Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 28 april 2021

Gids voor een 5 maanden oude Labrador Retriever

Labrador 5 Maanden oud

Het opvoeden van een Labrador is niet altijd even makkelijk. Daarom kan het handig zijn om te weten wat je kunt verwachten als je Labrador pup een bepaalde leeftijd bereikt. Honden gaan door allerlei verschillende fasen als ze opgroeien, en hier moet je rekening mee houden tijdens de training.

Daarnaast is het goed om te weten hoeveel een gemiddeld Labrador van 5 maanden weegt, hoe lang hij kan wandelen en hoe lang hij alleen kan blijven. Al deze dingen lees je in dit artikel.

Een 5 maanden oude Labrador Retriever – wat moet ik verwachten?

Op een leeftijd van 5 maanden oud begint je Labrador Retriever puppy er waarschijnlijk wat meer uit te zien als een volwassen hond, ook al moet hij nog veel groeien.

Een Labrador met een leeftijd van 5 maanden leert nog steeds veel, en kan daarbij last hebben van de angstfase, waarbij hij spannende dingen liever ontwijkt.


Eigenschappen Labrador pup 5 maanden:

Gezond gewicht reu: 18 tot 21 kg (lees meer)
Gezond gewicht teef: 15 tot 18 kg (lees meer)
Schofthoogte: 37 tot 45 cm
Gedragsfase: De Tweede Angsfase, en De Vluchtinstinct Periode (lees meer)
Slaaptijd: 18 uur per dag (lees meer)
Voertijden: 2 – 3 keer per dag
Uitlaten: Elke 5 – 6 uur
Wandelingen: 50 – 60 minuten (lees meer)
Alleen laten: 4 tot 5 uur met training (lees meer)


Wat is een gezond gewicht van een Labrador van 5 maanden oud?

Een volwassen Labrador zal een gewicht bereiken tussen de 25 en 35 kg. Het gewicht is afhankelijk van het geslacht, het type Labrador en de grootte van je Labrador. Ook bij pups verschilt het gewicht per geslacht, zo is een Labrador reu van 5 maanden vaak wat zwaarder en groter dan een Labrador teef van 5 maanden.

Het is belangrijk dat je Labrador pup niet te zwaar of te licht is. Het gemiddelde gewicht kan je daar iets over vertellen, maar het is belangrijker om goed te kijken naar de lichaamsconditie van je Labrador pup.

Zo hoor je bijvoorbeeld de ribben van een pup van 5 maanden te kunnen voelen, maar ze mogen niet overdreven zichtbaar zijn. Ook hoort je pup een taille te hebben.

Als je twijfelt of je Labrador pup een gezond gewicht heeft, kun je het beste de dierenarts om advies vragen. Gewichtsverlies en een bolle buik kunnen op een wormbesmetting duiden, terwijl teveel voeren ervoor kan zorgen dat je pup te dik wordt.

Labrador 5 Maanden oud

Gezond gewicht van een Labrador reu van 5 maanden

Een Labrador reu van 5 maanden zal meestal tussen de 18 kg en 21 kg wegen. Dit is net iets onder tweederde van zijn uiteindelijke volwassen gewicht, welke tussen 31 en 36 kg ligt. Als je Labrador reu van 5 maanden 17 kg of minder weegt, is hij misschien te licht, terwijl hij mogelijk overgewicht heeft als hij 22 kg of meer weegt.

Je Labrador reu kan natuurlijk ook groter of kleiner zijn dan gemiddeld, en daardoor een gezond gewicht hebben die wat afwijkt van het gemiddelde. De ribben moeten voelbaar zijn, en niet duidelijk zichtbaar. Raadpleeg de dierenarts als je twijfelt over het gewicht van je Labrador reu.

Gezond gewicht van een Labrador teef van 5 maanden

Een gezond Labrador teefje van 5 maanden oud zal meestal 15 tot 18 kg wegen. Een volwassen Labrador teef weegt meestal tussen de 25 kg en 32 kg, dus ze is op dit moment over de helft van haar volwassen gewicht.

