Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench

Labrador puppy’s kunnen erg ontstuimig zijn en vaak zitten ze vol met energie. Natuurlijk kan je niet elke minuut van de dag een oogje op je puppy houden. Een ondeugende pup heeft dan zo zelf iets leuks bedacht om te doen en dat zijn niet altijd leuke dingen voor jou als eigenaar.

Een puppy weet nog niet wat wel en niet mag en daarom is het aan jou als trainer om dat te leren. Om ervoor te zorgen dat je Labrador puppy geen vervelende dingen aanleert in een onbewaakt moment, kan een bench dus heel handig zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?


Het kan je zomaar een heleboel afgekauwde tafelpoten en gesloopte kussens en schoenen schelen. Maar hoe doe je zo’n benchtraining eigenlijk, waar moet je op letten en hoe zorg je ervoor dat een Labrador puppy geen hekel krijgt aan de bench?

In dit artikel leggen we je alles uit over de benchtraining van je Labrador puppy. Kom je er echter toch niet uit of wil je heel goed voorbereid zijn? Het boek Het Ultieme Puppy Benchtraining Handboek zal je met gemak door deze leuke tijd met je pup leiden.

Is een bench noodzakelijk voor een puppy?

Of een bench noodzakelijk is, is een onderwerp van discussie. Met andere woorden; de meningen zijn hier nogal over verdeeld. Er zijn vele hondeneigenaren die hun puppy zonder problemen opvoeden zonder een bench te gebruiken.

Een bench kan de training van je puppy makkelijker maken, maar alleen als je hem goed gebruikt en je puppy er geleidelijk aan laat wennen. Daarbij hangt het heel erg van de puppy zelf af hoe nuttig de bench zal zijn.

De ene puppy zal namelijk zelf moeite hebben rust te vinden en de neiging hebben op alles in huis te kauwen waardoor niks veilig is. De andere pup kan je al snel rustig eventjes alleen laten en leert heel snel welke spullen voor puppys zijn en welke niet.

Ook voor puppy’s die moeilijk zindelijk worden kan een bench heel handig zijn. De meeste labrador pups zijn echter vrij makkelijk zindelijk te krijgen. Een jonge labrador kan wel behoorlijk ontdeugend zijn en ze kauwen graag op alles. Dit is dus waarschijnlijk de grootste reden voor het gebruik van een bench bij een Labrador pup.

De conclusie is dus dat het gebruiken van een bench veel voordelen heeft. Maar ook zonder de bench kan je een puppy alles leren. Let dan wel op dat je puppy in een veilige omgeving is wanneer je hem eventjes alleen laat.

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

Benchtraining is in principe niet zo heel moeilijk zolang je de principes volgt die ook voor alle andere dingen gelden. Maak het leuk! Je labrador puppy moet de bench namelijk met iets fijns en comfortabels gaan verbinden.

De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is door het heel geleidelijk aan te leren. Sluit je puppy daarom nooit gelijk op in een bench! De kans is groot dat hij daarna nooit meer rustig in de bench wil liggen.

Om alles soepeltjes te laten verlopen is hier een stappenplan. Ga niet te snel, en ga pas een stap verder als je puppy geen problemen heeft met de vorige stap.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je allemaal nodig voor een Labrador puppy?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


5 stappen voor een succesvolle benchtraining

Stap 1. Zet de bench op een rustige plek in huis neer met het deurtje open. Leg er daarna wat leuke speeltjes en wat lekkers in. Lok je puppy vervolgens in de bench en geef hem daar iets lekkers. Herhaal dit tot je puppy zich duidelijk comfortabel voelt in de bench.

Stap 2. Als je puppy aan de bench gewend is en er graag in gaat, kan je er een commando aan gaan verbinden. Doe dit pas als je puppy zonder problemen de bench in gaat, anders zorgt het voor verwarring. Zeg bijvoorbeeld ´plaats´ en wijs de bench aan. Vervolgens beloon je de puppy als hij in de bench gaat.

Stap 3. Stimuleer je puppy vervolgens om wat langer in de bench te blijven. Leg er een lekker botje in of een gevulde kong. Laat tot nu toe het deurtje altijd open zodat je puppy zich niet opgesloten voelt. Er is een kans dat hij dan gaat piepen en dit kan lastig zijn om weer af te leren.

Als je puppy slaperig is kan je hem in de bench zetten en stimuleren daar te gaan slapen.

Stap 4. Kan je puppy al langer in de bench blijven, vindt hij het een fijne plek en luistert je pup als je hem vraagt in de bench te gaan? Dan kan je verder met deze stap.

Geef je puppy in de bench bijvoorbeeld iets lekkers om op te kauwen, zoals deze vleesrepen van Renske of een kong. Een snack waar hij een tijdje mee bezig is is het beste.

