Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 27 januari 2020

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Blonde labrador

Blonde Labradors zijn ongekend populair door hun intelligentie en werkwillige karakter. Ze zijn dol op mensen, en werken dan ook graag met ze samen.

Dit maakt blonde Labradors uitstekend geschikt als veelzijdige werkhond, hulphond en gezinshond.

Deze kleur is niet altijd zo populair geweest bij Labradors, en zwart is nog steeds de meest voorkomende kleur. Er is geen enkele andere kleur bij Labradors die in zoveel verschillende tinten bestaat.

In dit artikel kan je alles lezen over blonde Labradors. Van zijn geschiedenis, tot het karakter, de prijs en mogelijke verschillen met andere kleuren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


De geschiedenis van de blonde Labrador

Volgens historische bronnen zou de eerste geregistreerde blonde Labrador uit het VK komen. In 1899 werd daar de Labrador genaamd Ben van Hyde geboren.

Dit was echter niet de eerste blonde Labrador die ooit heeft bestaan. Bijna 50 jaar voorafgaand aan Major Radcliff’s Ben of Hyde, verschenen blonde Labradors al op schilderijen en in lokale verhalen volgens mevrouw Mary Roslin Williams – een schrijfster en een hondenfokker.

Hoewel ze lang niet zo populair waren als zwarte Labradors, werden blonde Labradors langzaam steeds meer voorkomend. Ze mochten deelnemen aan hondententoonstellingen na de Eerste Wereldoorlog en hun stempel drukken op hondenkampioenschappen over de hele wereld.

In 1933 was een Labrador genaamd Ming de eerste blonde Lab die de titel van Amerikaans veldkampioen won.

Met de tijd groeide de populariteit van blonde Labradors waardoor je ze steeds meer zag in Amerika en Europa.


SNELLE TIP

Als je je aan het voorbereiden bent op de komst van een puppy en een boek over honden zoekt die je een hondenleven lang kan gebruiken als naslagwerk, dan kun je stoppen met zoeken. Het boek ‘Door de ogen van de hond’ van Jos Oosting is een bestseller op het gebied van hondenboeken. Als je vanaf het begin een positieve, hechte relatie met je pup op wil bouwen, en een hond wil die goed luistert, dan is dit boek de beste keuze. Jos Oosting staat bekend om zijn trainingsmethode, die gebaseerd is op rust, vertrouwen en natuurlijk leiderschap, die ervoor zorgt dat je hond graag met je samen wil werken. Het hebben van een hond is niet altijd even makkelijk, en bij niemand verloopt de opvoeding vlekkeloos. Als je goed voorbereid wil zijn, is ‘door de ogen van de hond’ een absolute aanrader!

Klik hier om meer te lezen over het boek van Jos Oosting


Deze trend sloeg Nederland niet over en in 1964 werd Candlemas Oberon – een blonde Labrador reu – naar Nederland gebracht.

Hij werd uiteindelijk een voorvader van toekomstige kampioenen en een zeer bewonderde lijn van Labradors in Nederland.

Tegenwoordig worden blonde Labradors hoog aangeschreven vanwege hun aard, ongelooflijke werkethiek en aanpassingsvermogen.

Ze worden beschouwd als een perfecte familiehond, maar hebben zich ook bewezen als geweldige hulphonden – waarbij de blonde Labrador genaamd Endal als een van de meest bekende Labrador hulphonden bekend staat.

De verschillende tinten een blonde Labrador

Blonde Labradors zijn er in verschillende tinten. Er zijn 5 erkende tinten blonde Labradors.

Het is misschien een verrassing voor sommigen, maar historisch gezien waren donkere tinten geel populairder en er was meer vraag naar dan hun lichtere tegenhangers. Deze trend veranderde toen honden meer een familiehuisdier werden dan werkhonden.

Vosrode Labrador (Fox Red Labrador)

Vosrode Labrador

Fox Red of Vosrood is de donkerste van alle tinten bij blonde Labradors. Ze zijn niet uniek of zeldzaam (zoals sommigen misschien denken) en worden naast Donkergeel beschouwd als de oorspronkelijke kleur van blonde Labradors.

Met het verstrijken van de tijd werden lichtere tinten echter steeds populairder. Tegenwoordig zien velen liever Labradors in lichtere tinten.

Het hele lichaam van Fox Red Labrador is bedekt met rijke en donkere (bijna rode) geeltinten.

