Wat is het verschil tussen een Amerikaanse Labrador en een Engelse Labrador Retriever?

Niet alle Labradors binnen het ras zijn hetzelfde. In de loop der jaren zijn er werklijnen en showlijnen ontstaan. In de loop der tijd zijn fokkers de Labradors van elk type gaan beschrijven als Amerikaanse Labrador (werklijn), en Engelse Labrador (showlijn). Wat het verschil tussen deze lijnen is en hoe ze zijn ontstaan kan je hier lezen.

Wil je meer weten over Labradors voordat je er een in huis haalt? Een goed boek is altijd een uitstekend idee om jezelf en je gezin voor te bereiden op de komst van een hond. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Labrador’ van Esther Verhoef.

Het originele gebruiksdoel van een Labrador Retriever.

Alle Labradors stammen af van de St. Johns Hond uit Noord Amerika. Deze honden waren waarschijnlijk afstammelingen van de NewFoundland hond en ze werden gebruikt door vissers. Van de St. Johns hond kreeg de hedendaagse Labrador zijn liefde voor water en apporteren.

In 1903 werd de Labrador voor het eerst erkend als rashond en vanaf toen begon het een van de meest populaire honden ter wereld te worden. De Labrador Retriever werd daarna door jagers vooral gebruikt als ‘gundog’, of ook wel vogelhond.

Ze hielpen de jagers door het geschoten wild te vinden en terug te brengen. Ondanks dat deze jachtmethode niet zo vaak meer gebruikt wordt in Nederland, worden Labradors hier nog steeds voor gebruikt.

De meeste Labradors vinden het jagen met hun eigenaar en dus ook jachttraining nog steeds super leuk om te doen. Sommige hondeneigenaren beoefenen het recreatief met een dummie of ander apporteermateriaal. Anderen doen nog steeds het echte werk met een Labrador.

Wanneer je de jachtsport ook wil beoefenen moet je Labrador kan je je aansluiten bij een jagersvereniging. Hier kunnen experts jou en je hond begeleiden zodat je op een goede manier gebruik maakt van het talent van je Labrador.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Door hun veelzijdigheid zijn Labradors echter ook zeer geschikt voor veel andere hondensporten!

Werklijnen en showlijnen beginnen zich van elkaar te scheiden

Vroeger moesten alle Labrador Retrievers aan dezelfde eisen voldoen, en ging het er vooral om dat ze hun werk goed deden. Het uiterlijk van de Labrador was voornamelijk gebaseerd op functionaliteit in de jacht.

De Labrador moest uithoudingsvermogen hebben, en daarnaast snelheid en lenigheid. Door zijn dikke waterbestendige vacht, otterstaart en zwemvliezen tussen zijn tenen is de Labrador ook een zeer goede zwemmer.

Een tijd geleden was het precies dit wat een Labrador karakteristiek maakte. Een werkende, of Amerikaanse Labrador haalde toen ook prijzen binnen op hondenshows.

Na een tijdje, toen de jacht minder populair werd en het showen van honden juist in populariteit won, begon er een splitsing te komen tussen de werkende honden en de showhonden. Ze begonnen steeds minder op elkaar te lijken.

De showhond moest voldoen aan de ideale uiterlijke eisen van een Labrador. Functionaliteit was minder belangrijk, de Labrador moest vooral erg typische uiterlijke eigenschappen hebben.

Bij hondenshows worden honden met wat meer overdreven eigenschappen vaak beloond met meer punten. Als het hoofd breed moet zijn, zorgen de fokkers er bijvoorbeeld voor dat het hoofd zo breed mogelijk is.

Zo krijg je een zo typisch mogelijk uitziende Labrador. Jagers bleven hun honden echter nog steeds fokken voor de jacht en met kwaliteiten die daarvoor van pas kwamen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


Het is dus geen verrassing dat werk en show Labradors er iets anders uitzien, en daarnaast vaak wat andere karakter eigenschappen hebben.

Tegenwoordig noemen we Labradors met een sportiever uiterlijk Amerikaanse Labradors, en Labradors met een typisch grover show uiterlijk Engelse Labradors.

