Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 27 januari 2020

Bruine Labrador – alles dat je moet weten

chocolade bruine Labrador

Bruin, of ook wel Chocolade, is een van de drie officiële kleuren van Labrador Retrievers die door Rasverenigingen over de hele wereld worden erkend.

Bruine Labradors (soms ook leverkleurige Labradors genoemd) zijn de afgelopen decennia geweldige familiehonden gebleken.

Net als hun zwarte en blonde soortgenoten, zijn ze lief, vriendelijk, vrolijk en intelligent.

Dit artikel is gewijd aan bruine Labradors en alles wat je moet weten voordat je besluit er een in huis te halen.

Hopelijk geeft het je veel nuttige en interessante informatie over bruine Labradors, inclusief hun geschiedenis, gezondheid, gedrag en algehele kenmerken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?


De geschiedenis van bruine Labradors

De bruine kleur wordt bij Labradors volgens de historische gegevens beschouwd als de oudste Labrador kleur na zwart. De oudste verwijzing naar een bruine Labrador komt uit 1885, waar de hond genaamd Buccleuch Avon werd gepresenteerd aan de zesde hertog van Buccleuch – een eigenaar van een hondenkennel in Groot-Brittannië.

Avon werd verondersteld “leverkleurig” te zijn. Andere bronnen dateren de oudste verwijzing naar de “leverkleurige” Labrador tot 1892, waar in Buccleuchs ‘kennel twee “leverkleurige” Labradors werden geboren.

De beschrijving van de kleur als ‘bruin’ kwam tot leven samen met een kleurstandaardisatie van het Labrador-ras. Tot die tijd werden bruine Labradors beschreven als ‘leverkleurig’.

Met de tijd werd de bruine kleur steeds populairder. In 1903 werden Labradors officieel erkend door de Kennel Club in Engeland. De American Kennel Club volgde in 1917.


SNELLE TIP

Niks is handiger en leuker om je voor te bereiden op de komst van een pup dan een goed boek. Zeker als het hele gezin mee helpt bij de opvoeding, is het geen overbodige luxe om een nuttig boek over de opvoeding van puppies in huis te hebben. Het boek ‘ Welkom Puppy’ is duidelijk geschreven, met grappige anekdotes over puppies en beschrijvingen van situaties die je waarschijnlijk met je puppy mee zult maken. Dit maakt het boek een van de leukste om te lezen voordat de pup in huis komt. Een puppy opvoeden is een unieke ervaring, maar er zullen ook situaties voorkomen die ervoor zorgen dat je met je handen in het haar zit. Nadat je dit boek gelezen hebt, weet je precies hoe je ervoor kan zorgen dat je nieuwe huisgenoot opgroeit tot een stabiel gezinslid.

Klik hier om meer te lezen over het boek Welkom Puppy


Er wordt aangenomen dat de eerste ‘leverkleurige’ Labradors  in 1931 werden geregistreerd door de American Kennel Club. Pas in 1940 werd echter de eerste ‘echte’ bruine Labrador in Amerika geregistreerd bij de AKC.

In 1964 werd de Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) opgericht. Bruine Labradors werden halverwege en eind jaren 80 populairder vanwege hun vriendelijke karakter en ongewone kleur.

In 1987 won Cannette von Thornhem de Nederlandse kampioenschappen als eerste bruin gekleurde Labrador.

De toegenomen populariteit heeft de vraag naar bruine Labradors flink gestimuleerd. Het fokken op basis van de zeer gewenste bruine kleur bracht echter ook nadelen met zich mee.

Er wordt aangenomen dat bruine Labradors een slechtere gezondheid hebben en een korter leven leiden, deels als gevolg van onjuiste fok praktijken en genetische afwijkingen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Verschillende tinten bruin

Hoewel de bruine vachtkleur niet zoveel variaties heeft als de blonde vachtkleur, kan de kleur voorkomen in verschillende tinten.

Alle tinten bruin, beginnend met donkerbruin tot lichtbruin worden officieel geaccepteerd.

Er zijn een aantal redenen waarom de bruine kleur van de vacht van een Labrador kan verschillen. Om te beginnen kan elke hond een andere tint hebben als gevolg van zijn genetische aanleg.

Genen zijn echter niet de enige reden waarom de vacht van kleur verschilt. Het verschil in tinten bij Labradors met een bruine kleur kan ook zichtbaar zijn vlak voor het verharen of erna.

Oud haar zal veel lichter zijn in vergelijking met de nieuwe, gezonde vacht die rijker en levendiger van kleur is.

Naast verschillende donkere en lichte tinten bruin, wordt zilver ook beschouwd als een variatie op de bruine vachtkleur bij Labradors. Deze kleur wordt echter niet erkend door de rasverenigingen.

