Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 10 mei 2020

Hondennamen voor Labradors

Hondennamen voor Labrador puppy

Een goede naam vinden voor je Labrador, die ook nog een past bij zijn karakter en persoonlijkheid, is een van de moeilijke dingen na de aankoop van je nieuwe viervoeter. Sommigen zullen het niet zo belangrijk vinden en gemakkelijk een naam vinden, terwijl anderen dagenlang worstelen om een perfecte hondennaam te vinden voor hun nieuwe Labrador.

Ik vind het persoonlijk altijd moeilijk om mijn huisdieren een naam te geven, en ik heb het stiekeme gevoel dat ik niet de enige ben die het zo moeilijk vindt om een goede hondennaam te verzinnen.

Dit is de reden waarom ik voor dit artikel al mijn creativiteit heb gebruikt om je een lijst te geven met ideeën voor hondennamen die je als inspiratie zou kunnen gebruiken als je even niet meer op een goede naam voor je Labrador kan komen.

Voordat ik echter bij de lijst met hondennameen kom, wil ik eerst uitleggen waarom een goede hondennaam zo belangrijk is en hoe je deze moet kiezen zonder er spijt van te krijgen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Waarom is een goede hondennaam zo belangrijk?

Honden begrijpen de betekenis van een naam niet zoals mensen dat doen. In plaats van de naam als zodanig te herkennen, herkennen ze het bekende geluid dat overeenkomt met de naam. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je de aandacht van je hond kan krijgen door zijn naam te roepen.

Daarom fungeert de naam van je hond in de praktijk als een geluid die je hond associeert met aandacht. Dit is de reden waarom je de naam van je hond nooit moet gebruiken om hem te straffen. Door de naam alleen op positieve momenten te gebruiken, en de hond te belonen voor de aandacht die je als reactie krijgt, leert je hond zijn naam.


SNELLE TIP

De beste voorbereiding begint met een goed boek. Wil je alles leren over Labrador Retrievers voordat je puppy thuis komt? Lees dan het boek ‘Labrador Retriever’ van Esther Verhoef


Vaak wordt door veel hondenbezitters een fout gemaakt door eerst het commando te gebruiken en daarna pas de naam van de hond, of ze laten de naam volledig weg als ze een commando geven aan de hond.

Dit maakt het voor de hond verwarrend en de training is op deze manier veel minder effectief. Je kan de naam van de hond eigenlijk pas weglaten als je de volledige aandacht van de hond al hebt.

Wanneer je een ingewikkelde naam gebruikt, of een naam die weinig opvalt voor de hond, is het  lastiger om zijn aandacht te krijgen als je dat wil. Daarom is het niet onverstandig om goed na te denken over de naam van je hond, en een handige naam te kiezen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Wat is een goede naam voor een Labrador

Voordat ik hierover begin, moet ik eerst zeggen dat geen enkele naam natuurlijk ´verkeerd´ is. Het is  onmogelijk om te zeggen dat de ene naam beter is dan de andere.

Het is volledig aan de hondenbezitters om te beslissen welke naam ze hun hond geven en je moet achter je beslissing staan als je een naam hebt gekozen.

Er zijn echter enkele tips die ik hondeneigenaren kan geven om lastige situaties in de toekomst te voorkomen. Vergeet niet dat je Labrador meer dan tien jaar zal leven en dat je zijn naam elke dag zult gebruiken, dus het kan een goed idee zijn om je Labrador een naam te geven die je over een aantal jaar ook nog leuk vindt.

Vermijd lange namen

Met andere woorden, houd het kort. Korte namen zijn gemakkelijk te onthouden voor jezelf en voor iedereen die in contact komt met je hond. Dat is fijn, want als iedereen de naam van de hond kent, kunnen mensen makkelijker met je hond omgaan.

Korte namen zijn ook gemakkelijker uit te spreken voor de hond beter te herkennen in een lawaaierige omgeving.

