Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Hoe oud wordt een Labrador?

oude labrador retriever

Ik wou dat ik deze vraag kon beantwoorden door ´oneindig oud´ te zeggen, maar dat is natuurlijk niet de waarheid. Labradors zijn vergelijkbaar met andere hondenrassen van dezelfde grootte en hetzelfde gewicht en ze halen gemiddeld een leeftijd ongeveer 10-14 jaar. Dit is echter een ruime schatting, en verschillende onderzoeken wijzen uit dat Labradors gemiddeld 12,1 jaar oud worden. Bruine Labradors worden volgens deze statistieken iets minder oud, namelijk 10,5 jaar.

Achter de levensduur van Labradors schuilt echter veel meer dan dat. Labradors beginnen oud te worden vanaf hun zevende levensjaar. Dit is het moment waarop je Labrador de leeftijd ingaat die bij mensen als een laat stadium van het leven wordt beschouwd.

Veel hondeneigenaren verwijzen naar het oude gezegde “1 mensenjaar is gelijk aan 7 hondenjaren” om de leeftijd van hun hond te schatten. Op de leeftijd van 7 jaar zou je Labrador dan ongeveer 48-50 jaar oud zijn (in menselijke jaren).

Deze methode is echter niet noodzakelijk correct.

Honden verouderen niet hetzelfde in elk jaar van hun leven. In het eerste jaar van zijn leven veroudert je hond bijvoorbeeld sneller. Aan de andere kant vertraagt ​​het verouderingsproces als de hond eenmaal oud is.

Bovendien verouderen verschillende hondenrassen anders. Grotere rassen zoals de Duitse Herder worden meestal sneller oud dan kleinere rassen zoals de Chihuahua.

De langstlevende Labrador (mix) ooit, genaamd Adjutant, heeft 27 jaar en 98 dagen in het VK gewoond. Hij staat zevende op de lijst van de alleroudste honden ter wereld.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is de beste hondenverzekering voor Labradors?

Hoe moet je voor een senior Labrador zorgen?

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?


Hoe weet ik dat mijn Labrador oud wordt?

Aanvankelijk zal je waarschijnlijk geen grote veranderingen opmerken. Je Labrador zal op 7-jarige leeftijd dezelfde hoeveelheid energie hebben om te spelen en te rennen als toen hij 2 was. In feite voelt je labrador zich nog steeds hetzelfde als toen hij 2 was, en dat zal hij elke dag proberen te tonen.

Vanaf nu zal je Labrador echter tekenen van veroudering vertonen die je niet snel zal missen.

Het is daarom belangrijk voor elke hondeneigenaar om te begrijpen dat zijn hond aan het veranderen is en dat het mogelijk enkele aanpassingen van de huidige levensstijl en routine vereist.

Waar moet je op letten om te bepalen of je hond last begint te krijgen van ouderdom?

Veel voorkomende tekenen van veroudering zijn bijvoorbeeld:

 • Vermindering van het uithoudingsvermogen
 • Daling van het energieniveau
 • Gewrichtspijn en stijfheid
 • Gewichtstoename of -verlies
 • Verslechterende huid- en vachtconditie
 • Slechte adem, tanden en tandvlees
 • Traag reactievermogen

Deze tekenen zouden je een hint moeten geven dat de hond oud wordt, waardoor er misschien wat veranderingen nodig zijn om het leven van de hond comfortabeler en makkelijker te maken.

Wanneer de leeftijd vordert krijgen honden daarbij vaak last van artritis. Artritis is een ontsteking van de gewrichten die pijn en ongemak bij honden veroorzaakt, vooral in de latere fase van hun leven.

oude labrador retriever

Wanneer je tekenen van artritis bij je hond ziet, is dit een duidelijke indicatie dat hij oud wordt. Een bezoekje aan de dierenarts voor een volledige controle is dan geen overbodige luxe.

Artritis kan je hond veel pijn en ongemak bezorgen. Het kan dus nodig zijn om je oudere labrador te helpen met enkele supplementen of voorgeschreven medicijnen.

Een supplent zoals Opti Joint bijvoorbeeld, kan je hond helpen wanneer zijn gewrichten wat minder soepel beginnen te worden. Je kan ook een supplement met Glucosamine toevoegen aan het voer van je hond.

Je merkt misschien ook dat de huid en vacht van je hond er minder mooi uit beginnen te zien. De vacht ziet er bijvoorbeeld dof en minder zacht uit dan vroeger.Wanneer de stofwisseling van de hond vertraagt, stopt zijn lichaam met het produceren van een mooie en glanzende vacht zoals vroeger.

