Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 april 2021

Gids voor Labrador Retrievers van 6 maanden oud

Labrador 6 maanden oud

Als je Labrador 6 maanden oud wordt, verlaat hij de jeugdfase, en gaat hij de puber periode in. Hoewel je Labrador nog een slungelige jonge hond is, zal hij er steeds meer uit beginnen te zien als een volwassen hond.

De hersenen van je hond zijn echter nog niet volwassen, waardoor je Labrador nog veel te leren heeft. Op de leeftijd van 6 maanden kan je Labrador geslachtsrijp worden, en dit kan het gedrag van je reu of teef beinvloeden.

Hieronder kun je alles lezen over Labradors van 6 maanden oud, zodat je weet wat je kunt verwachten en welke gedragsveranderingen normaal zijn.


TOP TIP

Wil je alles leren over honden in de puberleeftijd? Deze tijd is niet makkelijk, en het is handig om goed te weten hoe je het beste om kunt gaan met de eigenwijze momenten van je puber hond. Lees daarom het boek Een hondenleven lang, Je puber goed op pad’ van Martine Burgers.


6 maanden oude Labrador retriever – wat moet ik verwachten?

Je Labrador Retriever ziet er niet langer uit als de lieve, jonge puppy van een paar maanden geleden. In plaats daarvan begint je Labrador Retriever er uit te zien als een volwassen hond. Je hond wordt vaak wat onafhankelijker, en kan af en toe ´puberstreken´ hebben. Ze testen vaak hoe ver ze je grenzen op kunnen rekken.

Veel gedragsproblemen doen zich voor wanneer een Labrador Retriever ongeveer 6 maanden oud is, omdat ze, onder andere door hormonale veranderingen, afgeleid kunnen worden door hun omgeving. Ze zijn meer zelfverzekerd, en beginnen vaak wat brutaler te worden.


Eigenschappen Labrador pup 6 maanden:

Gezond gewicht reu: 20 tot 24 kg (lees meer)
Gezond gewicht teef: 18 tot 22 kg (lees meer)
Schofthoogte: 37 tot 45 cm
Gedragsfase: Puberperiode (lees meer)
Slaaptijd: 12 – 15 uur per dag (lees meer)
Voertijden: 2 keer per dag
Uitlaten: Elke 6 – 7 uur
Wandelingen: 50 – 60 minuten (lees meer)
Alleen laten: 6 tot 7 uur met training (lees meer)


Wat is het gezonde gewicht van een 6 maanden oude Labrador?

Volwassen Labrador Retrievers wegen meestal tussen 25 en 36 kg, afhankelijk van hun geslacht. Een Labrador teef weegt meestal minder dan een Labrador reu.

Vaak is het nodig om de hoeveelheid voer aan te passen naarmate de Labrador ouder wordt. Je kunt dit op je eigen gevoel doen. Als je Labrador te dik wordt, kun je wat minder voeren, en als hij te dik wordt natuurlijk meer.

Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden, en als je dit laat doen moet je er rekening mee houden dat dit het gewicht van je Labrador kan beinvloeden. Blijf goed op het gewicht letten, en pas zonodig het voer aan.

Als je je zich zorgen maakt over het gewicht van je Labrador Retriever, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts om er zeker van te zijn dat de hond gezond is.

Gezond gewicht Labrador reu van 6 maanden

Een gezonde Labrador reu van 6 maanden, weegt meestal ongeveer 20kg tot 24 kg.

Met een gewicht van 19 kg of minder is een Labrador reu van 6 maanden aan de lichte kant, terwijl hij met een gewicht van 25 kg of meer misschien te dik is. Een Labrador reu van 6 maanden heeft ongeveer tweederde van zijn uiteindelijke gewicht bereikt.

Gezond gewicht Labrador teef van 6 maanden

Een gezonde Labrador teef van 6 maanden, weegt meestal ongeveer 18 kg tot 22 kg.