Wat is een Amerikaanse Labrador?

Amerikaanse Labradors zijn gefokt op snelheid, lenigheid en hun bereidheid om met de baas samen te werken. Ze zijn energiek en meesters in apporteren. Hun lichaam is meestal slanker dan die van Engelse Labradors en ze staan vaak hoger op hun poten.

Werklijn Amerikaans Labrador
Typische Werklijn / Amerikaanse Labrador

Ook het hoofd van een Amerikaanse Labrador ziet er wat gestroomlijnder uit. Deze werkhonden hebben  veel energie en ze kunnen voor een grote hond goed springen. Ze hebben een grote motivatie om te werken voor hun eigenaar en een sterk natuurlijk apporteer instinct.

Sarah Lofgren en haar team onderzochten allerlei persoonlijkheidskenmerken van Labradors en ook zij vonden belangrijke verschillen tussen werkende en show Labradors.

werklijn Labrador

Ze vonden bijvoorbeeld dat de werkende jachthonden meer om aandacht vragen van hun eigenaar en enthousiaster zijn als het op apporteren aankomt.

Daarnaast blaften ze minder dan gewone huishonden of showhonden en ze waren minder snel geïrriteerd. Als laatste bleken ze beter trainbaar en vertoonden ze minder vaak vreemd gedrag.

Elke hond die door zijn baas als jachthond gebruikt werd, hoorde echter bij de categorie ´werkhonden´. Het kan dus ook zo zijn dat er showhonden die als jachthond gebruikt werden bij waren. Actief bezig zijn met je hond kan er natuurlijk ook voor zorgen dat deze beter trainbaar en minder prikkelbaar is.

Kort gezegd kan je met een Amerikaanse Labrador verwachten dat je de hond meer beweging en mentale stimulatie moet geven om hem tevreden te houden. Een Labrador uit werklijnen is dus perfect voor de hondeneigenaar die graag veel samen actief bezig is.

Voor de baasjes die een makkelijke rustige hond willen die zich vlekkeloos aanpast aan een rustig gezinsleven, zal een Amerikaanse Labrador misschien iets teveel werk zijn.

Wat is een Engelse Labrador?

Engelse Labradors zien er vaak wat anders uit dan Amerikaanse Labradors. Meestal hebben ze een wat ronder ton-vormig lichaam, kortere poten en een dikke korte otterstaart. Het hoofd is vaak wat breder.

Showlijn Engelse Labrador
Typische Showlijn / Engelse Labrador

Vaak zijn ze wat minder lenig en hebben ze minder uithoudingsvermogen dan hun soortgenoten uit werklijnen. Ook kunnen ze wat minder enthousiast zijn wanneer het op apporteren aankomt, en zijn ze vaak iets stabieler en rustiger.

Dit zijn echter geen compleet voorspelbare eigenschappen. Een Engelse Labrador kan net zo goed zijn in het veld als een Amerikaanse Labrador. Ondanks hun iets minder gestroomlijnde lichaam worden ze daar vaak ook nog met succes voor gebruikt.

Showlijn Engels Labrador

Een Engelse Labrador kan dus net zo energiek en enthousiast zijn als een Amerikaanse Labrador, en het echte werk net zo leuk vinden. Actief bezig zijn met je Labrador zal ook een Lab uit showlijnen veel  goed doen, dus laat je daar zeker niet van weerhouden.

Is een Amerikaanse labrador een goede familiehond?

Zoals we hierboven uitgelegd hebben, kan een Amerikaanse Labrador wat actiever en veeleisender zijn dan een Engelse Labrador. Er zijn echter genoeg actieve gezinnen die van zo’n hond veel plezier zullen hebben.

Of een Labrador uit werklijnen goed bij je gezin past hangt helemaal af van je eigen eisen en voorkeuren. Een werk Labrador past beter bij gezinnen die al vaker een hond hebben gehad en waarbij de hond een belangrijk onderdeel van het zin is.