Er zijn enkele manieren om dat te verbeteren, waaronder voedingssupplementen met vitamines en mineralen die je bij de dierenarts of in de dierenwinkel kunt krijgen. Ook een supplement met Omega-vetzuren en caroteen kan helpen de vacht in een betere conditie te krijgen.

De hond kan ook problemen krijgen met het verteren van voedsel. Hij kan bijvoorbeeld last krijgen van diarree of regelmatig braken. Om het darmkanaal te stimuleren, kan je misschien het dieet van de hond heroverwegen en aanpassen aan de leeftijd van de Labrador.

Daarbij kunnen probiotica helpen bij het herstellen van de gezondheid van de darmen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Aanpassingen in huis voor Labradors met gewrichtsproblemen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Ouderdom in een later stadium

In een later stadium kan je andere tekenen van een gevorderd verouderingsproces tegenkomen. Die kunnen ernstiger zijn en enige medische aandacht vereisen. Vaak zal je deze symptomen gaan zien wanneer je Labrador 10 jaar of ouder is.

Er is echter veel variatie, de ene labrador zal heel gezond oud worden en de andere zal op jongere leeftijd al veel problemen vertonen.

 • Oogproblemen
 • Problemen met horen
 • Geheugenproblemen
 • Gedragsveranderingen
 • Verminderde mobiliteit
 • Langer slapen, meer rust nodig hebben
 • Incontinentie

Op een gegeven moment zal je merken dat je hond problemen heeft met zijn geheugen of gehoor en gezichtsvermogen. Het lijkt daardoor misschien alsof de hond niet op je reageert of je commando´s niet begrijpt. Dit kan veroorzaakt worden door toenemende gehoorproblemen of een verminderde cognitieve capaciteit.

Het kan lijken alsof je hond de commando’s gewoon niet begrijpt, of het duurt langer dan normaal om ze uit te voeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat je je hond er niet voor moet straffen. Houd er rekening mee dat het niet de schuld van de hond is dat hij oud wordt en dat hij daardoor meer tijd nodig heeft om dingen te begrijpen.

Net zoals bij mensen functioneert alles bij een oudere hond wat minder goed, en dit treft ook hun mentale vermogen.

Bij honden die last hebben van mentale problemen, zoals traagheid, desoriëntatie of dementie, kan je een supplement met Choline zoals Cholodin bijvoeren. Dit helpt bij het vertragen van het verouderingsproces van de hersenen door de hersencellen en zenuwen te ondersteunen.

Probeer je aan te passen aan de nieuwe situatie. Gebruik bijvoorbeeld visuele aanwijzingen om je hond te helpen begrijpen wat je wil.

In plaats van ‘eten op tafel’ te zeggen, wijs je bijvoorbeeld met je vinger in de richting van het eten. Het is maar een klein voorbeeld, maar het komt erop neer dat je moet proberen de aandacht van je hond te krijgen voordat je hem iets vraagt.

Gedragsveranderingen bij een oude Labrador

Cognitieve veranderingen kunnen ook worden gevolgd door enkele gedragsveranderingen.

De Labrador kan zich anders gaan gedragen, hij kan bijvoorbeeld minder geduldig en meer prikkelbaar zijn. Een hoger angstniveau komt ook voor, net als verwarring en desoriëntatie, zelfs in een vertrouwde ruimte. De hond kan ook een verminderde tolerantie hebben voor dingen waar het vroeger comfortabel mee omging.

Een hond die problemen heeft met zijn gehoor kan daarnaast angstiger worden. Wanneer je hem bijvoorbeeld van achteren nadert kan hij daarvan schrikken omdat de hond je niet aan kan horen komen.  Probeer de hond dus niet bang te maken of te laten schrikken met je aanraking of harde geluiden.


Andere gezondheidsproblemen

Het zicht van je Lab kan ook met de tijd afnemen.

Als je merkt dat je hond regelmatig tegen dingen op botst, kan dit een aanwijzing zijn dat zijn zicht slechter wordt. Het kan betekenen dat je Labrador daardoor voorwerpen niet duidelijk kan zien en problemen heeft met het gezichtsvermogen.

oude labrador retriever

 In sommige gevallen zie je een licht witte, troebele lens in het midden van het oog, waar de pupil is. Dit is een aandoening die staar heet en veel voorkomt bij oudere honden.

Ja kan je dierenarts om supplementen en antioxidanten vragen om de hond met dit probleem te helpen. Soms kan een operatie helpen maar meestal is dit niet nodig.

Door je hond te voorzien van een zeer voedzaam dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, kan je ook tekenen van veroudering helpen bestrijden.

De hond kan ook wat vervelender tekenen van veroudering hebben. Hij kan bijvoorbeeld zijn controle over het plassen of de ontlasting verliezen en daardoor een verhoogde behoefte om naar buiten te gaan voor een toiletpauze krijgen.

