet actief zouden moeten zijn).

Er zijn veel sporten te beoefenen met Labradors, en wanneer je sport met je Labrador is het natuurlijk logisch dat je je Labrador anders voert dan wanneer hij elke dag alleen een uurtje rond rent.

In dit artikel vertellen we je meer over geschikt voer voor je Labrador.

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever – onze favorieten

VoerTypePrijs
Royal Canin Labrador RetrieverBrokkenBekijk de Prijs
Orijen 6 FishBrokkenBekijk de Prijs
Ecostyle natvoerNat hondenvoer of blikvoerBekijk de Prijs
Sam’s Field true meatNat hondenvoer of blikvoerBekijk de Prijs
BarfmenuKlaar Vers Vlees (KVV)Bekijk de Prijs

Zijn Labradors carnivoren of alleseters?

Veel mensen denken dat honden wilde dieren zijn, en dus carnivoren zoals hun voorouders. Dit is echter niet helemaal correct. Honden hoeven geen vlees te eten om een lang en gelukkig leven te leiden.

In feite kreeg de langst levende hond ooit een vegetarisch dieet op basis van gekookte rijst en groenten.

Honden kunnen dus veel vegetarisch eten en toch gezond blijven. Het is echter belangrijk om het dieet van de hond goed in balans te houden en er op te letten dat het vol zit met alle noodzakelijke vitaminen en mineralen.

Dit betekent natuurlijk niet dat het slecht is om je hond vlees te voeren of dat het beter is om dit niet te voeren. Elke hond is anders en er zijn goede argumenten voor een variatie van diëten voor je hond.

Het dieet van de Labrador zou moeten bestaan uit:

 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Aminozuren

Moet ik mijn Labrador nat of droog voer geven?

Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het verstandig om te kijken wat droog en nat voedsel is en wat de voor- en nadelen zijn van droog en nat voedsel zijn in het algemeen. Ook is er tegenwoordig de mogelijkheid om je hond vers vlees te voeren, dit heeft ook zo zijn voor en nadelen.

Brokken of droog voer voor Labradors

Er bestaan 3 typen droogvoer, krokant (geextrudeerd) droogvoer, geperst droogvoer en lucht gedroogd voer. Deze voersoorten hebben elk hun eigen voordelen en nadelen, en ook de kosten kunnen erg verschillen.

In de meeste gevallen worden granen (tarwe, rijst enz.) gebruikt om het droge voedsel te binden en het de juiste textuur te geven.

Minder waardevolle granen worden soms gebruikt om de kosten van het droge voedsel te verlagen, wat uiteindelijk leidt tot een achteruitgang van de kwaliteit van het voer.

Daarnaast voegen veel fabrikanten verschillende additieven aan het droge voer toe om het langer vers te houden.

Omdat droogvoer, zoals de naam al doet vermoeden, droog is, bevat het nauwelijks water. Daarom moet je je hond altijd voldoende water geven als je droog voer aan hem verstrekt.

Wat zijn de voordelen van brokken?

Droogvoer heeft minder of geen geur, wat een voordeel kan zijn, maar sommige honden eten het daardoor minder graag.

Een voordeel van brokken is de harde textuur. Dit is namelijk goed voor het reinigen van tanden en tandvlees. Het voorkomt bijvoorbeeld de ontwikkeling van tandplak en calcium op de tanden van honden. In sommige gevallen kan droog voedsel echter pijn en ongemak veroorzaken voor sommige oude honden of honden met tandproblemen.

Uiteindelijk is droogvoer een handige en veilige optie als het gaat om hondenvoer. Het is heel gemakkelijk te serveren en op te slaan, en als je het voert volgens de aanwijzingen op de verpakking, krijgt de hond alles wat hij nodig heeft voor een uitgebalanceerd dieet.

droog voer brokken voor honden

Hondenbrokken blijven ook lang houdbaar en kunnen lange tijd in de voerbak blijven liggen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het bederft.

