Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 september 2020

Hoe ga je om met hyperactieve, drukke Labrador pups? Tips en Tricks

Hoe ga je om met hyperactieve, drukke Labrador pups

Labradors zijn fantastische, leergierige en enthousiaste honden, en dit maakt ze de eerste keuze voor veel gezinnen. Hun vrolijke en energieke karakter kan echter ook problemen opleveren, en zeker bij jonge Labradors kan de hoeveelheid energie voor frustraties zorgen.

Labrador pups zijn enorm schattig, en hun intelligentie maakt ze makkelijk te trainen. Er is echter ook een eigenschap van Labradors die de energie van het baasje kan vreten, en dat is hun vaak nogal drukke gedrag.

Vaak zal dit gedrag verminderen naarmate de hond ouder wordt, maar hoe ga je ermee om als je pup druk en hyperactief is, en bijvoorbeeld niet wil slapen? Hieronder vind je een aantal tips om je te helpen een wat meer gebalanceerde, kalmere hond te trainen.

Blijf zelf rustig

Puppy’s zijn enorm schattig en dat grappige gedrag van een jonge pup laat je hart smelten. Probeer echter vanaf het begin zelf rustig te zijn als je puppy een druk karakter heeft. Door je pup enthousiast te maken met hoge stemmen of wild spel, zul je het gedrag alleen maar erger maken.

Probeer je pup bijvoorbeeld niet teveel aandacht te geven als hij in zijn volle enthousiasme op je af stormt als je thuis komt. Probeer het hyperactieve gedrag te negeren, en haal de hond aan als hij gekalmeerd is. Het is echt moeilijk om het knuffelen met je blije Labrador te weerstaan, maar uiteindelijk loont het de moeite. Je hond leert op deze manier dat extreem druk en hyperactief gedrag weinig zin heeft, en kalmer gedrag juist aandacht oplevert.

Hetzelfde geldt wanneer je pup zijn tanden veel in je zet. Dit is heel normaal gedrag, maar het is het beste om te stoppen met spelen of de aandacht als je pup dit doet. Bied hem een speeltje aan om in te bijten, en zorg ervoor dat bijten in handen of voeten geen stimulerende reactie van de baas oplevert.

Geef je pup routine en maak rust er een onderdeel van

Een puppy is ontzettend leuk, en zeker in het begin is het moeilijk om hem met rust te laten. Sommige pups zoeken zelf hun rust op, en gaan op een rustig plekje liggen slapen. Bij Labrador pups komt het echter regelmatig voor dat ze onuitputtelijk door willen blijven spelen. Alle indrukken en de baas zijn zo leuk en spannend, dat de pup het gevoel van vermoeidheid vergeet en gewoon door blijft gaan.

Het is dus aan jou als eigenaar om de pup te leren dat er momenten zijn dat jullie allebei rusten. In een druk gezin met kinderen kan dit lastig zijn, dus je zult ook de kinderen hierbij moeten betrekken (goede training ook voor de kinderen!).


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Breng de puppy na een wandeling en wat eten naar een rustige, prikkelarme omgeving. De wandeling is belangrijk omdat je puppy zo zijn energie kwijt raakt, en je zeker weet dat eventuele onrust niet veroorzaakt wordt door een volle blaas.

Je kunt in de beginfase voor de rustperiode een bench of puppyren gebruiken, zodat je pup niet bij dingen kan die hij stuk kan maken of die op de een of andere manier zijn aandacht trekken. In het begin zal het lastig zijn, maar ga zelf iets rustigs doen en laat de puppy met rust.

Blijf wel in de buurt, zodat de pup niet nerveus wordt van je afwezigheid. Negeer eventueel piepen of janken. Als je weet dat je pup dit gaat doen, is het een goed idee om een kong (zoals deze) te vullen met iets lekkers, in te vriezen, en deze aan je pup te geven op het moment dat de rustperiode begint. Zo is je pup lang genoeg afgeleid, en het likken aan de kong werkt kalmerend.

Laat je pup niet beginnen met spelen, maar doe dat zelf

Labrador pups zijn gek op spelen, en zullen dat ook laten zien. Als je er gek van wordt dat je Labrador pup steeds weer bij je komt zeuren met een bal of ander speelgoed, moet je hem leren dat het spelen gebeurt als jij dat zelf wil.

