Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Hoe socialiseer je een Labrador met mensen en andere dieren?

Hoe socialiseer je een Labrador met mensen en andere dieren

Zelfs als je geen andere huisdieren hebt, kan het handig zijn om te lezen hoe je een Labrador kunt introduceren bij andere dieren die je tegenkomt tijdens wandelingen. Daarbij zal je Labrador vaak genoeg in contact komen met andere dieren en mensen.

Het is niet te onderschatten hoe belangrijk een juiste socialisatie is voor je Labrador. Het zal je een heleboel werk en stress schelen, als je hond zich op een positieve en ontspannen manier gedraagt en op een vriendelijke manier met andere dieren (en mensen) communiceert.

Denk er dus niet te gemakkelijk over en neem de tijd voor de socialisatie van je Labrador.

Heb je aan dit artikel niet genoeg of wil je gewoon goed voorbereid beginnen aan de training van je Labrador pup? Dan zijn de video’s van Dogtime een absolute aanrader!

Hoe socialiseer je een Labrador Retriever met andere honden?

Labrador Pups

Een puppy introduceren bij andere honden is meestal geen probleem als de andere hond zich goed gedraagt ​​en goed getraind is.

Van tijd tot tijd kan je echter een volwassen hond tegenkomen die zich te agressief of te opgewonden gedraagt ​​en mogelijk je labrador pup kwaad kan doen.

Blijf altijd alert maar kalm wanneer de hond van een vreemde de puppy nadert. Praat met de eigenaar van de hond en vraag of de hond het leuk vindt om puppy’s en andere onbekende honden te ontmoeten.

Probeer het eerste contact voor beide honden aangenaam te maken. Blijf daarom altijd kalm en ontspannen. Als je tekenen van angst of spanning bij je puppy ziet, stop dan de interactie en kalmeer de hond door het af te leiden van de andere hond.

Blijf altijd opletten wanneer honden met elkaar spelen.

Gewoonlijk zullen puppy’s graag andere honden ontmoeten en met hen willen spelen. Omdat ze heel schattig zijn, zullen andere mensen ze graag willen aaien. Je moet hier op voorbereid zijn en niet boos of gefrustreerd worden als het gebeurt.

Vergeet niet dat wat er in de vroege levensfase van de puppy gebeurt, een potentieel effect kan hebben op het toekomstige gedrag van de hond.

Daarom wil je ervoor zorgen dat je puppy een zo positief mogelijke ervaring heeft bij het ontmoeten van andere, onbekende honden (en mensen).


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?


Volwassen Labradors

Het introduceren van je volwassen Labrador bij je andere honden kan om een ​​paar redenen een uitdaging zijn.

Sommige honden zijn van nature vriendelijker en opener dan anderen. Om het gedrag van je hond beter te begrijpen moet je dus rekening houden met het ras.

Sommige honden werden gefokt om mensen te verdedigen of om een terrein of kudde te bewaken. Het spreekt voor zich dat deze honden daardoor minder makkelijk kunnen zijn in de omgang met andere honden.

Het kan handig zijn om vertrouwd te raken met het ras dat je in huis hebt gehaald en zijn natuurlijke instincten voordat je je nieuwe hond aan andere honden introduceert.

Labrador Retrievers zijn vriendelijke honden die tijdens de jacht ook goed samen met andere honden kunnen werken. Ze zijn dus over het algemeen sociaal naar andere honden. Dit is afhankelijk van de opvoeding en ervaringen die ze als pup hebben gehad.

Sommige volwassen Labradors kunnen wat lomp en volhardend zijn in het contact met andere honden. Houd altijd een oogje in het zeil en leid de honden af wanneer je merkt dat je Labrador honden lastig valt die geen zin hebben in contact of wanneer het spel er te ruig aantoe gaat.

Kies een neutrale omgeving

Het is vaak het beste als het eerste contact buiten plaats vindt. In een nieuwe omgeving voor beide honden verloopt de ontmoeting vaak rustiger.

Het introduceren van een nieuwe hond op grondgebied dat al door een andere hond is geclaimd, kan wrijvingen veroorzaken en tot gevechten leiden. Een hondenpark of een groot veld zou hier perfect voor zijn.

