Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 18 maart 2020

Alles over de Zilveren of Grijze Labrador

Grijze Labrador pup

De grijze, of zilver kleur bij Labradors is een kleur die veel mensen prachtig vinden, maar door veel fokkers niet als gewenst wordt gezien.

De kleur ontstaat door een verdunningsgen bij bruin gekleurde Labradors. Hierdoor wordt de Labrador niet bruin, maar grijs of zilverkleurig.

Wil je graag een Labrador met deze kleur? Dan is het een goed idee om je goed in te lezen over mogelijke gedrags en gezondheidsproblemen bij honden met deze bijzondere kleur.

In dit artikel zullen we je proberen alles te vertellen over grijze Labradors.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je een zilveren of grijze Labrador kopen?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Zijn grijze Labradors zeldzaam?

In Nederland komen grijze of zilveren Labradors heel weinig voor. Ook in Amerika, waar het fokken van Labradors met deze kleur begon, komen ze iets vaker voor, maar zijn ze nog steeds vrij zeldzaam.

De reden dat je grijze Labradors heel weinig tegenkomt in Nederland, is omdat de kleur officieel niet erkend is bij Labradors. Voor de meeste Labrador fokkers willen honden fokken die aan alle eisen voldoen, en daar hoort een correcte kleur natuurlijk ook bij.

Een Labrador fokker zal dus niet snel zilver grijze Labrador fokken, omdat deze kleur eigenlijk niet bij het ras hoort, althans in Nederland.

Ze zijn zo zeldzaam dat we slechts een enkele fokker in Nederland konden vinden, en een aantal in Belgie. Helaas is deze kleur populair bij verschillende broodfokkers. Het is geen goed idee om hier een grijze Labrador pup te kopen.

Lees hier waarom.

Is een zilveren Labrador een rashond?

Grijs, of zilver, is nogal een controversiele kleur bij Labradors. Het zorgt voor veel discussie, en veel mensen gaan ervanuit dat de kleur ontstaat door te kruisen met Weimaraners.

Er zijn echter ook fokkers die beweren dat de grijze Labradors ontstaan zijn uit rasechte bruine Labradors, waarbij op de een of andere manier het verdunningsgen aanwezig was.

Zilver grijze Labrador kunnen herleid worden naar twee verschillende fokkers in Amerika, die in de jaren 80 begonnen met het fokken van Labradors in deze kleur.


SNELLE TIP

De beste voorbereiding begint met een goed boek. Wil je alles leren over Labrador Retrievers voordat je puppy thuis komt? Lees dan het boek ‘Labrador Retriever’ van Esther Verhoef


Beide fokkers beweren dat de kleur van nature af en toe voorkomt in nesten met bruine Labradors. De Labradors die ze gebruiken, zijn echter terug te leiden naar één fokker, genaamd “Kellogg kennels”.

Deze kennel stond bekend om zijn ‘Pointing Labradors’. Dit ‘pointing’, is gedrag dat je veel ziet bij, zoals de rasnaam het al zegt, Pointers. Pointers zijn herkenbaar aan hun typische houding die ze aannemen als ze wild zien of ruiken, ze wijzen het wild als het ware aan.

Weimareners staan ook bekend als honden die dit gedrag vertonen, en dit is waarom veel mensen denken dat de kleur eigenlijk ontstaan is door het inkruisen van Weimaraners.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Helaas is het onmogelijk om na te gaan hoe de kleur nu echt ontstaan is, en er zijn ongetwijfeld fokkers die Weimaraners gebruiken om deze bijzondere kleur bij Labradors te fokken.

Er zijn echter ook fokkers die alleen Labradors met een stamboom (uit Amerika bijvoorbeeld) gebruiken uit lijnen waar deze kleur voorkomt.

De vraag of grijze Labradors echte Labradors zijn, is dus niet altijd zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn landen waar een zilver grijze Labrador gewoon ingeschreven kan worden bij het stamboek. Dit zijn in theorie dus echte Labradors met een stamboom.

Grijze Labradors zonder stamboom bestaan echter ook, deze zijn veel te vinden bij broodfokkers. Bij deze Labradors is het natuurlijk altijd de vraag hoe raszuiver ze zijn.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de meeste zilver grijze Labradors van erkende fokkers eruit zien als Labradors en zich gedragen als Labradors. Ze hebben alleen een andere kleur die niet erkend is in Nederland.