Door te reageren op dit gedrag, leer je je pup dat je het leuk vindt dat hij je steeds speelgoed komt brengen, en beloon je het gedrag. Als je pup houdt van overdrijven, en niet wil stoppen met spelen, is het het beste als je zelf de touwtjes in handen neemt.

Reageer niet, en ga geen ballen gooien of touwtrekspelletjes doen. In het begin is het moeilijk, en misschien vind je het zielig voor de puppy, maar het is voor zijn eigen bestwil. Een puppy heeft slaap en rust nodig zodat zijn jonge hersenen de kans krijgen om alle indrukken te verwerken.

Het is natuurlijk belangrijk dat je ook regelmatig spelletjes doet met je puppy, maar doe dit door er zelf mee te beginnen en het ook zelf te eindigen. Laat je pup met rust als hij slaapt, en neem de pup mee naar buiten als hij wakker wordt.

 Laat hem eerst zijn behoefte doen, en begin dan met een spelletje. Zo beloon je je pup voor het buiten doen van zijn behoefte, en maak je hem moe voor een volgend rustmoment.

Bedenk je elke keer welk gedrag je beloont

Honden, en zeker Labradors, zijn enorm slim. Soms beloon je onbewust gedrag waarvan je juist wil dat het verdwijnt.

Zo leer je je pup onbewust dat je steeds wil dat hij speelgoed komt brengen als je hier steeds op in gaat. Of dat het bijten in je handen leuk is omdat je er op de een of andere manier positieve aandacht aan geeft.

Als je je pup elke keer dat hij in een tafelpoot bijt probeert af te leiden met een koekje of speelgoed, is er een kans dat je pup het bijten in de tafelpoot gaat zien als een manier om je aandacht te krijgen.

Zo werkt het ook als je elke keer gaat spelen als je pup wat druk gedrag vertoont. Je pup is bijvoorbeeld hyperactief, en je besluit dat het misschien tijd is voor een wandeling. Na een paar herhalingen, zal je pup de connectie leggen tussen druk zijn en uit gaan.

Daarom is het zo belangrijk om een routine op te bouwen, die ervoor zorgen dat je je pup niet per ongeluk (hoeft) te belonen voor hyperactief gedrag. Als je je pup bijvoorbeeld elke keer na het slapen goed uitlaat, weet je dat zijn blaas leeg is en dat eventueel onrustig gedrag niet veroorzaakt wordt door een te volle blaas of een gebrek aan beweging. Je kunt er dan met een gerust hart even geen aandacht aan geven.

Denk goed na over wat je beloont en wat je niet wil belonen. Bedenk daarna slimme manieren om ervoor te zorgen dat gedrag dat je wil zien (slapen, rusten) meer oplevert dan hyperactief, onrustig gedrag.

Onthoud dat druk gedrag bij puppies hoort

Misschien had je buurvrouw een voorbeeldige Labrador pup, of heb je eerder een puppy gehad die wel lekker rustig naast je op de bank kon liggen slapen. Deze pups bestaan, maar hyperactief gedrag komt net zo vaak voor bij jonge Labradors.

Vaak is het simpelweg een resultaat van de gigantische hoeveelheid prikkels die een pup heeft te verwerken, en wordt het minder als de hond wat ouder wordt en als de baas wat meer structuur brengt.

Een drukke Labrador pup is echter niet iets om je overdreven veel zorgen over te maken. Het hoort nu eenmaal bij pups. Elke pup heeft een ander karakter, en veel pups hebben gewoon een lekker positief en energiek karakter.

Dit karakter kun je ook in je voordeel gebruiken bij de training, omdat deze pups het vaak fantastisch vinden om samen met de baas dingen te doen. Aandacht kun je dus goed gebruiken als beloning. Let er alleen op dat je die aandacht, zoals eerder vermeld, op het juiste moment geeft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Blijf geduldig en consequent, en voel je niet schuldig als je je even overwelmd of gefrustreerd voelt, maar probeer het niet op je Labrador pup af te reageren. Ook later, als je Labrador gaat puberen, zal je geduld vaak op de proef gesteld worden dus het is beter om je geduld al vroeg te oefenen.

Je kunt het beste gewoon de training blijven herhalen, desnoods begin je weer van voren af aan. Geef aandacht aan goed gedrag, en probeer minder fijn gedrag te negeren of te vermijden. Houd vol, en je Labrador pup zal vanzelf uitgroeien tot een stabiele, volwassen hond!