Als je de trotse eigenaar bent van een Labrador teefje kan je er bijna niet onderuit, je Labrador zal op een gegeven moment loops worden. Wanneer je nooit eerder een intact teefje gehad hebt, is dit even wennen, zeker als je niet wil dat ze drachtig wordt.
Wil je alles weten over de loopsheid bij je Labrador teefje? Lees dan hieronder alles over onder andere de cyclus, wanneer je labrador vruchtbaar is, wanneer ze voor het eerst loops wordt en hoe vaak dit gebeurt.
Wil je weten hoe je kan voorkomen dat je teefje gedekt wordt? Lees hier verder.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt
De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup
Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids
De 4 stadia van loopsheid
Om de loopsheid van je Labrador teefje goed te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te bekijken wat er precies gebeurt tijdens de loopsheid. Tijdens de loopsheid gaat je teefje namelijk door verschillende stadia, die invloed hebben op haar hormonen, gedrag en natuurlijk haar vruchtbaarheid.
Om te beginnen, zijn er vier verschillende stadia in de cyclus van een hond. De proestrus en oestrus stadia vallen onder de loopsheid. Tijdens het diestrus en anestrus stadium is je labrador niet meer loops, en deze twee stadia duren het langst.

Anestrus
Tijdens deze periode is je Labrador niet loops. Ze is dan ook niet aantrekkelijk voor reuen en zal niet gedekt willen worden. Je Labrador teefje zal de meeste tijd van het jaar in dit stadium zijn.
Proestrus
Proestrus
is het eerste stadium van de loopsheid. De baarmoeder van je Labrador teefje
begint zich klaar te maken voor een eventuele dracht. Tijdens dit stadium zal
je teefje aantrekkelijk zijn voor reuen, maar ze zal zich nog niet willen laten
dekken.
Je zal in dit stadium ook de eerste tekenen van loopsheid zien. De vulva van
het Labrador teefje zal opzwellen, en ze zal wat bloed verliezen.
Het Proestrus stadium duurt meestal ongeveer 9 dagen, maar dit wijkt erg af bij verschillende honden. Bij sommige teefjes duurt het maar een paar dagen, terwijl het bij andere teefjes tot wel 17 dagen aan kan houden.
Oestrus
Tijdens
de oestrus is je Labrador teefje echt loops. Ze is vruchtbaar en zal zich
aangetrokken voelen tot reutjes. De kans is groot dat ze zich laat dekken.
Tijdens dit stadium zal de hoeveelheid oestrogeen bij het teefje lager worden,
en de hoeveelheid progesteron zal toenemen.
De afscheiding uit de vulva zal in dat stadium iets veranderen, meestal wordt
het wat wateriger en minder rood.
Ook de oestrus duurt gemiddeld ongeveer 9 dagen, maar net als het proestrus stadium zit er veel variatie in de duratie van dit stadium. Het kan 4 tot 21 dagen aanhouden.
Diestrus
Het diestrus stadium volgt na de oestrus van het teefje. Als ze gedekt is, zal ze waarschijnlijk drachtig zijn in dit stadium. Aangezien de meeste Labrador eigenaren geen nestje willen, gaan veel teefjes door dit stadium zonder drachtig te zijn.
Dit is het stadium waarin het progesteron niveau bij je Labrador teefje het hoogst is. Deze hormonale veranderingen zijn aanwezig bij drachtige teefjes, maar ook bij teefjes die niet drachtig zijn. Bij teefjes die niet drachtig zijn, zal de progesteron piek echter wat minder hoog zijn.
Het Labrador teefje is niet meer vruchtbaar in dit stadium, en zal ook geen interesse meer hebben in reuen. Dit stadium duurt ongeveer 60 dagen.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?
Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?
Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?
Wanneer is je Labrador vruchtbaar?
Of je nu wel of niet puppy’s wil, het is belangrijk om te weten wanneer je Labrador teefje het meest vruchtbaar is. Zo kan je extra voorzichtig zijn buiten als er reuen in de omgeving zijn, of een dekking plannen.
