Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 mei 2020

Een loopse Labrador, hoe houd je reuen uit de buurt?

loopsheid bij labradors

Voor iedereen met een intact teefje is het een terugkerend en bekend probleem: rustig buiten wandelen zonder een hele kudde reuen achter je aan is er niet meer bij wanneer je hond loops is.

Ook loslopen wordt een uitdaging, zeker wanneer je teefje in het stadium van de loopsheid is waarin ze de aandacht van reuen wel kan waarderen. Het voelt alsof je ogen in je rug moet hebben om te voorkomen dat een of andere random reu een gezinnetje begint met je teefje.

Of je nu een nestje wil bij je teefje of niet, het voorkomen van dekkingen buiten of zelfs in huis als je een andere reu hebt, kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Een teefje is gemiddeld ongeveer 3 weken loops, maar het is niet zeldzaam dat de loopsheid veel langer duurt. Je zal dus voor een vrij lange tijd aanpassingen moeten maken om je teefje toch de beweging te geven die ze nodig heeft.

Wil je weten hoe je toch nog een beetje relaxed buiten kan komen met je loopse hond? Lees verder, zodat je allerlei verschillende opties kan ontdekken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Alles over loopsheid bij Labradors

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Reuen buiten uit de buurt houden

Vermijd (drukke) losloopgebieden

De meest logische manier om te voorkomen dat je teefje veel in contact komt met reuen is natuurlijk door je wandelingen aan te passen.

Het hoort zelfs bij de hondenetiquette om losloopgebieden te vermijden als je hond loops is. Nu hoor ik je denken; moeten mensen hun reu niet gewoon africhten en bij zich houden dan?

Een goede africhting hoort er natuurlijk bij als je de eigenaar bent van een intacte reu. Het voortplantingsinstinct van een dier is echter een stuk sterker dan welke strenge africhting dan ook.

Het blijft daarnaast je eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat een reu op je loopse hond duikt, en de meeste eigenaren van intacte reuen zijn niet de hele dag bezig met het controleren van de omgeving en hun reu.

Ga er dus voor het gemak vanuit dat er intacte reuen rondlopen in losloopgebieden, en dat deze niet altijd goed onder controle van hun eigenaar staan.

Het is heel jammer en onhandig, maar losloopgebieden zijn niet handig voor een relaxed rondje loslopen met je teef. Niet alleen voor jou, maar ook voor je teef geeft het veel stress als er veel andere honden in de buurt zijn die haar (te) veel aandacht geven.

Zoek daarom bij voorkeur een rustig gebied uit waar minder mensen komen. In een dichtbevolkt land als Nederland, kan het helaas voorkomen dat je je hond wat meer aan de lijn moet houden. Dit is misschien sowieso een goed idee, aangezien je teefje tijdens haar loopsheid de neiging kan hebben verder van je weg te lopen dan anders.

Een andere tip is, om een gebied te kiezen waar je goed overzicht hebt als je je teefje toch los wil laten lopen. Een strand of een stuk gras (ga niet zomaar een weiland in, boeren zijn daar vaak niet blij mee) bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat je dit alleen doet als je teefje goed luistert en bij je blijft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe kan je zien of je Labrador drachtig is?

Hoe oud wordt een Labrador?


Andere activiteiten thuis of dichter bij huis

Een andere manier om reuen op afstand te houden, is door losloop en ren uitjes helemaal te beperken en wat activiteiten thuis te bedenken.

Honden hebben lichamelijke en mentale activiteiten nodig, maar sommige hondeneigenaren vergeten ook voor de mentale stimulatie te zorgen. Een hond kan hier overigens ook behoorlijk moe van worden.

Zo kan je een leuke hersenwerk-puzzel bedenken, maar je kan deze tijd ook gebruiken om je teefje leuke nieuwe dingen te leren. Met behulp van een paar goedkope accessoires en youtube kan je haar bijvoorbeeld de beginselen van hoopers, behendigheid, frisbee of speuren aanleren.

Was je er al mee begonnen? Mooi! Dan is dit het moment om de skills van je hond nog beter te maken. Zo heeft je teefje geen ellenlange loslooprondes nodig om moe te worden, maar maak je haar moe met een combinatie van licht fysiek werk en denkwerk.

Houd er echter rekening mee dat de hormonale veranderingen tijdens de loopsheid het gedrag van je teefje ook kan beinvloeden. Soms zijn ze wat humeurig of dwars, dat hoort erbij en is normaal. Extra geduld is dus geboden, en dwing je teefje niet dingen te doen die ze niet leuk vindt.

Middelen die reuen afweren tijdens de loopsheid

Er zijn een aantal producten op de markt die je op je teefje kan sprayen om ervoor te zorgen dat ze minder aantrekkelijk ruikt voor reuen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel in de problemen komt als je toch een reu tegenkomt tijdens je wandeling.

De bekendste is de No Love spray van Beaphar, maar de ervaringen met deze spray zijn wisselend. De spray ruikt helaas niet zo fijn, en aangezien honden een uitstekende neus hebben is het misschien niet genoeg om de geur te maskeren.