Lange namen, hoe mooi sommige ook zijn, blijven minder makkelijk hangen bij de hond. Eigenaren die hun hond een lange naam hebben gegeven, hebben de neiging om deze met de tijd te verkorten of de korte versie van de oorspronkelijke naam te gebruiken, omdat deze gemakkelijker uit te spreken en effectiever is.

Meestal zijn twee lettergreepnamen het meest effectief. Als je gekozen naam meer dan twee lettergrepen heeft, moet je ervoor zorgen dat je het gemakkelijk uit kan spreken. Misschien heb je anders na een paar jaar geen zin meer om de ingewikkelde naam van je Labrador steeds uit te spreken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?


Een goede vuistregel voor het testen van een hondennaam is om deze meerdere keren achter elkaar te herhalen. Als je het nog steeds gemakkelijk vindt om de naam te zeggen na meerdere herhalingen, heb je misschien een goede naam voor je hond. Als de naam tijdens dit proces zijn aantrekkingskracht verloren is, kan je waarschijnlijk beter een andere naam kiezen.

Vermijd namen die op commando’s lijken

Een andere tip is om je Labrador geen naam te geven die op een basiscommando lijkt. Honden begrijpen het concept van een naam niet, maar reageren eerder op de geluiden die ze herkennen. Namen die op het commando lijken, kunnen op lange termijn voor verwarring bij je hond zorgen.

‘Pit’ kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden verward met ‘Zit’ en ‘Renee’ met ‘Nee’. Je moet voorzichtig zijn bij het selecteren van de naam van je hond om ervoor te zorgen dat de kans op verwarring zo klein mogelijk is. De naam van je Lab moet slechts één betekenis hebben voor je hond en dat is aandacht besteden aan degene die het heeft gezegd.

Kies een naam die duidelijk verschilt van de namen van je andere huisdieren

In deze tip moet je het basisadvies van fantasyboekschrijvers volgen en je personages (in dit geval je huisdieren) altijd een naam geven die begint met een andere letter. Op die manier kan je elk huisdier bij je roepen zonder dat ze ineens allemaal voor je staan. Het zal ook veel gemakkelijker zijn voor iedereen om Bella duidelijk te onderscheiden van Baloe en omgekeerd.

Het simpelweg veranderen van de eerste letter maakt een groot verschil en voorkomt verwarring wanneer je een van uw huisdieren roept. Als je je huisdieren Scot, Spot en Snot noemt, vraag je natuurlijk om misverstanden en chaos.

Vermijd namen met negatieve connotaties

Dit zou voor zichzelf moeten spreken, maar ik zal het toch vermelden. Probeer namen te vermijden die op de een of andere manier aanstootgevend zijn of een negatieve betekenis hebben.

Het is het echt niet waard om vijanden te maken in het hondenpark, na een paar keer is het niet meer leuk om ‘ eikel’ door het park te roepen als je wil dat je hond bij je komt.

Vermijd namen die betrekking hebben op andere dingen

Probeer namen te vermijden die al algemeen bekend zijn als namen voor andere diersoorten of de natuur in het algemeen.

‘Lieveheersbeestje’ of ‘Raaf’ zijn misschien interessante opties voor een hondennaam, maar ze kunnen voor verwarring zorgen, vooral als je omringd bent door mensen die de naam van je hond niet kennen.

Ze denken misschien dat je een beetje gek bent of te opgewonden bent over de natuur wanneer ze je roepend door het park zien gaan. Daarom is het waarschijnlijk het beste om geen naam van andere diersoorten of planten bijvoorbeeld te kiezen als naam voor je hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Wat is het verschil tussen een Amerikaanse Labrador en een Engelse Labrador Retriever?


Kies een naam en blijf daarbij

Zoals ik eerder al zei, moet een goede hondennaam zorgvuldig worden gekozen, omdat je deze als het goed is voor lange tijd bij je Labrador zal gebruiken.

Het is niet goed als je de naam van je hond verandert als de hond eraan gewend is geraakt. Dit gebeurt vaak bij honden die uit een opvang worden geadopteerd. Nieuwe eigenaren willen hun nieuwe honden graag een naam geven die bij hen past en vergeten vaak dat hun hond de nieuwe naam niet meteen begrijpt.