Zoals we hierboven uitgelegd hebben, zal je Labrador teefje vruchtbaar zijn in het oestrus stadium. Het is echter niet altijd even makkelijk om vast te stellen of het teefje in oestrus is of niet.
Meestal zal de hond na ongeveer 9 dagen in oestus komen. In het begin van het oestrus stadium, zal een piek in de hoeveelheid oestrogeen zorgen voor een piek in de hoeveelheid lureiniserend hormoon (LH).
Dit hormoon zorgt er vervolgens voor dat de eisprong plaatsvindt. De hoeveelheid LH piekt ongeveer 24 tot 48 uur na het begin van de oestrus.
Ongeveer 24 tot 48 uur na deze piek zal de ovulatie plaatsvinden. Meestal gebeurt dit dus tijdens de derde of vierde dag dat je Labrador in oestrus is. Nog weer 2 tot 3 dagen later, is de eicel klaar voor bevruchting.

Lang verhaal kort: bij een hele gemiddelde loopsheid, zal je Labrador ongeveer 15 tot 16 dagen na het begin van de loopsheid vruchtbaar zijn. Maar, zoals je hierboven misschien al gelezen hebt, trekt elk teefje haar eigen plan waardoor de vruchtbare periode veel eerder of juist veel later plaats kan vinden.
Als je je hond wil laten dekken, is het een goed idee om de hulp van een dierenarts te vragen om het beste tijdstip te bepalen. De dierenarts kan het hormoon progesteron in het bloed opmeten, zodat je weet wanneer de hoeveelheid van dit hormoon begint te stijgen. De grootste stijging van de hoeveelheid progesteron begint na de eisprong, en zo kan de dierenarts bepalen wanneer je Labrador vruchtbaar is.
Wanneer je geen pups wil, is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en goed te letten op haar gedrag en de afscheiding uit de vulva. Zodra er veranderingen plaatsvinden, is je teefje waarschijnlijk het oestrus stadium ingegaan en dan zal ze binnen ongeveer een week vruchtbaar zijn.
Je Labrador teefje kan binnen een paar weken na het begin van de loopsheid al vruchtbaar zijn, maar ook pas na 30 dagen. Je zal dus gedurende de hele loopsheid op moeten blijven letten!
Wanneer wordt een Labrador voor het eerst loops?
Wanneer de eerste loopsheid begint verschilt per ras en is onder andere afhankelijk van de grootte van de hond. Grote honden zijn wat later volwassen dan kleine honden, en ze worden dan ook op latere leeftijd loops.
Labradors worden gemiddeld voor het eerst loops als ze ongeveer 8 tot 12 maanden oud zijn. Sommige Labrador teefjes zijn veel jonger, terwijl andere op veel latere leeftijd pas loops worden.
Het komt vaak voor dat de eerste loopsheid wat onregelmatig verloopt. Er kan bijvoorbeeld een korte pauze tussen zitten, waarbij het bloeden even stopt, om een maand later weer te beginnen.
Net als bij mensen, verloopt de cyclus niet altijd zoals het hoort. Meestal is er geen reden om je hier zorgen over te maken, maar een bezoekje aan de dierenarts kan nooit kwaad.
Kan een Labrador bij de eerste loopsheid al drachtig worden?
Tijdens de eerste loopsheid is je Labrador meestal nog geen jaar oud, misschien heeft ze zelfs nog de schattige puppy-looks.
Ondanks het misschien nog niet zo volwassen uiterlijk, kan je Labrador teefje toch drachtig worden tijdens de eerste loopsheid. Ook als deze niet helemaal verloopt zoals het hoort of wanneer je er niet zoveel van merkt.
Je Labrador begint misschien de eerste tekenen van volwassenheid te vertonen, maar dat betekent niet dat het een goed idee is om op deze leeftijd al een nestje te fokken.
