Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 07 september 2019

Kan je een Labrador nemen wanneer je fulltime werkt?

Labrador fulltime werk

Je overweegt om een Labrador te kopen of te adopteren. Maar jij en je partner werken voltijds en je kinderen gaan elke dag naar school en zijn eigenlijk ook weinig thuis.

Veel mensen in soortgelijke omstandigheden vragen zich af of het een goed idee is om een Labrador Retriever in huis te nemen en hoe ze er goed voor kunnen zorgen als ze fulltime moeten werken.

Er zijn veel vragen die in je op kunnen komen wanneer je overweegt een hond te nemen in deze situatie.

Is het bijvoorbeeld verstandig om een Labrador te adopteren wanneer je het grootste deel van de dag niet beschikbaar bent?

En is de tijd die je met de hond doorbrengt voldoende om hem een gelukkig en gezond leven te geven?

Kan een Labrador ook lijden door gebrek aan interactie met de eigenaar?

Al die vragen zijn belangrijk en moeten worden overwogen voordat je een definitieve beslissing neemt om een hond in huis te nemen.

Het laatste wat je wilt is immers om een hond in huis nemen en je vervolgens schuldig voelen over het feit dat je te weinig tijd hebt om hem aandacht te geven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Labrador fokkers in Nederland


Heb je genoeg tijd voor een Labrador Retriever?

Voordat je een hond aanschaft is het belangrijk om er goed over na te denken of je wel genoeg tijd hebt. Een hond kost namelijk heel veel tijd, soms door dingen waar je niet aan gedacht had toen je er een in huis haalde.

Het is logisch dat je denkt aan de tijd die je kwijt bent aan het uitlaten, maar heb je ook gedacht aan het extra werk dat je hebt aan het schoonmaken van je huis? Of aan het feit dat je je hond wanneer hij ziek is niet alleen thuis kan laten? Dat je op die ene vrije dag die je hebt niet kan uitslapen omdat je de hond uit moet laten?

Zo zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een Labrador in huis haalt. Het leven van een hondeneigenaar is meestal beter dan die van mensen zonder hond ;-), maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Heb je familieleden die kunnen helpen met de hond?

Wanneer je zelf fulltime werkt, maar een gezin hebt om je te helpen met de verzorging en de beweging van je Labrador, kan dit prima werken. Het is echter wel van belang dat het hele gezin achter de keuze voor een hond staat. Iedereen moet een steentje bij willen dragen.

Het is het beste om een taakverdeling te maken voor alle leden in het gezin. Zo voorkom je dat de hond te weinig of teveel beweging krijgt. Of dat hij de ene dag geen voer krijgt en de andere dag juist weer veel teveel.

familie met een labrador

Met behulp van een goede taakverdeling en een toegewijd gezin kan je heel goed een fulltime baan combineren met een hond.

Spreek wel goed af met bijvoorbeeld oudere kinderen dat een hond veel tijd kost en dat hij ook verzorging en aandacht nodig heeft wanneer het even niet leuk is. Er moet ook iemand met de hond wandelen als het stortregent bijvoorbeeld.

Wanneer niet iedereen in het gezin enthousiast is over een hond is het belangrijk om er goed over na te denken of je er dan nog steeds een aan wil schaffen.

De meeste kinderen zijn enthousiast met puppy’s maar haken af zodra de hond groter en minder schattig begint te worden. Houd er rekening mee dat de verzorging van de hond voor je eigen rekening komt te vallen.

Vraag jezelf af of je daar tijd voor hebt en of dat eerlijk is voor de hond.

Als je nog niet zeker weet of jij en je gezin klaar zijn voor een hond, is het een goed idee om een boek over honden in huis te halen. Laat het hele gezin het boek lezen, zodat iedereen weet wat er allemaal bij komt kijken.

Is iedereen nog steeds positief? Dan is het misschien tijd voor gezinsuitbreiding. Een goed voorbeeld van een betaalbaar, maar leuk boek voor het hele gezin is ‘Honden Opvoeden voor Dummies‘.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?

Hoe train je een Labrador puppy?


Hoeveel uur per dag moet je met je hond doorbrengen?