Als je Labrador teefje van 5 maanden 14 kg of minder weegt, is ze meestal te licht. Een gewicht van 19 kg of meer, is aan de hoge kant voor een teefje van 5 maanden. Ook bij teefjes geldt dat de pup groter of kleiner kan zijn dan gemiddeld, waardoor het gewicht af kan wijken.

Zolang je pup een goede gezondheid heeft, en een goede lichaamsconditie heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Raadpleeg altijd de dierenarts als je wel twijfelt.

Meer informatie over gewichten van Labradors kun je lezen in dit artikel: ‘Hoeveel mag mijn Labrador wegen?

5 maanden oude Labrador – Gedragsfase

Als je Labrador 5 maanden oud is, zit je Labrador Retriever-puppy al ver in zijn jeugdperiode, die duurt tot hij 6 maanden oud is. De pup zal meer zelfstandigheid hebben dan jongere puppy’s en genieten van het verkennen van zijn wereld.

Je pup zit nog steeds in de tweede angsfase, en de vluchtinstinct periode. Dat betekent dat hij af en toe wat eigenwijs en terughoudend kan zijn, maar met een geduld en een positieve benadering kom je heel ver.

Het is nog steeds belangrijk om je Labrador Retriever te blijven trainen als hij 5 maanden oud is, en ervoor te zorgen dat hij zich nog steeds op zijn gemak voelt in zijn omgeving.

Hoeveel slaap heeft een Labrador van 5 maanden oud nodig?

Puppy’s vanaf 5 maanden hebben nog steeds veel slaap nodig. Ze slapen niet zo lang als jonge pups, maar kunnen nog steeds 18 uur per dag genieten van hun slaap.

Een pup slaapt niet de hele dag door, maar wisselt speelmomenten af met dutjes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te lang speelt met je Labrador, en hem of haar zijn rust gunt.

Maak een rustige en veilige slaapplaats voor je pup, en zorg ervoor dat niemand hem daar stoort. Zo zorg je ervoor dat je Labrador gezond en gelukkig blijft. Een gebrek aan slaap kan resulteren in gedragsproblemen. Als je hond moe is, zal hij minder snel leren en vervelend gedrag gaan vertonen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Hoe verzorg je de vacht van een Labrador?

Verharen Labrador Puppy´s?


Hoe vaak moet een Labrador van 5 maanden oud eten?

Op de leeftijd van 5 maanden worden veel Labrador Retrieverpuppy’s meestal 2 keer per dag gevoerd. Sommige puppy’s eten op deze leeftijd nog steeds 3 maaltijden per dag, maar de meeste puppy’s kunnen probleemloos 2 maaltijden per dag eten.

Het is nooit verkeerd om de maaltijden over meerdere tijdstippen op een dag te vervelen. Zeker bij honden met een gevoelige maag, kan dit een goede beslissing zijn.

Wil je weten welk voer het beste is voor je Labrador pup? Lees dan het artikel ‘Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?’.

Hoe vaak moet je een Labrador van 5 maanden uitlaten?

De meeste Labrador pups van 5 maanden zijn zindelijk, waardoor je ze wat minder vaak uit hoeft te laten. De algemene vuistregel is dat puppy’s hun behoeften even lang kunnen vasthouden als ze in maanden oud zijn, plus één.

Dit betekent dat een puppy van 5 maanden oud meestal 6 uur zonder plaspauze kan. Meestal moet je je pup nog wel even uitlaten na het spelen en na het eten of slapen. De meeste Labradors van 5 maanden moeten 4 tot 5 keer per dag uitgelaten worden.

Op een leeftijd van 5 maanden zal je jonge Labrador meestal wat duidelijker aangeven dat hij zijn behoefte moet doen, maar het is nog steeds slim om goed te letten op de lichaamstaal van je hond.