Ze is op deze leeftijd op ongeveer tweederde van haar uiteindelijke gewicht. Een Labrador teef van 6 maanden met een gewicht van 17 kg of minder is mogelijk wat te licht, en als ze meer dan 23 kg weegt is ze waarschijnlijk te zwaar.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat is het beste speelgoed voor Labrador Retriever puppies?


6 maanden oude Labrador – Gedragsfase

Op een leeftijd van 6 maanden eindigt de jeugdfase, en begint de puberperiode voor je Labrador. De leeftijd is een beetje vergelijkbaar met tieners bij mensen, en de hond ondergaat een verscheidenheid aan gedrags- en fysieke veranderingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het oké is om een ​​stap terug te doen van de training, of om eenvoudigere stappen te ondernemen, als je Labrador Retriever het op deze leeftijd moeilijk heeft.

Labradors kunnen op deze leeftijd wat eigenwijs worden, en meestal proberen ze vaker over grenzen heen te gaan die ze eerder wel respecteerden. Misschien probeert je Labrador bijvoorbeeld stiekem van de tafel te snoepen, of luistert hij pas na 3 keer roepen als hij losloopt.

Je Labrador kan ook geslachtsrijp worden vanaf deze leeftijd, en de hormonale veranderingen die hiermee gepaard gaan kunnen voor gedragsveranderingen zorgen. Je reu zal bijvoorbeeld misschien een poot op beginnen te tillen en zich wat dominanter gedragen.

Labrador 6 maanden oud

Eerder was jij het meest belangrijke in de wereld van je hond, maar nu zijn er ineens zoveel andere interessante dingen in zijn omgeving, en je hond wordt steeds zelfstandiger. Dit zorgt ervoor dat je Labrador niet altijd even goed naar je luistert.

Blijf geduldig en blijf alles dat je getraind hebt bevestigen, het komt vanzelf weer goed. Pas je aan je hond aan, en laat hem niet zomaar dingen doen die niet mogen. Neem in plaats daarvan een stapje terug, en houd je Labrador bijvoorbeeld in het park aan de lijn als hij tijdelijk bananen in zijn oren heeft. Herhaal de training in een afgesloten ruimte, en bevestig alles opnieuw met beloningen.

Houd de training leuk en doe dingen die je hond ook leuk vindt. Zo voorkom je dat je Labrador de training als iets vervelends gaat zien.

Met hun leeftijd kan wijsheid komen – of in ieder geval het vermogen om zich beter te concentreren dan een tienerpuppy!

Hoeveel moet een Labrador van 6 maanden oud slapen?

Het kan zijn dat je puppy steeds minder gaat slapen naarmate hij ouder wordt. De meeste volwassen honden slapen 12-14 uur per dag, en rusten tot 20 uur per dag. Een hond van 6 maanden heeft niet zoveel slaap meer nodig als een puppy, maar slaapt waarschijnlijk nog wel wat langer dan een volwassen hond.

Hoe vaak moet een Labrador van 6 maanden eten?

Tenzij er een medische reden is, is het prima om een Labrador Retriever van 6 maanden twee keer per dag te voeren. Als je Labrador last heeft van maagzuur of maagpijn door snel en veel te eten, is het beter om nog een of twee maaltijden toe te voegen.

Je kunt een schrokkende Labrador ook voeren met behulp van een slowfeeder, zoals de slowfeeder van Eat Slow Live Longer. Ook snackspeelgoed zoals de Kong Wobbler kan van pas komen bij gulzige honden. Langzamer eten, en vaker kleine beetjes eten kan een groot effect hebben bij Labradors die een gevoelige maag lijken te hebben.

Hoe vaak moet je een 6 maanden oude Labrador Retriever uitlaten?

Als honden 4-6 maanden oud zijn, hebben ze volledige controle over hun blaas. Op deze leeftijd, zou je Labrador dus goed zindelijk moeten zijn.

