Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 02 december 2019

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Labrador puppy 3 maanden oud

Het is eindelijk zover, je hebt je keuze gemaakt en besloten dat er een Labrador puppy in huis komt! Na de raskeuze denk je misschien het moeilijkste achter de rug te hebben, maar het vinden van de juiste Labrador pup is vaak niet zo makkelijk als het lijkt.

Veel toekomstige hondeneigenaren raken overwelmd door het grote aanbod van Labrador pups door verschillende fokkers, op websites en tegenwoordig ook op social media.

Automatisch komt de vraag in je op: waar kan ik het beste een leuke, gezonde Labrador puppy kopen? In dit artikel zullen we je uitleggen waar je op moet letten en welke fokkers je het beste kan vermijden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador fokkers in Nederland

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


Labrador puppy met stamboom

In veel gevallen is een Labrador puppy met een stamboom een goede keuze. De meeste Labrador fokkers zullen hun uiterste best doen om niet alleen rastypische, maar ook gezonde Labradors te fokken.

Om hier zeker van te zijn kan je het beste kiezen voor een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Deze verenigingen zetten zich in om de gezondheid van het ras om het ras in het algemeen zo goed mogelijk in stand te houden.


SNELLE TIP

Niks is handiger en leuker om je voor te bereiden op de komst van een pup dan een goed boek. Zeker als het hele gezin mee helpt bij de opvoeding, is het geen overbodige luxe om een nuttig boek over de opvoeding van puppies in huis te hebben. Het boek ‘ Welkom Puppy’ is duidelijk geschreven, met grappige anekdotes over puppies en beschrijvingen van situaties die je waarschijnlijk met je puppy mee zult maken. Dit maakt het boek een van de leukste om te lezen voordat de pup in huis komt. Een puppy opvoeden is een unieke ervaring, maar er zullen ook situaties voorkomen die ervoor zorgen dat je met je handen in het haar zit. Nadat je dit boek gelezen hebt, weet je precies hoe je ervoor kan zorgen dat je nieuwe huisgenoot opgroeit tot een stabiel gezinslid.

Klik hier om meer te lezen over het boek Welkom Puppy


Om via een vereniging Labrador pups te fokken, zal een fokker dus aan de regels van het Verenigingsfokreglement moeten voldoen. Zo zijn er regels over het aantal nestjes die een moederhond mag hebben, over de gezondheidstests die de ouders en pups moeten krijgen en nog veel meer.

Zo weet je zeker dat de ouders van je puppy getest zijn op heupdysplasie, elleboogproblemen en erfelijke oogproblemen. Dit betekent natuurlijk niet dat een puppy deze problemen nooit zal ontwikkelen, maar de kansen zijn een stuk kleiner.

De fokkersverenigingen in Nederland zijn:

Nederlandse Labrador Vereniging (NLV)

Labrador Kring Nederland

Waar moet je op letten als je een Labrador pup met stamboom koopt?

Niet elke fokker heeft dezelfde eisen en ouderdieren kunnen in karakter nog behoorlijk verschillen. Ook in uiterlijk kan een Labrador behoorlijk verschillen, aangezien er werklijnen en showlijnen zijn.

Het is daarom een goed idee om van tevoren te bedenken wat je graag met je Labrador wil doen wanneer hij volwassen is. Moet je puppy een gezinshond worden of wil je ook dat hij goed is in speuren of de jacht? Meer over verschillen tussen werklijn en showlijn Labradors kan je hier lezen.

Voor iedereen is een passende Labrador pup te vinden, dus het is een goed idee om je van te voren goed in te lezen en bij verschillende fokkers te informeren of de pup bij je zal passen.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid tijd die een fokker besteed aan de socialisatie van de pups. Bekijk hoe vaak een fokker nestjes fokt en hoe ze met de vorige nestjes omgingen.

Wanneer een fokker bijvoorbeeld meerdere nestjes tegelijkertijd fokt, kan dit soms ten koste gaan van de socialisatie. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar het is wel een reden om extra goed op te letten.

Een puppy went sneller aan een nieuw leven in een ander huis wanneer hij bij de fokker in huis opgroeit. Als je ook kinderen hebt, is het een voordeel als de puppy bij de fokker veel in aanraking komt met kinderen.

Ga rustig eens naar een hondenshow en vraag daar verschillende fokkers naar informatie over hun volwassen dieren en pups.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Labrador Prijs – wat kost een Labrador Retriever


Wat kost een Labrador pup met stamboom?

De prijs van een pup met stamboom ligt tussen 900 en 1300 euro. Dit is allemaal afhankelijk van de kwaliteit van de reu en de teef en de voorkeuren van de fokker.

Vaak zal je in ieder geval rekening moeten houden met een prijs van rond de 1000 euro. Dit klinkt misschien als een groot bedrag, maar je krijgt er een met zorg gefokte pup voor terug.

Fokkers maken veel kosten voor alle gezondheidstesten van de ouders, de dekking van de reu, en de gezondheid van de moeder en de pups. Deze kosten zie je natuurlijk terug in de prijs.

