Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Geplaatst op: 15 maart 2021

De 5 beste hondenharnassen of tuigen voor Labrador Retrievers in 2022

Een tuig of harnas is om meerdere redenen een fijne en handige manier om je Labrador aan te lijnen en uit te laten. Labradors kunnen ontstuimige honden zijn, en als je hond aan een tuig trekt, kunnen zijn nekwervels en hals niet beschadigd raken. Als je hond een halsband draagt, is dit wel mogelijk.

Daarnaast hebben veel Labradors een brede nek, waardoor een halsband af kan vallen. Harnassen zijn vaak ook comfortabeler om te dragen voor een hond. Je hebt daarvoor echter wel een goed tuig nodig, want als hij slecht past of te strak zit, kan dat juist erg oncomfortabel zijn voor je hond.

Niet elk tuig is geschikt voor elke hond, en welk harnas het beste bij jouw hond past, hangt onder andere af van de grootte van de hond, zijn lichaamsvormen, hoe goed hij zich gedraagt aan de lijn en je eigen voorkeuren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste kussen, matras of mand voor een Labrador retriever?

Wat is het beste voer voor een Labrador puppy?


De 3 beste benches voor Labrador Retrievers


Het beste tuig voor een Labrador, is een Y tuig dat voldoende ruimte biedt achter de oksels, en bij voorkeur een ring heeft aan de voorkant als de hond af en toe aan de lijn trekt. Deze tuigen schuiven nauwelijks, zijn gemakkelijk aan te doen, en comfortabel voor een grote honde. Een ring aan de voorkant zorgt ervoor dat je je Labrador beter onder controle kunt houden als hij af en toe aan de lijn trekt.

Beste hondentuigen voor Labradors – onze keuze

Julius K9 IDC®Longwalk

Dit is een fantastisch tuig van de welbekende fabrikant Julius K9. Dit harnas is op allerlei manieren aangepast om je hond de beste bewegingsvrijheid te geven.

Het harnas heeft elastische verbindingsstukken op de borst, bij de schouders en bij de ring voor de riem. Hierdoor kan je hond vrij bewegen, en merkt hij minder van vervelende trillingen als hij aangelijnd is.

Verder is er een heel handig handvat aanwezig, die in tegenstelling tot de meeste handvatten bij andere tuigen, netjes plat op het tuig ligt. Dit vermindert de kans dat je hond ergens achter blijft hangen.

Het tuig is ook bij de borst los te maken, waardoor je het heel eenvoudig kunt verstellen en wassen. De buikband heeft 2 clips, zodat je het tuig makkelijk om kunt doen. Het enige nadeel van dit tuig is dat er geen ring aan de voorkant zit, maar deze hoef je bij een goed getrainde lab natuurlijk ook niet perse te gebruiken.


Hunter Divo Tuig

Het Hunter tuig kiezen we vanwege zijn comfortabele pasvorm en grote verstelbaarheid. Met name het verstellen van de borstband tussen de voorpoten door, kan bij een Labrador heel handig zijn. Labradors hebben al snel een vrij brede borst, waardoor een tuig sneller te weinig ruimte achter de oksels heeft.

Dit tuig heeft wat minder delen met padding dan veel andere tuigen van onze keuze, maar dit zorgt ervoor dat hij wat ruimer verstelbaar is. Voor jonge honden is dit dus een zeer geschikt tuig, omdat ze er nog in kunnen groeien.

Er bevindt zich een klein stukje padding onder de ring op de rug, zodat de rug van je hond beschermd wordt tegen drukplekken of musketonhaken die op de rug stuiteren. Ook is er een ring aan de voorkant, zodat je het tuig kunt gebruiken bij de training van een Labrador die aan de lijn trekt.

Het tuig is beschikbaar in allerlei verschillende kleuren, zoals paars, blauw, rood, groen en grijs. Zo vind je er altijd eentje die bij je past.