Dus als je eenmaal op de naam bent beland, blijf er dan gewoon bij en verander deze niet. Als je dat wel wil doen kan dat natuurlijk, maar houd er rekening mee dat een oudere hond zijn naam minder snel leert, en dat je het dus tijd moet geven.

Nu we dit uit de weg hebben, gaan we naar de hondennamen!

Om je te inspireren en je te helpen bij het benoemen van je nieuwe Labrador, heb ik besloten om deze handige lijst met meer dan 250 hondennamen samen te stellen die je aandacht verdienen wanneer je op zoek bent naar een perfecte naam voor je Labrador.

Laten we beginnen met de meest populaire hondennamen van de afgelopen tijd.

TOP 10 hondennamen van de afgelopen jaren

Als je je afvraagt ​​wat de meest populaire hondennamen van de afgelopen jaren zijn, dan heb ik goed nieuws, want je kan ze hieronder vinden.

Voordat je echter ondubbelzinnig voor Max of Luna kiest, wil ik je eraan herinneren dat jouw Max en Luna misschien niet de enige Max en Luna in de buurt zijn. Als je niet wilt dat de hond van je buurman elke keer naar je toe komt als je je eigen hond roept, wilt je misschien overwegen om je hond een originelere naam te geven.

Dit is de lijst met de 10 meest populaire hondennamen voor teefjes en reuen van de afgelopen jaren.

TOP 10 hondennamen voor reuen

 1. Max
 2. Pip
 3. Bo
 4. Bobby
 5. Sam
 6. Balou
 7. Buddy
 8. Guus
 9. Puck
 10. Dex

Top 10 hondennamen voor teefjes

 1. Luna
 2. Bella
 3. Lola
 4. Lizzy
 5. Sky
 6. Senna
 7. Jip
 8. Teddy
 9. Saartje
 10. Daisy

Er zijn veel andere populaire hondennamen die niet zoveel aandacht krijgen als de namen hierboven. Hoewel de volgende namen niet zo vaak voorkomen als die uit TOP 10, zijn het toch goede namen en ze kunnen je waarschijnlijk inspiratie geven voor een leuke hondennaam.

Andere populaire hondennamen

 • Piper
 • Buc
 • Mickey
 • Daisy
 • Bingo
 • Bam Bam
 • Cookie
 • Alfie
 • Miko
 • Jojo
 • Clarabell
 • Tootsy
 • Milo
 • Koko
 • Marble
 • Bonzo
 • Bowie
 • Shaggy
 • Chubby
 • Bingo
 • Nata
 • Kyra
 • Toby
 • Snuggles
 • Sparky
 • Noodles
 • Daffy
 • Noah
 • Milo
 • Diesel
 • Marley
 • Indy
 • Ziva
 • Benji
 • Cody
 • Lady
 • Joy
 • Chico
 • Nora
 • Nina
 • Laika
 • Jackie
 • Beau
 • Bram
 • Coco

Nu de populaire hondennamen weet, duiken we in een aantal meer diverse en unieke namen. Ik besloot creatief te zijn en enkele van mijn eigen suggesties toe te voegen om je te helpen bij het bedenken van een unieke en leuke naam voor je eigen Labrador.

Korte hondennamen voor labradors

Korte hondennamen voor reuen

 • Ico
 • Plush
 • Trento
 • Tumtes
 • Bock
 • Mont
 • Tefi
 • Fango
 • Nez
 • Rin
 • Exel
 • Puc
 • Dinic
 • Dez
 • Duric
 • Igo
 • Rino
 • Fado
 • Zugi
 • Nepo
 • Sid
 • Loko
 • Egi
 • Jax
 • Odin
 • Cato
 • Rico
 • Beorn
 • Gunero
 • Kudur
 • Oso
 • Wolfy
 • Rocco
 • Sono
 • Zuri

Korte hondennamen voor teefjes

 • Daika
 • Uli
 • Deile
 • Iru
 • Aiva
 • Zenka
 • Iga
 • Aja
 • Ivy
 • Joy
 • Linya
 • Kodia
 • Lenis
 • Viona
 • Rineya
 • Rana
 • Luka
 • Pora
 • Zuna
 • Kiana
 • Luki
 • Maggie
 • Jura
 • Nyla
 • Bailey
 • Mocha
 • Kona
 • Evee
 • Meka
 • Zeena
 • Limon
 • Alma
 • Lotus
 • Milia
 • Venus

Houd er rekening mee dat sommige van deze namen net zo goed passen bij een mannelijke Labrador als bij een vrouwelijke Labrador en omgekeerd.