Een pup van een goede fokker zal je echter de grootste zekerheid geven op een gezonde puppy zonder gezondheidsproblemen, en dat is ook wat waard.

Waar moet je op letten als je een Labrador pup zonder stamboom koopt?

Bij een Larador pup zonder stamboom zal je een stuk beter op moeten letten. Het is zeker niet onmogelijk om een gezonde Labrador pup zonder stamboom te vinden, maar er zijn veel meer onzekerheden.

Labrador pups zonder stamboom zijn te verdelen in 3 categorieen:

  • Pretnestjes van Labrador liefhebbers
  • Serieuzere fokkers die wel testen maar geen pups met stamboom aanbieden
  • Grootschalige hondenfokkers (vaak broodfokkers)

Officieel is een Labrador pup zonder stamboom eigenlijk geen ‘echte’ Labrador pup, het zou in principe ook om een kruising kunnen gaan. Vaak komt het uiterlijk en het karakter echter wel overeen.

Als je zeker wil weten dat je een Labrador met het bijbehorende uiterlijk en karakter koopt, kan je dus het beste voor een Labrador pup met stamboom gaan.

Labrador pups uit Pretnestjes

Soms willen hondeneigenaren eenmalig een nestje fokken bij hun Labrador (pretnestje). Vaak zijn de ouders van deze pups niet getest op afwijkingen of erfelijke ziekten, waardoor je niet zeker weet of de pups ook op latere leeftijd gezond zullen blijven.

Vraag hier dus zeker naar wanneer je een nestje Labrador pups zonder stamboom tegen komt. Wanneer de eigenaar van de pups geen uitslagen van tests kan tonen, kan je ook vragen naar het ziekteverleden van de ouderdieren.

Sommige Labrador eigenaren weten ook alles over de grootouders van de pups, waardoor je wat meer inzicht kan krijgen in de gezondheid van de pups.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Labrador pups zonder stamboom met geteste ouders

Het is het beste als de fokker de ouders van de pups laat onderzoeken en testen, dan maakt de missende stamboom een stuk minder uit. Zeker als je gewoon een leuke gezinshond zoekt, is het het belangrijkst dat de ouderdieren gezond en sociaal zijn.

Labrador fokkers die dit doen zijn zeldzaam, omdat het fokken via een rasvereniging vele voordelen biedt. Er zijn echter een aantal Labrador eigenaren die af en toe een nestje willen fokken bij hun Labrador en weinig zien in alle kosten en sommige eisen die door een rasvereniging gesteld worden.

Ze vinden het echter wel belangrijk dat de toekomstige pups gezond zijn, en testen daarom de ouderdieren op veelvoorkomende ziekten.

Soms hebben geregistreerde fokkers nestjes zonder stamboom, maar hierbij moet je altijd goed na vragen wat de reden voor de missende stamboom is. Zeker als de ouders gewoon een stamboom hebben, is het een reden tot argwaan als de fokker geen stamboom bij de pups heeft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Zijn Labradors hypoallergene honden?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen


Labrador pups van grootschalige fokkers

Dit is eigenlijk de minst betrouwbare optie als het op Labrador fokkers aankomt. Vaak worden de honden die via dit soort grote bedrijven aangeboden worden ook niet in Nederland gefokt, maar daar zullen we het later over hebben.

Met een grootschalige fokker, bedoelen we een fokker die meerdere nesten tegelijkertijd heeft, en dan niet twee, maar soms wel tien of meer. Meestal zijn dit nesten van allerlei verschillende rassen.

Je kan je misschien voorstellen hoeveel tijd het moet kosten om zoveel pups aandacht en een goede socialisatie te geven. En daarbij moet je je bedenken wat zo’n fokker met de ouderdieren doet. Meestal leven ze alleen in een kennel en komen ze daar niet of nauwelijks uit.

Eigenlijk is het gewoon een hondenfabriek, en daarom krijgen dit soort fokkers vaak de naam ‘broodfokker’. De grootste drijfveer van deze fokkers is geld, en bij sommige fokkers wordt er dan ook op van alles en nogwat bezuinigd om de winst per pup zo hoog mogelijk te maken.

Sommige mensen denken dat alle broodfokkers dit tegen de regels doen, maar dit is niet altijd zo. Wanneer een fokker goed voor zijn honden en pups zorgt, doet hij in principe niets tegen de regels. En dit hoeft eigenlijk alleen maar te betekenen dat ze een schoon verblijf, voer en drinken hebben.

Je moet je echter afvragen of je een pup van dit soort vermeerderingsbedrijven wil aanschaffen. Zelfs als je puppy gezond blijkt te zijn, houd je het massaal fokken van honden, zonder aandacht voor de ouderdieren in stand.

Daarnaast worden er nogal eens paspoorten vervalst, en medicijnen gegeven of juist niet gegeven waardoor er een hogere kans bestaat dat je pup ziek wordt.