Is de grijze kleur erkend in Nederland?

Zoals je hierboven misschien al gelezen hebt, is de zilver grijze kleur bij Labradors niet erkend in Nederland. Ze kunnen in Nederland dus niet geregistreerd worden bij een Labrador stamboek.

Voor zover we konden vinden, kunnen zilver grijze Labradors alleen geregistreerd worden bij de American en de UK kennel club. In Amerika worden ze dan geregistreerd als bruin, en in Engeland worden ze geregistreerd als ´niet erkend´.

Het lijkt erop dat ze ook in Duitsland ingeschreven kunnen worden, waarbij de kleur dan beschreven wordt als bruin. Een hond uit Duitsland kan dus over een stamboom beschikken, maar je moet je ervan bewust zijn dat deze stamboom in Nederland weinig waarde heeft als je bijvoorbeeld naar shows wil met je hond.

Waar kun je een zilveren of grijze Labrador kopen

Hebben zilver grijze Labradors Weimaraner in zich?

Of grijze Labradors het resultaat zijn van een inmenging met weimaraner, of van het natuurlijk voorkomen van het verdunningsgen bij Labradors, is een groot discussiepunt.

Zoals je hierboven misschien hebt kunnen lezen, leiden de meeste lijnen terug naar dezelfde kennel, waarvan het niet onmogelijk wordt geacht dat deze Weimaraners hebben ingekruist.

Er zijn echter een handjevol fokkers in Europa met grijze Labradorlijnen die verschillende generaties van Labradors met stambomen als voorouders hebben. Heel veel Weimaraner genen zullen hier dus niet meer inzitten, als ze er al in zaten.

Het is echter bij Labradors met deze kleur, of elke andere bijzondere kleur eigenlijk, van belang heel goed op te letten of de fokker waar je de Labrador vandaan haalt eerlijk is en goed voor zijn honden zorgt.

Honden met bijzondere kleuren zijn ongekend populair bij broodfokkers. Niet alleen de slechte gezondheid en erbermelijke leefomstandigheden van de ouders zijn goede redenen om hier geen puppy te kopen. De kans is ook groot dat je zogenaamde Labrador puppy een kruising met een ander ras is.

Wat is het verschil tussen zilveren Labradors en Weimaraners?

Je wil een hond met deze mooie kleur, maar een gezonde, mooie grijze Labrador vinden is een opgave. Waarom niet gewoon een Weimaraner?

Weimaraners zijn geweldige honden, en zeker geschikt voor de actieve hondenliefhebber. Maar het zijn zeker geen Labradors!

Een weimaraner is een echte jachthond, van een ander type dan de Labrador. Ze werden gefokt voor het opsporen van wild, niet perse voor het terugbrengen ervan. Wat ze overigens natuurlijk wel prima kunnen.

Weimaraners kunnen alles dat een Labrador ook kan, maar ze zijn een stuk feller in hun jachtdrift. Ze hebben dus een eigenaar nodig die weet hoe je deze jachtdrift in goede banen kan leiden, en begrijpt wat een jachthond nodig heeft.

Het zijn geweldige honden die zeker ook in een gezin kunnen passen, maar we zouden ze niet aanraden voor beginners. Wil je er toch graag een? Lees je goed in over het ras en maak eens een paar afspraken met eigenaren van Weimaraners, zodat je goed met het ras kennis kan maken.

Het is een heel slecht idee om een Weimaraner in huis te nemen, omdat je de kleur zo mooi vindt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?


Blijven de ogen van een grijze Labrador blauw?

Zilver grijze Labradors worden geboren met blauwe ogen. Dit is hetzelfde bij de meeste pups van elke kleur en elk ras. Na 10 weken, zullen de ogen van de puppy langzaam donkerder worden. Bij grijze Labradors krijgen de ogen een lichte, gele kleur.

De reden dat jonge puppy’s een blauwe oogkleur hebben, is omdat melanine, het pigment dat de huid en ogen hun kleur geeft, zich pas begint te ontwikkelen als de pup ouder is.