Honden kunnen hun ontlasting meestal hetzelfde aantal uren vasthouden als hun leeftijd in maanden, plus één, als ze jongere puppy’s zijn. De gemiddelde Labrador Retriever van 6 maanden, zou dus 7 uur zonder plaspauze moeten kunnen.

Het is natuurlijk altijd beter om niet te lang te wachten. Ook moet je altijd op de lichaamstaal van je hond blijven letten. Vaak geeft een hond het goed aan als hij zijn ontlasting kwijt moet.

Hoe lang kun je wandelen met een Labrador van 6 maanden?

Een Labrador van 6 maanden begint er misschien volwassen uit te zijn, maar zijn lijf is dat nog zeker niet. Zware fysieke belasting kun je dus het beste vermijden tot de groeischijven van je Labrador gesloten zijn, en dit gebeurt pas op een leeftijd van 10 tot 14 maanden.

De richtlijn voor de lengte van een wandeling is 5 minuten per maand. Met een Labrador van 6 maanden kun je dus het beste een wandeling maken van ongeveer 30 tot 35 minuten. Elke hond is echter anders, waardoor je de hoeveelheid beweging ook een beetje aan mag passen aan de behoeften van je hond.

Hoeveel beweging moet een Labrador van 6 maanden oud krijgen?

Zoals je hierboven kon lezen, hebben Labradors van 6 maanden oud nog geen volwassen skelet. Het is daarom belangrijk dat je de gewrichten van je hond niet overbelast door te lang met hem te wandelen, of bijvoorbeeld heel veel apporteerspelletjes te doen.

Het is het beste om nog even te wachten met zwaardere oefeningen tot je Labrador helemaal volgroeid is. Dingen die slecht zijn voor jonge gewrichten, zijn bijvoorbeeld veel springen en snel draaien.

Blijf in plaats daarvan focussen op het aanleren van bijvoorbeeld evenwichtsvaardigheden en gehoorzaamheidsvaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het aanleren van trucjes die de flexibiliteit van je hond bevorderen. Ook hierbij telt dat je natuurlijk geen dingen moet doen die zwaar zijn voor de hondengewrichten, zoals staan op de achterpoten.

Als je Labrador graag in het water zwemt en speelt,  is het het beste om de hond niet langer te laten zwemmen dan 10-15 minuten. Zwemmen is een goede manier om kracht op te bouwen zonder de gewrichten teveel te belasten, maar omdat Labradors gek zijn op zwemmen overvraag je ze al snel.

Een Labrador zegt niet snel nee tegen apporteerspelletje op het land of in het water, dus je moet hem tegen zichzelf beschermen.

Hoelang kan ik mijn 6 maanden oude Labrador alleen laten?

Aangezien je Labrador Retriever van 6 maanden zijn ontlasting in de meeste gevallen 6-7 uur kan ophouden, moet je voorkomen dat je je Labrador Retriever langer alleen laat.

Schakel een hondenoppas of uitlaatservice in als je je hond elke dag lang alleen moet laten. Labradors zijn sociale honden die erg op hun baasje gesteld zijn. Dit zorgt ervoor dat de meeste Labradors het niet fijn vinden om alleen gelaten te worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Verharen Labrador Puppy´s?


Laat je Labrador daarom nooit lang alleen zonder dit met een goede training en geduld langzaam op te bouwen. Als je dit niet doet, kan dit veel gedragsproblemen veroorzaken. Je buren vinden het niet leuk als je Labrador constant jankt en piept, de inhoud van je huis loopt het risico gesloopt te worden, en je hond ervaart hierdoor veel stress.

Als je je Labrador altijd goed in de gaten wil houden, ook als je niet thuis bent, kun je het beste een huisdiercamera installeren. Deze camera van BS Producten wordt door veel hondeneigenaren met veel plezier gebruikt. Je kunt met deze camera je hond live volgen op het scherm van je telefoon, en je kunt tegen de hond praten als je dat wil.