Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 09 oktober 2020

Hoe ver kan een Labrador lopen of rennen?

Labrador lopen en rennen

Het antwoord op deze vraag varieert nogal, en is afhankelijk van de levensstijl van je hond, zijn individuele gezondheid en het weer.

In dit artikel zullen we algemene richtlijnen onderzoeken voor hoe lang je je Labrador Retriever kan meenemen tijdens een wandeling. Onthoud dat je het beste de dierenarts kunt bezoeken als je specifieke vragen hebt over de gezondheid van je hond.

Hoe ver kan een Labrador Retriever-puppy lopen of rennen?

Hoe ver je puppy kan rennen, is iets anders dan hoe ver je puppy zou moeten rennen. Soms moet je een puppy met eindeloos veel energie namelijk een beetje in bescherming nemen.

Labrador Retriever-puppy’s groeien nog steeds tot ze ongeveer 12 maanden oud zijn. Zolang ze nog niet volwassen zijn, kunnen ze door te veel herhaalde oefeningen het risico lopen op gewrichtsschade, wat hen in de toekomst negatief kan beïnvloeden.

In de lange botten van de poten van je puppy bevinden zich groeischijven, een gebied van kraakbeen dat niet is verhard tot bot, waaruit het bot groeit.

Omdat het bot deze groeischijf nog heeft, is het vatbaarder voor beschadiging totdat je puppy volledig is volgroeid en de groeischijf is gesloten of gestold tot bot.

Enkele van de meest schadelijke activiteiten voor jonge puppy’s zijn lange, repetitieve wandelingen op harde oppervlakken, rennen op een harde ondergrond of springen over alles dat hoger is dan hun pols.

Je Labrador Retriever is echter waarschijnlijk een puppy met veel energie. In plaats van lange wandelingen te maken op de straat of je puppy mee te laten rennen, is het het beste om hem meer vrij spel in huis, in de tuin of in het bos te laten ervaren.

Zachte ondergronden, zoals gras en zand, zijn ideaal voor puppy’s. Probeer met je puppy te spelen op een manier die voor zo min mogelijk belasting voor de gewrichten zorgt. Labradors zijn gek op apporteren, maar ook dit kan door het snelle draaien en plotseling stoppen zwaar zijn voor de gewrichten van je puppy.

Laat je puppy niet naast de fiets draven, en wacht nog even met hardlopen samen met je hond. Probeer je meer te focussen op mentale activiteiten, in plaats van puur fysieke. Door je puppy mentaal bezig te houden zal hij ook moe worden. Bekijk voor inspiratie het boek ‘ 50 hondentrucjes’  eens. Met dit boek kun je je Labrador pup de handigste en leukste trucjes aanleren.

Het is ook belangrijk om traplopen, springen en andere zware fysieke activiteiten te beperken. Hun gewrichten zijn gewoon niet klaar voor die impact.

Als je specifieke vragen hebt over hoe lang je je individuele puppy kan meenemen op een wandeling, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts van je puppy.

De algemene richtlijnen omvatten echter:

  • Dwing je puppy niet om te blijven lopen. Laat je puppy de snelheid van de wandeling bepalen en laat hem pauzes nemen als hij dat wil.
  • Als je puppy besluit dat hij klaar is met lopen, is het het beste om hem terug te dragen in plaats van hem te dwingen door te gaan.
  • Wandelen op zachtere paden, zoals gras en zand is beter dan wandelen op de stoep of op de straat.
  • Houd de wandelingen in het begin kort, 5-10 minuten per wandeling. Naarmate je puppy ouder wordt, kun je de wandelingen wat langer maken. Heb je een volwassen hond die wel graag lange wandelingen maakt? Draag je puppy dan het grootste deel van de wandeling.

Voor een puppy van 3 maanden oud is een wandeling van 15-30 minuten vaak ideaal. Je kunt als richtlijn de leeftijd van je pup in weken gebruiken. Met een pup van 8 weken, loop je dus maximaal 8 minuten, en een pup van 30 weken 30 minuten.


TOP TIP

Wil je lange wandelingen maken maar is je pup er nog niet klaar voor? Zeker als je al een volwassen hond hebt, kan dit een probleem zijn. Deze hondendraagzak van 4LazyLegs kan de oplossing bieden voor lange wandelingen met je puppy. Zo kan je pup uitrusten, terwijl je volwassen hond lekker kan spelen.


Hoe lang kan een volwassen Labrador rennen?

Nu je puppy is opgegroeid tot een volwassen hond, kun je meer lichaamsbeweging toevoegen aan zijn routine, zodat hij of zij verder en langer kan lopen of rennen.