Wat is het karakter van een zilveren Labrador?

Omdat grijze Labradors in Nederland zo weinig voorkomen, konden we weinig vinden over karakterverschillen tussen Labradors van deze kleur en Labradors met andere kleuren.

Van bruine Labradors is echter bekend dat ze soms wat hyperactiever en minder goed trainbaar kunnen zijn. Veel eigenaren van bruine Labrador zullen dit echter tegenspreken, en het hangt volledig af van de manier waarop een fokker zijn honden selecteert voor een nestje.

Een grijze Labrador waarvan je zeker weet dat deze een afstamming met echte Labradors heeft, zal zich dus over het algemeen gewoon gedragen als een Labrador.

Dit betekent dat het in theorie goed trainbare, actieve honden zijn, die gek zijn op apporteren, water en hun eigenaar.

Wanneer je echter een zilver grijze Labrador bij een fokker vandaan haalt die misschien niet eerlijk is over de afstamming, kan je natuurlijk karakterverschillen opmerken. Dit is vooral te verwachten van zilveren Labradors van broodfokkers.

Grijze Labrador pup

Deze honden worden vaak in Oost-Europa gefokt, zonder een goede selectie van de voorouders. Het is niet ondenkbaar dat deze grijze Labradors kruisingen zijn met andere rassen.

Een Labrador met Weimaraner bloed, zal bijvoorbeeld meer jachtgedrag vertonen, en waarschijnlijk een stuk actiever zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je je grijze Labrador minder makkelijk los kan laten in natuurgebieden vanwege de jachtdrift.

Ook zal een Labrador met Weimaraner bloed waarschijnlijk meer beweging en mentale uitdaging nodig hebben dan een gewone Labrador. Je moet er echter vanuit gaan dat ook een gewone Labrador deze beweging en mentale uitdaging nodig heeft om gelukkig en in goede conditie te blijven.

Hoeveel kost een zilveren Labrador?

Een zilver grijze Labrador zal over het algemeen hetzelfde kosten als een normale Labrador, dus tussen de 1000 en 1300 euro.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en prijzen in Duitsland en het VK kunnen verschillen van die in Nederland. In Amerika zal een grijze Labrador 800 tot 1500 dollar kosten.

Zilver kleurige Labradors zijn ook in Nederland voor minder te vinden, maar deze Labrador pups zijn meestal afkomstig van broodfokkers. Het is niet aan te raden hier een puppy te kopen, zeker als je extra kosten wil vermijden want je zal vaker met je pup naar de dierenarts moeten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Hoe gezond is een zilveren Labrador?

Tot nu toe konden we geen informatie vinden over verschillen in gezondheid tussen grijze Labradors en Labradors met andere kleuren.

We weten echter dat bruine Labradors de reputatie hebben gemiddeld wat vaker last te hebben van bijvoorbeeld hot-spots, oorontstekingen en oogproblemen. Ook zouden ze wat minder lang leven.

Dit kan echter per land verschillen, en hangt voornamelijk af van de fokker. Deze moet een goede selectie van ouderdieren maken, om te voorkomen dat de Labrador pups die ze fokken lijden aan genetisch overdraagbare aandoeningen.

Wat je bij grijze Labradors wel tegen kan komen, is een aandoening genaamd kleurverdunning Alopecia. Dit is een huidconditie die voor haarverlies en een droge huid zorgt. Vaak zijn deze honden ook extra vatbaar voor bacteriele infecties van de huid.

Er bestaat helaas geen medicijn voor deze huidaandoening, waardoor je hond mogelijk kalend door het leven moet. Het is gelukkig niet dodelijk, en infecties kunnen meestal gecontroleerd worden met behulp van medicatie.

Meestal zorgt het verdunningsgen dat zilver gekleurde Labradors dragen niet voor problemen. Bij honden waar voornamelijk op kleur geselecteerd wordt, moet je echter altijd voorzichtig zijn, en de fokker waar je je pups vandaan haalt zorgvuldig kiezen.

Je Labrador zal met een beetje geluk je beste maatje zijn voor minstens 10 jaar, die wil je graag samen in goede gezondheid doorbrengen, toch?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Bruine Labrador – alles dat je moet weten

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten