Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 01 februari 2020

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten

zwarte labrador

Zwart is de meest voorkomende kleur bij Labrador Retrievers. Zwarte Labradors genoten een deel van hun geschiedenis van veel meer sympathie en erkenning in vergelijking met blonde en bruine Labradors.

Vanaf het allereerste begin werden ze beschouwd als de ‘echte’ Labradors. Ze waren de beste in alles waar Labs goed in moesten zijn. Dit maakte ze zeer geliefd bij vroege fokkers en jagers, waar ze hun waarde bewezen tijdens jacht- of visreizen.

Zwarte Labradors zijn nog steeds favoriet bij veel hondenliefhebbers en fokkers. Vooral in werklijnen kom je ze veel tegen. Bruine en blonde Labradors worden echter steeds populairder, waardoor je deze steeds meer zit.

In dit artikel zullen we de oorsprong, de eigenschappen, en het karakter van zwarte Labrador Retrievers bekijken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Geschiedenis van de zwarte Labrador

De geschiedenis van de Labrador begint ongeveer in de 16e eeuw. Pas in de 18e eeuw bereikten Labradors echter Europa.

De eerste zwarte `Labradors`konden gevonden worden in de 19e eeuw in Engeland, waar enkele St John´s honden werden geïmporteerd en gebruikt door een kleine groep Britse aristocraten voor jacht- en schietsporten.

De graaf van Malmesbury en de 5e hertog van Buccleuch waren de eersten die St John´s honden bezaten en fokten. In 1839 werden ze voor het eerst Labradors genoemd.

Zwarte Labradors, aanvankelijk beschreven als korte honden, met sterke poten en grote kracht, werden als zeer goede retrievers beschouwd.

Ze haalden geschoten wild met het grootste gemak op voor hun jager, zelfs op ruw terrein of in het water.

Veel fokkers en jagers hielden van de grote mogelijkheden van Labradors en begonnen ze te kruisen met andere rassen om de gewenste eigenschappen door te geven aan andere jachthonden honden. Dit leidde tot een drastische achteruitgang van pure Labradors.


SNELLE TIP

Heb je je raskeuze gemaakt en laten Labrador Retrievers je hart sneller kloppen? In het boek Labrador Retriever van Esther Verhoef vind je alle informatie over Labradors. Lees over de karaktereigenschappen van Labradors, de verzorging , het gedrag, de geschiedenis en nog veel meer. In dit boek vind je ook informatie over de aanschaf van een Labrador puppy en je leert hoe je een Labrador het beste op kunt voeden. Dit boek is een fantastisch naslagwerk voor elke Labrador liefhebber. Nestel je lekker op de bank en begin met de beste voorbereiding voor de komst van je puppy.

Meer informatie over het Labrador Retriever boek vind je hier.


De opvolgers van de Earl of Malmesbury en de Duke of Buccleuch maakten het echter samen met de 12th Duke of Home een prioriteit om de originele Labradors zo puur mogelijk te houden.

Labradors werden officieel geregistreerd bij de Kennel Club in Engeland in 1903. 14 jaar later werden ze officieel aangemeld op de rassenlijst bij de American Kennel Club.

Sindsdien groeide de populariteit van Labradors. In 1964 werd de Nederlandse Labrador Vereniging opgericht.

In de vroege fase van het ras waren zwarte Labradors de meest voorkomende en wenselijke van alle drie kleuren. Omdat het zwarte gen dominant is en de andere twee (geel en bruin) recessief zijn, zijn Labrador pups meestal zwart van kleur.

Aanvankelijk hadden ze ook witte vlekken op hun poten of hun borst en snuit. Een kenmerk dat typisch was voor St John´s honden.

Na verloop van tijd werden witte vlekken echter ongewenst, waardoor fokkers meer moeite deden Labradors zonder wit te fokken.

Niet veel mensen hadden vroeger kennis van genetica, en de meeste fokkers en jagers geloofden dat de kleuren geel en bruin gewoon een abnormaliteit waren. Honden met deze kleuren waren minder gewenst dan Labradors met een zwarte kleur.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?


