Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 november 2021

Hoeveel slapen Labradors?

Hoeveel slapen Labradors

Labradors slapen veel, net zoals de meeste andere hondenrassen. Het komt vaak voor dat Labrador-eigenaren die voor het eerst een hond hebben, zich zorgen maken dat hun nieuwe hond te veel slaapt of zich niet lekker voelt.

Het is logisch dat je je zorgen maakt, maar die lange uren slaap zijn volkomen normaal. Labradors zijn actieve honden, dus hun behoefte aan slaap kan soms hoger zijn dan bij andere, meer relaxte rassen.


TOP TIP

Als je Labrador moeite heeft met slapen en rusteloos is, kan dit vaak opgelost worden met wat meer mentale stimulatie voor je hond. Lekker bezig zijn zal je hond moe maken en heerlijk doen slapen. Laat je Labrador bijvoorbeeld een tijdje met deze snuffelmat spelen door er lekkere snacks in te verstoppen. Honden kalmeren als ze hun neus gebruiken, en het zorgt ervoor dat ze sneller moe worden.


Hoelang moeten Labradors slapen?

Het geven van een nauwkeurige richtlijn voor de hoeveelheid slaap die een Labrador nodig heeft is lastig, omdat dit volledig afhankelijk is van de leeftijd van de individuele hond. Net zoals mensen, verschillen honden onderling van elkaar als het op hun slaapbehoeften aankomt.

Een volwassen Labrador slaapt gemiddeld ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid activiteit per dag, de fysieke conditie, gezondheid en leeftijd van de hond en verschillen tussen individuele honden.

Labrador leeftijdSlaaptijd per dag
< 4 maanden olde Labrador puppy18 uur per dag
4 – 12 maanden olde Labrador puppy12 – 15 uur per dag
volwassen Labrador12 – 14 uur per dag
oude Labrador14 – 20 uur per dag

Hoelang slaapt een Labrador pup?

Vanaf de geboorte tot ongeveer 4 maanden slapen de meeste puppy’s 18 uur per dag. Actievere puppy’s kunnen wel  20 uur slapen.

Net als baby´s, slapen puppy’s vaak en kort, ongeveer 1-2 uur per keer, met korte perioden van eten en spelen ertussen.

Deze slaap is belangrijk voor hun ontwikkeling, zowel fysiek als cognitief. Puppy’s slapen het beste op een rustige, donkere, stille plek. Een bench of hondenmand is ideaal om een ​​dutje in te doen en hoort ergens in een rustig gedeelte van het huis te staan.

Slaapplekken in drukke ruimtes zoals de woonkamer of keuken zorgen voor een verstoord slaappatroon en kunnen gedragsproblemen veroorzaken. De beste plekken zijn bijvoorbeeld een logeerkamer, wasruimte of serre.

Hoelang slaapt een jonge Labrador?

Tussen de leeftijd van 4 maanden en 1 jaar zal je Labrador minder slapen. Een actieve jonge Labrador zal naar verwachting tussen de 12 en 15 uur slaap per dag nodig hebben. Hoe meer beweging je hond krijgt, hoe meer slaap hij nodig heeft.

Hoelang slaapt een oude Labrador?

Oudere honden slapen doorgaans langer dan honden in de bloei van hun leven. Een ouder wordende Labrador slaapt ergens tussen de 14 en 20 uur per dag. In deze levensfase speelt gezondheid ook een rol bij de slaapbehoefte.

Labradors met lichamelijke aandoeningen zullen langer slapen omdat hun lichaam meer energie verbruikt als ze wakker zijn.

Hoelang slaapt een drachtige Labrador?

Zwangerschap is een andere belangrijke slaapfactor. Een drachtige Labrador slaapt misschien 2-3 uur meer per dag dan haar normale routine, omdat ze een aanzienlijke hoeveelheid energie gebruikt om de groei van haar puppy’s te ondersteunen en om melk te produceren.

Normale slaapcycli van Labradors

Gelukkig voor honden zijn ze niet druk met werk, school en andere dagelijkse dingen. Honden kunnen slapen wanneer ze de behoefte voelen om te slapen.

In tegenstelling tot wij mensen die de hele nacht doorslapen en zelden een dutje doen, kunnen honden overdag zo vaak slapen als ze willen zonder problemen.

Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat ze ’s nachts niet kunnen slapen, omdat ze geen alarm hebben om zich zorgen over te maken of om voor op te staan.

Het is handig om zo vroeg mogelijk een vaste routine aan te houden voor je Labrador, zodat zijn slaappatroon kan stabiliseren. Dit betekent elke dag op hetzelfde tijdstip eten, rusten, en lichaamsbeweging en training.