Het enige nadeel van dit harnas is dat er geen handvat aanwezig is, dus als je deze vaak gebruikt kun je beter een ander tuig uitkiezen.


Dog Copenhagen Comfort Walk Pro

Het Comfort Walk Pro tuig van Dog Copenhagen lijkt veel op het Ruffwear Front Range tuig. Het ziet er net zo stevig uit, en heeft ongeveer dezelfde pasvorm.

Bij dit tuig is de bevestigingsring voor de hondenlijn wat verder naar voren geplaatst, en dat geeft je meer controle over je hond. Het heeft ook een handvat, en net als bij het Ruffwear harnas, kun je de riem aan de voorkant bevestigen.

Dit is een goed doordacht en comfortabel tuig, die wel wat minder ruim verstelbaar is. Als je hond eenmaal volwassen is, is dat natuurlijk een minder groot probleem. Bij pups zul je wat vaker van maat moeten wisselen.


Ruffwear Front Range

Het Ruffwear Front Range tuig lijkt veel op het Dog Copenhagen tuig en is een mooi stevig en comfortabel harnas. Het heeft een fijne pasvorm, al is de borstband wel iets hoog op de hals. Je kunt dit zelf afstellen met behulp van de banden, zodat het tuig niet op de luchtwegen drukt.

Dit tuig heeft een handig vakje waar je een tag in kunt wegstoppen. Een slimme omstander zal de penning zo weten te vinden als hij je hond gevonden heeft, maar het is de vraag of er mensen zijn die hierop letten. Toch is het een leuke en handige optie.

Tuigen van Ruffwear zijn enorm stevig, waardoor ze jaren mee kunnen gaan. Ze zijn makkelijk te wassen, en zijn niet overdreven warm om te dragen voor de hond. Alleen het handvat mist helaas.


Curli Belka Comfort

Het Curli Belka Comfort tuig is wat langer dan de tuigen hierboven, en daardoor ook wat beter geschikt voor sporten zoals Canicross. Doordat de buikband wat verder naar achteren zit, kunnen honden meestal wat minder makkelijk ontsnappen.

Dit stevige harnas heeft twee ringen aan de bovenkant, de voorste kun je gebruiken voor meer controle, en de achterste is heel handig voor sporten met je hond.

De buikband is zeer ruim verstelbaar, maar de band om de hals helemaal niet. Daarom moet je je Labrador goed opmeten om de juiste maat te kiezen. Bij dit harnas hangt de maat voornamelijk van de halsomtrek van je hond af.

Beste tuig voor de ontsnappende Labrador

Sommige honden zijn echte houdini’s die uit elk tuig ontsnappen. Dit is heel vervelend, en kan zelfs gevaarlijk zijn. De meeste Labradors luisteren goed genoeg om op commando weer terug te komen, maar in een stressvolle situatie kan je hond minder goed luisteren.

Als je hond wat angstig is, of je hem regelmatig mee moet nemen in gevaarlijke situaties, kan een tuig waar hij niet uit kan ontsnappen een goed idee zijn.

Je kunt dan bijvoorbeeld voor het Ruffwear webmaster tuig gaan, of het Eqdog Pro tuig. Het tuig van Eqdog is wat veelzijdiger, maar ook stijver dan het ruffwear harnas.

TuigVerstelbaarheid borstomvangPrijs
Julius K9 IDC®Longwalk26 cm€ 79,95 – € 84,95
Hunter Divo Tuig28 cm€ 49,90
Ruffwear Front Range12-26 cm€ 53,95
Dog Copenhagen Comfort Walk Pro14-24 cm€ 51,95
Curli Belka Actief24 cm€ 48,95

Welke maat tuig heb je nodig voor een Labrador?

De meeste Labradors hebben een borstomvang tussen de 70 cm tot 90 cm. Meestal komt dit overeen met een maat L of XL, en in sommige gevallen een M. Een slanke Labrador zal een tuig in M of L nodig hebben, terwijl een grote, zware labrador een tuig in maat L of XL nodig heeft.