Ondanks de toename van de populariteit van bruine en blonde Labradors in de afgelopen decennia, zijn zwarte Labradors tot op de dag van vandaag de meest voorkomende onder alle Labradors.

Hoe oud wordt een zwarte Labrador?

Volgens een studie van Britse onderzoekers leven zwarte Labradors gemiddeld 12,1 jaar. Dit resultaat is vergelijkbaar met blonde Labradors, maar aanzienlijk langer (10%) in vergelijking met bruine Labradors.

Hoe gezond zijn zwarte Labradors?

Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat zwarte Labradors het minst waarschijnlijk door verschillende gezondheidsproblemen worden getroffen in vergelijking met Labradors van een andere kleur.

Dit betekent niet dat ze immuun zijn voor gezondheidsproblemen of ziekten. Alle Labradors zijn gevoelig voor bepaalde genetische aandoeningen.

Degeneratieve gewrichtsaandoeningen en huidinfecties zijn de meest voorkomende voorbeelden van gezondheidsproblemen waar Labradors in hun leven mee te maken kunnen krijgen.

Zwarte Labradors lijken echter 2 keer minder kans te hebben op oorinfecties en tot 4 keer minder kans op huidinfecties in vergelijking met hun bruine tegenhangers.

Een ander gezondheidsprobleem bij Labradors is hun neiging om dik of zelfs zwaarlijvig te worden. Voor zover we weten is er echter geen bewijs dat een van de drie officieel erkende kleuren in dit opzicht meer lijdt dan alle andere.

Het geslacht van de hond lijkt wel te correleren met het probleem van overgewicht bij Labradors, aangezien reuen meer vatbaar zijn voor obesitas dan teefjes.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Populariteit van zwarte Labradors

Zwart is een van de minst populaire kleuren bij honden, en toch komt deze kleur bij Labradors het vaakst voor.

Dit is eenvoudig te verklaren met behulp van kleurengenetica. De zwarte kleur is dominant, waardoor pups sneller deze kleur erven van hun ouders dan een blonde of bruine kleur.

Daar komt ook nog bij dat de voorouder van de Labrador Retriever, de St. John’s-Hond, zwart met witte aftekeningen was.

Voordat honden populair werden als huisdier, waren vooral de werkeigenschappen van belang, waardoor fokkers nog niet echt deden aan het selecteren op kleur.

Fokkers van werkhonden vinden de kleur nog steeds niet van groot belang, waardoor werklijnen, vooral bestaan uit Labradors met een zwarte kleur.

Zwart is nog steeds de meest voorkomende kleur bij Labradors, maar bij veel hondenliefhebbers is het niet perse de meest favoriete kleur.

De bruine en blonde kleur zijn enorm geliefd. Omdat zwart door zijn genetische voordeel vaker voorkomt, is het lastig te zeggen of er veel mensen zijn die bewust voor een zwarte Labrador gaan.

Karakter van Zwarte Labradors

Veel Labrador eigenaren zijn ervan overtuigd dat er karakterverschillen zijn tussen zwarte, bruine en blonde Labradors.

Dit lijkt vooral van toepassing te zijn op Chocolade bruine Labradors, omdat deze in korte tijd erg populair werden, terwijl ze in eerste instantie vrij zeldzaam waren.

Doordat bepaalde kleuren Labrador van origine veel gefokt werden voor een bepaalde doelgroep, zouden er verschillen in karakter ontstaan zijn.

Zo zou de Chocolade Labrador voornamelijk als gezinshond (en op de mooie bruine kleur) gefokt worden. Werklijnen bestaan echter voornamelijk uit zwarte Labradors, en Blonde Labradors zijn eigenlijk op beide gebieden redelijk goed vertegenwoordigd.

Of dit ook echt voor karakterverschillen gezorgd heeft, is nog steeds de vraag. Wat we zelf elke keer vinden, is dat de situatie per land kan verschillen.

Hoe intelligent is een Zwarte Labrador?

