Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 augustus 2019

Hoe train je een labrador puppy?

Hoe train je een labrador puppy

Waarom een goede training van je Labrador puppy belangrijk is

Labrador retrievers zijn hele vriendelijke, leergierige honden maar ze zijn ook groot en vaak wat onstuimig. De training van je Labrador puppy is het makkelijkst als je zo vroeg mogelijk begint.

Daarom is het heel belangrijk dat je je labrador puppy duidelijke regels aanleert voordat hij volwassen is.

Net als bij mensen, leren volwassen dieren minder snel dan jonge dieren. Dit is dus hét moment om het gedrag van je labrador puppy in goede banen te leiden.

Zo is het nog best wel leuk en schattig wanneer je labrador pup begint te blaffen, tegen je opspringt of je enthousiast vooruit trekt aan de lijn. Maar over een tijdje is hij een stuk groter en dan zijn al deze dingen natuurlijk niet zo grappig meer!

Verder wil je vast ook eens een paar uurtjes weg kunnen zonder dat je labrador het hele huis sloopt. En als je wil dat je hond niet op de bank, in de slaapkamer of in de keuken komt dan is dit het beste moment om het hem te leren!

Een van de grootste frustraties van hondeneigenaren is wanneer hun hond slecht luistert tijdens een wandeling. Je wil lekker ontspannen een rondje lopen met je labrador, maar de hond heeft compleet andere ideeën over wat leuk is dan jij.

Je labrador gaat vooral zijn neus achterna en komt pas terug als hij daar zin in heeft, hoe vaak je ook roept. Een volwassen hond kan je natuurlijk nog steeds nieuwe regels aanleren.

Maar als je op vroeg begint met de training van je labrador puppy dan zal je volwassen hond alle dingen die je al aan hebt geleerd heel normaal vinden en zonder problemen naar je luisteren!

Voor een goede basiskennis over hondentraining zijn een aantal boeken als naslagwerk onmisbaar. Deze kan je altijd raadplegen als je een probleem tegenkomt, en ze zijn een leuke manier om je voor te bereiden op de puppy.

Goede voorbeelden zijn de boekenreeksPuppy Opvoeden: De Nieuwe Methode‘ en ‘Puppymanieren‘.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe leer je een Labrador puppy in een bench te slapen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


Hoe lang duurt het om een Labrador puppy te trainen?

Het eerlijke antwoord? Je bent natuurlijk eigenlijk nooit klaar. Om ervoor te zorgen dat je labrador altijd netjes naar je blijft luisteren en zich aan de regels houdt moet je de training vaak herhalen.

En soms wil je natuurlijk gewoon iets leuks aanleren waar je eerder nog niet aan gedacht had. Een hond is net zoals een mens nooit uitgeleerd!

Hoe snel je Labarador puppy alles leert hangt volledig van de pup zelf af. Sommige pups zullen de basis na een paar maanden al onder de knie hebben, terwijl anderen meer training en herhaling nodig hebben. Dit geeft niks, je kan je gewoon aanpassen aan het tempo van de hond.

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met het trainen van een labrador pup?

Je hebt alles geregeld voor je pup, alles is in huis en je pup is net opgehaald! En nu?

De training van je labrador puppy begint eigenlijk gelijk, maar je moet niets forceren. Laat hem daarom zeker de eerste dagen gewoon lekker wennen aan de nieuwe situatie. Je puppy zal meer dan genoeg indrukken hebben om te verwerken.

Als je merkt dat je pup comfortabel is in huis kan je spelenderwijs beginnen met trainen.

Begin met hele simpele dingen en leer alles op een leuke manier spelenderwijs aan. Sleur je puppy bijvoorbeeld niet mee aan de riem maar moedig hem aan met een speeltje en je stem. Aan de lijn lopen is dan al snel iets heel leuks!

Begin pas met commando’s aanleren als je pup wat langer zijn aandacht vast kan houden. Wat je je pup aan wil leren is natuurlijk volledig aan jezelf. Handige dingen zijn bijvoorbeeld zitten, liggen en blijven.