Bruine Labradors
verschillende tinten bruin Labradors

Hoe lang leven bruine Labradors?

Helaas is er slecht nieuws voor degenen die overwegen een bruine labrador te adopteren. Er wordt aangenomen dat bruine Labradors gemiddeld 1,3 jaar korter leven dan Labradors met een blonde of zwarte kleur.

De gemiddelde levensduur van bruine Labradors was 10,7 jaar in een recente studie, waarbij informatie van 33.000 Labradors in Groot-Brittannië werd gebruikt.

Het is nog steeds onduidelijk wat dit verschil veroorzaakt en waarom alleen bruine Labradors minder oud lijken te worden.

De exacte redenen hiervoor moeten nog worden bepaald, maar er wordt verondersteld dat het kruisen van bruine Labradors kan leiden tot de isolatie van genen die verantwoordelijk zijn voor verschillende gezondheidsproblemen die leiden tot een kortere levensduur.

Hoe gezond zijn bruine Labradors?

De toegenomen vraag naar bruine Labradors leidde tot een snelle toename van fokkers van bruine Labradors. Dit bracht echter kosten met zich mee.

Omdat het bruine gen recessief is en beide ouders bruin moeten zijn om de kans op bruine nakomelingen te vergroten, was de genenpool enorm beperkt, wat onvoorziene gevolgen had.

Vanwege de beperkte genenpool en het gebrek aan genetische diversiteit erfden bruine Labradors niet alleen de mooie kleur, maar ook de aanleg voor sommige genetische ziekten.

Heupdysplasie, elleboogdysplasie en staar zijn enkele voorbeelden van gezondheidsproblemen waar Labradors vatbaar voor zijn.

Onderzoek toont echter aan dat sommige medische aandoeningen zoals pyotraumatische dermatitis – ook wel hotspots, of otitis externa – een oorontsteking, vaker voorkomen bij bruine Labradors dan bij Labradors met een zwarte of blonde kleur.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?


Hoe populair zijn bruine Labradors?

Vroeger, toen zwarte Labradors nog het meest populair waren, werden hun bruin gekleurde soortgenoten als ongeschikt voor werk beschouwd en daardoor waren ze ongewenst. Dit veranderde met de tijd, en bruine Labs begonnen langzaam aan populariteit te winnen.

De volgende decennia zagen we bruine Labradors steeds vaker verschijnen, maar ze werden eigenlijk nog steeds als ongewenst beschouwd. Ze worstelden om de populariteit van hun zwarte broers en zussen te evenaren.

Men geloofde ook nog steeds dat ze minder jacht- en retriever talenten hadden, wat zeker niet hielp bij het behalen van punten in de populariteitswedstrijd.

Maar na verloop van tijd namen steeds meer mensen honden in huis als gezinshond. Deze trend heeft de populariteit van bruine Labradors gestimuleerd, omdat ze veel wenselijker werden onder gewone burgers en er steeds meer vraag was naar deze kleur.

Omdat mensen op zoek waren naar een gezinshond in plaats van een werk of jachthond, konden chocolade Labradors eindelijk hun plaats vinden.

Sindsdien werden bruine Labradors bekend als vriendelijke en vrolijke karakter met een behulpzame houding. Ze werden populaire honden voor actieve, jonge mensen en gezinnen met kinderen.

Tegenwoordig zijn bruine Labradors nog steeds de minst populaire van de drie officiële kleuren, maar ze winnen terrein en hun populariteit groeit nog steeds in de westerse wereld.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

Labrador puppy alleen thuis laten – Een snelle gids


Karakter van bruine Labradors

Chocolade Labradors hebben een minder goede reputatie als het op hun karakter aankomt dan zwarte of blonde Labradors.

Het is echter de vraag of deze reputatie terecht is. Labradors met een bruine kleur werden na 1986 ineens populair, waarna het aantal bruine Labradors in hoog tempo toenam.

De theorie is, dat het karakter van bruine Labradors van ondergeschikt belang was geworden door het fokken op de bruine kleur met een kleine populatie.

Hoeveel hiervan waar is, hebben we voor je opgezocht. Houd er echter rekening mee dat de Labrador populatie in Nederland misschien niet helemaal te vergelijken is met de populatie in Australie of Amerika bijvoorbeeld.

Hoe intelligent is een Bruine Labrador?

De intelligentie van Labradors lijkt niet echt te verschillen tussen de kleuren. We konden er in ieder geval geen duidelijk bewijs voor vinden.

De meeste Labradors zijn behoorlijk intelligent, ze worden daarom ook veel gebruikt als hulphond, speurhond of reddingshond. Een gezonde Labrador is ook voor verschillende hondensporten goed te porren.