Dit is een hele goede vraag, maar over het antwoord  verschillen de meningen nogal. Het antwoord verschilt natuurlijk ook per ras. Daarbij maakt de leeftijd van de hond en het karakter ook veel verschil.

Een Labrador eist bijvoorbeeld minder aandacht van zijn eigenaar dan een Border Collie, maar is nog steeds een vrij veeleisend ras. Veel mensen onderschatten de hoeveelheid energie van een jonge Labrador en raken daardoor in de problemen.

Hoeveel tijd je per dag met je hond moet besteden verschilt dus enorm per hond. Houd er in ieder geval rekening mee dat je met een jonge pup een flink aantal uren per dag druk kan zijn. Wanneer je echt een puppy wil, is het dus aan te raden hiervoor een aantal weken vrij te nemen.

Een volwassen hond heeft, afhankelijk van de leeftijd, minimaal een uur tot 2 uur nodig voor activiteiten op een dag. Meer is natuurlijk altijd beter. Je kan echter de kwaliteit van de activiteiten verhogen door je hond ook mentaal te stimuleren. Daardoor zal hij sneller moe zijn.

Daarnaast vraagt je Labrador ook aandacht van je binnenshuis. Na de wandeling of training zal je hond moe zijn, maar zeker jonge Labradors herstellen hiervan snel. De training in huis heeft ook tijd nodig, en je hond heeft aandacht nodig om hem gelukkig te houden. Reken hiervoor zeker bij een jonge hond minstens een uur.

natte labrador

Hoeveel tijd besteed je extra aan huishoudelijke taken met een hond in huis?

Labradors zijn gek op zwemmen, vieze sloten, modder en andere dingen waar ze lekker vies van worden. Wanneer je gek bent op je schone huis, moet je zeker rekening houden met de extra tijd die je nodig hebt om de hond én het huis schoon te houden.

Afhankelijk van de grootte van je huis moet je rekening houden met tenminste een kwartier tot een half uur extra per dag voor het verwijderen van haren en eventueel het dweilen van de vloer. Zeker wanneer je ook kinderen hebt kan het best veel werk zijn om het huis hygienisch en netjes te houden.

Veel Labradors verharen het hele jaar door, en meestal wordt dit twee keer per jaar extra erg. Vergeet niet hoeveel tijd het kan kosten om haren van banken, kussens en kleding te verwijderen. En dan hebben we het nog niet over haren en zand in de auto gehad.

Daarnaast wil je misschien niet dat je hond met alle natte slootbagger in zijn vacht op de bank gaat liggen. De meeste Labradors drogen snel op na een duik, waardoor je de modder en viezigheid simpelweg uit de vacht kan borstelen.

Voor een schone Labrador zonder slootgeur zal je hem echter regelmatig moeten wassen. Waarna je ook je douche of bad weer schoon zal moeten maken. Wanneer je dus echt gesteld bent op een schoon huis en een schone hond, is een Labrador misschien niet de juiste hond voor je.

De meeste Labradors houden nou eenmaal van water. Zwemmen zit in hun genen en maakt ze gelukkig.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador Retriever?

Kunnen Labradors zwemmen?


Zijn er hulpmiddelen om het huishouden makkelijker te maken?

Sommige huishoudelijke taken kan je makkelijker maken voor jezelf door de juiste hulpmiddelen aan te schaffen. Zo kan een robotstofzuiger de hele dag lang bezig zijn met haren verwijderen.

Een voorbeeld van een robotstofzuiger die ook huisdierharen aankan, is de iRobot Roomba 605. Deze beschikt over speciale borstels die huisdierharen extra makkelijk opvegen.

Ook zijn er verschillende handige opzetstukken voor je stofzuiger zodat je gemakkelijker haren van meubels kan verwijderen.

Deze kan je ook voor je auto gebruiken, maar nog handiger is het om een beschermer aan te schaffen voor de achterbank of kofferbak. Deze beschermers zijn beschikbaar in allerlei maten en kleuren, van spotgoedkoop tot honderden euro’s.

Daarnaast zijn er speciale borstels beschikbaar om haren van meubels en kleding te verwijderen. Deze borstels kunnen je ook veel tijd besparen.