Oefen dit soort dingen altijd heel kort en sluit het positief af. Oefen niet als de pup veel energie heeft, ga dan gewoon lekker met hem spelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Wat zijn de basis commando’s die een puppy moet leren?

Als allereerste: niks moet natuurlijk. Maar er zijn wel basisoefeningen die heel handig zijn, zeker wanneer je labrador puppy volwassen is.

Deze oefeniningen zijn onder andere: “zitten”, “liggen blijven” en “hierkomen”. Ook loslaten kan je een puppy goed leren en dit zal als de pup groter is goed van pas komen.

Wanneer de pup iets ouder is en alle simpele dingen zoals zitten, liggen en hierkomen onder de knie heeft kan je wat moeilijker dingen gaan vragen.

Hieronder vallen bijvoorbeeld ‘terug’, ‘op je plek’ of  ‘blijf’. Leer ook dit aan in kleine stapjes en houd de training kort.

Hoe leer je je puppy zitten en liggen?

Zitten komt altijd van pas wanneer je wil dat je hond even ergens voor wacht of als je wil dat hij zijn aandacht even extra op jou richt. Er zijn verschillende manieren om het heel makkelijk aan te leren.

Houd bijvoorbeeld iets lekkers voor de neus van je labrador pup en beweeg het langzaam naar boven. Je puppy zal de geur willen volgen en daardoor gaan zitten.

Zeg het woord dat je aan de oefening wil verbinden en geef het lekkers. Als je dit vaker herhaalt en de pup steeds iets minder helpt zal je puppy vanzelf het commando gaan begrijpen.

Je kan je puppy op dezelfde manier leren liggen. Vaak gaat dat het makkelijkst als de pup al kan zitten. Beweeg iets lekkers vanaf de neus naar de grond en je pup zal het proberen te volgen. Als hij gaat liggen geef je je commando en geef je het lekkers.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe leer je een Labrador puppy in een bench te slapen

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


Hoe leer je je puppy te komen als je roept?

Het bij je komen op commando kan je al heel vroeg leren. Hier geldt: vroeg geleerd is oud gedaan. Dat je dit zo positief mogelijk spelenderwijs aanleert is heel belangrijk! Roep bijvoorbeeld de naam van je puppy en speel met hem als hij naar je toekomt.

Moedig hem aan met je mee te lopen en maak gebruik van het enthousiasme van jonge puppy’s om bij je te zijn. Wanneer je pup naar je toe komt is het altijd leuk, zijn naam betekent iets leuks en hierkomen moet helemaal super fijn zijn!

Gebruik nooit de naam van je puppy om hem te corrigeren, dit is erg verwarrend. Soms kan het er zelfs voor zorgen dat je puppy niet meer naar zijn naam zal willen luisteren. Gebruik een simpel woord zoals nee of foei om duidelijk te maken dat iets niet mag.

Moet je je labrador puppy altijd met voer trainen?

Wanneer je je verdiept in hondentraining zal je erachter komen dat er heel veel verschillende manieren zijn om een hond te trainen. Sommige trainingsmethodes staan lijnrecht tegenover elkaar. Dit kan natuurlijk heel verwarrend zijn.

Zo zijn er ook verschillende meningen over het trainen met een voerbeloning. Volgens sommige hondentrainers kan je hiermee je hond vervelend gedrag zoals bedelen aanleren. En doet hij wat nog wel wat je wil als je niks bij je hebt?

Voer is een hele grote motivatie voor honden, en zeker voor labradors. Het is dan ook een heel handig hulpmiddel voor het trainen van je labrador puppy. Een voerbeloning is duidelijk en makkelijk te timen, zeker als je het combineert met bijvoorbeeld een clicker.

Labradors zijn natuurlijk ook op andere manieren heel makkelijk te motiveren, met speelgoed bijvoorbeeld. Of simpelweg aandacht!

Het beste kan je dus al deze manieren combineren, waarbij het het belangrijkste is dat je labrador pup de oefening met iets positiefs verbindt.