Donkergele Labrador

Donkergele Labrador

Labradors met een donkergele kleur zijn aanzienlijk lichter in vergelijking met vosrode, maar het wordt nog steeds beschouwd als een relatief donkere kleur bij blonde Labs. De donkere kleur bedekt het hele lichaam van de hond van de punt van het hoofd tot de punt van de staart.

De populariteit van deze kleur is, net als bij Vosrood, de laatste jaren gedaald ten gunste van lichtere tinten, maar het wordt nog steeds als een vrij veel voorkomende kleur beschouwd.

Middelblonde Labrador

Middelblonde Labrador

Middelgele of middelblonde Labradors zijn erg populair en je komt ze op straat overal tegen. Dit is eigenlijk de meest voorkomende kleur van Labradors.

De gelige vacht bedekt het grootste deel van hun bovenlichaam, nek, hoofd en benen. Ze zijn lichter van kleur dan donkergele Labradors.

De kop, de gebieden rond de oren en de punt van de staart zijn iets donkerder dan het lichaam zelf.

Crème Labrador

Cream Labrador

Crèmekleurige Labradors zijn veel lichter van kleur dan hun donkerblonde soortgenoten.

Voor sommigen ziet de kleur eruit alsof het dichter bij wit is dan geel, maar ze hebben donkerdere gele tinten bovenop hun oren, hoofd, punt van de staart en poten.

Lichtblonde of ”witte” Labrador

Lichtblonde of ”witte” Labrador

Labradors met een lichtblonde kleur zien er voor velen uit alsof ze wit zijn. Dit is echter niet het geval. Ze worden nog steeds als blond beschouwd, en zijn niet wit maar heel lichtblond. Hun hele lichaam is bedekt met een zeer heldere beige tint inclusief oren en gebieden rond neus en staart.

Sommige fokkers adverteren Labradors met deze kleur als witte Labradors om de prijs te verhogen, maar je moet je niet voor de gek laten houden, ze zijn niet zeldzaam en zeker niet wit.

Houd er rekening mee dat verschillende Labradors hun eigen vachttinten hebben en er misschien iets anders uitzien dan de standaardkleuren.

Hoe oud worden blonde Labradors

Wanneer je je Labrador-puppy kiest, wil je deze natuurlijk het liefst voor altijd houden. Helaas is dit niet mogelijk, maar het is wel mogelijk om een pup te kiezen met hogere kansen voor een langer en gezonder leven.

Blonde Labradors leven gemiddeld 12.1 jaar volgens een recente studie, uitgevoerd op 33.000 Labradors in het Verenigd Koninkrijk. Dit is bijna 10% langer dan chocolade Labradors die gemiddeld 10,7 jaar oud worden.

Volgens dezelfde studie leven blonde Labradors niet alleen langer, maar hebben ze ook minder gezondheidsproblemen.

Hoe gezond zijn blonde Labradors

Blonde Labradors zijn zeer populair als hulphond voor mensen met een handicap. Ondanks hun enorme kracht en algehele goede gezondheid zijn blonde Labradors echter niet immuun voor  gezondheidsproblemen.

Net als hun zwarte en chocolade soortgenoten, hebben blonde Labradors de neiging heup– of elleboogdysplasie te ontwikkelen als ze ouder worden.

Artrose en stijfheid van de gewrichten zijn andere gevolgen van deze aandoeningen, waardoor rennen, lopen of zelfs bewegen pijnlijk en zeer oncomfortabel wordt voor de hond.

Vanwege hun legendarische eetlust, bestaat er bij Labradors een kans dat ze obesitas ontwikkelen, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op gewrichtsaandoeningen.

Obesitas en overgewicht zijn de meest voorkomende gezondheidsprobleem onder Labradors in alle tinten en kleuren.

Oor- en huidinfecties zijn ook gezondheidsproblemen die vaak worden waargenomen bij Labradors, maar blonde (en zwarte) Labradors hebben naar alle waarschijnlijkheid twee keer minder kans om deze aandoeningen te ontwikkelen in vergelijking met chocolade Labradors.

Over het algemeen wordt aangenomen dat blonde Labradors sterke en gezonde honden zijn met slechts weinig gezondheidsrisico’s die voornamelijk een genetische achtergrond hebben.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?


Populariteit van blonde Labradors

Volgens AKC is de Labrador Retriever het populairste hondenras ter wereld.

De populariteit van elke kleur Labrador verschilde echter in de loop van de tijd.

In het verleden waren zwarte Labradors veel populairder dan blonde Labradors. Dit was voornamelijk te wijten aan het feit dat ze als minder goede jachthonden werden beschouwd omdat de oorspronkelijke Labs zwart waren.

