Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 03 augustus 2020

Waarom en hoe moet je de oren van je Labrador Retriever schoonmaken?

labrador oren schoonmaken

Oren zijn een te vaak vergeten onderdeel van het verzorgen van een Labrador Retriever. De meeste mensen die Labrador Retrievers bezitten, zijn zich niet bewust van overmatige ooruitscheiding, waardoor de oren niet vaak genoeg schoongemaakt worden.

Naast het knippen van de nagels, een borstelbeurt en af en toe een bad, hebben de oren van je Labrador Retriever aandacht nodig.

Labrador Retrievers kunnen vatbaar is voor oorinfecties. Een regelmatige reiniging van de oren kan het risico op infectie helpen voorkomen, of je kunt op zijn minst de tekenen van infectie opmerken voordat de infectie uit de hand loopt.

In dit artikel zullen we enkele van de problemen onderzoeken die zich in oren kunnen voordoen, evenals hoe je de oren van je Labrador Retriever veilig kunt reinigen.

Symptomen van een oorinfectie bij Labradors

Omdat onze honden niet met ons kunnen praten, kan het moeilijk zijn om vast te stellen of ze problemen hebben met hun oren. Zoals bij veel ziekten die kunnen voorkomen, is het onze taak als goede hondenbezitters om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen van een oorontsteking, zodat we ervoor kunnen zorgen dat onze honden tijdig veterinaire zorg krijgen!

De eerste symptomen van een oorontsteking bij Labrador Retrievers zijn jeukende oren of schudden van het hoofd. Af en toe krabben is volkomen normaal – oren jeuken soms nou eenmaal, net als de rest van het lichaam van een hond! Als de hond echter meer krabt dan normaal, dan moet u rekening houden met een mogelijke oorontsteking. Sommige honden zullen zelfs zo veel aan hun oren krabben dat ze bloeden. Als je hond dit punt bereikt, heeft hij absoluut snelle medische hulp nodig, zodat de oren geen verdere schade oplopen.

Overmatig schudden van hun hoofd kan ook een teken zijn van een oorontsteking, omdat uw Labrador Retriever zal proberen de jeuk en pijn in hun oren te verlichten. In plaats van hun oren te jeuken met hun voet, kunnen ze proberen hun hoofd krachtig te schudden om het gevoel te verlichten. Je merkt misschien ook dat ze het ene oor anders vasthouden dan het andere. Hoewel uw Labrador Retriever hangende oren heeft, die niet zoveel richtingen kunnen bewegen als honden met prikoren, kunnen ze de basis van hun oor nog steeds hoger of lager houden om ongemak aan te geven.

Een ander vroeg teken van oorontsteking is janken of gillen. Als je de oren van je hond aanraakt, krijg je mogelijk een kreet van pijn en ongemak. Je hond kan ook vocaliseren terwijl hij aan zijn eigen oor krabt of zijn hoofd schudt, omdat hij meer kwaad dan goed kan doen in zijn pogingen om de symptomen van oorontsteking te verlichten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Naast jeuk, trillen en janken, kun je andere symptomen opmerken als de oorontsteking verder gevorderd is. Soms kun je roodheid of zwelling in het oor zien – dit hangt er meestal vanaf of de infectie zich in het binnen-, midden- of buitenoor bevindt. Van de 3 soorten oorinfecties is het het moeilijkst om fysieke tekenen van roodheid te zien als de infectie zich in het binnenoor bevindt.

Bovendien kan een oorontsteking ervoor zorgen dat de oren van je Labrador Retriever een vreselijke geur hebben, vaak vergezeld van een donkere afscheiding. Soms zie je ook korstjes op of in de oren van je hond.

Een beetje natuurlijke oorsmeer is OK! Honden moeten natuurlijk oorsmeer hebben, net als wij mensen. Wanneer die afscheiding echter donker en stinkend wordt, is het tijd om een ​​dierenarts te bezoeken.

Let op: als je hond een van deze tekenen van een oorontsteking begint te ontwikkelen, moet hij door een dierenarts worden behandeld. Regelmatige oorreiniging helpt oorinfecties te voorkomen, maar de enige manier om van een infectie af te komen is met medische zorg van de dierenarts.