Sluit vervolgens het deurtje en blijf bij je puppy. Laat hem lekker kauwen en open het deurtje weer na een paar minuten. Deze tijd kan je steeds iets langer opbouwen.

Stap 5. Wanneer je puppy langere tijd in de bench met gesloten deurtje blijft zonder problemen kan je af en toe kort weglopen. Doe dit de eerste keer natuurlijk weer terwijl je puppy afgeleid is met kauwspeelgoed of een snack.

Bouw het daarna heel langzaam op en blijf steeds iets langer weg. Laat je puppy zeker in het begin niet langer dan 30 minuten alleen in de bench.

Wat moet je doen als je labrador pup piept of blaft in de bench?

Niets is vervelender dan een puppy die luid en duidelijk laat weten dat hij aandacht wil. Dit gebeurt meestal als je de benchtraining te snel wil doen. Begin helemaal vanaf het begin met de training en bouw het langzaam opnieuw op.

Je puppy moet zich helemaal comfortabel voelen voordat je begint met het sluiten van het deurtje. Labradors zijn aanhankelijke honden en ze hebben zeker in het begin heel veel energie. Voor het sluiten van het deurtje en het alleen laten kan je dus het beste veel tijd nemen. Geduld is heel erg belangrijk!

Als je puppy echt niet kan wennen aan een bench kan je ook tijdelijk een veilige omgeving voor hem maken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een puppyren gebruiken of babyhekjes.

Kan ik een puppy de eerste nacht gelijk in een bench opsluiten?

Zoals hierboven uitgelegd is het het beste om je puppy geleidelijk aan een bench te laten wennen. Wanneer je hem gelijk de eerste nacht in de bench opsluit is er een grote kans dat het mis gaat.

De puppy mist zijn moeder en zijn nestgenootjes. Daarom vinden pups het vaak moeilijk om alleen te zijn in het begin.

Om problemen te voorkomen kan je daarom het beste de eerste nacht de bench in de slaapkamer zetten. Wanneer de pup het eng vindt om in een gesloten bench te blijven kan je ook een stukje van de kamer afzetten met een puppyren.

Plaats vervolgens de bench snachts steeds iets verder weg van de slaapkamer. De puppy leert dan vanzelf om beneden lekker te gaan slapen zonder mensen om zich heen.

Veel mensen willen dat de pup gelijk alleen in de woonkamer kan slapen en vinden dat de pup daar gewoon even doorheen moet. Dit is een wat oude methode die in theorie kan werken maar het is erg vervelend voor jou en voor de puppy.

Vaak zal je een nacht lang gehuil en gepiep moeten negeren en de puppy gaat door een hele vervelende nacht. Door tijdens de eerste nacht(en) dicht bij de puppy te blijven voorkom je gedoe, gebroken nachten en het geeft de puppy vertrouwen. Daarnaast is de kans dat hij vervelend gedrag aanleert veel kleiner.

Wanneer je al een hond in huis hebt, is het een stuk makkelijker. De puppy heeft dan steun aan de oudere hond waardoor je hem vaak zonder problemen op een veilige plek ‘alleen’ beneden kan laten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt


Welke dingen kan je beter niet doen tijdens de benchtraining?

Forceer je puppy nooit in de bench. Hij moet er namelijk zelf in willen en het fijn vinden om in de bench te blijven. Als je de puppy dwingt zal hij de bench niet snel als een veilige, fijne plek gaan beschouwen.

Laat je puppy niet gelijk alleen in een gesloten bench, hij kan daardoor in paniek raken. De kans is dan groot dat je labrador pup niet meer in de bench wil liggen.

Straf je puppy nooit door hem in de bench te zetten. De bench moet leuk en fijn zijn, en door de pup in de bench te dwingen als je boos bent maak je het een vervelende plek.

Laat je puppy nooit te lang in een bench zitten, in het begin is 30 minuten lang genoeg. Bouw het daarna heel langzaam op en houd de tijden zo kort mogelijk. Houd een max van ongeveer 4 uur aan.

Leg geen kauwspeelgoed of snacks in de bench die je puppy kapot kan maken of die versplinteren. Daardoor kan je puppy kleine gevaarlijke onderdelen opeten. Van sommige botten komen namelijk splinters af en speeltjes die opgegeten worden kunnen voor verstopping zorgen. Gebruik veilige kauwsnacks zoals dentastix, een kong of andere snacks die niet in kleine stukjes kunnen breken.

Blijf rustig wanneer je thuis komt en je Labrador puppy even alleen in de bench heeft gezeten. Laat de pup uit de bench als hij zelf rustig is. Zo voorkom je dat je pup met bench en al door de kamer heen stuitert. Of dat hij gaat blaffen en enthousiast wordt als hij iets hoort dat op een persoon die thuiskomt lijkt.