Labradors worden meestal vroeg wakker. Als je je Labrador meeneemt voor een ochtendwandeling, zal hij waarschijnlijk een paar uur slapen als je weer thuiskomt. Je Labrador zal misschien ook even met je willen spelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?


Niet lang daarna volgt een middagdutje, misschien een uur of twee. Onthoud dat als je Labrador rusteloos en mogelijk destructief zal worden als je hem te weinig lichaamsbeweging geeft. Ze hebben de kans nodig om wat energie te verbranden en hun benen te strekken.

Het maakt niet uit of ze een lange wandeling maken of twee kortere wandelingen. Zolang ze het huis uit komen en minstens een uur per dag kunnen bewegen, zal je Labrador goed slapen.

Labradors zijn intelligente honden die hun hersens ook graag laten werken. Probeer de hersenen van je hond dus aan de gang te zetten als hij nog steeds rusteloos lijkt.

Tijdens de nacht zullen Labradors verschillende slaapcycli doorlopen en kunnen ze opstaan, omdraaien of zichzelf verplaatsen. Dit in tegenstelling tot ons eigen slapen. Hoewel we ook slaapcycli hebben, worden we minder vaak tussendoor wakker en slapen we meestal door tot de ochtend.

Slaapgedrag van Labradors

Het slaapgedrag van Labradors verschilt niet van het slaapgedrag van andere honden. Als mensen zich klaarmaken om naar bed te gaan, poetsen ze hun tanden, kleden we ons om en doen alle lichten uit. Voor honden is het allemaal natuurlijk wat simpeler.

Een vermoeide Labrador zal zijn slaapplek kiezen en dan vaak een paar keer rondcirkelen voordat hij gaat liggen. Dit is een overblijfsel dat is doorgegeven van hun wilde voorouders. Het doel van cirkelen is om een ​​klein gebied plat te maken voor een comfortabeler slaapplek.

De meeste honden cirkelen 2-4 keer voordat ze gaan liggen. Overmatig rondcirkelen kan erop wijzen dat je hond zich ongemakkelijk voelt. Je hond kan bijvoorbeeld een verwonding hebben of een aandoening zoals artritis. Als dit gedrag ongebruikelijk is, maak dan een afspraak met een dierenarts.

Hoeveel slapen Labradors

Een andere veel voorkomende indicator dat je Labrador zich klaarmaakt om te slapen, is wanneer hij graag uitgelaten wil worden. Het is gebruikelijk dat honden zichzelf ontlasten voordat ze gaan slapen, dus dit is een geweldige methode om te gebruiken bij zindelijkheidstraining.

Tijdens de slaap zullen honden vaak grommen, janken, trillen en zelfs huilen. Dit is hetzelfde mechanisme dat slaapwandelen veroorzaakt bij mensen.

Dit gedrag wordt geactiveerd tijdens de REM-slaap en dit is wanneer dromen plaatsvinden. Je hond droomt misschien over het achtervolgen van een konijn of spelen met zijn vrienden. Het kan best grappig zijn om te zien, maar je kunt op dat moment je hond beter niet wakker maken door middel van aanraking.

Dit komt omdat de REM-slaap een onderdeel is van de slaapcyclus waarin de slaap het diepst is. Door een hond op dit moment wakker te maken, kunnen ze gemakkelijk gedesoriënteerd raken waardoor ze kunnen happen uit angst of verwarring.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Kan een Labrador retriever buiten slapen?

Wanneer wordt een Labrador rustiger?

De verschillende ontwikkelingsfasen van een labrador pup


Als je vermoedt dat je Labrador moeite heeft met slapen of niet lang genoeg slaapt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Zorg er eerst voor dat zijn favoriete slaapgedeelte stil, warm en donker is. Dit helpt om een ​​natuurlijke slaapomgeving te stimuleren.

Begin ook geen activiteiten als je denkt dat je hond moe is. Als hij denkt iets leuks te missen, zal hij tegen zijn vermoeidheid vechten om met je mee te doen.

Probeer wat zachte jazz of klassieke muziek te spelen. Deze muziekstijl heeft een langzaam ritme en kan zorgen voor een rustiger sfeer.

Als je Labrador angstig is, kun je kalmerende producten zoals Adaptil gebruiken. Ze realiseren natuurlijke feromonen om de productie van serotonine en melatonine op gang te brengen, hormonen die ontspanning en slaap regelen.

Lees het artikel ´Welk kalmeringsmiddel past het beste bij mijn hond?’ voor informatie over allerlei verschillende kalmeringsmiddelen die zouden kunnen werken voor je hond.