Een van de redenen waarom oorinfecties door een dierenarts moeten worden behandeld, is dat er verschillende oorzaken zijn van oorinfecties. De dierenarts van je Labrador Retriever kan indien nodig onderzoeken welke parasiet of bacterie aanwezig is, zodat je hond de beste medicatie kan krijgen om zijn infectie te verlichten.

Een veel voorkomende oorzaak van oorinfecties bij Labrador Retrievers zijn bacteriën. De bacteriën die oorontstekingen veroorzaken, leven graag op vochtige, donkere plaatsen – en de gehoorgangen van je hond vormen de perfecte omgeving. Een overgroei van gist is nog een andere oorzaak van oorontstekingen.

Ten slotte kan vuil dat in het oor van je Labrador Retriever komt, of een parasiet zoals oormijt, bijdragen aan een zich ontwikkelende oorontsteking. Ook bij oormijten is het het beste om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Oormijt kan behandeld worden met zalf maar het is geen goed idee om allerlei middeltjes te gebruiken als je niet zeker weet dat het om oormijten gaat.

Risicofactoren voor oorinfecties bij Labradors

Honden die het grootste risico lopen om bacteriële of schimmelinfecties in de oren op te lopen, zijn rassen met slappe, hangende oren – inclusief de Labrador Retriever. Hoewel hun oren druppelvormig zijn, zijn de oren van een Labrador Retriever nog steeds relatief klein in vergelijking met rassen zoals de Basset Hound of Cocker Spaniel. Hun lichtere en kleinere oren helpen de kans op infectie te verminderen, omdat het gemakkelijker is om lucht door te laten, hoewel het risico nog steeds wat hoger is.

Vocht in het oor van een hond is een andere grote risicofactor voor het ontwikkelen van een oorontsteking. Dit is een risicofactor waar Labrador Retrievers bijzonder vatbaar voor zijn, gezien hun liefde voor water! Als hun oren na het zwemmen geen speciale aandacht krijgen, kan overtollig water bijdragen aan het creëren van een omgeving waarin bacteriën kunnen gedijen. Gelukkig zullen veel oorreinigers voor honden helpen om een ​​drogere omgeving te behouden om dit risico te verminderen.

Honden met allergieën zijn ook zeer vatbaar voor het ontwikkelen van oorontstekingen. Er wordt zelfs geschat dat tot 80% van de honden met voedselallergieën ook last zullen hebben van oorontstekingen (https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-ear-infections/). Bij honden met huidallergieën daalt dat aantal tot 50%, hoewel de helft van de honden met huidallergieën die oorontstekingen ontwikkelen nog steeds een relatief groot deel is.

Als je een hond met allergieën hebt, kun je met de dierenarts overleggen om te bepalen welke behandeling het beste is. Medicijnen kunnen variëren, afhankelijk van de individuele allergieën van je Labrador Retriever. Bij honden met voedselallergieën kun je hypoallergeen voer proberen, bijvoorbeeld Royal Canin Hypoallergenic.

Andere medische problemen kunnen bijdragen aan oorontstekingen bij Labrador Retrievers. Bepaalde auto-immuun- of endocriene aandoeningen kunnen leiden tot oorontstekingen of een hoger risico daarop voor je hond.

Voorwerpen in de gehoorgang of verwondingen aan het oor kunnen ook tot een infectie leiden. Sommige verwondingen leiden tot een vervorming waardoor het oor moeilijker oorsmeer kan verdrijven of een goede luchtstroom onmogelijk maakt.

Voorwerpen in het oor die er niet horen te zijn, kunnen bijdragen aan oorontstekingen door bacteriën te introduceren of door irritatie te veroorzaken. Als je veel tijd in het bos of op het strand doorbrengt met je Labrador Retriever, moet je vooral goed opletten en de oren goed controleren. Zand, vuil of stukjes van planten kunnen in de oren terechtkomen en irritatie veroorzaken. Een goede oorreiniging na dit soort avonturen kan helpen om vreemde voorwerpen snel te ontdekken.