Dit kan een lekker koekje zijn, even spelen met een touw of een fijne massage. Wanneer je je puppy beter leert kennen merk je vanzelf wat het beste voor hem werkt.

Vervelend gedrag en bedelen door voedselbeloningen kan je voorkomen. Geef het lekkers alleen wanneer je puppy doet wat je van hem vraagt.

Als je niet wil dat je puppy bedelt moet je nooit lekkers geven als je pup erom vraagt. Als je dit nooit doet leert hij vanzelf dat het geen zin heeft om te bedelen.

Door verschillende beloningen te combineren zal je labrador pup ook naar je luisteren als je een keer geen lekkers bij je hebt. Het commando, bijvoorbeeld ‘hierkomen’, betekent dan iets leuks voor je pup waardoor hij er direct positief op zal reageren.

Een tip voor fijne beloningssnacks: de Renske Gezonde Beloning snoepjes zijn uitstekend geschikt als beloning. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen, smaakstoffen en kleurstoffen en zijn gezond voor je pup.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste cadeau´s voor Labrador Liefhebbers

Labrador fokkers in Nederland


Tips die helpen bij het trainen van je Labrador puppy

Maak de training leuk!

Forceer de training van je puppy nooit, en maak het altijd leuk. Gebruik bijvoorbeeld speelgoed of wat lekkers om je pup te motiveren. Beloon de puppy altijd uitbundig als hij iets goed doet.

Speel even met je puppy na een trainingssessie, op die manier blijft je pup de training met iets leuks verbinden.

Zorg ervoor dat je labrador pup wat rustiger is als je begint met een trainingssessie. Loop bijvoorbeeld eerst even een rondje zodat de pup zijn overtollige energie kwijt kan. Een hyperactieve pup is veel lastiger te trainen.

Houd rekening met de leeftijd van je puppy

Het klinkt misschien stom, maar veel mensen vergeten dat een puppy geen volwassen hond is. Ze kunnen veel minder lang hun ontlasting ophouden, waardoor je ze extra vaak uit zal moeten laten. Beloon je pup altijd goed als hij zijn ontlasting buiten doet!

Daar komt natuurlijk ook bij dat ze zich nog niet zo lang kunnen concentreren. Train ze daarom altijd kort, anders zal je merken dat je puppy snel zijn aandacht verliest en dan lukt het allemaal niet meer.

Als laatste is het een goed idee om rekening te houden met de verschillende fases waar je labrador puppy doorheen gaat. Hoeveel je merkt van elke fase verschilt per ras.

Bij labradors heb je meestal wat minder last van de angstfase, maar ze kunnen lekker eigenwijs zijn tijdens de puberfase.

Lees hier hoe je je training aan kan passen op de verschillende fasen. Zo kan je rekening houden met de dingen die je pup op dat moment moeilijk vindt. Of juist gebruik maken van de extra gevoeligheid om informatie op te nemen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waarom worden Labradors sneller dik?

Wat te doen als je Labrador alles kapot kauwt

Hoeveel mag mijn Labrador wegen


Blijf altijd consequent

Deze tip is belangrijk zolang je hond leeft. Labradors zijn hele vriendelijke enthousiaste honden met een goed humeur. Ze zijn heel goed te trainen maar ze zijn ook sterk en door hun enthousiasme hebben ze duidelijke regels nodig. Begin daar vroeg mee en blijf het consequent volhouden.

Leer je puppy bijvoorbeeld op jonge leeftijd al dat hij niet op mag springen of dat in je handen bijten niet loont. En dat trekken aan de riem geen zin heeft.

Bij een puppy zie je dit vaak nog niet als een probleem maar wanneer er 30 kilo hond aan je lijn hangt wordt het heel vervelend!

Vertel ook je familieleden wat je verwacht van de training van je pup en welke dingen je graag toe wil staan en welke niet.

Als alle familieleden samen consequent blijven hierin is alles duidelijk voor de pup. Je zal zien dat het trainen van je puppy dan veel makkelijker gaat!