Voordat je de honden tijd samen laat doorbrengen, is het een goed idee om ze aan de lijn te houden voor het geval ze tekenen van agressief gedrag vertonen. Het is het beste om een ​​vriend of een ander familielid bij je te hebben om je daarmee te helpen.

Laat de honden langzaam aan elkaar wennen

Probeer van je tijd te genieten, wees ontspannen en kalm. Probeer contact te houden tussen jou en je hond. Beloon hem voor goed gedrag. Probeer van het eerste contact een positieve ervaring voor beide honden te maken.

Ga geleidelijk dichter bij elkaar staan. Laat de honden elkaars geur onderzoeken en maak zelf kennis met de andere hond. Haast je niet. Als je het niet zeker weet, ga dan weg en herhaal het proces.

Uiteindelijk kun je zo dichtbij komen dat de honden elkaar kunnen onderzoeken. Het is beter om ze nog niet te laten spelen en enige tijd te wachten voordat je dat doet.

Lees je in over hondengedrag zodat je negatieve signalen kan herkennen.

Houd de honden en eventuele tekenen van agressief gedrag goed in de gaten. Wanneer alles goed gaat kan je ze loslaten en uitgebreid kennis laten maken met elkaar.

Let op het gedrag van je Labrador

Het is afhankelijk van de hond zelf, zijn eerdere ervaringen en de opvoeding hoe makkelijk hij om zal kunnen gaan met andere honden.

Voor een onzekere of angstige hond kan regelmatig contact met andere vriendelijke honden heel veel doen. Voor andere honden is dit natuurlijk ook gunstig, let er wel op dat je Labrador de grenzen van de andere hond respecteert.

Het kan in het begin lastig zijn om te beoordelen welk gedrag vriendelijk is en welk gedrag agressie uitlokt. Daarbij kan het lastig zijn om te beoordelen wanneer je hond te ver gaat en wanneer de honden gewoon genieten van een wat ruiger spel.

Lees je in over hondengedrag

Er zijn veel boeken over hondengedrag verkrijgbaar die zeker de moeite van het lezen waard zijn. Na deze gelezen te hebben kan je met andere ogen naar je hond en zijn gedrag kijken. Dat maakt het veel makkelijker om ontmoetingen met andere honden in goede banen te leiden.

Daarbij is het heel belangrijk dat je je hond beloont voor positief gedrag, dus vergeet niet om een ​​zak met lekkers bij je te houden. Versterk het goede gedrag van je hond wanneer je er het ziet.

Na een paar sessies moeten de honden voldoende vertrouwd zijn met elkaar zodat ze kunnen spelen en samen tijd kunnen doorbrengen.

Als de honden het nog steeds niet goed met elkaar kunnen vinden, kun je proberen de hulp van een professionele hondentrainer in te schakelen. Deze kan je helpen met alle gedragsproblemen en nuttige tips geven om de situatie te verbeteren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe train je een labrador puppy?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?


Hoe socialiseer je een Labrador Retriever met katten?

De kans is groot dat je zelf een kat hebt of je buren er een hebben. Katten lopen vaak zonder toezicht buiten en kunnen zich als prooidier gedragen door weg te rennen. Dit kan vervelende situaties opleveren waardoor het een goed idee is om je Labrador goed te socialiseren met katten.

Maar hoe introduceer je je hond vervolgens aan de kat op een manier waarop niemand gewond raakt?

Honden en katten hoeven geen vijanden te zijn, zoals veel populaire tv-shows suggereren. Houd jezelf echter niet voor de gek dat ze beste vrienden zullen worden. Vooral bij jonge labradors en katten kan dit wel het geval zijn maar het is niet vanzelfsprekend.

Wat je wilt bereiken is een wederzijds respect tussen je nieuwe hond en een kat. Dat zou voldoende moeten zijn om hen zonder problemen het huis of een nabije omgeving te laten delen.

Labrador Pups

Bij het introduceren van een puppy bij een volwassen kat moet je heel voorzichtig zijn. Volwassen katten kunnen puppy’s namelijk gemakkelijk pijn doen met hun scherpe nagels. Houd daarom altijd toezicht op elke interactie tussen de puppy en de volwassen kat.