Doordat het voer lang houdbaar blijft en gemakkelijk te vervoeren is, is het ook heel gemakkelijk om een ​​grotere voorraad droogvoer te bestellen (zakken van 10kg-20kg). Daardoor hoef je je voor lange tijd geen zorgen te maken over de voorraad.

Wat zijn de nadelen van brokken?

Droogvoer kan een hele goede manier zijn om je hond van alle voedingsstoffen te voorzien die hij nodig heeft. Niet elke brok is echter gelijk.

Goedkope brokken zitten vaak vol met de goedkoopste, soms slecht ontsloten granen die voor problemen kunnen zorgen bij je hond.

Hierdoor produceren sommige honden bijvoorbeeld meer ontlasting, en krijgen ze soms last van buikpijn en een ophoping van gassen. Het is dus de moeite waard om voor een brok met hoogwaardige ingrediënten te kiezen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Daarnaast zijn brokken soms lastig te voeren aan kieskeurige eters. Deze vinden vers vlees of blikvoer vaak lekkerder. De meeste Labradors zijn niet bepaald kieskeurig dus ze zullen in de meeste gevallen hun brokken met smaak opeten.

Brokken voor Labradors: Onze favorieten

Brokken die speciaal voor Labradors samengesteld zijn

Labradors hebben onderling veel met elkaar gemeen; ze zijn groot, hebben een net zo grote eetlust, en ze hebben gevoelige gewrichten en een gevoelige huid.

Sommige brokkenfabrikanten ontwikkelden daarom voer dat speciaal afgestemd is op Labradors. Hieronder kan je onze favoriet vinden.

Beste Keuze: Royal Canin Labrador Retriever (verschillende varianten beschikbaar)

Brokken met een hoog vleesaandeel

Sommige mensen blijven het liefst dicht bij de meest natuurlijke voedingsbron voor honden: vlees. Brokken met een grote hoeveelheid vlees zijn dan ook steeds populairder geworden en er bestaan vele goede opties.

Het voordeel van brokken van Orijen bijvoorbeeld, is dat er vele verschillende eiwitbronnen zijn waar je uit kan kiezen. Zo kan je een hond die slecht reageert op bijvoorbeeld rundvlees toch gevarieerd voeren. Onze favoriet:

Beste Keuze: Orijen 6 Fish

Nat hondenvoer of blikvoer voor Labradors

In tegenstelling tot droogvoer bevat ingeblikt nat voedsel veel meer water, afhankelijk van het merk. Meestal is het ongeveer 75% vocht, wat goed is voor honden die zelf niet voldoende water drinken.

Premium blikvoer bevat voldoende voedingsstoffen voor de gezonde voeding van je Labrador. Merken van hogere kwaliteit bevatten veel meer vlees, en zijn daardoor beter voor je Labrador.

Nat voer van goede kwaliteit bevat dus meer eiwitten dan droog voedsel. Het bevat ook minder granen en additieven die ervoor zorgen dat het droge voedsel langer meegaat.

Het ruikt en smaakt veel beter dan brokjes, en zal zelfs de meest kieskeurige eters aantrekken.

Nat voer stimuleert het kauwen echter niet en reinigt de tanden van de hond niet. Integendeel, etensresten kunnen hun weg vinden tussen de tanden van de hond, wat kan leiden tot bacteriële infecties of ophoping van tandsteen.

Nat voedsel kan echter worden aanbevolen voor oudere honden die problemen hebben met kauwen of voor honden met pijnlijke tanden en tandvlees, om de pijn bij het kauwen van het voedsel te verminderen.

Aangezien het meeste ingeblikte voedsel geen additieven bevat, zal het eenmaal geopend snel bederven. Het moet daarom in een gekoelde ruimte worden bewaard en niet langer dan 3 dagen.

Als het voer eenmaal aan de Labrador is geserveerd, kan het slechts enkele uren duren voordat het slecht begint te worden.

Blikvoer is in vergelijking met droogvoer moeilijker in een grotere hoeveelheid te krijgen, moeilijker op te slaan en duurder.