Ten slotte kan overmatig schoonmaken zelf ook een oorzaak zijn van het ontwikkelen van een oorontsteking. Hoewel je ervoor wilt zorgen dat de oren van je hond schoon en gezond zijn, krijgen sommige honden gevoelige oren als je ze juist te vaak schoonmaakt.

Over het algemeen is één keer per maand ideaal voor veel honden, hoewel vaker schoonmaken nodig kan zijn, afhankelijk van de oren en levensstijl van je individuele Labrador Retriever.

Hoe maak je de oren van je Labrador schoon?

Als je de beste reiniging, specifiek geschikt voor jouw Labradors oren wil, is het het beste om de dierenarts om advies te vragen, zeker als je Labrador snel last van zijn oren heeft. Er zijn veel soorten oorreinigingsoplossingen beschikbaar, waaronder oplossingen die was afbreken. Sommige reinigers zijn alleen bedoeld voor gebruik aan de buitenkant van het oor en sommige helpen de gehoorgang uit te drogen na het zwemmen.

In de meeste gevallen is de beste oorreiniger er een die in de gehoorgang wordt gegoten. Honden hebben een “L” -vormige gehoorgang, dus het is moeilijk om hun gehoorgang veilig schoon te maken door iets in hun oor te steken. In plaats daarvan, moet je wat tijd besteden aan het van buitenaf masseren van het oor nadat je de oorreiniger in hun oor heeft gedaan. Veel honden houden van deze stap, omdat het goed voelt om hun jeukende oor te laten masseren!

Een tip om je hond te laten wennen aan oorreiniging is om ervoor te zorgen dat je de oorreinigingsoplossing warm houdt. Als er koude vloeistof in de oren van je hond wordt gebracht, kan de hond schrikken van het temperatuurverschil, waardoor elke volgende oorreiniging weerstand op kan wekken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Nadat je de oorreiniger in de gehoorgang van je Labrador Retriever hebt gemasseerd, is het tijd om de reiniger te verwijderen. Veel honden zullen hun hoofd schudden, wat een deel van de oorreinigingsoplossing kan verdrijven. Zorg er in dit geval voor dat je de oren van je Labrador Retriever buiten schoonmaakt, of ergens waar geen vlekken op meubels of muren kunnen komen.

Nadat je je Labrador Retriever zijn hoofd hebt laten schudden, is het tijd om de overtollige oplossing weg te vagen. Het is belangrijk om voor deze stap een absorberend gaasje te gebruiken in plaats van wattenschijfjes of wattenstaafjes.

Papieren doekjes of wattenschaafjes kunnen stukjes materiaal achterlaten die juist nog meer irritatie zullen veroorzaken. Omdat een gaascompres is ontworpen voor gebruik in operaties en andere medische doeleinden, is het ontworpen om niet uit elkaar te vallen wanneer de overtollige oorreinigingsoplossing wordt weggeveegd.

Als je een wattenstaafje in de gehoorgang van je hond steekt, loop je het risico dat je vuil verder naar binnen duwt. In plaats daarvan zorgt het reinigen met de juiste hondveilige oorreinigingsoplossing ervoor dat het vuil de gehoorgang verlaat, waar het veilig kan worden afgeveegd.

Als je hond tenslotte vuil aan de buitenkant van zijn oor heeft, kun je een doekje gebruiken om de buitenkant van het oor schoon te maken.

Als je je zorgen maakt over de oren van je hond of hoe je ze op de juiste manier schoonmaakt, neem dan contact op met de dierenarts! Met de hulp van je dierenarts kun je de oren van je Labrador Retriever mooi en gezond houden en vrij van oorinfecties!

De beste oorreinigers voor Labradors

Virbac Epi-Otic

Virbac Epi-Otic is een perfecte oorreiniger voor Labradors, omdat niet alleen uitstekend reinigt, maar ook jeukstillend en vochtregulerend werkt. Deze reiniger heeft een samenstelling die ervoor zorgt dat de werkzame stoffen lang werkzaam blijven, waardoor je de oren langer jeukvrij blijven.

Sire Clean Ear

Ook Sire Clean Ear is een goede oorreiniger, het reinigt op milde wijze de gehoorgang. De reiniger kan oormijt helpen voorkomen, maar als deze al aanwezig is kan je het gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld medicatie van de dierenarts.