Als laatste zijn er verschillende droogshampoo’s en sprays beschikbaar. Met behulp hiervan kan je je hond schoon en fris houden, zonder hem elke keer te hoeven wassen.

Zijn er andere dingen die meer tijd en moeite kosten als je een hond hebt?

Er zijn een heleboel dingen die je veel tijd en geld zullen kosten. Vaak merk je dat pas wanneer je eenmaal een hond in huis hebt, waarschijnlijk heb je over deze kleine dingen nooit nagedacht.

  • Het plannen van een vakantie. Of je nu samen met je hond op vakantie gaat of hem bij familieleden of een pension achter laat, een vakantie plannen is minder makkelijk met een hond in huis.

  • Verhuizen, met name bij huurwoningen. Particuliere huurwoningen waar huisdieren toegestaan zijn, zijn dungezaaid. Je zal dus flink moeten zoeken naar een woning waar je Labrador ook welkom is.

  • Outdoor hobby’s of sporten. Ga je graag surfen, klimmen, fietsen, skeeleren of wielrennen? Houd er rekening mee dat je naast je hobby ook tijd vrij moet houden voor je hond. Een goed opgevoede hond kan in principe vaak mee sporten, maar dit is niet altijd handig. Soms zijn ze niet toegestaan op de locatie en soms kan je er simpelweg moeilijker op letten omdat je bezig bent.

  • Uitgaan en feesten. Vanuit je werk gelijk door naar een feestje? Nee hoor, vergeet het maar. Je zal eerst naar huis moeten om je Labrador aandacht en beweging te geven. En is het wel eerlijk om hem na een werkdag ook nog ’s avonds alleen te laten? Last minute een oppas regelen voor je hond kan soms ook een uitdaging zijn.

  • Vrij vragen vanwege een zieke of gewonde hond. Vaak is het vrij gemakkelijk om vrij te krijgen van je werk voor een ziek kind of familielid. Maar een hond is toch een ander verhaal. Denk hier over na en overleg eventueel op je werk hoe zij hiermee omgaan.

    Ook een zieke hond met ernstige diarree bijvoorbeeld kan je niet lang alleen thuis laten. Soms zal je onmiddelijk naar een dierenarts moeten. Wanneer je een fulltime baan hebt waarbij het zeer moeilijk is om af en toe een dagje vrij te krijgen en je geen hulp hebt van andere mensen bij de verzorging van je hond, kan dit grote problemen opleveren.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het verschil tussen een Amerikaanse Labrador en een Engelse Labrador Retriever?

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?


Hoe lang kan je een hond alleen laten?

Meestal wordt het aangeraden een hond niet langer dan 6 uur achter elkaar alleen te laten. Af en toe kan je de hond voor maximaal 8 uur alleen laten, maar dit moet je zeker niet vaak willen doen.

Wanneer je een fulltime baan hebt zal je dat dus niet redden. Als je dicht bij je werk woont kan je natuurlijk in de pauze even naar huis.

Je kan echter ook een uitlaatservice benaderen. De meeste hondenuitlaatservices halen de hond op zodat ze met een groep andere honden ergens lekker kunnen rennen en ravotten. Hiervoor moet je Labrador dus wel sociaal zijn en goed luisteren.

Labrador fulltime werk

Daarnaast zijn er hondenoppassers die je hond ‘s middags uit kunnen laten. En ten slotte zijn er pensions en andere bedrijven die hondendagopvang regelen. De kwaliteit hiervan verschilt enorm, sommige zijn simpelweg grote groepskennels, terwijl anderen complete hondenspeeltuinen zijn.

Oplossingen zijn er dus zeker te vinden, maar je moet je afvragen of je dit wel wil en of het eerlijk is voor de hond. Waarom zou je immers een hond in huis nemen als je toch geen tijd hebt om hem aandacht te geven?

Daarnaast zal je dus wanneer je fulltime werkt zonder hulp van een gezin extra geld uit moeten geven aan een hondenoppas, uitlaatservice of dagopvang.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat te doen wanneer je Labrador verlatingsangst heeft?

In dit artikel kan je meer lezen over het alleen thuislaten van je hond.Tags: Labrador