Daarbij bevat goedkoop blikvoer voornamelijk water waardoor je je hond er heel veel van moet voeren. Dit zal vaak voor veel ontlasting zorgen en door het vele vocht zal je hond vaker moeten plassen.

Daarom kan ingeblikt voedsel een betere optie zijn voor kleinere rassen die veel minder voedsel nodig hebben dan de grotere.

Blikvoer voor Labradors: onze favorieten

Blikvoer is wat prijziger dan brokken, maar voor honden met slechte tanden kan het een prima optie zijn. Let er echter op dat er voldoende voedingsstoffen in het blikvoer zitten.

Goedkoop blikvoer bevat vaak vooral vocht waardoor je Labrador veel meer zal plassen dan gebruikelijk.

Beste Keuze: Ecostyle natvoer (ook voor honden met overgewicht)

Beste Keuze: Sam’s Field true meat

Vers vlees voor Labradors

Voor de hondeneigenaren die hun Labrador graag vers voedsel geven is er de optie om de hond vers vlees te geven.

Er bestaan vers vlees pakketten die je bij de dierenwinkel of zelfs in de supermarkt kan kopen. Dit heet Kant en Klaar Vers Vlees (KVV).

Het is echter ook mogelijk om zelf een vleesmaaltijd samen te stellen voor je Labrador. Dit is wel een stuk moeilijker en het vergt een goede voorbereiding.

KVV voor Labradors

In principe zit in KVV alles dat je hond nodig heeft. De regulatie van voedingsstoffen in deze vleespakketten is echter moeilijker dan in brokken. Dit is in brokken gemakkelijker te standaardiseren.

Het is dus belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en regelmatig te laten controleren door een dierenarts wanneer je hem op deze manier voert.

Voor Labradors is elke KVV in principe geschikt. Het kan echter wel de moeite waard zijn om te kijken naar een KVV pakket die minder vet vlees bevat. Zeker wanneer je Labrador de neiging heeft dik te worden.

Je kan ook vers vlees voeren door het zelf samen te stellen. Dit is alleen geschikt voor de toegewijde hondeneigenaar die de tijd en moeite wil nemen zich hierin te verdiepen. Net als mensen hebben honden een evenwichtig en gebalanceerd dieet nodig.

KVV voor Labradors: onze favorieten

De keuze is reuze als het gaat om vers vlees. Let er bij het kiezen van KVV voer op dat je keuze ook echt volledig is, anders kunnen er tekorten ontstaan bij je hond. Ook als je te eenzijdig voert, bijvoorbeeld alleen rundvlees, kan dit voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om een KVV voor pups te kiezen als je een pup hebt, onder andere omdat de calciumverhouding in dit voer anders is.

Goede opties voor je hond die ook betaalbaar zijn:

Beste Keuze: Barfmenu

BARF voor Labradors

Dit dieet wordt ook wel Barf (Biologically Appropriate Raw Food) genoemd. Soms zijn volledige pakketten te bestellen op internet te bestellen. Het is goed om je te realiseren dat deze manier van voeren niet zonder risico voor de hond is wanneer er verkeerde verhoudingen van voedingsstoffen worden gevoerd.

Het voeren van vers vlees heeft als voordeel dat je je hond volledig verse ingredienten voor kan schotelen. Zo kan je kunstmatige geur en kleurstoffen en conserveringsmiddelen vermijden. Ook voor honden met een allergie voor bepaalde eiwitten kunnen baat hebben bij een dergelijk dieet.

Een groot nadeel is dat je niet precies kan meten hoeveel voedingsstoffen je hond precies binnenkrijgt. Het voorkomen van tekorten in vitaminen en minderalen of andere voedingsstoffen is niet altijd even gemakkelijk.

Wees je hiervan bewust en laat je goed adviseren voordat je eraan begint. Bepaalde tekorten of te grote hoeveelheden kunnen voor onherstelbare schade bij je hond zorgen. Een tip: gebruik een aanvullend supplement om je hond te voorzien van de nodige vitaminen en mineralen, zoals Hokamix Barf Combimix.