Je zou een bench kunnen gebruiken om de kat en de hond langzaam aan elkaar te laten wennen. Laat de kat niet rond de puppy lopen, maar laat het de puppy onderzoeken vanaf een afstand. Het houdt de puppy veilig in geval van onverwachte stemmingswisselingen van de kat.

Het is het beste om puppy’s en katten te introduceren als ze allebei jong zijn. Als het niet mogelijk is, let dan altijd goed op de interactie.

Als de puppy minder dan 2 maanden oud is, is het het beste om hem buiten het bereik van katten te houden. Probeer er daarna op te letten dat elke interactie positief is, omdat deze de basis zal leggen voor het toekomstige gedrag van de hond.

Katten en honden hoeven niet de beste vrienden te zijn, dus probeer elke interactie kort te houden. Zolang een van beide delen geen agressie vertoont, is dat een goed teken.

Voer bij voorkeur de kat en de hond tegelijkertijd, zodat hier geen vervelend gedrag door ontstaat.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe laat je een labrador puppy wennen aan een bench?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Volwassen Labradors

Volwassen Labradors zijn mogelijk al geïntroduceerd bij andere katten (vooral als ze uit het asiel zijn gehaald), dus vraag medewerkers van het asiel naar het gedrag van de Lab bij katten in het verleden.

Als ze nog niet eerder zijn geïntroduceerd, doe het dan langzaam en geleidelijk. Een volwassen Labrador is natuurlijk een stuk groter en gevaarlijker voor een kat dan een pup.

Stel niet meer dan één hond tegelijk aan een kat voor. Het natuurlijke jachtgedrag van honden kan in werking treden en je zult mogelijk moeten ingrijpen om een ​​vechtpartij te voorkomen.

Je zou kunnen overwegen om een ​​bench aan te schaffen voor de eerste periode. Door je hond in een bench te plaatsen en de kat vrij te laten rondlopen, krijgen ze de kans om elkaar te leren kennen.

Het zal de kat helpen te ontspannen en de hond in staat stellen om te wennen aan de aanwezigheid van een kat en vertrouwd te raken met de geur van een kat.

Daarna kan je de hond aan de lijn aan de kat introduceren. Houd je Labrador de eerste paar keren aan de lijn en houd toezicht op zijn gedrag.

Met een lijn heb je een betere controle over de hond, maar houd hem niet te strak, omdat dit spanning bij de hond kan veroorzaken.

Vermijd conflicten tussen hond en kat

Als de kat en hond elkaar niet in de weg lopen, is dat een perfect teken. Verwacht niet dat ze samen spelen omdat dat in de meeste gevallen gewoon niet zal gebeuren. Zolang ze niet naar elkaar omkijken en geen agressief gedrag vertonen is alles in orde.

Zorg ervoor dat de kattenbenodigdheden niet in de buurt van de hond staan. Honden kunnen in de verleiding komen om kattenvoer te eten, en een hongerige kat betekent een knorrige kat, waardoor de kans op gevechten toeneemt.

Zorg er ook voor dat je Lab geen toegang heeft tot de kattenbak. Sommige honden zijn gek op kattenpoep. Veel kattenbakvullingen hebben echter de eigenschap sterk samen te klonteren als het in contact komt met vocht. Als je hond dit opeet kan dat erg gevaarlijk zijn voor hem!

Als je de kattenbak niet af kan schermen met bijvoorbeeld een deurhekje, kan je ook een kattenbak gebruiken waar je hond niet zo makkelijk in kan komen met zijn hoofd, zoals de Savic Hop In.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Waar kan je het beste een Labrador puppy kopen?


Hoe socialiseer je een Labrador Retriever met andere dieren?

Misschien heb je andere dieren in huis en vraag je je af wat je moet doen om ervoor te zorgen dat ze niet worden aangevallen door je nieuwe beste vriend.

Bij andere huisdieren moet je dezelfde stappen volgen als bij katten. Honden hoeven geen vrienden te zijn met alle andere dieren. Of je nu schildpadden, vogels of konijnen hebt,  je moet er altijd voor  zorgen dat ze begrijpen dat ze dezelfde leefruimte delen en elkaar respecteren.

