Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 mei 2022

Mijn Labrador eet poep

Sommige honden eten poep. Misschien denk je nu ook: mijn Labrador eet poep, wat kan ik daar aan doen? Niet alleen hun eigen poep maar vaak ook de uitwerpselen van andere honden. Daarnaast eten Labradors ook wel eens poep van katten of andere dieren. Natuurlijk vind jij dit als baasje niet een fijn gezicht, maar kan het kwaad voor jouw trouwe viervoeter? Waarom eet jouw Labrador Retriever poep? Hoe kun je dit voorkomen? En is het schadelijk dat honden poep eten? We hebben het voor je in dit artikel op een rijtje gezet.

Het eten van ontlasting heet Coprofagie. Sommige dieren eten uitwerpselen om zo aan hun eigen behoefte aan voedingsstoffen te komen. Honden hebben dit echter niet nodig. Alles wat een hond eet wordt direct opgenomen en het is dus niet nodig dat zij hun eigen poep of dat van andere dieren opeten.

Toch zie je vaak dat honden (ook jouw Labrador) zijn eigen ontlasting of de uitwerpselen van anderen opeet. Naar het onsmakelijke gezicht is het eten van poep niet zonder risico. Het kan gevaarlijk zijn voor jouw Labrador Retriever. In de ontlasting van een andere hond kan een virus zitten. Of misschien een restant van medicijnen die de andere hond gebruikt. Het is daarom belangrijk om goed op te letten; niet elk hapje kan kwaad maar voorkomen is beter dan genezen.

Mijn Labrador eet poep, waarom?

Honden kunnen poep eten omdat het nu eenmaal hun natuurlijke gedrag is, maar het kan ook aangeleerd gedrag zijn. Tijdens de fase dat een hond pups heeft, zorgt de teef ervoor dat het nest schoon blijft. Door de uitwerpselen op te eten blijft de omgeving schoon. Pups zien dit gedrag en het kan zijn dat jouw hond het als pup dus nadoet en zo later ook poep blijft eten.

Maar ook jouw eigen gedrag als baas kan een rol spelen. Tijdens de wandeling geef je jouw Labrador bijvoorbeeld iets te weinig aandacht. Jouw hond verveelt zich en besluit dan maar om de ontlasting die onderweg ligt op te eten. Jij reageert hierop, geeft de hond aandacht en zie hier hoe het gedrag aangeleerd wordt.

Heeft de voeding van mijn hond invloed op het eten van ontlasting?

Ja zeker. Het kan heel goed zijn dat door onjuiste voeding het eten van poep wordt aangemoedigd. Doordat de voeding niet in balans is of wanneer er belangrijke voedingsstoffen in het voer ontbreken bijvoorbeeld. Maar de meeste voeding bevat de juiste hoeveelheid van de benodigde voedingsstoffen. Een andere reden kan zijn dat bij jouw Labrador de opname van het voer is verstoord of dat er problemen zijn met het verteringskanaal.

Is poep eten gevaarlijk voor een Labrador?

Het kan gevaarlijk zijn maar dit is lang niet in alle gevallen zo. Zo lang jouw hond geen klachten krijgt na het eten van poep is er niet zo veel aan de hand. Het wordt wel gevaarlijk wanneer de Labrador Retriever ontlasting eet van andere honden en dieren. Je weet niet wat er in de ontlasting zit. Is het andere beest bijvoorbeeld ziek en komen die ziektekiemen, bacteriën en virussen ook bij jouw hond terecht, dan kan het eten van ontlasting gevaarlijk zijn.

Ook kan het zo zijn dat er wormen in de ontlasting zitten en die wormen vervolgens bij jouw hond terecht komen. Eet jouw Labrador veel poep van andere dieren? Dan kan het verstandig zijn om de hond wat vaker te ontwormen. Ontwormen kan met tabletten van bijvoorbeeld Milbemax of Panacur. Ook zijn er pasta’s te krijgen die je gemakkelijk kunt toedienen via de bek van de hond.

Wat is de beste oplossing om het eten van poep te voorkomen?

Vooropgesteld: het eten van ontlasting is een van de lastigste zaken om op te lossen. Er zijn echter wel een aantal zaken die kunnen helpen.

Aandacht en afleiding

Doordat het probleem vooral in gedrag zit, moet je het probleem daar ook aanpakken. Zorg bij het wandelen ervoor dat je jouw Labrador genoeg aandacht geeft. De wandeling is iets wat je met z’n tweeën doet. Focus je op je hond en laat de mobiel maar even in je zak zitten. Doe onderweg een spelletje of voer wat oefeningen met je hond uit. Zorg ervoor dat je de controle hebt door bijvoorbeeld de hond aan de lijn te houden in gebieden waar veel uitwerpselen liggen. Door een lange lijn te gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze van Julius K9, of een flexlijn, heeft je Labrador nog steeds veel bewegingsvrijheid maar kun je voorkomen dat jouw hond veel ontlasting binnen krijgt.

Maak het leuk

Veel honden geven de voorkeur aan wat zij het leukste vinden. Voor jouw Labrador is er vast iets leuker dan al die drollen die onderweg voorbij komen. Heeft jouw hond bijvoorbeeld een snack die onweerstaanbaar is? Of heeft hij een favoriet speeltje? Neem dit dan mee tijdens de wandeling en je zult zien dat daar de aandacht naar toe gaat. Ook kun je met beloningsnoepjes de hond belonen voor het gedrag wat hij vertoond: namelijk het niet opeten van de uitwerpselen.

Ook speeltjes voor onderweg kunnen handig zijn om de hond te belonen of af te leiden. Door in één keer een assortimentaan speeltjes aan te schaffen, kun je elke wandeling een ander speeltje mee nemen. Zo blijft het een verrassing voor jouw hond en hou je de aandacht er bij. Met deze pluchen ezelmoet het zeker lukken om de aandacht bij de poep weg te houden.

Kom je er echt niet uit? Dan kan het slim zijn om naar een specialist op het gebied van voeding en/of gedrag te gaan. Maar met bovenstaande tips kun je vaak al een heel eind komen!

Om andere hondenbezitters te helpen kun je natuurlijk zelf beginnen om de ontlasting van je hond onderweg op te ruimen. Tegenwoordig kun je dit gemakkelijk doen met biologisch afbreekbare zakjes.