Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 februari 2020

Labrador fokkers in Nederland

Labrador fokkers in Nederland f

De juiste Labrador fokker vinden is niet altijd even makkelijk. Labradors zijn ongekend populair bij allerlei hondenliefhebbers, en doen dienst als gezelschapshond, maar ook als werkhond.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, bekijk dan deze lijst van hondenfokkers die we voor je hebben samengesteld.

Om het wat makkelijker te maken, hebben we ze geordend op provincie en het type Labrador dat ze fokken, Engelse Labradors (showlijn), of Amerikaanse Labradors (werklijn/Field Trial).

De kleur van je toekomstige pup moet eigenlijk niet je hoogste prioriteit zijn. Het is belangrijker dat het karakter van een puppy goed bij je past. Voor de hondenliefhebbers die dit wel belangrijk vinden, hebben we ook toegevoegd welke kleuren pups regelmatig door de fokkers worden gefokt.


TOP TIP:

Bereid je goed voor op de komst van je puppy door een boek over puppytraining te lezen. Zo weet je wat je kunt verwachten van een pup, en leer je hoe je je pup het beste kunt trainen. Een perfect boek om mee te beginnen is ‘Welkom Puppy’ van Joke Monteny.


Moet ik een showlijn of werklijn Labrador kiezen?

Labradors bestaan in allerlei verschillende typen, met bijbehorende verschillen in uiterlijk en karakter. De ‘showlijn’ Labrador is wat breder gebouwd, en heeft een iets minder veeleisend, vaak wat rustiger karakter.

De werk, of Field Trial Labrador is vaak wat actiever en feller als het op jachtwerk aankomt. Deze Labradors werken graag!

Soms wordt voor showlijn Labradors de term Engelse Labrador gebruikt, en voor werklijn Labradors de term Amerikaanse Labrador. Deze termen verwijzen naar een bepaald lichaamstype.

Een Engelse Labrador kan echter heel goed beschikken over Amerikaanse voorouders, en andersom. De termen Engels en Amerikaans staan voor het type Labrador, niet waar de hond of zijn voorouders vandaan komen.

Zo worden er in Engeland ook hele goede Field Trial Labradors gefokt, en lopen de Amerikanen zeker niet achter als het op Labradors met showlijnen aankomt.

Het is daarom niet correct om het type Labrador aan te duiden met Amerikaans of Engels. Deze termen zouden alleen gebruikt moeten worden om de herkomst van de hond aan te duiden.

Er zijn fokkers die proberen het beste van beide typen Labradors te combineren. Dit levert meestal Labradors op die geen typisch show of werk uiterlijk/karakter hebben. Ze doen het prima in de showring, maar ze leveren ook prima prestaties in het veld.

Dit soort Labradors worden vaak aangeduid als ‘Dual Purpose’. Ze zijn zeer geschikt voor mensen die een wat lichter type Labrador willen, met een wat minder felle werklust dan Labradors uit werklijnen.

In de lijst hieronder staan veel fokkers onder het kopje ‘showlijn’ maar dit hoeven niet perse typische showlijnen te zijn. Veel fokkers fokken met honden die gemiddeld goed voldoen aan de rasbeschrijving, en niet extreem ‘zwaar’ of ‘licht’ gebouwd zijn.

Wil je meer weten over de verschillen tussen werklijnen en showlijnen? Lees dan dit artikel.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Welke kleur Labrador moet ik kiezen?

Voor de gemiddelde hondenliefhebber, die gewoon een leuke gezinshond wil, moet de kleur zoals we eerder hebben gezegd niet zoveel uitmaken.

Het is veel belangrijker dat het karakter van de Labrador goed bij je past. We kunnen ons echter voorstellen dat je een voorkeur hebt voor een kleur.

Daarom hebben we ook de verschillende kleuren Labradors die we bij de pups van de fokkers zien vermeld.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Bruine Labrador – alles dat je moet weten

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten


Welke Labrador fokker moet ik kiezen?

Een Labrador zal meestal minstens 10 jaar oud worden, en het is natuurlijk geen succes als je een Labrador puppy kiest die eigenlijk niet goed bij je situatie past.

Zo zal elke Labrador zich minder goed gedragen als je geen zin of tijd hebt om hem de mentale en fysieke uitdagingen te geven die hij nodig heeft.

Een Labrador met een zeer werklustig karakter uit werklijnen zal meestal echter meer aandacht en toewijding vereisen dan een Labrador met een rustig karakter uit showlijnen.

Andersom zal een stevige Engelse Labrador je misschien teleurstellen als je goed wil worden in een bepaalde hondensport of als je op hoog niveau mee wil doen in de sport bijvoorbeeld.

Of wil je misschien in de toekomst ook een nestje Labrador pups fokken? Dan kan het de moeite waard zijn om bij een fokker naar de resultaten die de ouderdieren bij shows of in de sport geboekt hebben te kijken.

Als je gewoon een leuke gezinshond wil en niet de intentie hebt ermee te sporten, is het wellicht niet de moeite waard meer te betalen voor een Labrador uit goede show of werklijnen.

Er zijn veel Labrador fokkers, elk met hun eigen doel en ideeen over de ideale Labrador. Het is belangrijk om goed na te denken over de voorwaarden waar een Labrador voor jou aan moet voldoen.

Wat wil je bijvoorbeeld met de hond doen? En wat vind je zelf een fijn karakter? De meeste fokkers beantwoorden graag vragen over het karakter en de werklust van hun Labradors. Daarnaast vinden ze het vaak niet erg als je een keer een afspraak maakt om de ouderdieren te komen bekijken.

De meeste fokkers hebben er een hekel aan als je alleen een email stuurt over de beschikbaarheid en prijs van eventuele pups. Ze willen liever dat je je even voorstelt, iets vertelt over je gezinssituatie, waarom je interesse hebt in een Labrador puppy en wat je graag wil doen met je hond.

De prijs van een Labrador pup ligt rond de 1000-1300 euro. Een Labrador uit ouderdieren die het zeer goed doen op shows of in de jachtsport kan echter veel duurder zijn.

Vergeet niet de meest essentiële spullen voor je puppy in huis te halen! Om de pup gezond te houden, zal je hem regelmatig moeten ontwormen. En om vlooien uit je huis te houden, is een vlooienmiddel voor pups geen overbodige luxe. Maar natuurlijk moet je je nieuwe pup ook direct verwennen met allerlei leuk speelgoed, geef jouw kleine Labrador bijvoorbeeld een leuk Puppypakket cadeau!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Labrador Prijs – wat kost een Labrador Retriever

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?