Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 14 oktober 2020

Verharen Labrador Puppy´s?

Verharen Labrador Puppy

Wanneer je je Labrador-puppy eindelijk in huis hebt, zit je waarschijnlijk vol met vragen over de behoeften van je pup op het gebied van training, socialisatie en verzorging. Dit geldt vooral als je nog nooit een puppy hebt gehad, zelfs als je wel een volwassen hond hebt gehad.

Weten wanneer je Labrador Retriever-puppy begint te verharen, is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op zijn verzorging, je moet je Labrador bijvoorbeeld vaker borstelen als hij verhaart.

In dit artikel zullen we het hebben over de vacht van een Labrador Retriever, of Labrador Retriever-puppy’s al dan niet verharen en op welke leeftijd een Labrador Retriever begint te verharen.

De vacht van een labrador retriever

De Labrador Retriever heeft een dubbele vacht, wat betekent dat de vacht uit twee lagen bestaat. De buitenste laag bestaat uit beschermharen – de stijve, grove haren die je voelt als je een Labrador Retriever aait.

De binnenste laag wordt de ondervacht genoemd en bestaat uit zachte, donzige vacht die helpt om je hond warm te houden in de winter en bescherming biedt tijdens het zwemmen en rennen door ruig landschap.

Wanneer een Labrador Retriever verhaart, komt het grootste deel van de losse vacht uit de ondervacht.

Hoewel Labrador Retrievers nooit stoppen met verharen, zul je vaak een toename van de hoeveelheid losse vacht opmerken in de lente en in de herfst als ze verharen ter voorbereiding op het veranderende weer.

Door goed te borstelen, kun je de hoeveelheid vacht die van je Labrador Retriever valt onder controle houden, en de hoeveelheid losse haren in je huis tot een minimum beperken.

Naarmate je Labrador Retriever-puppy groeit, zal zijn vacht ook verschillende veranderingen ondergaan.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang verhaart een Labrador Retriever?

Hoe maak je een Labrador puppy zindelijk?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


Op welke leeftijd beginnen Labrador Retriever puppy’s te verharen?

Als zeer jonge puppy zal je Labrador Retriever waarschijnlijk niet veel verharen, aangezien de eerste vachgt van je pup nog steeds aan het groeien is.

Wanneer je pup ongeveer 4-5 maanden oud is, begint hij zijn puppyvacht te verliezen. Je pup zal dan in korte tijd een groot deel van zijn ‘oude’ vacht verliezen, en deze vervangen voor een nieuwe, volwassen vacht.

Je zult waarschijnlijk niet merken dat je pup veel verhaart voordat hij ongeveer 4 maanden oud is, hoewel Labrador Retrievers het hele jaar door altijd wel wat haar verliezen.

Zelfs rassen die niet typisch bekend staan ​​om het afstoten van hun vacht, zoals een poedel, zullen nog steeds af en toe haar afwerpen. Dit is hetzelfde als bij mensen. De hondenvacht gaat, net als mensenhaar, door een cyclus waarbij het haar op een gegeven moment stopt met groeien en uitvalt.

Als je Labrador Retriever-puppy 4-5 maanden oud is, zal de verharing gedurende hun hele leven consistenter zijn.

Er zal waarschijnlijk nooit een moment zijn waarop je niet merkt dat je Labrador Retriever wat haar verliest, behalve direct na een volledige ‘ontharingsbehandeling’. Een ervaren hondentrimmer kan de vacht van je Labrador bijvoorbeeld behandelen met een waterblazer, waardoor alle losse haren verwijderd worden.

Meestal begint je Labrador Retriever pas zwaar te verharen als hij 9-10 maanden oud is. Een deel hiervan heeft te maken met de wisselende seizoenen, aangezien het twee keer per jaar verharen van de vacht wordt beïnvloed door daglicht.

Afhankelijk van wanneer je Labrador Retriever is geboren, en ook van zijn genen, hoef je je geen zorgen te maken als je Labrador pup weinig verhaart tot de leeftijd van 9-10 maanden.

