Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 19 december 2022

Vuurwerkangst bij honden

Het loopt weer tegen het einde van het jaar. Voor sommige mensen de tijd van het jaar, maar voor veel hondenbezitters geen prettige periode. Vuurwerk kan voor veel honden namelijk een bron van stress en angst zijn, vooral tijdens feestdagen zoals Oud en Nieuw.

Niet alle honden worden angstig van vuurwerk of harde knallen. Maar een groot deel van alle honden krijgen op een bepaald moment toch angst voor de harde knallen.

Gelukkig is het mogelijk om je hond te trainen om beter om te gaan met vuurwerk en andere luide, onverwachte geluiden. Wanneer jij jouw hond helpt om zijn angst onder controle te krijgen is dat voor iedereen prettig.

Hoe begin je met vuurwerktraining voor honden?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat vuurwerkangst bij honden veroorzaakt. Vuurwerk produceert luide knallen en flitsen. En die zijn voor honden vaak onverwacht. Het vuurwerk kan leiden tot stress en angst bij honden. Stress kun je herkennen aan het gedrag van jouw Labrador, zoals trillen, kwijlen, grommen, blaffen of zelfs weglopen.

Start vroegtijdig met de training

Om je Labrador te helpen om beter om te gaan met vuurwerk, is het belangrijk om te beginnen met vroegtijdige training. Dit betekent dat je je hond moet laten wennen aan luide geluiden. Het best is om dit te doen nog voordat het vuurwerkseizoen begint. Je kunt dit doen door luide geluiden te laten horen op een laag volume en deze geleidelijk te verhogen. Zoek naar geluiden die lijken op vuurwerk, zoals knallen of sirenes, en laat ze af en toe horen terwijl je hond rustig is. Het geven van een positieve beloning, bijvoorbeeld iets lekkers of aandacht, als je hond rustig blijft tijdens het horen van deze geluiden zal zijn angst en stress verminderen.

Laat je Labrador wennen aan vuurwerk

Het is ook belangrijk om je hond te laten wennen aan de aanwezigheid van vuurwerk. Dit kan je doen door vuurwerk te laten zien op een veilige afstand, bijvoorbeeld op de. Geef ook nu weer een positieve belong als je hond rustig blijft tijdens het zien van vuurwerk.

Biedt een veilige ruimte

Daarnaast kan het helpen om je hond een veilige ruimte te bieden tijdens vuurwerk. Dit kan een afgesloten kamer zijn, waar je met muziek of andere achtergrondgeluiden het vuurwerk maskeert. Zorg ervoor dat je hond genoeg water heeft en laat een lichtje aan, zodat het minder donker is en de flitsen minder binnenkomen.

Gebruik hulpmiddelen, zoals kalmering of afleiding

Er zijn diverse middelen op de markt die je kunt inzetten om de angst bij jouw hond te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan kalmeringsmiddelen, zoals Sensipharm of een kauwsnack als Adaptil.

Wat ook kan helpen is een speciaal shirt – de KarmaWrap.

KarmaWrap is gebaseerd op de principes van inbakeren: een effectieve kalmeringsmethode bij baby’s. Met deze methode wordt lichte druk uitgeoefend op belangrijke punten op het lichaam van je hond, wat je hond helpt om te kalmeren en hem of haar gerust te stellen.

KarmaWrap werkt omdat, net als bij inbakeren van een baby, de constante zachte druk rond de borst en romp van je hond een veilig gevoel geeft. Dit helpt je hond om rustiger te worden en zich beter te kunnen ontspannen. De ervaring leert dat KarmaWrap een positief effect heeft bij 85% van gestreste of angstige honden.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat vuurwerktraining voor honden tijd en consistentie vereist. Het is niet iets wat je in één dag kunt oplossen!