Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 02 juli 2020

Blaffen Labradors veel?

blaffen Labrador

Volgens veel hondenbezitters is blaffen een van de meest vervelende eigenschappen van hun hond. Het is niet zo erg als er een goede reden is om te blaffen, blaffen is tenslotte een natuurlijk gedrag voor honden en het heeft een aantal voordelen. Het is echter meer dan alleen vervelend als het de hele dag zonder reden elke 10 minuten gebeurt.

Voor sommigen kan blaffen zelfs een dealbreaker zijn als het gaat om het adopteren van een hond. Gelukkig blaffen Labrador-retrievers lang niet zo vaak als sommige andere meer vocale hondenrassen. In vergelijking met Beagles of Chihuahuas zijn Labradors stille en vredige honden die meestal niet gelijk blaffen als ze de deurbel horen of iemand zien die langs je huis komt.

Het is het beste om zoveel mogelijk te leren over het gedrag van het hondenras van jouw keuze, het is een essentieel onderdeel van verantwoord hondenbezit. Blaffen is een van de basisgedragingen van de hond waar je af en toe mee te maken zult krijgen. Als je weet wat blaffen betekent, hoe je het onder controle kunt houden of wanneer je er echt naar moet luisteren, kun je je Labrador beter begrijpen en hem beter trainen.

Wil je meer begrijpen over blafgedrag bij honden in het algemeen? Lees dan het boek ‘Blafgedrag van Honden’ van Turid Rugaas. In dit boek wordt uitgelegd waarom honden blaffen en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Blaffen bij Labradors

Het is belangrijk om je goed in honden te verdiepen voordat je er een in huis neemt. Om je te helpen, zullen we hier een paar vragen over blaffen bij Labrador beantwoorden.

Blaffen Labradors veel?

Als je je afvraagt of Labradors veel blaffen, sta je voor een positieve verrassing. In tegenstelling tot kleine rassen, blaffen Labradors vrij weinig. Sterker nog, tenzij ze erg opgewonden zijn of je waarschuwen voor gevaar, zul je waarschijnlijk niet veel van je hond horen! Labradors staan niet bekend als honden die veel en vaak blaffen, maar een goede opvoeding is belangrijk om overmatig blaffen te voorkomen.

Natuurlijk zijn Labrador-puppy’s vaak erg opgewonden, dus dit is een periode waarin je ze vaak wat meer hoort. Maar deze fase zal voorbijgaan en naarmate ze ouder worden, zullen ze kalmeren en zal hun geblaf veel minder zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk om je Labrador pup op jonge leeftijd te leren dat niet overal om geblaft hoeft te worden

Waarom blaft mijn Labrador naar vreemden?

Labradors zijn, net als andere hondenrassen, territoriale dieren. Het ligt in hun aard om hun territorium te beschermen en dit is een van de redenen waarom je hond blaft elke keer dat een vreemde voor de deur verschijnt.

De hond blaft om zijn territorium en alles erop te beschermen. Blaffen is de eerste waarschuwing voor elke potentiële indringer die de grenzen van het beschermde gebied heeft overschreden.

Honden kunnen in eerste instantie tegen iedereen blaffen, inclusief de postbode, buren, en familieleden of vrienden. Pas na verloop van tijd zal je Labrador leren wie een welkome gast in  huis is en wie niet. Na verloop van tijd, en mogelijk met enige begeleiding en training, zal de hond stoppen met blaffen naar mensen die hij herkent.

Sommige mensen vinden het fijn dat hun Labrador waarschuwt voor indringers door te blaffen. Dit is echter niet in elk huishouden ideaal. Als je regelmatig bezoek hebt, of in een appartement of rijtjeshuis woont, is het heel vervelend als de hond steeds aanslaat.

Als je niet wil dat je Labrador zich als waakhond gedraagt, moet je het blaffen al op jonge leeftijd beperken door de hond te leren dat dit niet hoeft. De pup moet leren dat bezoek, postbodes en andere langslopende mensen normaal zijn en stil zijn meer voordelen, zoals een beloning oplevert.

Labradors zijn erg leergierige honden, die je dit soort dingen goed aan kan leren. Als je onbewust blaffen stimuleert, kan je Labrador echter ook makkelijk slecht gedrag aanleren, en het is moeilijker om dit weer af te leren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Gaan Labradors goed samen met katten en andere huisdieren?