Een Labrador pup groeit heel snel, waardoor je het beste een ruim verstelbaar tuigje, zoals het Hunter Divo tuig kunt bestellen. Als je niet twee keer een duur tuig wil kopen, kun je voor je pup natuurlijk ook tijdelijk een kleiner, simpeler en ruim verstelbaar tuigje gebruiken.

Welk type tuig is het beste voor een Labrador Retriever?

Er zijn veel soorten tuigen, waarvan de geschiktheid voor Labradors verschilt. In principe kun je elk tuig voor je Labrador gebruiken, maar sommige tuigen passen beter bij de eigenschappen van een Labrador.

Hieronder kun je alles lezen over alle typen hondentuigen en onze ervaringen hiermee. Houd er rekening mee dat de ervaringen en beoordelingen van een tuig heel persoonlijk kunnen zijn. We proberen zo goed mogelijk uit te leggen waarom we een tuig fijn vinden voor Labradors, of juist minder geschikt.

H tuig voor Labradors

Een H tuig is een veelgebruikt tuig voor Labradors, en het is vaak ook een goedkope optie. Deze harnassen bestaan meestal uit een band om de hals, en een band om de buik die met elkaar verbonden zijn via de rug en de buik.

H tuigen zijn vaak gemaakt van nylon, en de meest simpele tuigen zijn heel ruim verstelbaar. Het kan daarom een goede keuze zijn voor Labrador pups. Vaak is de buikband open te maken met twee clips, waardoor je het tuig om kunt doen zonder de poten van je Labrador op te tillen.

Dit type tuig is door zijn flexibiliteit vaak wat minder stabiel, waardoor het wat opzij kan schuiven als je hond opzij trekt. De ring voor de lijn zit meestal wat verder naar achteren, waardoor je minder controle hebt over je Labrador. Dit maakt het H tuig minder geschikt voor Labradors die aan de lijn trekken.

H tuig voor Labrador – Trixie tuig

 • Gebruiksgemak: 9
 • Verstelbaarheid: 9
 • Stabiliteit: 6
 • Geschikt voor trekkende honden: 6
 • Comfort hond: 7-8

Y tuig voor Labradors

Een Y tuig lijkt meestal veel op een H tuig, maar het verschil is dat er geen band rondom de nek zit. In plaats daarvan, loopt er een band van het borstgedeelte in een V over de schouders naar boven. Dit zorgt voor een ergonomische pasvorm en een meer bewegingsvrijheid.

Vaak zijn Y tuigen ook steviger, wat voor meer stabiliteit zorgt. De extra stevigheid en padding zorgen er tegelijkertijd wel voor dat ze iets minder ruim verstelbaar zijn dan een H tuig.

Vaak heeft het tuig een enkele klikgesp als sluiting, maar harnassen met twee gespen komen ook regelmatig voor. Twee gespen is ideaal, omdat je bij een harnas met slechts een gesp een poot van je hond op moet tillen om het tuig om te doen.

Y tuigen zitten voor de meeste Labradors het fijnst en het meest stabiel, maar het tuig moet goed passen. Vaak wordt een tuig te klein gekocht, waardoor het schuurt achter de oksels. Zorg ervoor dat er meer dan voldoende ruimte achter de oksel is om dit te voorkomen.

In principe hoort je Labrador natuurlijk niet aan de lijn te trekken, maar als hij dat wel doet is er bij sommige Y tuigen een handige optie die je enorm kan helpen. Bij verschillende tuigen zit er namelijk een ring aan de voorkant, waar je de lijn aan kunt bevestigen.

Dit werkt fantastisch bij sterke honden die snel trekken, omdat de hond zijn lichaam uit balans brengt door aan de lijn te trekken. De borst van je hond wordt automatisch naar je toe gedraaid, waardoor de hond geen kracht kan zetten.