Labradors zijn graag bij je en ze zijn graag actief bezig. Bij Amerikaanse Labradors is deze eigenschap nog sterker aanwezig. Hier moet je dus goed op voorbereid zijn.

Wanneer je bereid bent veel tijd in de training van je Labrador te stoppen hoef je je dus niet te laten weerhouden een Amerikaanse Labrador in huis te nemen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Labrador fokkers in Nederland

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Het is het belangrijkste om goed naar de ouders van de Labrador te kijken en de fokker veel vragen te stellen over het karakter van de honden. Vaak kan een fokker je beter vertellen of zijn honden bij jou en je gezin zouden kunnen passen.

Is een Engelse Labrador een goede werkhond?

Ook bij Engelse Labradors is er een grote variatie in lichaamsbouw en aanleg voor werk. Sommige Engelse Labradors zullen weinig geschikt zijn als werkhond, anderen zullen net zo fijn hun werk doen als een Labrador uit werklijnen.

Wanneer je uiteindelijke doel echter is om je Labrador voor de jacht of andere sporten te gebruiken, kan je beter voor een Amerikaanse Labrador gaan. De kans is dan simpelweg groter dat je een Labrador vindt die goed bij jou en je eisen past.

Dit betekent natuurlijk niet dat een Engelse Labrador geen goede jachthond kan zijn. Het is echter vaak geen goed idee om een Labrador te kiezen uit een lijn die niet bij jouw gebruiksdoel past.

Ook hier geldt weer dat er veel variatie is tussen de honden van verschillende fokkers. En deze fokkers kunnen je het beste vertellen of de hond van jouw keuze goed bij je zal passen.

Verder is het natuurlijk zo dat een werkende Labrador niet altijd een jachthond hoeft te zijn. Een Labrador uit showlijnen kan net zo’n goede hulphond of speurhond zijn. Hiervoor hebben ze vaak geen extreem gestroomlijnd en lenig lichaam nodig.

Wel moet de Labrador gehoorzaam zijn en graag met zijn baasje willen werken. De meeste Labradors, of ze nu een Amerikaans of Engels type hebben, kunnen dit heel goed.

Zijn er ook Labradors die niet bij een showlijn of werklijn horen?

Deze Labradors zijn er zeker, en vaak zijn deze honden zeer geschikt voor gezinnen. Niet elke fokker wil de hoofdprijs in een show, of de allerbeste jachthond. Er is een groot grijs gebied hiertussenin.

Het hoofddoel van deze, vaak hobbymatige fokkers, is het fokken van een gezonde rastypische Labradors. Ze vinden een goede gezondheid en een fijn karakter meestal belangrijker dan het uiterlijk of de prestatie als werkhond.

Deze gezinshonden vallen echter meestal gewoon onder het Engelse Labrador type.

Ze willen simpelweg fijne, gezonde gezinshonden fokken die voor veel mensen geschikt zijn. Kijk goed naar de ouders van de pups om te beoordelen of het karakter bij je past.

Er zijn ook fokkers die Labradors zonder stamboom fokken. Hierbij weet je niet altijd zeker of het om een echte Labrador gaat of een Labrador kruising. Desondanks kan ook zo’n hond prima voldoen als gezinshond.

Bij een fokker die honden zonder stamboom fokt is het echter wel aan te raden extra voorzichtig te zijn. Een goede fokker test zijn honden, ook zonder stamboom, op genetische oogziekten en afwijkingen zoals Heup Dysplasie en Elleboog Dysplasie.

Ook is het belangrijk op te passen voor broodfokkers. Deze komen vaak met aantrekkelijke prijzen, en meestal kan je direct een pup ophalen. Deze honden zijn echter nooit getest op genetische afwijkingen, en je steunt hiermee waarschijnlijk dierenleed.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Heup Dysplasie bij honden

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?


Een pup van een broodfokker kan je op veel extra kosten drijven doordat ze vaak ziek zijn wanneer je ze in huis haalt. Ziekten zoals Parvo, Giardia, Wormbesmettingen en andere nare aandoeningen komen zeer vaak voor.