Een ander nadeel is dat je altijd voorzichtig om moet gaan met rauw vlees. Het kan allerlei bacterien bevatten waar jij én je hond ziek van kunnen worden. Wees hierop voorbereid en ga zo hygienisch mogelijk om met het rauwe vlees.

Kan ik droog en nat voer door elkaar voeren aan mijn Labrador?

Het eenvoudige antwoord zou zijn: Ja, dat kan.

Het mengen van droog en nat voer kan echter leiden tot spijsverteringsproblemen en ongemak voor je hond, waardoor je mogelijk vaker dan normaal een wandeling zal moeten maken. Hoe de hond erop reageert verschilt natuurlijk per hond.

Wanneer je hond geen problemen heeft met het gemengd voeren van nat en droog voer is er niks op tegen om dit te doen. Het is echter vaak het beste om één soort voedsel te kiezen en je eraan te houden. Je kunt het type voer sporadisch wijzigen of wanneer het nodig is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Het mengen van de twee is mogelijk, maar wordt niet aanbevolen. Als je je hond eens in de zoveel tijd met ingeblikt voedsel wil voeren, serveer het dan gewoon als een afzonderlijke maaltijd en ga als het op is terug over op het standaardvoer.

Moet ik een voerplanning maken?

Als je eenmaal hebt besloten welk voer je je Labrador wil voeren, moet je beslissen of je het te allen tijde toegang tot het voedsel wilt geven of de voeding wilt plannen.

Sommige honden hebben onbeperkt toegang tot hun voerbak en kunnen kiezen wanneer (en hoeveel) ze eten. Deze optie werkt echter niet altijd. Sommige honden kunnen tekenen van agressie vertonen als het om eten gaat, vooral als er meer dan één hond in het huis is.

Sommige andere honden eten te snel of te veel, wat kan leiden tot verstikking of braken. Vooral bij Labradors kan een onbeperkte toegang tot voer leiden tot obesitas. In die gevallen kan je overwegen een voedingsschema in te voeren.

Voordelen van een voerschema

Wanneer je met behulp van een schema voert, kies je een tijdstip van een dag waarop je hond te eten krijgt. Op deze tijden geef je je Labrador het voer en houd je er toezicht op. Na 15-20 minuten verwijder je het voedsel, of het opgegeten is of niet.

Dit is vooral handig bij jongere honden en tijdens trainingen, omdat de hond de gewoonte krijgt om op bepaalde momenten van de dag te eten, wanneer het voer wordt gepresenteerd.

Je kunt zo ook beter toezicht op het voer houden en ongewenst gedrag corrigeren, zoals snel eten of agressie tegen andere honden of zelfs mensen.

Een bijkomend voordeel van geplande voeding is dat het de voedselinname en stoelgang vereenvoudigt, wat leidt tot meer voorspelbare ontlasting.

Al met al is het aan jou of je je hond op vrije basis gaat voeren of de voedertijden plant. Beide methoden zijn goed en kunnen prima werken als ze correct worden toegepast. Aangezien de meeste Labradors graag teveel eten is het beperken van de toegang tot het voer echter aan te raden.

Kan je een Labrador thuis bereid voer geven?

Het antwoord is ja. Je kunt je hond voeden met zelfgemaakte gerechten, maar deze moet zijn afgestemd op de behoeften van je hond (niet die van jou).

Sommige hondeneigenaren koken voedsel voor hun honden (dat deed ik ook), maar er zitten enkele nadelen aan het zelfgemaakte voedsel voor honden.

Ten eerste is het heel moeilijk om ervoor te zorgen dat de hond precies krijgt wat hij nodig heeft. Het bijhouden van de hoeveelheid vitamines, mineralen, koolhydraten en eiwitten die je hond binnenkrijgt, wordt een uitdaging.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waarom en hoe moet je de oren van je Labrador Retriever schoonmaken?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?


Het is ook tijdrovend en kan best duur zijn, omdat zelfgemaakt eten niet zo lang meegaat.