Een uitgebreide zoektocht op het internet leverde ons weinig informatie op over de verschillen in intelligentie tussen de verschillende kleuren Labradors.

Over het algemeen wordt echter aangenomen dat zwarte Labradors intelligenter zijn dan Labradors met andere kleuren. Het lijkt erop dat dit een resultaat is van het feit dat veel Labradors uit werklijnen die voor de jacht gebruikt worden een zwarte kleur hebben.

In werklijnen is de wil om samen te werken met de baas misschien wel belangrijker dan het uiterlijk, waardoor hier vaker gefokt wordt met werkwillige honden.

Er is echter geen wetenschappelijke data om deze theorie te ondersteunen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


Hoe makkelijk is een zwarte Labrador te trainen?

Trainbaarheid en intelligentie lijken direct met elkaar verband te hebben, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een intelligente hond die weinig ziet in de samenwerking met zijn baas zal minder makkelijk te trainen zijn.

Labradors zijn over het algemeen zeer goed te trainen, dus hierover hoef je je niet snel zorgen te maken.

Een onderzoek uit het VK door Sarah Lofgren toonde echter aan dat zwarte Labradors het makkelijkst te trainen zijn vergeleken met blonde of bruine Labradors.

Australische onderzoekers, die een vergelijkbaar onderzoek deden bij een kleinere populatie honden, vonden echter geen verschillen.

Het is dus niet ondenkbaar dat het gedrag van een zwarte Labrador gefokt in Nederland iets anders is dan het gedrag van zijn anders gekleurde soortgenoten.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Aangezien veel fokkers zwarte Labradors gebruiken voor werklijnen, is er ook een kans dat het verschil vooral veroorzaakt wordt door verschillen in karakter tussen werklijnen en showlijnen.

zwarte labrador met witte spot
St. Johns honden hadden witte vlekken, sommige Labradors hebben dat nog steeds

Is een zwarte Labrador actiever?

Zoals we hierboven verteld hebben, lijken er verschillen te zijn in karakter tussen bruine, zwarte en blonde Labradors.

Het is echter niet helemaal duidelijk hoe duidelijk deze verschillen zijn, en het lijkt erop dat ze in andere landen meer of minder aanwezig kunnen zijn.

Uit het onderzoek van Lofgren bleek dat bruine Labradors vaker hyperactief gedrag vertonen dan zwarte of blonde Labradors.

Ook hier konden de Australische onderzoekers echter geen duidelijke verschillen vinden.

Waar je wel vanuit kan gaan, is dat een Labrador uit werklijnen wat actiever zal zijn en gemiddeld wat meer beweging nodig heeft dan een Labrador uit showlijnen. Wanneer je een zwarte Labrador uit werklijnen kiest, kan je er dus op rekenen dat je meer zal moeten doen om zijn behoefte aan beweging en mentale uitdaging te bevredigen.

Hoeveel kost een zwarte Labrador?

Zwarte Labrador pups kosten evenveel als Labradors van alle andere kleuren. Wanneer je er een aanschaft van een erkende fokker, zal de prijs rond de 1000 tot 1100 euro liggen.

Dit is echter afhankelijk van de prestaties van de ouderdieren. Een zwarte Labrador uit bewezen goede werklijnen zal misschien meer kosten dan een Labrador van ouders die nog niks bereikt hebben in de hondensport of op shows.

Er zijn echter ook erkende fokkers die minder vragen voor een pup, het is dus belangrijk om hierover vooraf even te informeren.

Zwarte Labradors zonder stamboom zijn te vinden op bijvoorbeeld Marktplaats of verschillende sociale media voor prijzen tussen 400 en 700 euro.

Labradors met deze kleur hebben de reputatie over een betere gezondheid te beschikken dan andere kleuren Labradors. Het blijft echter een goed idee om een pup te kiezen van ouders die vrij zijn van oogziekten en afwijkingen zoals Heupdysplasie en Elleboogdysplasie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Waarom en hoe moet je de oren van je Labrador Retriever schoonmaken?