Deze trend verdween langzaam en tegenwoordig winnen blonde Labradors aan populariteit.

Een van de redenen waarom blonde Labradors de afgelopen decennia aan populariteit hebben gewonnen, is waarschijnlijk een reeks tv-commercials was die werden gemaakt door een Britse producent van toiletpapier. Deze ‘Kleenex- puppies’ uit de reclames, maakten de blonde Labrador populairder dan ooit tevoren.

Tegenwoordig overtreffen blonde Labradors hun zwarte en bruine rasgenoten in populariteit. Ze werden veel gebruikt als hulphonden voor blinden of gehandicapten. Bovendien zijn ze vanwege hun aard en mooie uiterlijk populair bij jonge stellen en gezinnen met kinderen.

Ondanks de populariteit van blonde Labradors, is het niet de meest voorkomende kleur. Zwarte Labradors hebben deze titel.

Dit kan worden verklaard door het feit dat het zwarte gen dominant is, terwijl de genen voor blond of bruin recessief zijn. Hierdoor is de zwarte kleur meer voorkomend dan elke andere kleur.

Karakter van de blonde Labrador

Hoe intelligent is een blonde Labrador?

Blonde Labradors zijn, net als Labradors met andere kleuren, behoorlijk intelligent. Labradors worden om deze reden veel gebruikt als hulphond of als werkhond.

Volgens sommige bronnen zijn zwarte Labradors intelligenter dan blonde of bruine, maar dit blijft een punt van discussie.

Op het punt van intelligentie komen de meeste Labradors, ongeacht de kleur, niet snel iets tekort, waardoor je je keuze hier niet door hoeft te laten bepalen.

Hoe goed kan je een blonde Labrador trainen?

Ook hierover bestaan vooroordelen, waarvoor beperkt wetenschappelijk bewijs bestaat. Volgens een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk zouden zwarte Labradors het makkelijkst te trainen zijn.

Veel mensen zullen het er echter mee eens zijn dat ook blonde Labradors graag samenwerken met hun baas, waardoor ze zeer goed trainbaar zijn.

Labradors uit werklijnen lijken gemiddeld echter de grootste motivatie te hebben om hun baas te gehoorzamen, maar deze Labs hebben meestal ook meer beweging nodig.

Blonde Labradors zijn iets minder vaak voorkomend in werklijnen, maar zeker niet zeldzaam. Als je een creme of heel licht gekleurde Labrador wil, zal je binnen werklijnen waarschijnlijk wat harder moeten zoeken.

Hoeveel energie heeft een blonde Labrador?

De blonde Labrador heeft de reputatie meer meegaand en rustiger te zijn dan zwarte of bruine Labs.

Dit is opnieuw vooral gebaseerd op speculatie, maar zou verklaard kunnen worden door het feit dat de blonde Labrador vooral heel populair was (en nog steeds is) als gezinshond en als hulphond.

Zoals hierboven beschreven, zijn Labradors uit werklijnen gemiddeld wat werkwilliger en energieker. Over het algemeen hebben Labradors echter veel energie, en zeker als ze jong zijn kan je er je handen aan vol hebben.

Wat dit betreft is het vooral belangrijk om naar de ouders van de pups te kijken. Als je een rustige Labrador wil, is de kans het grootst dat je pup ook een rustig karakter zal hebben als deze uit een teef en reu met een kalm karakter komen.

Houd er echter rekening mee dat ook een Labrador uit rustige lijnen, als jonge hond behoorlijk druk kan zijn. Dit is normaal en wordt vanzelf minder wanneer je de energie van je hond in goede banen leidt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Hoeveel kost een blonde Labrador?

Als je een Labrador pup van een erkende fokker koopt, zal de prijs van de pup meestal rond de 1000 euro liggen. Er zijn echter een paar dingen die de prijs hoger op kunnen doen lopen.

Zo vragen de meeste fokkers bijvoorbeeld meer voor een teefje waar in de toekomst mee gefokt kan worden, en het is niet ondenkbaar dat een Labrador pup uit winnende show- of werkhonden meer geld kost.

Een snelle blik op marktplaats geeft een beeld van de prijs van een Labrador puppy zonder stamboom. Deze varieert nogal, maar zal meestal tussen de 400 en 600 euro liggen.

Houd er rekening mee dat er op marktplaats veel geadverteerd wordt door broodfokkers. Ook op marktplaatsen van social media zoals Facebook kan dit het geval zijn.

Voorzichtigheid is geboden, zeker omdat de ouders van stamboomloze Labradors vaak niet gecontroleerd worden op erfelijke ziekten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?