Het verharen zal komen, en het zal niet stoppen, dus geniet van deze tijd met minimaal haarverlies!

Manieren om het verharen bij Labrador Retrievers onder controle te houden

Het is het beste om voorbereid te zijn met de juiste verzorgingstools en een goed verzorgingsschema om de hoeveelheid losse haren in je huis te verminderen voordat je Labrador Retriever begint te verharen.

Het helpt je niet alleen om de conditie van de vacht in de gaten te houden, maar het zal ook helpen als je je hond hebt voorbereid op de vachtverzorging tijdens het verharen.

Borstelen is een noodzakelijke manier om het verharen van je Labrador Retriever tot een minimum te beperken. De beste soorten borstels voor een Labrador Retriever zijn simpele rubberen borstels en een borstel die is ontworpen om de losse ondervacht te verwijderen, zoals de Furminator.


TOP TIP

Een van de fijnste manieren om je Labrador te borstelen, is met behulp van een borstelhandschoen. Dit is ook voor pups een fijne manier om kennis te maken met borstelen. De meeste pups zullen genieten van een borstelbeurt met een rubberen borstelhandschoen.


Het is het beste om je puppy eraan te laten wennen om in korte sessies te worden geborsteld, zodat hij hieraan gewend is en er geen strijd ontstaat als je echt moet borstelen tijdens het verharen.

Een andere truc om overtollige losse haren te verwijderen, is door je Labrador een ​​bad te geven. Door het inwrijven van de shampoo en het uitspoelen, kun je op een simpele manier veel losse haren verwijderen. Vergeet niet het hondenhaar uit je doucheputje te verwijderen, want dit kan verstoppingen veroorzaken!

Na een goed bad, gaat er niets boven een hondenföhn of waterblazer om de laatste beetjes losse haren te verwijderen. In plaats van je Labrador Retriever aan de lucht te laten drogen, kun je overwegen te investeren in een professionele hondenföhn om het grootste deel van de losse vacht weg te blazen.


TOP TIP

Heeft je Labrador zijn haar door je hele huis verspreid en ben je op zoek naar manieren om het verharen en de hoeveelheid haar in je huis onder controle te krijgen? Met deze set pak je het haar op je hond, in de wasmachine en op je meubels aan!


Een Labrador puppy laten wennen aan vachtverzorging

Voordat je je Labrador pup uitgebreid begint te borstelen, moet je je puppy laten wennen aan het borstelen en de verzorging van de vacht.

Puppy’s hebben een kritieke socialisatieperiode die begint rond week 3-4 en eindigt rond week 12-16. In deze periode leert je pup de wereld kennen, en als je op deze leeftijd nieuwe dingen op een positieve manier introduceert, zal je puppy het later minder eng of vervelend vinden.

Het is ideaal om een ​​specifieke plaats te hebben waar je je puppy verzorgt, waar hij kan wennen aan stilzitten voor de verzorging. Puppy’s zitten niet vaak stil, dus het is goed om korte sessies op een specifieke plek te doen om je pup voor te bereiden op langere sessies in de toekomst.

Bij het borstelen is het belangrijk dat je voorzichtig bent met je puppy. Het kan verleidelijk zijn om hard te borstelen om meer vacht te verwijderen, maar dit leidt er meestal toe dat het poetsen pijnlijk wordt. Als je puppy de ervaring niet leuk vindt, kan dit problemen opleveren als hij volwassen en sterk is.

Het is ook belangrijk om deze vroege poetsbeurt te combineren met veel beloningen, zoals lekkernijen! Stukjes worst of kleine hondensnacks kunnen een grote afleiding zijn voor je puppy.

Een andere goede tip is deze likmat, die je op een wand of op de vloer kunt bevestigen. Je kunt hier wat pate of pindakaas op smeren, zodat je puppy bezig is terwijl je borstelt. Als je puppy eenmaal veel positieve ervaringen heeft met borstelen en kammen, zal de vachtverzorging in de toekomst een fluitje van een cent zijn!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De beste manieren om Labrador haren te verwijderen

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt

Wat te doen als je Labrador pup je steeds bijt?