Hoe lang kan een Labrador van 5 maanden lopen?

Labradors kunnen gevoelig zijn voor gewrichtproblemen zoals heupdysplasie, waardoor je niet teveel moet vragen van je jonge Labrador. Het is het beter om wat vaker korte wandelingen van bijvoorbeeld een kwartier te maken, dan een hele lange wandeling van een uur.

Je kunt een Labrador van 5 maanden beter niet langer dan 50 tot 60 minuten per dag beweging geven. Dit is slechts een richtlijn, en hoeveel je met je Labrador kunt lopen is afhankelijk van de Labrador zelf en wat je doet tijdens een wandeling.

Probeer snel draaien, springen en wild spelen te beperken bij een Labrador van 5 maanden. De gewrichten en botten van je jonge Labrador zijn nog lang niet volgroeid, en een verkeerde belasting kan problemen veroorzaken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?

Wat is het beste speelgoed voor Labrador Retriever puppies?


Hoeveel beweging moet een Labrador van 5 maanden oud krijgen?

Een Labrador van 5 maanden oud heeft nog niet heel veel beweging nodig, 50 tot 60 minuten per dag is meer dan voldoende. Zoals je hierboven kon lezen, is het beter om je Labrador pup rustig te laten bewegen, dan om veel wilde spelletjes met hem te doen.

Labradors zijn dol op wild spelen, en het is onmogelijk om dit helemaal te vermijden, maar probeer het wel een beetje te beperken. Let hierbij ook op de lichaamstaal van je Labrador. Vaak zijn ze zo enthousiast, dat ze uit zichzelf niet zo snel stoppen met spelen en rennen.

Loopt je Labrador met zijn tong uit zijn bek en ziet hij er moe uit? Dan is het hoog tijd om het spel te stoppen en een lange rustpauze in te lassen.

Een Labrador van 5 maanden kan vaak al goed zwemmen, en de meeste Labradors vinden het al leuk op deze leeftijd. Ook hier geldt weer dat je je Labrador tegen zichzelf moet beschermen. Daarnaast moet je je pup natuurlijk niet laten zwemmen als het weer en/of het water koud is.

De meeste Labradors vinden het heerlijk om samen met hun baas bezig te zijn, dus je kunt heel goed training en hersenwerk gebruiken om je Labrador pup moe te maken. Door koekjes te verstoppen in een  snuffelmat zoals deze leuke zonnebloem, kun je je Labrador pup lang bezighouden.

Lees voor tips bijvoorbeeld: `Hoe maak je je Labrador moe als je geen tijd of ruimte hebt?´.

Hoe lang kun je een Labrador van 5 maanden alleen laten?

Een Labrador van 5 maanden kan op deze leeftijd ongeveer 5-6 uur zonder toiletpauze, dus je moet je Labrador Retriever niet veel langer alleen laten. Je kunt een Labrador van 5 maanden die eraan gewend is alleen te zijn, beter niet langer dan 4 of 5 uur alleen laten.

Als je Labrador er weinig om geeft, kun je deze tijd een klein beetje langer maken, en als je je Labrador nog niet zo goed alleen kunt laten, moet je de pup minder lang alleen laten.

Een hond moet eraan wennen alleen te zijn. Zeker bij een aanhankelijk ras zoals de Labrador, gaat dit niet vanzelf. Je Labrador wil het liefst de hele dag bij je zijn, en daarom moet je hem leren dat hij niet in paniek hoeft te raken als je even weggaat.

Een van de handigste hulpmiddelen om je hond alleen te leren zijn, en zich op zijn gemak te laten voelen, is deze interactieve voerautomaat van Dogness. Je kunt hem gebruiken om tegen je hond te praten en hem te belonen. Met behulp van de camera, kun je altijd zien wat je hond doet.

Je kunt er hier meer over lezen: ‘Labrador puppy alleen laten – een snelle gids’.