Zijn Labradors geschikt voor ouderen?


Mijn Labrador blaft nooit, is dat normaal?

Een Labrador hebben die niet blaft, is geen slechte zaak! Sommige Labradors blaffen gewoon niet. Als je Labrador niet blaft, betekent dit dat je een uitgebalanceerde omgeving hebt gecreëerd waarin de hond zich veilig voelt.

Het betekent ook dat je ze een gevoel van veiligheid hebt gegeven, wat betekent dat ze zich niet bedreigd voelen door verschillende mensen of nieuwe omgevingen. Je Labrador heeft niet het gevoel dat hij zijn stem nodig heeft om je aandacht te trekken, en de hond weet dat bezoekers normaal zijn en geen reden om je te alarmeren.

Huilen of janken Labrador Retrievers vaak?

Huilen is een andere natuurlijke manier voor honden om hun behoeften te uiten. Labradors vormen hierop geen uitzondering en ze kunnen ook huilen of janken. Het is een algemeen gegeven dat als ze van streek zijn of als ze zich eenzaam voelen, ze dan om je aandacht zullen huilen.

Er zijn echter nog enkele andere redenen om te huilen. Sommige redenen zijn misschien medisch van aard, terwijl andere puur gedragsmatig zijn. Sommige honden zullen huilen als gevolg van pijn of ongemak, terwijl andere dat zullen doen omdat ze zich alleen en verveeld voelen.

Gelukkig kunnen alle gedragsoorzaken van huilen worden gecorrigeerd. Met de juiste hoeveelheid training kun je het ongewenste gehuil van je Labrador onder controle houden.

Als je vermoedt dat het gehuil een medische achtergrond heeft, kan je het beste een dierenarts bezoeken en om een ​​controle vragen. Een medische oorzaak is meestal makkelijk te herkennen. De hond zal bijvoorbeeld kort janken als hij op een zere poot staat of als je een plek aanraakt die pijn doet.

Huilen Labradors als je ze alleen laat?

Het is mogelijk dat je Labrador last heeft van verlatingsangst die zich zal uiten in gedrag zoals blaffen of janken. Dit is iets waar je aan kunt werken door het toepassen van gedragstraining en andere methoden die de angst bij je Labrador verlichten wanneer je er niet bent.

Dit is vooral belangrijk bij jonge puppy’s die aan het leren zijn wat wel en niet acceptabel is.

Het is belangrijk om te begrijpen wat verlatingsangst bij honden is. Om hier meer over te leren, raden we het artikel ‘Wat te doen als je Labrador verlatingsangst heeft’ aan.

In de meeste gevallen zullen kalme en getrainde Labradors urenlang alleen thuis kunnen zijn zonder te huilen, blaffen of ongewenst gedrag te vertonen. Als je je Labrador echter blijft negeren en de hond geen fysieke of mentale stimulatie geeft voordat je weg gaat, zal vervelend gedrag zoals huilen en blaffen alleen maar meer voorkomen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Wanneer stopt een Labrador pup met blaffen?

Zoals we eerder hebben gezegd, blaffen Labrador-puppy’s vaak wat meer dan volwassen Labradors. Ze vinden alles zo spannend en nieuw en ze uiten dat soms door te blaffen. Net als een babbelende peuter vertellen ze je graag alles over de nieuwe bal die ze hebben gevonden en hoe graag ze ermee willen spelen.

Evenzo wil een Labrador-puppy vaak ook blaffen naar elk eng of interessant object dat hij tegenkomt. Deze fase gaat voorbij en na de eerste 6 maanden zou je minder geblaf en minder gehuil van uw Labrador-puppy moeten opmerken.

Het is echter belangrijk om je Labrador pup in deze fase goed te begeleiden. Dit is het beste moment om je puppy te leren dat hij niet overal om hoeft te blaffen. Je kan je Labrador pup afleiden met bijvoorbeeld speelgoed, en positieve aandacht geven als hij stil is. Wacht bijvoorbeeld met het gooien van een bal tot je pup stopt met blaffen.

Vervelend gedrag zoals blaffen, kan je onbewust tot een gewoonte van je Labrador maken als je niet oplet. Merk je dat je pup steeds meer begint te blaffen op bepaalde momenten? Probeer dit gedrag dan gelijk te verminderen, en laat het niet uitgroeien tot een probleem.