Problemen met incontinentie kunnen opgelost worden door de hond medicijnen te geven die het probleem tot een beheersbare omvang kunnen verminderen. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.

Welke leeftijd wordt als oud beschouwd voor Labradors?

Gemiddeld kun je beginnen te denken aan je Labrador als een senior lid van je gezin vanaf de leeftijd van 7 of 8 jaar. Op dit moment kan je Labrador echter nog steeds in een goede vorm zijn en je zult misschien geen grote veranderingen in zijn gedrag opmerken.

Honden op deze leeftijd zien er misschien niet oud uit, maar hun lichaam begint te verouderen.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Labrador?

Studies suggereren dat de gemiddelde levensduur voor Labradors ongeveer 12 jaar is. Hier zit echter veel variatie in. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de levensduur van Labradors met 2 jaar is toegenomen, maar het onderzoek is uitgevoerd met een kleine steekproef en er is nog geen hard bewijs voor deze bewering.

Wat kan de levensverwachting van Labradors beïnvloeden?

Veel factoren kunnen de levensverwachting van je Labrador aanzienlijk beïnvloeden.

Hier moet je vanaf het begin rekening mee houden, wanneer je de hond voor jou en je gezin selecteert.

Goede hondenouders, zonder genetische ziekten of aandoeningen zijn bijvoorbeeld van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat je hond de beste kans heeft op een lang en gelukkig leven.

Het gebrek aan erfelijke genetische gezondheidsproblemen is een groot pluspunt, maar het is niet het enige dat je moet overwegen.

Een goed dieet, een gezonde levensstijl, beperkte stress en een beperkt aantal negatieve prikkels zijn daarnaast allemaal belangrijke factoren en kunnen het leven van de hond aanzienlijk verhogen.

Daarnaast kunnen de omgeving waarin de hond leeft en het niveau van fysieke en mentale activiteiten ook een invloed hebben op de levensduur van de hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?

Zijn Labradors hypoallergene honden?

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Het komt misschien als een verrassing, maar recente studies tonen aan dat zwarte of crèmekleurige Labradors gemiddeld langer leven dan die met een chocoladekleurige vacht. De reden hiervoor is nog onbekend, maar het kan handig zijn om te weten als je op het punt staat je nieuwe Labrador-puppy te selecteren.

Wat kan ik doen om de leeftijd van mijn Labrador te verlengen?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je hond te helpen en ervoor te zorgen dat hij de beste kans heeft op een lang en gezond leven.

Als eerste is het belangrijk om het juiste voedsel te geven in elke fase van het leven van je Labrador. Puppy’s, jonge of volwassen honden hebben namelijk verschillende voedingsbehoeften waaraan moet worden voldaan.

Zorg er daarom voor dat je je hond op het juiste moment van het juiste voer voorziet. Het voedsel moet vol zitten met essentiële vitamines en mineralen om het immuunsysteem en de algehele gezondheid van de Labrador te stimuleren.

Overweeg bijvoorbeeld een speciale voeding voor oudere honden, zoals de Mature & Senior brok van Eukenuba.

Zorg er echter voor dat je de hond niet te veel voert en dat hij niet te veel menselijk voedsel krijgt in de vorm van tafelresten of snacks. Je labrador kan daardoor snel te dik worden waarna allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Lees hier verder als je meer wil weten over voer voor Labradors

Training en beweging bij een oude hond

Train je hond fysiek en mentaal. Houd je hond dus actief. Plan bijvoorbeeld wandelingen en trainingssessies met je Labrador. Probeer er een gewoonte van te maken. Je hond zal het waarderen en minder gestrest zijn als hij weet wat er precies op een dag gaat gebeuren.

Train je oude Labrador overeenkomstig de leeftijd. Naarmate hij ouder wordt, zal je hond langzamer moeten lopen, en wat vroeger 10 kilometer was, verandert in een paar kilometer lopen. Het is belangrijk om de behoeften van je hond te begrijpen en je hieraan aan te passen.

oude labrador retriever

Desondanks is het belangrijk om actief te blijven. Beweging en lichamelijke activiteit zullen namelijk helpen bij de productie van gewrichtsvloeistof die in de toekomst zal helpen bij artritis, gewrichtsproblemen en met het juiste lichaamsgewicht.

Veel Labradors hebben de neiging te zwaar te worden. Dit kan helemaal een probleem worden wanneer de Labrador ouder wordt en de stofwisseling verandert. Houd het gewicht van je Lab goed in de gaten want overgewicht zal het leven van je hond drastisch verkorten.

Daarnaast zal een Labrador met overgewicht sneller diabetes, schildklierproblemen of ouderdomsziekten krijgen.