Voor sommigen klinkt het misschien vreemd, maar het kan moeilijker zijn dan je denkt om te zien of je Labrador te dik is. Je ziet je Labrador immers elke dag en in vergelijking met gisteren is hij niet veel dikker geworden.
Pas als iemand anders erop wijst, realiseer je je eindelijk dat je Labrador de afgelopen maand 5 kilo aan is gekomen.
Obesitas komt bij honden vaker voor dan je denkt. Het komt vooral voor in hoogontwikkelde landen. Bijna 2 van de 3 honden in ontwikkelde landen overschrijden hun aanbevolen gewichtslimiet.
In Amerika wordt geschat dat meer dan 5% van alle honden aan obesitas lijdt, waarbij obesitas wordt gedefinieerd als ‘een gewicht hebben van meer dan 20% van het ideale gewicht van de hond’.
In sommige landen zijn zoveel honden te dik, dat er speciale medicijnen zijn gemaakt om het probleem te bestrijden. Zonder de juiste hoeveelheid training en een goed dieet zullen zelfs de beste medicijnen echter niet helpen bij het oplossen van dit probleem.
Labradors staan bovenin de lijst van hondenrassen waarbij veel honden lijden aan overgewicht of obesitas.
In dit artikel zullen we nader bekijken waarom Labradors zo gevoelig zijn voor obesitas en wat je kunt doen om je Labrador gezond en in goede conditie te houden.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat is de beste hondenverzekering voor Labradors?
Hoeveel mag mijn Labrador wegen
Waarom zijn Labradors vaak dik?
Er zijn twee eenvoudige antwoorden op deze vraag.
Ten eerste krijgen sommige Labradors niet genoeg beweging om fit te blijven. Vanwege een gebrek aan ruimte, tijdgebrek of andere verantwoordelijkheden vergeten moderne hondenbezitters hun Labradors voldoende lichaamsbeweging te geven om het gewicht van de hond op een goed niveau te houden.
Een gebrek aan lichaamsbeweging kan geleidelijk voor problemen zorgen, en leidt tot pijnlijke spieren, gewrichtsproblemen, een toename van vetweefsel en andere fysieke aandoeningen die het vermogen van de hond om te bewegen alleen maar verminderen.
Een afnemende gezondheid leidt tot minder lichaamsbeweging en tot een minder goede gezondheid. Het is een vicieuze cirkel die moeilijker te stoppen is naarmate het langer duurt.
De tweede reden heeft te maken met de voedselinname van elke Labrador. In de meeste gevallen eten Labradors met overgewicht te veel en te vaak.
De kwaliteit van het voedsel dat ze eten, kan ook voor problemen zorgen. Sommige mensen geven hun Labradors te veel snacks of ander voedsel dat niet voor honden geschikt is. Dergelijk voedsel is rijk aan vetten en calorieën, maar heeft weinig voedingswaarde.
Recent is er echter nog een reden naar boven gekomen waarom met name Labradors vaak te zwaar dreigen te worden.
De genen van Labradors maken ze dik
Volgens een studie die in mei 2016 is gepubliceerd, kunnen Labradors genetisch vatbaar zijn voor obesitas. De onderzoekers melden dat een mutatie in gen dat een rol speelt bij de hormoonproductie.
Deze mutatie verstoort de codering van het melanocyten-stimulerend hormoon en endorfine, wat op zijn beurt leidt tot verhoogde genetische aanleg voor obesitas in Labradors. Deze hormonen hebben namelijk invloed op de eetlust.
Deze mutatie wordt dan ook geassocieerd met een grotere voedselmotivatie bij Labradors en nauw verwante retrievers. De onderzoekers konden de genetische mutatie alleen vinden bij Retrievers, en niet bij andere rassen.
Bovendien is opgemerkt dat Labradors die zijn opgeleid als hulphonden een hogere prevalentie van obesitas hebben en meer voedselgemotiveerd zijn dan andere Labradors.
Dus hier heb je het. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je Labrador te dik is; het staat in zijn genetische code.
Ongeacht de onderliggende redenen, is het voor hondeneigenaren van belang om hun Labrador niet te dik te laten worden, omdat overgewicht een enorme invloed heeft op de algehele gezondheid van de hond.
Labradors staan erom bekend vatbaar te zijn voor verschillende gewrichtsaandoeningen, zoals heup- of elleboogdysplasie. De extra kilo’s kunnen leiden tot een hogere belasting van gewrichten en botten, wat leidt tot een snellere achteruitgang en slijtage.
Wat te doen als je Labrador te dik is
Als je je Labrador in goede vorm wilt houden, volgen hier enkele aanbevelingen die je kan volgen.
Ondanks de recente studies die de genetische aanleg van Labrador voor obesitas aantonen, geloven de meeste dierenartsen dat het gebrek aan lichaamsbeweging en een slecht dieet in de meeste gevallen de oorzaak van het probleem zijn.
Ze raden aan om je Labrador te voorzien van mentale en fysieke trainingen en een goed hondendieet.
Om je Labrador voldoende beweging te geven, moeten frequente wandelingen en trainingssessies worden geïntroduceerd in de dagelijkse routine van de hond.
Als je niet genoeg ruimte heeft om uw Labrador de juiste training te geven, lees dan dit artikel voor leuke tips om je Labrador beweging te geven als je minder ruimte tot je beschikking hebt.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?
Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt
Bovendien is een goed gepland en uitgebalanceerd dieet ook de hoogste prioriteit.
In dit artikel lees je meer over welk hondenvoer het beste is voor je Labrador.
Honden, waaronder Labradors, houden van orde en voorspelbaarheid in hun leven. Een voerschema geeft je Labrador precies deze twee dingen.
Als je hond vaak bedelt om eten, koop dan een kleinere voerbak en voer je Labrador vaker maar met kleinere porties.
Vermijd het voeren van snacks voor mensen, zoals chips, brood, kaas en worstjes. Het is misschien moeilijker dan het klinkt (vooral als je Lab je met smekende ogen aankijkt), maar voor zijn eigen bestwil is het beter om niet te veel van je eten met je hond te delen.
Probeer tijdens je eigen maaltijden afstand te nemen van je hond. Als je thuis ontbijt, lunch of diner eet, laat je Labrador dan niet naast je zitten. Gebruik bijvoorbeeld een babyhekje om je lab uit de keuken of eetkamer te houden.
Probeer alleen hondensnacks van hoge kwaliteit te gebruiken om je Labrador te belonen. Gebruik tijdens de training kleinere snacks als je het vaak weggeeft.
Gebruik ook andere manieren om je hond te belonen, zoals een aai of een speeltje. Door je hond met andere middelen te belonen, kan je de hoeveelheid snacks die hij eet tijdens elke trainingssessie verminderen.
Soms helpt het om vezels aan het dieet van je hond toe te voegen, dit kan het hongergevoel verminderen. Er zijn echter ook verschillende hondenbrokken beschikbaar met minder calorieen, waardoor je hond toch af kan vallen zonder de hoeveelheid voer extreem te verminderen.