Als je nog niet genoeg inspiratie hebt, zijn hier nog een paar originele hondennamen die in me opkwamen. Deze zijn iets langer, maar zeker geschikt als leuke naam voor een Labrador.

Originele hondennamen voor Labradors

 • Darin
 • Dazzle
 • Molee
 • Jewel
 • Jelly
 • Pyro
 • Rusty
 • Mitzi
 • Whopper
 • Kindler
 • Puffles
 • Bomboons
 • Spoofs
 • Tickles
 • Fluffy
 • Bikny
 • Fickle
 • Apis
 • Twyla
 • Moon
 • Oli
 • Bakari
 • Quinn
 • Koda
 • Freya
 • Penny
 • Slate
 • Mino
 • Minho
 • Narla
 • Kaila
 • Tori
 • Arya
 • Kensi
 • Deeks
 • Argos
 • Coree
 • Bront
 • Huck
 • Kafka
 • Kona
 • Kayle
 • Rojo
 • Inca
 • Raja
 • Poncho
 • Ishtar
 • Bick
 • Wookie
 • Nova
 • Solo
 • Boz
 • Strega
 • Brownie
 • Odin
 • Vinny
 • Wizzer

Stoere hondennamen voor Labradors

Sommige mensen geven hun hond graag een naam die je niet kan missen als je hem eenmaal noemt. Sterke namen zijn populair bij eigenaren van krachtige rassen zoals Pitbulls en Duitse herders. Ze zijn echter ook geschikt voor Labradors. Het ligt allemaal aan je eigen voorkeuren. Voor degenen die van stoere en krachtige namen houden, heb ik een korte lijst met dit soort namen samengesteld.

 • Ronor
 • Andur
 • Trikor
 • Mongs
 • Stain
 • Asgat
 • Ruffles
 • Bluster
 • Bruiser
 • Scaly
 • Buster
 • Venom
 • Stitch
 • Blaze
 • Craven
 • Rowdy
 • Rake
 • Ghost
 • Howler
 • Spike
 • Pitch
 • Brutus
 • Hoot
 • Titan
 • Bronco
 • Storm
 • Boris
 • Boef
 • Pepper
 • Rocky
 • Tyson
 • Shadow
 • Suus
 • Lark
 • Trevor
 • Tucker

Totaal unieke hondennamen (waarschijnlijk)

De laatste categorie is waar ik mijn verbeelding de vrije loop liet. Dit zijn unieke en (bijna) nooit eerder gebruikte hondennamen die je misschien interessant vindt. Misschien vind je tussen deze namen de ultieme naam voor je Labrador.

 • Adven
 • Zeanow
 • Romnee
 • Bodah
 • Phodan
 • Potry
 • Nogren
 • Wularis
 • Zophis
 • Hiraya
 • Husira
 • Keanraya
 • Tunow
 • Reomu
 • Pheamora
 • Rondel
 • Chorlore
 • Geneya
 • Apora
 • Bioden
 • Chihala
 • Elisden
 • Wenoya
 • Crasiux
 • Sa’qar
 • Kuny
 • Grazar
 • Nades
 • Brekhan
 • Yazar
 • Ewioneya
 • Lukira
 • Chiophis
 • Bregor
 • Prutix
 • Ozinex
 • Yeno
 • Musura
 • Rithor
 • Hiuvara
 • Nupax
 • Oxim
 • Jenery
 • Buzar
 • Dakura
 • Chusny
 • Femas
 • Emizeya
 • Kudur
 • Temix
 • Mikaz