Een bench kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Laat de hond eerst wennen aan de geur van de andere huisdieren voordat je hem vrij rond laat lopen. Train je hond en houd hem bezig met andere activiteiten, zodat hij niet op de andere dieren kan focussen of onrustig wordt.

Vergeet niet dat honden van nature jagers zijn en hun instinct naar boven kan komen wanneer ze bang of opgewonden zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat elke interactie een prettige en positieve ervaring is.

Blijf daarom altijd waakzaam en houd toezicht op elke interactie. Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe socialiseer je een Labrador met andere mensen?

Het is absoluut cruciaal om de hond te leren op een goede manier met andere mensen om te gaan. Of je het nu leuk vindt of niet, je hond zal andere mensen ontmoeten en zal met hen moeten communiceren (in het hondenpark, bij de dierenarts, enz.).

Het is gemakkelijker om je Lab te introduceren aan andere mensen als het nog een puppy is. Zorg ervoor dat elke ontmoeting een positieve en rustige ervaring is voor de hond. Vermijd stress en laat de puppy niet schrikken. Laat het langzaam de situatie onderzoeken.

Een volwassen hond en nieuwe mensen

Als je een volwassen hond hebt, kan de situatie een beetje ingewikkelder zijn. Als uw hond niet gewend is om nieuwe mensen te ontmoeten, kan het angstig zijn wanneer een nieuw persoon nadert.

Veel mensen zien honden (inclusief Labradors) in een positief daglicht en denken daarom dat alle honden beleefd en braaf zijn. Zelfs voor goed opgevoede honden kunnen nieuwe situaties echter een reden tot angstig en ongewoon gedrag zijn.

Daarom moet de eerste ontmoeting met nieuwe mensen worden begeleid voor het geval er iets mis gaat.

Je kunt je hond aan de lijn houden om er enige vorm van controle over te hebben. Laat je Lab eerst de geur van je gast onderzoeken. Zorg ervoor dat de hond kalm is wanneer een nieuwe persoon hem nadert.

Als je tekenen van stress ziet (zoals verbergen, wegdraaien, grommen), stop dan en wacht tot de hond weer kalm is.

Je kan tegen de hond praten om hem te kalmeren. Zodra je hond kalm is, ga je verder met de introductie. Zorg ervoor dat je gast de hond niet benadert en de hond negeert als je hond angstig is.

Nadat je hond bekend is met de geur van de onbekende persoon, kun je je gast vragen om dichterbij te komen. Herhaal vervolgens het proces totdat je Lab de persoon van dichtbij kan ruiken. Zorg ervoor dat er geen plotselinge bewegingen worden gemaakt, omdat de hond hiervan kan schrikken.

Leer de Labrador rustig om te gaan met bezoek

De meeste Labradors zijn gek op mensen en vinden het fantastisch om nieuwe mensen te ontmoeten. Leer ze daarom vanaf een jonge leeftijd aan dat ze niet tegen mensen op mogen springen. Vertel bezoekers de hond geen aandacht te geven wanneer hij tegen hen opspringt.

Blijf daarbij geduldig en kalm en probeer elke nieuwe interactie tot een aangename ervaring voor de hond te maken. Daardoor leert je hond de visite te waarderen en zal hij minder nerveus zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Zwarte Labrador – alles dat je moet weten

Blonde Labrador – alles dat je moet weten

Bruine Labrador – alles dat je moet weten


Labradors en kinderen

Als je kinderen hebt, moet je heel voorzichtig zijn. Kinderen begrijpen namelijk meestal niet dat honden honden zijn en geen rationele mensen. Ze denken misschien dat honden onze intenties en ons gedrag zullen begrijpen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Kinderen begrijpen vaak niet dat een hond het niet leuk vindt als er op hem geklommen wordt. Ook een omhelzing vinden honden vaak niet fijn.

Geef kinderen daarom duidelijke regels over de omgang met de hond en let er goed op dat ze geen dingen doen die de hond niet leuk vindt.

Het is altijd goed om wat meer te lezen over de veiligheid van kinderen en honden.