Dit neemt niet weg dat ook een intelligente hond training nodig heeft. Een bruine Labrador heeft, net als elke andere Labrador, training nodig zodat hij zijn intelligentie op een goede manier gebruikt.

Hoe trainbaar is een Bruine Labrador Retriever?

Trainbaarheid en intelligentie is toch hetzelfde, hoor ik je denken. Dit hoeft niet het geval te zijn. Gemiddeld genomen zijn intelligente honden inderdaad beter trainbaar, maar er is nog een ander ingredient nodig dat de trainbaarheid verhoogt.

Een hond moet voor zijn baasje willen werken. Sommige honden zijn heel intelligent, maar beleven weinig plezier aan het samenwerken met hun baasje.

Gelukkig zijn Labradors honden die generaties lang gefokt zijn op hun goede samenwerking met de baas. Over trainbaarheid hoef je je bij de gemiddele Labrador meestal dus geen zorgen te maken.

Sommige fokkers beweren echter dat de selectie op de bruine kleur deze Labradors weinig goed hebben gedaan, waardoor ze minder goed te trainen zouden zijn.

In een recent onderzoek dat uitgevoerd is in Australie, kwam inderdaad naar voren dat  Labradors met meer allelen voor een bruine kleur minder trainbaar waren.

Een Labrador met allelen voor een bruine vachtkleur hoeft echter geen bruine vachtkleur te hebben. De onderzoekers vonden dan ook geen verschillen in karakter wanneer ze de honden per zichtbare vachtkleur vergeleken.

In een ander, iets ouder onderzoek van Sarah Lofgren uit Engeland, vonden we echter dat de onderzochte bruine Labradors minder trainbaar waren dan zwarte en blonde Labradors.

Is een bruine Labrador minder rustig?

In het onderzoek van Lofgren kwam ook naar voren dat bruine Labradors minder rustig zijn dan hun soortgenoten met andere kleuren.

De onderzoekers in Australie, vonden echter geen duidelijke verschillen tussen Labradors van verschillende kleuren.

Bruine Labradors waren in deze populatie in ieder geval niet hyperactiever dan zwarte of blonde Labs.

We leren hier in ieder geval van, dat de karakterverschillen anders kunnen zijn in verschillende delen van de wereld. Waarschijnlijk zijn de bruine Labradors in Nederland het beste te vergelijken met die in Engeland.

Het is echter mogelijk dat bruine Labradors in Nederland andere karaktereigenschappen hebben dan die in andere landen.

Daarom is het in elk geval belangrijk om een goede fokker te kiezen, die veel waarde hecht aan de gezondheid en het karakter van hun Labradors.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Labrador wegen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Wat kan je doen als je Labrador pup ‘s nachts jankt en piept?


Hoeveel kost een bruine Labrador?

Een bruine Labrador pup zal, net als elke andere kleur Labrador, ongeveer 1000 euro kosten bij een erkende fokker. Een erkende fokker heeft de verplichting zijn honden door de dierenarts te laten testen op erfelijke ziekten en afwijkingen.

Dit betekent niet dat een bruine Labrador niet gezond kan zijn als de ouders geen stamboom hebben of wanneer de ouders niet getest zijn. Je hebt op deze manier echter meer onzekerheid over de gezondheid en het karakter.

Bruine Labradors hebben gemiddeld het vaakst last van erfelijke afwijkingen. Het is daarom zeker aan te raden een puppy aan te schaffen bij een erkende fokker die gezondheid hoog op zijn prioriteitenlijstje heeft staan.

Bruine Labradors blijken echter iets minder populair onder erkende fokkers, vermoedelijk omdat de meeste fokkers geen fan zijn van het fokken op leuke kleuren. Ze vinden een goed type, gezondheid en karakter belangrijker.

Dit gat wordt echter gevuld door broodfokkers, mensen met gelegenheidsnestjes en fokkers die met honden zonder stamboom fokken.

We vonden bijvoorbeeld relatief veel  Chocolade Bruine Labradors op Marktplaats en op Social Media zoals Facebook. De prijzen varieren hier van 400 euro tot ongeveer 700 euro.

Wil je graag een hond uitzoeken op marktplaats of op sociale media? Lees dan eerst dit artikel eens door.

Het is echter zeker mogelijk een bruine Labrador van een goede fokker te kopen. Wat ons betreft is een pup van een goede fokker de extra euro’s waard, maar deze beslissing zal je zelf moeten maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Een puppy kopen via Marktplaats – lees dit eerst!

Hoe vaak moet je je Labrador Retriever wassen?