Y tuig voor Labrador – Julius K9 IDC®Longwalk

 • Gebruiksgemak: 7-9
 • Verstelbaarheid: 7
 • Stabiliteit: 9
 • Geschikt voor trekkende honden: 7-9
 • Comfort hond: 9

Instaptuig voor Labradors

Een instaptuig is een tuig die, met wat oefening heel gemakkelijk aan te doen is. Het tuig lijkt een beetje op een ‘ bril’ waar de poten doorheen moeten. Je zet de poten van je hond in de twee gaten, en maakt het tuig op de schouders vast met een gesp.

De stabiliteit van dit tuig is meestal niet fantastisch, maar ook niet heel slecht. Het is opnieuw heel belangrijk dat het tuig goed past. Onze ervaring is dat je het tuig behoorlijk strak vast moet maken om ervoor te zorgen dat het niet schijft, maar dit verschilt per merk en stevigheid van het materiaal.

Een instaptuig is minder veilig voor honden die de neighing hebben uit hun tuig te ontsnappen, want meestal kan je hond eruit glippen als hij recht achteruit loopt.

Instaptuigen zijn in de meeste gevallen goed verstelbaar, maar er zijn ook tuigen waarbij je alleen het bandje aan de bovenkant kunt verstellen.

Instaptuig voor Labradors – Hunter Varia Quick

 • Gebruiksgemak: 7
 • Verstelbaarheid: 4-8
 • Stabiliteit: 6
 • Geschikt voor trekkende honden: 8
 • Comfort hond: 6

Borsttuig

Borsttuigen zijn enorm populair onder hondeneigenaren, voornamelijk vanwege hun stevigheid en het gebruiksgemak. Een borsttuig heb je in een mum van tijd om, omdat je alleen de band om het middel van je hond vast hoeft te maken.

Deze tuigen zijn minder fijn als het op bewegingsvrijheid aankomt, omdat ze de beweging van de schouder van je hond wat beperken. Doordat er geen verbinding is tussen de borstband en de buikband, tussen de poten van je hond door, kan het tuig ook gaan drukken op de luchtwegen.

Het tuig is redelijk stabiel, en schuift als het goed past niet heel snel opzij. Doordat het zo simpel is, kan je hond er meestal wel makkelijk uit ontsnappen.

Als je een tuig wil die veel bewegingsvrijheid geeft, en minder snel drukt op vervelende plekken zoals de luchtwegen, kun je het beste voor een Y tuig gaan.

Borsttuig voor Labradors – Julius K9

 • Gebruiksgemak: 9
 • Verstelbaarheid: 7
 • Stabiliteit: 7
 • Geschikt voor trekkende honden: 5
 • Comfort hond: 6

Anti trektuig voor Labradors

Er zijn twee verschillende soorten anti-trek tuigen, eentje met een ring aan de voorkant, en eentje met een systeem dat in de oksels ‘trekt’ als de hond trekt.

Het laatste system is een systeem dat niet bepaald vriendelijk, en zeer oncomfortabel voor de hond is. Om trekken aan een harnas te voorkomen, moet je je hond leren hoe je wil dat hij aan de lijn loopt. Je kunt dit beter leren door middel van positieve bekrachtiging met behulp van beloningen dan met behulp van pijn.

De simpele anti-trek tuigjes met een ring aan de voorkant zijn ook geen aanrader. Ze verschuiven vaak enorm, en beperken de bewegingsvrijheid van je hond.

Sommige luxere tuigen hebben een ring op de rug en een ring aan de voorkant. De ring aan de voorkant van het tuig kun je gebruiken bij de training van je hond als hij aan de lijn trekt.

Het is echter niet de bedoeling dat je hond de hele tijd scheef voor je uit loopt. Je uiteindelijke doel moet natuurlijk zijn dat je hond niet trekt, en dit moet je je hond leren. De ring aan de voorkant van het tuig kan je helpen bij deze training, omdat je hond geen kracht kan zetten en je heel makkelijk de aandacht van je hond kunt krijgen aangezien zijn lichaam automatisch wat naar je toedraait.