Blijf altijd geduldig

Onthoud dat je puppy niet alles in een keer zal snappen. Labrador pups zijn over het algemeen erg leergierig en slim, maar het is makkelijk om je geduld te verliezen als het een keer niet gaat zoals je wil.

Of wanneer je pup toch weer op de bank springt nadat je hem er voor de vierde keer vanaf hebt gestuurd.

Maak je trainingssessies kort maar herhaal ze regelmatig. Zorg voor een rustige omgeving zonder teveel afleiding. Lukt het niet? Ga iets anders doen en probeer het later nog eens.

Soms kan het even duren voordat een puppy iets doorheeft. De meeste labrador pups zijn vrij eenvoudig zindelijk te maken maar een enkeling zal dit moeilijk vinden. Neem je puppy wat vaker mee naar buiten als het mis gaat en blijf volhouden.

Elke puppy heeft momenten en dagen dat hij voor geen meter naar je luistert. Dit is heel normaal. Laat je niet ontmoedigen en focus op de positieve dingen.

Zo houd je de training van je Labrador puppy leuk en blijft je puppy gemotiveerd.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Labrador alleen zijn?

Zijn er verschillen tussen bruine, blonde en zwarte Labradors?


Vermijd fysieke correcties bij de training van je Labrador puppy

Het is heel belangrijk dat je pup een band ontwikkelt met jou en dat hij je vertrouwt. Wanneer je een pup schopt of slaat kan hij dat vertrouwen verliezen en zelfs angstig worden voor mensen.

Gebruik daarom zo weinig mogelijk fysieke correcties bij de training van je Labrador puppy.

Probeer ondeugend gedrag zoveel mogelijk voor te zijn en het om te vormen naar iets dat je wel wil. Voor sommige dingen kan dit lastig zijn. Wanneer je hond aan een tafelpoot begint te knagen bijvoorbeeld wil je duidelijk maken dat dat niet de bedoeling is natuurlijk.

Gebruik een felle nee of foei als je pup iets doet wat je niet wil. Haal hem eventueel weg bij de spullen waar hij niet op mag kauwen en bedenk hoe je dit gedrag kan voorkomen of veranderen.

Blijkbaar heeft je pup behoefte aan kauwen. Bied hem iets aan om op te kauwen en beloon hem voor het gebruiken van het goede kauwspeelgoed.

Deze bal bijvoorbeeld is stevig en doordat je er koekjes in kan stoppen, leert je pup op dit materiaal te kauwen in plaats van een tafelpoot.

Laat je pup niet alleen met andere pups maar ook met volwassen honden spelen

Contact met andere honden is voor je labrador puppy heel belangrijk. Veel labradors kunnen wat lomp zijn in hun contact met andere honden. Wees dus voorzichtig met welke honden je de pup laat spelen zodat ze de hondentaal goed blijven begrijpen.

Houd er rekening mee dat niet elke hond een goede leermeester is voor je puppy. Sommige honden zijn te ruw en negeren de lichaamstaal van je pup.

Merk je dat je pup veel lastig gevallen wordt door een hond en vindt hij het niet leuk? Stop het ‘spel’ dan en laat ze niet verder stoeien.

Andersom kan je pup te ruw zijn met andere puppy´s. Het is goed om je pup al vroeg te leren dat er grenzen zijn zodat hij leert de lichaamstaal van andere honden te respecteren.

Zo is de kans groter dat je puppy als volwassen hond leuk en sociaal om zal gaan met andere honden.

Maak een schema voor de training van je puppy

Puppy´s houden van regelmaat en routine. Maak daarom een dagelijks schema met daarin de tijden voor korte plasrondjes, uitlaten, eettijden en trainingssessies.

Zo weet je puppy wat hij kan verwachten. Met een planning het makkelijker om je puppy op tijd regelmatig mee naar buiten te nemen. Hiermee maak je de kans dat je puppy sneller zindelijk wordt groter.

Ook leert je puppy op deze manier dat er tijden zijn om lekker te spelen en tijden om te rusten. Je zal merken dat een schema jou en je labrador puppy veel rust zal geven!