Wanneer je Labrador toch onverwacht drachtig wordt tijdens de eerste loopsheid, is het belangrijk de dracht goed in de gaten te houden met behulp van een dierenarts. Drachtigheid na de eerste loopsheid brengt namelijk allerlei risico’s met zich mee, zo is de kans op een moeizame bevalling bijvoorbeeld groter.
Het is vaak het beste om te wachten met een nestje tot de hond ongeveer 2 jaar oud is. Wacht in ieder geval minstens tot de derde of vierde cyclus van je Labrador teefje.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?
Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?
Zijn Labradors hypoallergene honden?
Wat zijn de symtomen van loopsheid?
Bij de meeste honden is de loopsheid goed herkenbaar, maar dit kan erg verschillen per hond. Er zijn een aantal fysieke veranderingen, maar ook het gedrag van je hond verandert.
Fysieke veranderingen:
Fysieke veranderingen zijn voor de meeste baasjes redelijk makkelijk te herkennen. Bij sommige honden is dit echter beter zichtbaar dan bij anderen. Soms zijn er zelfs nauwelijks veranderingen te zien, en heeft je teefje een zogenaamde ‘ stille loopsheid’.
- Vergrote vulva
- Bloederige afscheiding
- Gezwollen tepels
Gedragsveranderingen:
De gedragsveranderingen tijdens de loopsheid kunnen heel extreem zijn, maar er zijn ook honden waarbij je bijna niks merkt. Dit verschilt gewoon enorm per hond. De meeste honden zullen echter veel aan hun vulva likken, en op een bepaald moment meer aandacht hebben voor reuen.
Wanneer je merkt dat je Labrador teefje zich anders gedraagt dan anders, is er een kans dat ze loops is. Zeker als ze ook lichamelijke symptomen van loopsheid toont. Welke gedragsveranderingen plaats vinden bij jouw teefje is erg verschillend.
Hieronder vind je de meest voorkomende gedragsveranderingen:
- Veel likken aan vulva
- Meer aandacht voor reuen
- Anders dragen van de staart
- Wil meer aandacht van het baasje of juist niet
- Nestgedrag, speeltjes verzamelen
- Sommige teefjes willen op andere honden rijden tijdens de loopsheid
Hoe vaak is een Labrador loops?
De meeste Labrador teefjes zullen twee keer per jaar loops worden, maar het komt soms ook voor dat het teefje maar een keer per jaar loops wordt. Meestal wordt het teefje na 5 tot 8 maanden opnieuw loops.
Uit dit artikel kunnen we opmaken dat het gemiddelde interval tussen twee loopsheden ongeveer 172 dagen, of 6 maanden is voor Labradors. Bij een oudere Labrador zal het vaak langer duren voordat ze weer loops wordt, dit is normaal.
Als je merkt dat er erg veel tijd tussen de loopsheden zit, of als je Labrador helemaal niet meer loops lijkt te worden, is het een goed idee een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Het is mogelijk dat je hond dan een onderliggend gezondheidsprobleem heeft, die ervoor zorgt dat de cyclus onregelmatig is.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?
Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?
De beste manieren om Labrador haren te verwijderen
Hoe lang duurt de loopsheid?
De twee stadia die vallen onder loopsheid zijn de proestrus en oestrus. Zoals je hierboven kon lezen, duurt de proestrus gemiddeld negen dagen, en de oestrus ook. In theorie zal je Labrador dus ongeveer 3 weken loops zijn.
Zoals je echter ook kon lezen, verschilt de lengte van elk stadium enorm per teefje, en zelfs per loopsheid. Het enige dat je kan doen is je teefje goed in de gaten houden, zodat je de veranderingen merkt die aangeven dat de daadwerkelijke oestrus begint.
Dit is namelijk het moment dat je Labrador teefje vruchtbaar wordt, en vanzelfsprekend is dat ook het moment dat je extra voorzichtig moet zijn als er reuen in de buurt zijn.
Wil je alles weten over de dracht bij Labradors? Lees dan hier verder.