Waar moet je op letten als je een tuig voor een Labrador koopt?

Wanneer je een tuig aan wil schaffen voor je Labrador, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Labradors zijn behoorlijk grote en sterke honden, en het tuig moet goed passen bij hun lichaamsbouw. Daarnaast zijn er een aantal eigenschappen die een tuig handiger en veelzijdiger maken dan andere tuigen.

Pasvorm voor Labradors

Een van de allerbelangrijkste dingen is natuurlijk dat het harnas goed past. Een goed passend tuig knelt nergens, en biedt voldoende ruimte achter de poten voor een vrije beweging van de voorpoten. Het tuig mag niet zo groot zijn dat je hem van het hoofd van je Labrador af kunt trekken.

Als je Labrador tussen twee maten invalt, of beide maten zou passen, kun je beter voor de grotere maat kiezen. Doordat de meeste Labradors een wat bredere bouw hebben, knelt het tuig sneller achter de oksels. Een andere optie is om voor een tuig te kiezen waarbij het verbindingsstuk tussen de borstband en de buikband verstelbaar is, maar deze optie is niet zo vaak beschikbaar.

Comfort, breedte en padding van het tuig

Welk tuig een hond comfortabel vindt, kan gek per hond verschillen. Sommige honden willen alleen lopen met een tuig dat zo minimalistisch mogelijk is, en bijvoorbeeld alleen uit nylon bandjes bestaat.

Voor de meeste honden is het echter fijner als het tuig wat breder is, en padding heeft op bepaalde plekken waardoor het tuig minder schuurt en schuift en de druk beter verdeeld wordt.

Zeker als je ook wil sporten met het tuig, is het belangrijk dat het goed past en dat je hond er geen last van heeft als hij wel moet trekken. Als je wil beginnen met canicross bijvoorbeeld, of hardloopt met je hond, kan een gewoon tuig dat de druk goed verdeelt volstaan.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welk voer is het beste voor een Labrador Retriever?

Wat heb je nodig voor een Labrador puppy?

5 items die je moet hebben als je je eerste Labrador pup koopt


Stabiliteit van het tuig

Er zijn veel tuigen op de markt die opzij schuiven, of zelfs gemakkelijk over het hoofd van je Labrador getrokken kunnen worden. Het is heel irritant als je het harnas elke keer weer recht moet leggen, en het is niet comfortabel voor de hond als het tuig elke keer scheef zit.

Meestal helpt het als er wat meer ‘vorm’ in het tuig zit. Bredere en voorgevormde banden zorgen voor veel meer stabiliteit dan een paar simpele rechte bandjes.

Gebruiksgemak

Je doet het harnas van je hond op een dag vele keren aan en uit, dus het is een groot voordeel als dit makkelijk gaat. Labradors zijn zware honden, waardoor je niet zo eenvoudig beide poten tegelijkertijd optilt.

Het is het fijnste als het tuig twee sluitingen bij de buikband heeft. Zo kun je het tuig om de hals leggen, en de buikband vastklikken zonder een poot op te hoeven tillen.

werklijn Labrador

Materiaal

Honden houden van rennen en vies worden, en ze blijven zelden netjes op de paden. Daarom moet een tuig gemaakt zijn van stevig materiaal, dat niet zomaar breekt of scheurt.

Daarnaast is het belangrijk dat het materiaal van een harnas niet teveel water opzuigt en snel droogt. Een neopreen padding is daarom handiger dan een fleece padding.

Het is, zeker als je een tuig bij je Labrador gebruikt, ook heel belangrijk dat de gespen en ringen van stevig materiaal zijn. Ze moetten zo bevestigd zijn dat ze niet op vervelende plekken drukken.