Als je echter de taak van kok voor je hond op je wil nemen en een aantal geweldige maaltijden voor je Lab wil bereiden, kan je overwegen enkele van de volgende ingrediënten toe te voegen:

 • Kip of Kalkoen
 • Mager rundvlees
 • Bloemkool
 • Wortels
 • Broccoli
 • Zucchini
 • Rijst

Als je besluit om voor de hond te koken, vergeet dan niet om kruiden of specerijen weg te laten. De smaak en de geur van gekookt vlees of groenten zijn verleidelijk genoeg voor de hond om het voer op te eten. Sommige kruiden en specerijen kunnen giftig zijn voor de hond of voor diarree zorgen.

Er zijn voedingsmiddelen die je altijd moet vermijden. Bekijk bijvoorbeeld de lijst van voedingsmiddelen die je niet aan je hond moet geven voor meer informatie.

Wat zijn de voordelen van Premium voer voor Labradors?

Premium voer heeft veel voordelen en een groot nadeel. Laten we beginnen met alle voordelen.

Premiumvoer is ontworpen om aan de voedingsbehoeften van honden te voldoen. Als je de instructies op de verpakking volgt, kan je je Lab daarom precies bieden wat het nodig heeft voor een gezond leven.

In Premium voer zitten altijd dezelfde ingredienten in gecontroleerde hoeveelheden waardoor gevoelige honden geen last krijgen van plotselinge veranderingen in de samenstelling.

via GIPHY

Veel leveranciers van premium voedsel hebben een ruim aanbod en het voer is daarnaast vaak makkelijk te bestellen via verschillende websites of in de dierenwinkel. Je kunt de fabrikanten daarnaast meestal online vinden met een paar klikken op de knop.

Ze zullen niet alleen in staat zijn om al je vragen en zorgen te beantwoorden, maar kunnen het voer ook bij je thuis bezorgen.

Premium food heeft veel variëteiten. Als de hond ziek is, een allergie of een zwakke maag heeft, kan je altijd voer vinden dat daarvoor geschikt is.

Er is echter een groot nadeel. Premium voer is vaak duur. Voor een goede kwaliteit eten en service zul je daarom meer moeten betalen.

De prijs voor een zak van 5 kg premium droogvoer kan oplopen tot € 40. Het natte voedsel kost je (min of meer) dezelfde hoeveelheid voor ongeveer 20 porties.

Wat zijn de tekenen dat er iets mis is met het voer van mijn Labrador?

 In sommige gevallen, vooral als je hebt besloten om het voer van je Labrador zelf te bereiden, is het misschien moeilijk om ervoor te zorgen dat je hond de juiste hoeveelheid voeding krijgt.

Het kan een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat alle vitamines, eiwitten, koolhydraten en mineralen de weg vinden naar het lichaam van de hond.

Het is daarom altijd een goed idee om je hond in de gaten houden om tekenen die je een idee kunnen geven dat het dieet van de hond niet goed in balans is te kunnen herkennen.

Een slechte huid- en vachtconditie kunnen de eerste symptomen zijn van een verkeerd dieet. Hierbij kan je denken aan een doffe vacht, roodheid van de huid en jeuk.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Labrador wegen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Zijn Labradors hypoallergene honden?


De staat van de tanden, het tandvlees en de adem van de hond kan je ook enkele aanwijzingen geven. Halitosis – slechte adem – kan bijvoorbeeld een teken zijn van slechte mondhygiëne en bacteriële infecties.

Feces en urine kunnen ook wat informatie geven over de kwaliteit van het dieet van de hond. Een gezonde Labrador zou namelijk geen probleem moeten hebben met de consistentie van de ontlasting en geen constipatie moeten hebben.

Als je merkt dat de ontlasting te nat is, bloed bevat of dat de consistentie niet goed is (te hard of te los), is het misschien een goed idee om het menu van je hond heroverwegen.

Hyperactiviteit en rusteloosheid kunnen ook wijzen op problemen met het dieet, mogelijk bevat het bijvoorbeeld teveel suiker.