Het is echter belangrijk om de wandeltijd geleidelijk op te voeren. Als je al een gevorderde hardloper bent, moet je overwegen om je hond slechts een kort deel van je run uit te laten, totdat hij de fysieke vaardigheid heeft opgebouwd die nodig is om met je verder te rennen.

Over het algemeen zal je Labrador Retriever veel verder kunnen lopen dan hij kan rennen, aangezien rennen meer fysieke energie van de hond vergt.

Labrador Retrievers staan bekend om hun uithoudingsvermogen. Ze zijn niet gefokt om 30 seconden te sprinten en de rest van de dag op de bank te blijven hangen.

In plaats daarvan, hebben ze de neiging om veel energie en uithoudingsvermogen te hebben, omdat ze gefokt zijn om een hele dag in het veld als jachtpartner doorbrengen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?


Je moet rekening houden met de leeftijd en fysieke capaciteiten van je Labrador Retriever wanneer je beslist hoe lang je Labrador Retriever met je mee moet rennen.

Als je Labrador te zwaar is, is het beter om hem mee te nemen op lange, langzame wandelingen. Hardlopen met overgewicht vergroot de kans dat gewrichten beschadigen, dus hiermee kun je beter wachten tot je Labrador weer goed op gewicht is. Hetzelfde geldt voor spelletjes zoals apporteren.

Oudere honden kunnen ook gemakkelijker moe worden en ze kunnen daardoor vaak alleen korte wandelingen maken.

Bij warm weer moet je je Labrador ook korter uitlaten, en bij voorkeur in de ochtend of in de avond. Honden kunnen alleen afkoelen door te hijgen, omdat ze alleen door hun voetzolen zweten. Op de heetste dagen is dit niet genoeg, en riskeer je een zonnesteek bij je hond.

Als het weer, het fysieke vermogen van je hond en de gezondheid goed zijn, en je Labrador Retriever een goede kandidaat is als hardlooppartner, kun je langzaam beginnen.

Warm je Labrador Retriever op en laat hem afkoelen tijdens wandelingen, net zoals je dat voor jezelf zou doen. De gemiddelde Labrador Retriever zal, eenmaal in goede conditie, geen probleem hebben om 5 tot 10 kilometer met je te rennen. Nogmaals, dit moet geleidelijk worden opgebouwd.

Meer dan 10 kilometer kan echter te veel zijn voor een hond. Als je wil overwegen om met je hond over lange afstanden te rennen, moet je je hond goed trainen en in de gaten houden. Overleg eventueel met de dierenarts of je Labrador fit genoeg is om lange afstanden te rennen.

Sporten met Labrador Retrievers en Exercise Induced Collapse

Voordat je met je Labrador Retriever aan een sport zoals hardlopen of behendigheid begint, is het een goed idee om te controleren of je hond mogelijk Exercise Induced Collapse of EIC heeft. Dit is een genetische aandoening die een plotselinge verlamming veroorzaakt na extreme inspanning.

Deze genetische aandoening kan worden getest en het is belangrijk dat de ouders van je puppy hierop getest zijn voordat ermee gefokt wordt.

Als je je Labrador Retriever al hebt en zijn EIC-status niet kent, overleg dan met je dierenarts en overweeg een genetische test, zodat je zeker weet dat je Labrador Retriever een zwaardere inspanning aankam.

Hoe lang kun je met een Labrador Retriever wandelen?

Een gezonde Labrador Retriever die goed op gewicht is, kan flinke afstanden afleggen. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van je hond en zijn conditie.

Net als bij hardlopen, is het belangrijk dat je de afstand langzaam opbouwt. Zo leer je de conditie van je Labrador goed kennen, en weet je wat hij aankan. Je Labrador kan langzaam wennen aan steeds langere afstanden.

Als het niet te warm is, en je Labrador een goede gezondheid en conditie heeft, kan hij in principe net zo ver lopen als jijzelf. Zelfs een wandeling van 20 km zou geen probleem moeten zijn voor een gezonde Labrador.

Zoals eerder gezegd, is het wel heel belangrijk dat je de lengte van de wandelingen opbouwt, en dat je je Labrador goed in de gaten houdt. Als je kreupelheden tijdens of na de wandeling opmerkt, is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat voor advies.

Labradors zijn helaas gevoelig voor gewrichtsproblemen, en kreupelheid is een teken dat er iets aan de hand is. Meestal kunnen rontgenfoto’s duidelijkheid geven.

Als je Labrador tekenen van moeheid vertoont, is dat een teken om te stoppen. Als een hond moe is, zal hij meestal wat ongeinteresseerd achter je aan sjokken. Vaak zal je Labrador hijgen en snel ademen. Dit is een teken dat je de conditie van je Labrador nog beter op moet bouwen, of dat je de limiet hebt bereikt.