Aangezien de spray een vriendelijke prijs heeft is het echter het proberen waard, maar houd er rekening mee dat je het waarschijnlijk behoorlijk royaal op je teefje moet sprayen.

Er zijn ook etherische olien die je kan gebruiken om de geur van je loopse teefje wat te maskeren. Zo zijn mint en lavendel opties die veel gebruikt worden door ervaren hondeneigenaren.

Een goed voorbeeld van etherische olien van goede kwaliteit, waar veel mensen goede ervaringen mee hebben, zijn die van Care Scent. Voor deze doeleinden heb je geen extreem dure olie nodig, zorg er echter wel voor dat je hond er niet teveel aan likt.

Daarnaast zijn er hondeneigenaren die de hond Chlorophyl tabletjes geven. Dit is bladgroen van planten, en het kan ervoor zorgen dat de lichaamsgeur van de hond minder sterk is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Gebruik een GPS tracker

Een GPS tracker is een apparaatje dat je aan de halsband van je hond kan hangen, en waarmee je vervolgens de locatie van je hond kan bepalen met behulp van een app.

Aangezien loopse Labradors soms de neiging hebben verder van je weg te lopen, kan een GPS tracker je helpen je hond terug te vinden als ze haar neus iets te ver gevolgd is en jullie elkaar kwijt geraakt zijn.

De tracker zorgt er natuurlijk niet voor dat je teefje niet gedekt wordt door een reu, maar het kan je wel wat meer zekerheid geven als je op pad bent met je Labrador. Het is altijd fijn om te weten dat je je hond snel weer terug kan vinden.

Daarnaast is de kans dat je teefje gedekt wordt door een reu natuurlijk kleiner als je haar snel weer terug vindt.

De GPS tracker van Invoxia is een van de handigste, en best gewaardeerde GPS trackers voor huisdieren. Deze tracker is waterdicht en heeft een heleboel nuttige ingebouwde functies, zo kan je een ‘onzichtbare grens’ instellen. Zo weet je gelijk wanneer je Labrador bijvoorbeeld de tuin verlaat.

Gebruik een loopsheidbroekje

Loopsheidbroekjes zijn vooral handig in huis. Ze voorkomen dat je hond vlekken achterlaat op de bank bijvoorbeeld. Een broekje is geen middel om een eventuele dekking door een reu te voorkomen!

Een loopsheidbroekje maakt het natuurlijk wel moeilijker voor een reu om succesvol op je teefje te duiken, maar als beide honden een beetje meewerken is het nog steeds goed mogelijk dat je Labrador teefje ondanks haar broekje drachtig wordt.

Desondanks geeft het je wellicht wat meer tijd om een reu bij je teefje weg te krijgen voordat de dekking daadwerkelijk plaatsvindt.

Een broekje heeft wel een groot nadeel, je teefje kan namelijk niet normaal zijn ontlasting kwijt als je wandelt. Dit is ook de reden dat de meeste mensen de hond het broekje buiten niet aandoen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Reu in het huishouden uit de buurt houden

Sommige hondeneigenaren hebben niet alleen een intact teefje, maar ook een intacte reu. Dit is, tenzij je graag pups wil van je koppel, niet aan te raden, maar het komt toch voor.

Als je in deze situatie zit, is het vaak het beste om een castratie of sterilisatie van een van de dieren te overwegen. Dit is echter natuurlijk geen optie als je fokplannen hebt met je reu of teefje.

Wanneer je geen van de dieren wil steriliseren, is het van belang ze goed in de gaten te houden als ze bij elkaar zijn, en ze uit elkaar te houden als je geen oogje op je honden kan houden.

Je kan de reu en de teef het beste scheiden door ze in verschillende afgesloten ruimtes te houden, maar als dat niet mogelijk is kan je bijvoorbeeld een traphekje installeren. Houd er echter rekening mee dat de geslachtsdrift van honden zo sterk kan zijn dat een traphekje geen groot obstakel hoeft te zijn.

Daarom kan het beter zijn om je reu of teef tijdelijk in een bench te houden als je ze niet in de gaten kan houden.

Om je reu te helpen bij zijn natuurlijke instincten, kan je Puur Hypersex toevoegen aan het voer. Dit is een natuurlijke mix van plantenextracten die de geslachtsdrift van je reu kunnen helpen verminderen.

Je teefje kan je Puur Pseudo Pregnancy geven om haar te helpen bij de hormonale veranderingen, die versterkt kunnen worden door de aanwezigheid van een reu.

Uiteraard kan je dezelfde tactieken gebruiken die je ook buiten gebruikt voor je teefje om reuen uit de buurt te houden, zoals een maskerende geurspray. Je kan de opties met etherische olien gebruiken, maar je kan ook andere producten proberen, zolang het maar sterk ruikt.

Etherische olien zijn echter vaak het meest hondvriendelijk, en ze ruiken lekkerder dan andere opties die vaak een scherpe, nare geur hebben.