De ouderdieren hoeven alleen veel pups te leveren. Naar de gezondheid en het karakter van de ouders van de pups wordt meestal niet gekeken. Ook krijg je eigenlijk nooit een stamboom bij je pup, waardoor de puppy een mix kan zijn van allerlei rassen, ook al lijkt hij op een Labrador.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Hoe socialiseer je een Labrador met mensen en andere dieren?


Pups geimporteerd uit het buitenland

Labrador pups die uit het buitenland geimporteerd worden en pups van grootschalige fokkers kunnen in de praktijk moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Veel mensen komen pas achter de afkomst van hun pup wanneer zij of de dierenarts in het paspoort kijken.

Deze trend is ontstaan doordat er veel broodfokkers zijn in het buitenland, die steeds meer hun pups naar landen zoals Nederland verkopen omdat de vraag naar puppy’s hier zo hoog is.

Vaak komen deze pups uit Polen, Tsjechie, Hongarije, Roemenie, of een ander Oostblokland. De fokkers bezuinigen daar op alle kosten die ze kunnen maken, en produceren zoveel mogelijk pups voor weinig geld. Voor een hondenhandelaar is het dus goedkoper om pups uit het buitenland te halen, dan ze zelf te fokken.

De pups worden daarna meestal op parkeerplaatsen in het buitenland verkocht, maar er zijn ook Nederlandse of Belgische ‘hondenkennels’ die de pups in groten getale afnemen, inclusief vervoer.

Meestal zijn de pups te jong om te reizen. Om naar Nederland te kunnen reizen, moet een pup namelijk een geldige Rabies enting hebben. Deze mag pas met 12 weken gegeven worden, en daarna moet nog 3 weken gewacht worden voordat de pup mag reizen.

De meeste pups kunnen echter na 9 weken bij hun moeder weg, waardoor deze fokkers entingen vervalsen om de pups sneller het land uit te krijgen. Je kan er dus vanuit gaan dat je pup geen entingen gehad heeft wanneer hij uit het buitenland komt en nog geen 15 weken oud is.

Dat deze puppy’s uit het buitenland komen, staat echter niet altijd in het paspoort. Er zijn ook broodfokkers in deze landen die lege paspoorten meegeven, welke de hondenhandelaar in Nederland of Belgie vervolgens zelf kan invullen.

Er zijn natuurlijk ook Labrador fokkers in het buitenland die hun pups met stamboom aan Nederlanders verkopen. Dit is natuurlijk een heel ander verhaal, maar meestal wordt dit alleen gedaan door professionele hondenfokkers die graag wat vers bloed in hun lijnen willen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud wordt een Labrador?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Vermijd broodfokkers en geimporteerde pups

Het lijkt misschien aantrekkelijk, een Labrador pupje voor ‘maar’ 600 euro. De kans is echter zeer groot dat je spijt zal krijgen van je keuze, en alsnog heel veel geld kwijt zal zijn aan dierenartskosten.

Doordat er veel pups bij elkaar verblijven, en de meeste kennels (zeker met pups uit het buitenland) bezuinigen op bijvoorbeeld ontworming en vaccinaties, is de pup zeer vatbaar voor infecties.

Veel mensen komen van een koude kermis thuis wanneer de pup thuis komt en in korte tijd zeer ziek wordt. Giardia, en andere infecties met parasieten zijn veel voorkomende problemen bij deze pups.

Maar dat is nog niet het ergste, een behoorlijk aantal pups gaat na een lange stressvolle noodbehandeling bij de dierenarts dood aan Parvo. Dit is een hardnekkig virus waar een pup normaal tegen ingeent wordt, en zeker bij pups heeft een infectie vaak een dodelijke afloop.

Uiteindelijk ben je dus vaak hondenden euro’s extra, een heleboel stress en tijd en in het ergste geval je puppy kwijt. Vaak is het daarna onmogelijk om je geld weer terug te krijgen bij de fokker of hondenhandelaar.

Niet alleen de gezondheid van je pup is een reden tot zorg. Ook de erbarmelijke toestand waarin de ouderdieren worden gehouden en het gebrek aan socialisatie van de pups is een reden om hier geen Labrador puppy vandaan te halen.

De zoektocht naar een geschikte pup zal je wat meer tijd en geld kosten dan wanneer je er gewoon een ophaalt bij een hondenhandelaar. Maar als je rekening houdt met de mogelijke bijkomende kosten van een zieke pup, is het zeker de beste keuze.

Daarbij wil je liever een puppy die met liefde gefokt is bij leuke Labrador ouderdieren die een goed en actief leven hebben, toch?

Heb je je puppy uitgekozen en is het bijna tijd dat hij of zij bij je thuis komt wonen? Je kan de overschakeling van veilig nest naar een nieuw huis met nieuwe mensen makkelijker maken met behulp van een rustgevende halsband van Adaptil. Deze scheidt een feromoon af die ook door de moederhond wordt geproduceerd als de pups jong zijn. Zo zal je pup zich toch veilig en ontspannen voelen in zijn nieuwe omgeving.

Adaptil Junior

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Alles over de Zilveren of Grijze Labrador

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Bruine Labrador – alles dat je moet weten